Şimdi Ara

DUNE SERİSİNİ SEVENLER TOPLULUĞU (Sorularınızı cevaplıyorum) (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
358
Cevap
25
Favori
24.631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj



  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çakır91 -- 28 Ocak 2021; 9:53:7 >
  • Şu ana kadar Dune kitaplarından 7 tanesini okudum. Üç tanesi Frank Herbert'ın orijinal serinin ilk üç kitabıydı. Bu kitaplar orijinal üçleme olarak anıldıkları için bu noktada Frank'in oğlu Brian'ın Kevin J. Anderson'la yazdığı kitaplara geçiş yaptım. Yapmaz olaydım. İlk olarak Hanedanlık serisini okudum. Mevcut olan tutarsızlıklara ve Brian ve Kevin ikilisinin basit yazımlarına rağmen bu seriyi bitirdim. Bugün de Hanedanlık serisinin ardından geçiş yaptığım Butleryan Cihadı serisinin ilk kitabını okudum ve sanıyorum geri kalan iki kitabı okumayacağım.

    Brian Herbert ve Kevin J. Anderson ikilisinin kitapları son derece basit, okuma açısından da hikaye/konu açısından da hiçbir ilgi çekicilikleri yok. Tamamen iş olsun diye ortaya konulmuş gibiler. Zira, dönemin kabul gören metin uzunlukları falan mı bilmiyorum ama 600-800 sayfalık, bir yıl arayla yazdıkları metinler sırf bu uzunluklarda olsunlar diye yazılmış gibiler.

    Frank Herbert'ın ikinci ve üçüncü kitaplarındaki konular karşısında "nereye geldik ya" moduna girdikten sonra beklentim biraz düşmüştü ve Hanedanlık serisini de bu azalan beklentiyle birlikte okumuş, çok da takmamıştım ama Butleryan serisi ciddi anlamda sıkıcı. Oturup o 1500 sayfayı da okuyamayacağım sanırım.

    Hanedanlık serisi tutarsızlıklardan ibaret bir seri. Frank Herbert'ın kitaplarında değinilen konular üzerine inşa edilmekle birlikte pek çok konu Frank'ın belirttiğinden farklı şekillerde yazılmış. Yüzlerce sayfa boyunca o temelde farklı olan şeyleri okuyorsunuz. Butleryan serisi ise o yazım basitliğinin üzerine "teknik" basitliği de eklemiş. Frank, metinlerine az da olsa 1960-70'li yıllar itibariyle bilinenler kadarıyla bilimsel öğeleri yedirmeye çalışmışken, bu abiler halk arasında bilimsel sanılan ama özünde safsata olan ne kadar saçmalık varsa serpiştirmişler kitaplara.

    Umuyorum Frank'in diğer üç kitabı en azından ilk üç kitaptan azalarak da olsa alabildiğim zevke yakın bir şeyler verebilirler. Yoksa tamamıyla zaman kaybı olarak değerlendireceğim bu seriyi.

    Hanedanlık serisinin ve Butleryan serisinin okunmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. En temelde farklı yazarlar farklı bir şeyler ortaya koymuşlar. Dolayısıyla orijinal seriyle aynı şeyleri beklemek temel bir hata (imiş). Farklı yazarlardan elbetteki farklı şeyler çıkabilir/çıkacaktır gibi bir ön kabul ile değerlendirme yapılsa bile tutarsızlıklar ve konuların basitliği hususları var.

    Brian ve Kevin ikilisinin yazdıkları kitaplar zaman kaybı. Zamanınıza, paranıza, gözünüze, beyninize, elinize yazık. Sırf Dune ismi var diye binlerce sayfa bunları okumaktansa başka bir şeyler denemek daha iyi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 11 Şubat 2021; 7:50:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ceyhunceyhan

    Çöl gezegenini bugün itibariyle bitirmiş bulunmaktayım. Sarmal yayınlarından okudum. Dune'a neden kült eser ve bilimkurgunun mihenktaşı olarak bakıldığını gayet güzel şekilde anladım. Gene de eleştirilecek noktalar yok değil.


    İlk kitabı okumayanlar bakmazsa iyi olur.



    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Evrene özel isimler okuyucuya açıklanmıyor. Bunun yerine yazar kitabın sonuna sözlük koymakla yetinmiş. Evreni iyice anlamamız için kitabın içinde bu kelimelerin ne anlama geldiğini anlamamızı sağlayacak şekilde bir olay örgüsü kurgulanabilirdi.(En basitinden butler cihadı gibi evren için çok önemli bir yer taşıyan olayı daha serinin ilk kitabı olmasına rağmen çöl gezegeninde doğru düzgün açıklamıyor. Sanki okuyucu bunları biliyormuş gibi davranıyor.)


