Şimdi Ara

Dijital Bilgi ve Sosyal Medya Varlıklarınızı Nasıl Yönetiyorsunuz?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, konuyu tam açacağım yeri bilemedim ama...


    Hepimiz birer internet kullanıcısıyız. Ayrıca yüksek oranda akıllı telefon, sosyal medya kullanan bir gençliğiz (ya da orta yaş grubuyuz). Zaman geçtikçe internet maruz kaldığımız bilgi akışı yoğunlaşıyor. Dijital varlıklarımız (fotoğraflar, dosyalar vb) artıyor. Bunları yönetebiliyor musunuz ya da yönetmek için neler yapıyorsunuz, hangi yöntemleri ve araçları kullanıyorsunuz?


    Bahsettiğim şeyler, at fava dursun dediğimiz hemen her internet içeriği ya da telefon ve bilgisayarımızda sakladığımız dosyalar.


    Kendimden biraz örneklersem...


    -Fotoğraflarımı bir taşınabilir HDD'de istifliyorum yıllardır, bulut olarak da google fotoğrafları kullanıyorum. İlk başta ücretsiz olmasıyla hemen hemen bütün arşivimin kopyası orada duruyor, bu durumdan çok hoşnut olmasam da arşivimin tamamen kaybolması gibi bir riskin yanında fazla rahatsız etmiyor. Google fotoğraflar paralı yedeklemeye geçtikten sonra biraz yandex bulut falan denedim ama en son yine google one 100 gb alıp devam ediyorum. Sıkıştırması iyi olduğundan hala dolmadı, dolduğunda üst pakete geçmeyi düşünebilirim ya da videolardan yer açabilirim diye düşünüyorum. Aile üyeleri ile ortak kullanıma izin vermesi de eşimle birlikte kullanmama olanak sağlıyor. Google aile özelliği ile google play kitaplığı da paylaşılabiliyor. Google play kitaplığıma da az yatırım yapmamışımdır, oğlumun büyüyüp yavaş yavaş ekrana yanaşması ile :)


    Hem google fotoğraflarda hem de HDD'de mümkün mertebe albüm tanımlamaları ile fotoğraflar kategorize etmeye çalışıyorum. HDD'de birkaç yıldan beri sadece yıl ve fotoğraf/video klasörlemeleri yapıyorum. Bu işlerin hepsi zaman sonuçta. Telefonumu tahminen ayda bir HDD'ye yedeklemeye çalışıyorum. Poco x3 kullanıyorum, bazen MicroSD karta erişim kendi kendine bozuluyor, bir iki kere başıma geldi. Bir sonraki telefonu paraya kıyıp 256 gb hafızalı almakta fayda var.


    -İnternette birçok platformun fava ekleme özelliklerini sıklıkla kullanıyorum. Bunun dışında genel internet için de google chrome yer imlerini kullanıyorum, burada da belli oranda kategorilere ayırma yapıyorum. Tabi hem genel kültür hem okul hem iş olarak birkaç koldan giden içerik tüketimi ve kayıt altına alma ihtiyacı bunu zorunlu kılıyor.


    -Kişisel bilgisayar, iş bilgisayarı olunca günlük çalışma dosyalarım biraz dağılıyor. Biraz toparlamak adında bulut olarak onedrive'ı kullanıyorum, oradaki tampon alanı doldukça optimize etmeye çalışıyorum. Daha az kullandığım ama dursun dediğim çeşitli arşivleri de diğer bulut alanlarına koymaya çalışıyorum.


    -Hemen hemen 20 senelik mailim, içerik olarak tabi belli oranda çöplüğe dönüyor. Belli oranda önemli şeyleri geriye dönük kolay bulmak için kategorilere ayırmaya çalışıyorum. Mümkün mertebe gelen kutumu da okunmuş ve gereksizlerden ayıklanmış halde tutmaya gayret ediyorum.


    -Hayatın koşuşturmacasında unutmamak adına not alma uygulamaları kullanıyorum. Bu konuda Eisenhower Matrisi yapısını benimsedim genel olarak, işleri önceliklendirmek adına faydalı.


    Bunları yazdığım gibi her daim sistematik şekilde yapmıyorum, yapamıyorum tabi ki. İş gücün için içinde zaman zaman aksıyor. 20 yılı aşkın süredir bilgisayar ve internet kullanıyorum, zaman zaman veri kayıpları da yaşadım tabi ki, tek arzum bunu minimize etmek ve dijital varlığımı belli oranda muhafaza etmek.


    Genel ana rutinlerim bunlar, başka birçok detay var tabi. Sizler neler yapıyorsunuz yazarsanız belki birbirimizden yeni tiyolar kapabiliriz. En önem verdiğiniz soft copy ya da belki hard copy belgeleriniz ve bilgi kaynaklarınızı nasıl muhafaza ediyorsunuz? Hiç büyük veri kaybı yaşadınız mı vs...








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.