Şimdi Ara

[ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
0
Favori
25.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    şöyle ki , ac modunda yüksek gerilimi dc modunda ölçmen multimetreyi bozar , multimetrede dikkat etmen gerek kademeler yüksek gerilim ölçme kademeleri ve yüksek amper kademesi bu kademelere dikkat edip onlara uygun yerlerde kullanırsan diğer kademelerde multimetreyi bozman zordur , öncelik yüksek gerilim ölçülen kısımlarda dikkatli olman geriye kalan senin merakın ve deneme azmin


    elektronikte birşeyleri başarmak çalıştırmak zevklidir , fakat böyle sorunlar yaşanınca da motivasyonunu kaybedebiliyorsun önemli olan bu gibi durumlara fazla takılmadan denemeye devam etmek

  • axelfoly kullanıcısına yanıt

    ya da en mantıklısı paraya kıyıp full otomatik multimetrelerden almak. Sadece aç kapa ve buzz modu var ac dc amper ohm hepsini tek bi yerde toplamışlar aliexpresste gördüm ama daha yolun başındayım o yüzden basit bişey aldım. Evet bişeyi tamir edince fena mutlu oluyon sorunu çözemeyince veya tamir edemeyincede modu ister istemez düşüyo insanın. Bakalım girdik bir yola :) yazılımdan vs anlarımda elektrik elektronik işine epey uzağım. Umarım tez zamanda bu hobiden soğumam.


    peki gene aklıma takılan şey biz nerden anlıcaz devre üzerinde nerede ac var nerede dc olduğunu ? diyelim 220v prizden geldi devre kartına bunu gözlemledik dedik ki tamam bu kısım AC ya AC DC ye dönmeden devre üzerinde devam ediyorsa ? çünkü yanlış biyere dokununca ya ölçüm yapılan komponent zarar görüyo yada multimetre bunun mantığını anlayana kadar daha çok şey bozucam gibi.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    hobi olarak yapacaksan bunu fazla para harcamaya gerek yok ben bile daha yeni kendime çin markalarından olan bi multimetre aldım gayet memnunum , direnç ölçerken kademe seçmene gerek olmuyor dc/ac voltaj ölçerken yüksek /düşük güçleri direk problarla kademe ayarı yapmadan ölçebiliyorsun işini çok kolaylaştırıyor model olarak tf103 kullanıyorum


    diğer konuya gelecek olursak , kart üzerinde diyot varsa ve buda giriş kısmındaysa mutlaka o devre dc volt ile çalışıyordur , çünki diyotlar genelde girişte yer alır ve ac/dc çevirirler , giriş kısmı ise yüksek voltajın girdiği kablo olur veya bu lambada olduğu gibi trafonun bulunduğu kısım olur onu zamanla deneyim ve gözlemlerle kavrarsın ( lambada mesela köprü diyot olan parçanın üzerinde +/- belirtilmiş bu kısım dc volt kısmıdır çünki dc kısmında kutuplar belirgindir , ac kısımda ise herhangi kutup belirtilmez oraya ac voltaj yönü fark etmeksizin uygulanır )





  • axelfoly kullanıcısına yanıt

    haklısınız ama nelere para vermiyoruz ki bugün dışarda bi yemek bi kahve içsen 100 liralık oluyon otobüs minibüs vs derken. Havya siparişi verdim handskit 90w sıcaklığı ayarlanabilir güzel bi alet. çin markası umarım memnun kalırım benim hayva bayağı eskiydi bide ucu iyide körelmişti zımpara kağıdı ile zımparaladım alttan bakırı çıktı eskisinden daha kötü oldu ucu kısacası. İnternette her gördüğümüz bilgiye inanmamak gerektiğini bir kez daha öğrenmiş olduk. (siz siz olun lehim ucunu zımparalamayın arkadaşlar)


    bilgiler için tekrardan teşekkürler.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    evet öyle , ama başlangıç için bence fazladan harcamaya gidilmeyebilir deneyim tecrübeyle birlikte daha profesyonel cihazlara yönelmek daha mantıklı gibi neticede deneyim kazanırken bu tür cihazları bozmak daha kolay oluyor :)


    havya konusunda ise 10 yılı aşkın zd nin 40watlık havyasını kullandım her işimide pekala gördü hatta halen çalışmakta , ucunu ise hiçbir zaman zımpara ile temizlemedim kağıt havlu veya selpak kullandım ve şu an evladiyelik weller 40 watt havyada halen aynı ucu kullanıyorum , birazda alışkanlık benimkisi :)


    bu arada bana çok şey katmış olan bir kanalı tavsiye edeyim , smpsler hakkında herşeyi bu kanaldan öğrendim diyebilir , videolar son derece bilgilendirici ve basit anlatım tarzıyla sana da çok şey katacaktır elektronik konusunda


    youtube
    Arızalı cihazları uyandırma atölyesi🔎🖊
    https://www.youtube.com/channel/UCD4WUzrCdNFrYb0vMLth1RQ




  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Ac DC kaeme hatası yaptığında hemen bişeylerin bozulacağını düşünme. Yaşadığın sorunun sebebi muamma. Hemen bişeyler bozulmaz.