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Ana hikaye yardımcı etkenler olmadan çok düz. Ana karakter Paul dahil olmak üzere çoğu karakterler aşırı derecede tekdüze. Dune'u dune yapan asıl etken Dune gezegeninin ekosistemi ve evrende var olan düzen.(Dinler,politika,Benne Gesseritler, Büyük evler, Lonca vs...)İlk kitap içerisinde çok fazla olay barındırıyor. Bu kadar fazla olayın 750 sayfada bir roman akıcılığında anlatılması çok zor. Nitekim bence yazar da burada zorlanmış. Fazla yoğunluk katmadan tamamen olay odaklı şekilde hareket etmiş. Örnek vermem gerekirse İmparatorun küçük letoyu öldürmesiyle sonuçlanan sardokar baskını neredeyse sadece 1 sayfada yer alıyor. Dune eğer bir edebiyatçının kaleminden çıkan bir eser olsaydı, sadece bu olay kitabın bir bölümünü oluşturabilirdi. Ayrıca Jessica ve Paul'un Ab-ı Hayat'ı içtikten sonra yaşadıkları zihin süreci bana her ne kadar eşine rastlanmamış şekilde mükemmel gelse de bu olayın devamında kitap zamanı kendiliğinden ileri sarmış şekilde devam ediyor. Paul bir anda Fremenlerin lideri oluyor. Burada yazar muhtemelen Paul'un hangi gerçeklikte yaşadığını anlayamayacağı kadar çok zamansal gerçeklikte bulunduğunu belirterek bizi de o gerçekliklerden birisine atıyor ancak benim orada biraz kafam karıştı. Hernekadar bu yazarın seçimi bile olsa bence Anlatımın akıcılığını baltalıyor ve birçok olayın aceleye getirilmesine sonuç oluyor.


    Eleştirilerim genelde ana hikayenin akışından kaynaklanan olaylar üzerine. Onun haricinde oluşturduğu dünya ve dönen-dönebilecek- entrikalar tabiri caizse hilenin içinde hile olması durumu evreni cidden çok ilgi çekici kılıyor. Şimdiden ileride dönecek entrikaları, dinin politikada kullanılmasının bu dünyaya olan etkilerini ve şirketlerle birlikte zengin aristokratların neler yapacağını merak ediyorum.

    Hocam sarmal çevirisi nasıl ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • The Alim kullanıcısına yanıt

    Okurken gözüme garip gelen cümlelere çok rastlamadım hocam ama kitap içinde bolca Arapça kelime barındırıyor . Onları yerelleştirmek yerine orijinallerine sadık kalmışlar. Sonundaki sözlükte neyin ne olduğu yazıyor zaten. Onun haricinde güzeldi çevirisi bence, ben okurken keyif aldım. Geekyapar'ın Nebuch ile yaptığı programda Nebuch İthaki baskısını beğenmediğini, Sarmal'ın daha iyi olduğunu söylemişti. Ben de o yüzden Sarmal'a yönelmiştim açıkçası. Memnun kaldım diyebilirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyhunceyhan -- 18 Şubat 2021; 22:29:53 >
  • Orijinal seriyi bitirdim. Heveslenip set almak isteyenler öncelikle şunu bilsinler ki hikaye altıncı kitapla birlikte bitmiyor. Ayrıca hikaye ne bütünlüklü bir yapıda ne de tam olarak kesintisiz şekilde işleniyor. Dördüncü kitapla beraber belirli anımsatıcı öğelerle beraber farklı bir olay örgüsüne geçiş yapılıyor. Bu geçişe de büyük zaman aralıkları eşlik ediyor. Bağlantı da genel olarak karakterler ve belirli bazı konular üzerinden sağlanıyor. Frank Herbert beşinci ve altıncı kitapları farklı bir üçleme çerçevesinde yazmış. (Dördüncü kitabı da sanıyorum sonraki üçlemeye bağlantı olsun diye yazmış..?) Son kitabı yazmaya ömrü yetmemiş. Oğlu Brian, Kevin J. Anderson'la birlikte "notlarından yola çıktık ve tek kitaba sığdıramadık" diyerek hikayeyi sonlandıran Hunters ve Sandworms kitaplarını yazmışlar. Bu kitaplar henüz çevrilmedi ki muhtemelen yazdıkları diğer kitaplar gibi seriden alınan tüm keyfi kaçıracak cinstendirler.

