Şimdi Ara

Diyelim Ki Reenkarnasyon Var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu hayatı neden tekrar tekrar yaşıyoruz ?




  • Ontolojik bir olgu olacağı için tekrar tekrar başka hayatlar yaşarsın.


    "Neden" diye sorunca işin işine erek veya maksat giriyor. Buna teleoloji diyoruz. Bu soruda bir varsayım var, o da reenkarnasyonda - eğer reenkarnasyon bir olgu ise, ki bu da bir varsayım - bir amacın yattığına dair bir varsayım. Bu amaç kozmosu şekillendiren bir Tanrı'nın veya tanrıların varoluşun doğasına veya yapısına dair belirli bir süreklilik sağlamaya yönelik takdir-i ilahisi olabilir. A-teist ve mekanist bir evrende fizik yasalarının "neden" sorusunu fuzuli kılan maksatsız mekanik bir sonucu da olabilir.


    Şu an saf spekülasyon ve inanç sahasındayız. Haliyle bu konuda kesin bir şey söylemek zordur. Deneyimle gelişen bilimin aksine felsefenin ve teolojinin birçok sahası böyledir. Kümülatiftir. Yani bir takım iddialar ortaya atılır. Düşünceler sergilenir. Argümanlar ortaya konur. Öncüller ve varsayımlarla olabildiğince genel akli düşünme egzersizleri yapılır - felsefenin başat özelliği zaten bence bu. Ama tüm bu muhabbet deneyim yoluyla açığa vurulamayacağı veya yadsınamayacağı için yığılır. Bilimin aksine pek bir gelişme göstermez. Belki fazla mantıksız, kendi içinde tutarsız veya gayri realistik fikirler ve çalışmalar aradan elenir. Belki bazı temel konsensüsler oluşur. Ama o kadar. Doğa bilimlerindeki kadar birleştirici ve onaylı bir kavramsal bütünlüğü teoloji veya popüler inanç ilhamlı ontoloji (varlıkbilim) spekülasyonlarda göremezsiniz.


    Beni yanlış anlamayın; reenkarnasyon kesin yoktur demiyorum. Yalnızca reenkarnasyonu tartışmanın belirli bir zihin egzersizi olarak görülmesi gerektiğini ve reenkarnasyon gibi somut bir zeminde kontrol edilemez sübjektif kavramlara - hani ölüm ve tamamen yok olma korkusuyla -bir umut fazla bel bağlanılmaması gerektiğini savunuyorum.





  • Reenkarnasyon'un kabulü bir ruh kavramını ve dolayısıyla bir Yaratıcı kavramının kabulünü de ifade eder.

    Eğer reenkarnasyon diye birşeyin var olduğu hakkında konuşuyorsak bunu teolojik bir temele dayandırmak gerekiyor.


    Peki bunun teolojik bir temeli var mıdır? Dört büyük dinde böyle bir inanış yok. Bütün semavi dinlerde ölüm sonrası bir hesap verme ve bu hesabın sonunda cennet veya cehennem var, tekrar bu dünyada bir diriliş yok.


    Bu kapsamda bakarsak reenkarnasyonun olduğunu kabul edenler bu inancın deizm benzeri bir kişisel inanç olduğunu da kabul etmeli.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.