    Kademe düşük gelirse bu cihazlarda, 1 yazar üst kademeye geçmelisindir. AC DC hatası yapsan 0 ölçer sanki bazı aletlerde yarısını ölçtüğünü hatırlar gibiyim. bu taktirde iki kademede de ölçersin. Ölçü aletinde dalga analizi olmadığından, ölçümü analiz edip çözmen lazım ne olduğunu.


    diyot ya da köprü diyot görsen dahi çıkan elektriğin DC olduğuna emin olamazsın. kısa devre olmuş da olabilir bu elemanlar ve ya bu görüntüde farklı eleman kamufle edilmiş de olabilir.


    Amper ölçerken mesela 10 aperlik kısımda yükselirse akım o kısım sigortası atar alette. Değiştirirsin içinden.


    Yazdıklarım fikirdir, her halükarı açıklamaz. Herşeyi doğru da yapsan sorunla karşılaşabilirsin. Konu hakkında tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir. Sırf ölçü aleti detaylı sorun vb bilgi için konu da açabilirsiniz.





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Valla axelin gösterdiği noktalara AC kademede artı eksi uçları değdirdim sonra kıvılcım çıktı ve ses geldi lamba söndü direk. Prizden çıkardım sonra biraz bekledim gene taktığımda ise yanmadı. Multimetre ile kısa devre ölçümü yaptığımda değer alıyorum belki fotodaki gibi bacaklardan yanan kısım devre kartına değmiyo olabilir. Yaptığım hatayı biliyim öğreniyim ki tekrar yapmıyım. DC volt ölçerken ohm ölçerken dediğin 1 olayını biliyorum mesela. 9V u 2V kademesiyle ölçünce 1 yazıyo kademeyi 20V ye alınca 9V u ölçebiliyorum mesela.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Uğraştığın lamba zaten bozuktu değil mi??? Sebebi kesin bilemeyiz,son problemde.

    Ama 10 Amper yazan akım ölçme kısmı olur ölçü aletlerine. Sen tedbir aldığını sanarak eğer bu kısma taktıysan probu, bu kısım kısadevre olduğundan sistemi de kısadevre etmişsindir. Yani gerilim ölçme vb kısımllar genel ölçümleri yapar sama kırmızı probun sökülüp takılabildiği 10 amper yazan akım ölçme kısmı sadece yük üzerinden geçen akımı ölçmek içindir. Kısadevredir bu kısım. Mesela prize taksanız ölçü aleinin sigortası da atar, ev sigortası da.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Evet bozuktu sonra el birliği ile tamir ettik sonra benim bilgi eksikliğim yüzünden tekrar bozuldu. Problar COM ve ua mA kısmındaydı. Amper olan kısım sadece 10A ölçülürken kullanılıyor diye biliyorum. Yaptığım şey axel in dediği köprü diyotun belirtilen uçlarına multimetrede kademe 600AC de iken dokunmam ve sonrasında görseldeki gibi bacaklardan birinin yanması.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    mA kısmı da yani akım ölçme kısımları kısadevredir. Bilmeden ya da çevirme düğmesindeki muğlaklıktan dolayı amper ölçmeye kaymıştır belki.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    kademe atarı öyle tuşlu değil çevirmeli kayması için bayağı güç kullanmak gerekiyor. Sizin dediğiniz kısım 2m ile gösterilen akım ölçme yeri. Ben giriş AC sini 600V ile ölçtüm 200V ile ölçünce 1 gösteriyo çünkü giriş 240V. 600V ye aldım 240ı gördüm sonra köprü diyotu ölçeyim dedim kısa devre oldu. Akım kısmına yanlışlıkla kaysa bile 600V ile 2m arasında bir kademe daha var. Oda 200V.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    (multimetrede ölçüm yeri 600V AC kısmındaydı sanırsam benim bunu DC ye alıp ölçmem lazımdı.

    DÜşük bir dc ölçme kısmına almamışsın. bu gerilimlerde ac dc karıştrma birçok kere sorun çıkarmadığını bilrim. ölçme mantığı gibi ince noktalar var ama ;

    Acaba arkadaşlar de düşünüyor??? 220Volt civarı dc gerilimi 600Volt acde ölçmek zarar verir mi ölçü aletine???

    BU arada ölçü aleti bozuldu mu?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 19 Aralık 2021; 21:37:37 >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    yok multimetre hala çalışıyor. işte bilmiyodum ama öğrenmiş oldum :)

  • Bende uzun şerit LED de yaşıyorum sıkıntıyı. Sönük yanıyor led ler. Işık çok zayıf. Acaba ledler mi ömrünü doldurdu, yoksa bir cihaz var arada adaptör gibi o mu bozuldu, nasıl anlarım acaba.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.