    Bu doğrultuda bu seride maksimum ilk üç kitap okunabilirmiş gibi görünüyor. O da ilk kitap çok hoşa giderse. Seriye başlama hevesiyle tüm seriye indirim vs için para basmadan önce bu hususların dikkate alınmasını tavsiye ediyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ceyhunceyhan

    Çöl gezegenini bugün itibariyle bitirmiş bulunmaktayım. Sarmal yayınlarından okudum. Dune'a neden kült eser ve bilimkurgunun mihenktaşı olarak bakıldığını gayet güzel şekilde anladım. Gene de eleştirilecek noktalar yok değil.


    İlk kitabı okumayanlar bakmazsa iyi olur.



    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Evrene özel isimler okuyucuya açıklanmıyor. Bunun yerine yazar kitabın sonuna sözlük koymakla yetinmiş. Evreni iyice anlamamız için kitabın içinde bu kelimelerin ne anlama geldiğini anlamamızı sağlayacak şekilde bir olay örgüsü kurgulanabilirdi.(En basitinden butler cihadı gibi evren için çok önemli bir yer taşıyan olayı daha serinin ilk kitabı olmasına rağmen çöl gezegeninde doğru düzgün açıklamıyor. Sanki okuyucu bunları biliyormuş gibi davranıyor.)


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Ana hikaye yardımcı etkenler olmadan çok düz. Ana karakter Paul dahil olmak üzere çoğu karakterler aşırı derecede tekdüze. Dune'u dune yapan asıl etken Dune gezegeninin ekosistemi ve evrende var olan düzen.(Dinler,politika,Benne Gesseritler, Büyük evler, Lonca vs...)İlk kitap içerisinde çok fazla olay barındırıyor. Bu kadar fazla olayın 750 sayfada bir roman akıcılığında anlatılması çok zor. Nitekim bence yazar da burada zorlanmış. Fazla yoğunluk katmadan tamamen olay odaklı şekilde hareket etmiş. Örnek vermem gerekirse İmparatorun küçük letoyu öldürmesiyle sonuçlanan sardokar baskını neredeyse sadece 1 sayfada yer alıyor. Dune eğer bir edebiyatçının kaleminden çıkan bir eser olsaydı, sadece bu olay kitabın bir bölümünü oluşturabilirdi. Ayrıca Jessica ve Paul'un Ab-ı Hayat'ı içtikten sonra yaşadıkları zihin süreci bana her ne kadar eşine rastlanmamış şekilde mükemmel gelse de bu olayın devamında kitap zamanı kendiliğinden ileri sarmış şekilde devam ediyor. Paul bir anda Fremenlerin lideri oluyor. Burada yazar muhtemelen Paul'un hangi gerçeklikte yaşadığını anlayamayacağı kadar çok zamansal gerçeklikte bulunduğunu belirterek bizi de o gerçekliklerden birisine atıyor ancak benim orada biraz kafam karıştı. Hernekadar bu yazarın seçimi bile olsa bence Anlatımın akıcılığını baltalıyor ve birçok olayın aceleye getirilmesine sonuç oluyor.


    Eleştirilerim genelde ana hikayenin akışından kaynaklanan olaylar üzerine. Onun haricinde oluşturduğu dünya ve dönen-dönebilecek- entrikalar tabiri caizse hilenin içinde hile olması durumu evreni cidden çok ilgi çekici kılıyor. Şimdiden ileride dönecek entrikaları, dinin politikada kullanılmasının bu dünyaya olan etkilerini ve şirketlerle birlikte zengin aristokratların neler yapacağını merak ediyorum.

    ana seride çok anlatilmayan butleryan cihadı hakkında spoiler :




    ------spoiler


    Butleryan cihadı ile ilgili olarak ana seride çok bir bağlılık bulunmuyor. Kitabı okumasan da olur. Sadece sonucunda ortaya çıkan kurumların ve önemli sonuçları gösteriyor.


