Şimdi Ara

Dual Boot yapabilen var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yerli yabancı okumadığım kaynak kalmadı. Cidden merak ediyorum sorunsuz şekilde hem windows'u hem de linux'u boot ekranında gören var mı? Bıktım bu EFI'den de Grub'dan da. Ne illet bir şeymiş ya. Bir sorun bitiyor diğer sorun başlıyor. Sadece bir distro'da değil. Linux Mint ve Manjaro denedim başaramadım.



  • -Apeiron- kullanıcısına yanıt
    Ben yapmistim,gerci simdi tek Linux Mint kurulumuna dondum

    Oncelikle bios duzeni kisminda yazdirirken mbr mi gpt mi,ona dikkat et

    Sonrasinda bios ta secure boot enable ise onu disable yap

    Windows 10 ve 8 de guc yonetiminden hizli baslatmayi kapat

    Bu kadar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sende o kadarla bitmiş hocam. Her seferinde mint'i manjaro'yu ubuntu'yu sorunsuz kuruyorum. İş boot etmeye gelince sorunlar bitmiyor. İlk başta zaten görmüyor direkt windows açılıyor. Live USB ile terminale gömülünce, grub install hatası veriyor, onu halletsem açılışta grub ekranı geliyor grub> diye komut satırını gösteriyor, yüklü linuxları listelemiyor. Onu listelese, windows'u o listeye eklemiyor. Bios Priority'de windows boot manager ile Manjaro OS ayrı ayrı gözüküyor vs. Çok değişik sorunlarla karşılaştım her seferinde 7 saat uğraşıp çözemeyince bıraktım. Bilmiyorum bana denk geliyor herhalde.

    Ayrıca o dediklerini en başta yapıyorum zaten. GPT ile iso'yu yazıyorum. FAT32 olarak /boot/efi bağlantı noktasını ayarlıyorum vs. Oralarda sorun yok da komut satırında /boot/efi ile grub'u birleştirmede sıkıntı var. Hep overlay hatası veriyor. Ya da /boot/efi directory'si bulunamadı diyor. Farklı şekillerde mount etsem bile grub yükleniyor, update-grub deyince overlay hatası veriyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Apeiron- -- 9 Eylül 2016; 13:36:07 >




  • -Apeiron- kullanıcısına yanıt
    windows'un legacy - kurduğun linux ise efi ise o yüzden olabilir
    ben daha dün win 10 uefi yanına manjaro kurdum
    grub ekranını kendısı yukluyor ama windows çıkmıyor onuda manjaro açılınca komut satırına 1-2 komut yazarak halledıyorsun
    şuan manjaroya giremıyorum yanlız amd ekran kartı driverini yüklerken bi sıkıntı oldu os kitlendi ya zaten ne olursa olsun sıkıntısız linux kurmak imkansız
    edit : bu arada fat32 efi boot bölümünü oluşturdukdan sonra esp bayrağı koyuyormusun?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Skörtıl_Nimo -- 11 Eylül 2016; 11:07:49 >
  • 2-3 sene önce olsa anlaşılır bir durumdu ama işler şimdi öyle işlemiyor. Opensuse-Thumleweed ile Windows 10 kullanıyorum. UEFİ modda dikkat edin Secure Boot-Enable sistemi kuruyorum. Boot ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Disable yapsam da sorun olmuyor. Kurulumda öyle özel bir şeyde yapmıyorum sistemi otomatik olarak tanıyıp neyi nasıl yapacağını kereta kendi biliyor. Sadece bölümlendirmede / dizinini belirleyip EFI bölümünü formatlamadan /boot/efı diye tanıtıyorum olay bitiyor.

    Manjaro, Mint, Ubuntu ... gibi dağıtımlarda Secure Boot-Disable olması gerek. Arch gibi dağıtımlarda Systemd önyükleyicisi kullanınca sistem daha da hızlı başlatılıyor. Bunun içinde EFI bölümünü formalamadan /boot olarak bağlayıp dosfstools ile efibootmgr paketlerini kurup systemd için gerekli komutu yaz tamam oluyor.




  • Benim windows bozuk galiba Çözemedim 3 kez dual boot yapmaya çalıştım hep windowsla açıldı. Sıfırdan windows kurup sonra tekrar dual boot yapmayı denicem. Bir diske 100 küsür işletim sistemi kuran gördüm ya nasıl yapıyorlar anlamadım :D
  • Merhabalar
    Benim notebook da Linux + MacOsX + Windows 7 var.
    Kullanım sıklığına göre yazdım. Dual değil triple boot yaptım yani.

    Siz yaptığınız işi adım adım yazarsanız takıldığınız noktayı bulabiliriz.
  • Merhaba hocam ben en son karşılaştığım sorunu söyleyeyim sana belki anlarsın.

    Windows 8.1'in yanına Manjaro kurmaya çalıştım. Yalnız /boot/efi bağlantısı /dev/sda'ya kuruldu. Yani bütün boot bölümünü wipe edip üstüne kendisininkini kurdu. Haliyle windows'u açmaya çalıştığımda açılmadı. Sonra ben tekrar windows'u yanına kurdum. Şu anda windows açılırken linux felan gözükmüyor. Yalnız bios priority'de Majaro OS diye bir seçenek var. Onu 1. seçeneğe getirirsem Manjaro ile açılıyor ama onun grub menüsünde Windows yok. 40_custom'a windows'un boot bilgilerini tanıtmaya çalıştım Boot/EFI/efi klasörünün içinde hem Manjaro hem de Microsoft klasörü var ama bir türlü windows'u görmedi. Tekrar kurarsam aynı şey olacak kurulumda boot/efi için /dev/sda5 diye 1 gb'lık yer ayırıp onu da seçsem yine dev/sda'ya kuruluyor.




  • Merhaba;
    Diski bolumlerken something else seçeneği ile diskin kurulum yapılacağı yeri kendiniz seçin. Yalnız burada dikkatli olun. zira tüm datanız uçabilir...

    /boot/
    /
    /home
    swap

    gibi 4 partition mantıklıdır. Daha sonrasında boot diski kısmına ellesmeyin. /boot sececektir yüksek ihtimal.
  • Ayrıca manjaro ile acabiliyorsanız eger grup a sonradan windows u eklemeniz mumkun...

    terminalde

    sudo nano /etc/grub.d/40_custom ile custom dosyanızı açın.

    içine sunu ekleyin... /dev/sda1 de Win oldugunu varsayıyorum.

    menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)" {
    insmod part_msdos
    insmod ntfs
    set root='(hd0,msdos1)'
    chainloader +1
    }

    kaydedip çıkın.

    sudo update-grub

    restart da goreceksiniz muhtemelen...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.