    Kısacası eski imparatorluktski insan güçleri ile (bin yıl yaşında ) makineye dönüşmüş insanlarla onların efendisi olan makineler arasında savaşı anlatır. Makineler ve önceden insan, sonrada beynini makineye aktarmış titanlar insanlara akla hayale sığmayacak derecede eziyet çekiyorlar. ( -- BURADA CİHADİN NASİL BAŞLADIĞIYLA İLGİLİ SPOİLER VERECEĞİM )






    SPOİLER METİN


    İsyan, düşünen makinenin bir insan bebeğini ayaklar altında ezilmesinden sonra patlak veriyor. Butleryan ismi de bu bebeğin annesinin isminden geliyordu yanlış olmazsam. İsyan o kadar büyük bir etki ediyor ki tüm gezegenlere kısa sürede sıçrıyor.



    Garip bir biçimde Butleryan cihadında makinelerin karşısındakı iyi lider karekteri, serideki zalim harkonnen hanedanın soyunu başlatmıştır. Makineye dönüşen zalim titan lideri ise atreides hanedani başlamıştır. ( atreides soyu eski Roma soyuna kadar gidiyor ama kitapta bildiğimiz en eski ata atreides, kendi beynini makineye veren eski zalim titandı. )




    Butleryan cihadında makinelerin egemenliği son verildikten sonra ve makine kullanımı yasaklandiktan sonra insan aklı tarihte hiç görülmeyecek şekilde gelişti. Mentatlar, bene gesserit rahibeleri ve localar örnek.


    ---------


    Rahibe ananın da dediği gibi, Butleryan cihadı, insanın elindeki bastonunu çekip almıştır.


    Dune serisindeki Milat bu cihadın başlangıcıyla başlıyor. Yani bu isyandan 10.191 yıl sonra dune serisindeki olaylar başlıyor.


    Günümüzdeki dünyadan o kadar fazla zaman geçmiş ki, dünyanın varlığını bile unutanlar olmuş. Hatırlayanlar sadece bene gesserit rahibeleri ve az sayıdaki şairler.






    Bunu anlatan ayrı bir kitap var Butleryan cihadı diye. 800 kusur sayfaydi yanlış hatırlamıyorsam. Ayrıca bu kitabı okumanı da şiddetle tavsiye ediyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laylaylaylom -- 9 Mart 2021; 7:6:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lotusx

    Orijinal seriyi bitirdim. Heveslenip set almak isteyenler öncelikle şunu bilsinler ki hikaye altıncı kitapla birlikte bitmiyor. Ayrıca hikaye ne bütünlüklü bir yapıda ne de tam olarak kesintisiz şekilde işleniyor. Dördüncü kitapla beraber belirli anımsatıcı öğelerle beraber farklı bir olay örgüsüne geçiş yapılıyor. Bu geçişe de büyük zaman aralıkları eşlik ediyor. Bağlantı da genel olarak karakterler ve belirli bazı konular üzerinden sağlanıyor. Frank Herbert beşinci ve altıncı kitapları farklı bir üçleme çerçevesinde yazmış. (Dördüncü kitabı da sanıyorum sonraki üçlemeye bağlantı olsun diye yazmış..?) Son kitabı yazmaya ömrü yetmemiş. Oğlu Brian, Kevin J. Anderson'la birlikte "notlarından yola çıktık ve tek kitaba sığdıramadık" diyerek hikayeyi sonlandıran Hunters ve Sandworms kitaplarını yazmışlar. Bu kitaplar henüz çevrilmedi ki muhtemelen yazdıkları diğer kitaplar gibi seriden alınan tüm keyfi kaçıracak cinstendirler.

    Bu doğrultuda bu seride maksimum ilk üç kitap okunabilirmiş gibi görünüyor. O da ilk kitap çok hoşa giderse. Seriye başlama hevesiyle tüm seriye indirim vs için para basmadan önce bu hususların dikkate alınmasını tavsiye ediyorum.

    Konuyu başlatan arkadaşın da dediği gibi bu seri politik ağırlıklı bir kitap. yüzüklerin efendisi gibi olay örgüsü ağırlık bir kitap düşünerek okuyan insan olursa bu seriden zevk almayabilir. ilk 3 kitabı politik düşünce tarzının yanında olay ağırlıklı da gidiyor son 2 serideki kitaplar daha çok düşünce tarzında devam ediyor. bu, serinin çok kötü olacağı anlamına gelmiyor. herkese hitap etmeyen bir kitap. salt olay örgüsü ağırlıklı olsun diyen kişi zevk alamaz.


    bir de nadirkitap.com sahaflarından ucuza 2. eli alınabilir.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: determinant1

    Başlığı yeni keşfettim, ben de başlamayı düşünüyorum daha önce pek bilim kurgu ütopya distopik kitap okumadım, merak ettiğim 6. kitabın ithaki yayınlarından ne zaman cıkacağı, başlayınca yarı kalsın isteniyorum.

    eğer kitap çıkmazsa ikinci elini nadirkitap.com sahaflarından bulabilrisiniz

  • Yıllar önce İyi Bilimkurgu İyi Edebiyattır diye bir yazı okumuştum. Başlığı görünce aklıma geldi. Pek bilimkurgu türünü sevmiyorum ama Dune harbi başka bir şey abi.


    Edit - Yazı da şu: https://kayiprihtim.com/dosya/dune-iyi-bilimkurgu-iyi-edebiyattir//




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zemberekze -- 13 Nisan 2021; 6:18:48 >
  • amazondan verdim siparişi yks'den sonra diye bekliyorum aylardır. sınavın bitmesine sevniyorum.


    başladık bakalım




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wXeraf -- 11 Temmuz 2021; 0:35:10 >
  • Yaklaşık 4 güne Dune evreni evimize misafir olacak. Siparişi verdim, bekliyorum. Aşırı meraklıyım. Artık politik, felsefe, teoloji, sosyoloji, bilim-kurgu, topu, tüfeğine ne varsa gelsin. :)

  • Arkadaşlar selam.


    Film yakında geliyor fragmanları görmüşsünüzdür. Çok iyi film olacağa benziyor.


    Ben kitapları almıştım. 6 kitabın tamamı var elimde.


    Sizce film gelmeden seriyi bitireyim mi yoksa filmi mi izleyeyim evren hakkında bilgim olmadan?


    Hangisi daha fazla zevk verir acaba kararsız kaldım

  • Şu an ilk hangisini deneyimlersen diğeri ile ilgili spoiler yiyeceksin.tavsiyem kitabı oku.sonuçta edebi bi eder bu.film ilk kitap ile ilgili olacak.en adından ilk kitabı oku.ben yüzüklerin efendisi serisini 2 ay da bitirmiştim akabinde 5 ay sonra ilk film yayınlanmıştı.güzel oluyor öyle:))))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nymphetaminê

    Arkadaşlar selam.


    Film yakında geliyor fragmanları görmüşsünüzdür. Çok iyi film olacağa benziyor.


    Ben kitapları almıştım. 6 kitabın tamamı var elimde.


    Sizce film gelmeden seriyi bitireyim mi yoksa filmi mi izleyeyim evren hakkında bilgim olmadan?


    Hangisi daha fazla zevk verir acaba kararsız kaldım

    Bugüne kadar hangi okuduğum kitabın, filmini izlediysem aşırı yavan geldi. Detay yoksunluğu bunun sebebi ve kişinin hayâl gücü ile benzerlik göstermeyişi (filmi çeken yönetmenin hayâl gücü). Fakat önce filmi izlerseniz, böyle bir seriye yazık edersiniz, o kadar kitabın özetini ve sonunu görmüş olursunuz bir kaç saatlik işte.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu serinin ilk iki kitabını bitirdim. O kadar çok övülüyordu ki ben de hayatımın kitaplarından biri olacak diye okumaya başladım. Yalan yok ilk kitap hataları olsa da bayağı güzel kitaptı. İkinci kitap ilkinin yanına yaklaşamasa da o da güzeldi ama şunu söyleyebilirim, daha iyi kitaplar okudum. Öncelikle Paul dışında karakterler beni hiç etkileyemedi. Bir de Bene Gesserit/Lonca bölümleri ilgi çekiyordu.
    Alia beni hayalkırıklığına uğrattı. Belki bir dahaki kitapta daha beklediğim gibi biri olur ama ilk ikinci kitaptaki ergen hallerinden tiksindim.

    Vakıf ve Dune karşılaştırmalarında hep Dune kazanıyor ama bana göre Vakıf üçlemesi çok daha iyi bir seri. Dune'un 4 kitabını okumadım ama son 2 kitabının çok eleştirildiğini bu yüzden kötü olduğunu, serinin en iyi kitabının Dune olduğunu varsayarak yapıyorum bu yorumu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İkinci kitap finalde bana çok dokundu ya bir müddet ara


  • ikinci kitabın son 30 sayfasindayim paul ölecekmiş galiba tüm okuma hevesim kaçtı. Bu çocuk daha fazla yaşamalıydı.. bir de serinin ilk kitabı çok iyi devamı eh diyorlar bilemedim boşa 6 kitabı da aldik galiba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni filmi çıkmış bakalım o nasıl

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.