Şimdi Ara

Bitirme Projesi Seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese merhabalar EEM 4. sınıfta okuyorum ve bitirme projesi almanın arefesindeyim hocalarımız sizin üzerinde çalışmak istediğiniz bir proje varmı diye soruyor ve makul ise onu bitirme olarak veriyor... Aklımda çok fazla şekillenmedi burdaki tecrübeli abilerimizin önerileri olabileceğini düşünüyorum... Aldığım dersler..

    Sayısal İşaret İşleme
    Mikroişlemciler
    Digital Kontrol Sistemleri
    Güç Elektroniği
    PLC

    bu derslerle paralellik göstermesi gereken bir proje olacak yardımcı olursanız sevinirim..



  • quote:

    Orjinalden alıntı: technologist

    Arkadaşlar herkese merhabalar EEM 4. sınıfta okuyorum ve bitirme projesi almanın arefesindeyim hocalarımız sizin üzerinde çalışmak istediğiniz bir proje varmı diye soruyor ve makul ise onu bitirme olarak veriyor... Aklımda çok fazla şekillenmedi burdaki tecrübeli abilerimizin önerileri olabileceğini düşünüyorum... Aldığım dersler..

    Sayısal İşaret İşleme
    Mikroişlemciler
    Digital Kontrol Sistemleri
    Güç Elektroniği
    PLC

    bu derslerle paralellik göstermesi gereken bir proje olacak yardımcı olursanız sevinirim..


    merhaba arkadaşım,

    eğer ilgilenirsen, yıl sonuna kadar büyük bir prototipini yapacağım bir projede, seni ilgilendirebilecek alanlarda olduğuna inandığım bazı çözümlerim ve sorunlarım var. şöyle: her rüzgar hızında tam kapasite çalışacak, çok pervaneli, çok jeneratörlü bir rüzgar türbini kurmayı ve dahası bu rüzgar türbinini oluşturan çok pervaneli bağımsız rotor gruplarını tek bir merkezde kontrol edecek bir yapı düşünüyorum.

    bu söylediğimi tubitaka bir proje olarak sunmuştum fakat altyapısı yani elektrik üretimi ve kontrol sistemleri ile ilgili olarak tamamen varsayımlara dayalı bir projeydi, akademik bir yanım da olmadığı için, bir firma üzerinden yaptığım başvuru destek görmedi. projeye konu 2 adet buluşun da patent başvuruları yapılmış durumdadır ve sadece hayata geçirilmeyi beklemektedir.

    detaylarıwww.multiplyenergy.com sitesinde bulabilirsin. hangi konularda işbirliği yapabileceğimizi de, 2 patentin konusu olan elektrik üretim kısmında yapmak istediklerimle ilgili olarak, patent yazısının bu kısımlarına bakarak bir fikir edinebilirsin.

    umarım her ikimizin de işine yarayacak verimli bir iş olur. olmazsa da canın sağolsun...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 16 Eylül 2008; 0:55:01 >




  • Öncelikle projeniz güzelde ben bunu gerçekleyebilirmiyim bilmiyorum :) serbest rotorların kontrolu yapılacaksa sanırım mekanik aksm önplana çıkıyor ve bu rotorları hareket ettirecek olan meknik kontrolu sanırım plc ile ile yapılabilir... Uğraşılırsa yapılamayacak gibi durmuyor ama...Sanırım tam sistem hakkında bilgi alabilirsem vakit buldukça üzerinde çalışırım.. Proje hocamla bugun görüştüm mikroişlemcili bir kontrol sistemi üzerinde çalışacağımızı söyledi .. İlginize yürekten teşekkür ederim..
    Arkadaşlarımdan değişik projeler bekliyorumm...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: technologist

    Öncelikle projeniz güzelde ben bunu gerçekleyebilirmiyim bilmiyorum :) serbest rotorların kontrolu yapılacaksa sanırım mekanik aksm önplana çıkıyor ve bu rotorları hareket ettirecek olan meknik kontrolu sanırım plc ile ile yapılabilir... Uğraşılırsa yapılamayacak gibi durmuyor ama...Sanırım tam sistem hakkında bilgi alabilirsem vakit buldukça üzerinde çalışırım.. Proje hocamla bugun görüştüm mikroişlemcili bir kontrol sistemi üzerinde çalışacağımızı söyledi .. İlginize yürekten teşekkür ederim..
    Arkadaşlarımdan değişik projeler bekliyorumm...



    çok sayıdaki rotorlardan, üzerinde büyük bir volan olan ana şafta aktarılan döngünün hızını, dijital olarak takip eden sensörlerden gelen bilgi doğrultusunda, volan üzerinde biriken enerjinin seviyesine bağlı olarak, ana şafta bağlı jeneratörleri, manyetik kavrama arabirimini yönlendirerek açıp kapayacak bir kontrol sistemi olması gerekiyor. parametrik olarak verilen döngü hızları için hangi kavaramaları açıp kapayacağını belirtebileceğimiz bir kontrol program olmalı, aynı kontrol programı, yine dışardaki rüzgar hızı sensöründen gelen bilgiyle volanın üzerindeki bilgiyi karşılaştırıp, bu ikisinin hızı eşitlendiğinde, sistemi devreye alabilmeli.
    buna benzer bazı bilgileri yine sadece aç-kapa yaparak sistemi yürütebilecek bir kontrol programına ihtiyaç var. yoksa rotorların mekanik olarak yönlendirilmesiyle ilgili bir kontrol olmayacak.

    ana şaftın döngü hızını aynı tutmak için ayarlanmış bir yapı oluşturmaya çalışıyorum. jeneratöre giriş hızı değişmemeli çünkü, özellikle ac akım üretilecekse...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 16 Eylül 2008; 23:56:07 >




  • Bu daha açıklayıcı oldu diyebilirim önceki mesajda açıkçası fazla canlandıramamıştım bu daha iyi oldu o zaman kaç tane rotor kullanacaksak o kadar hız ölçer encoder kullanacağız..her rotor farklı hızlarda farklı çıkışlar üreteceğinden ideal gerilim seviyesinde rotorların dönme hızını mikroişlemciye tanıtacağız..örneğin belli rüzgar seviyesinde 1. rotor ideal çıkışı veriyor.. hız arttığında encoderdan alacağımız bilgi ile mikroya tanıttığımız 1. rotor için ideal hızı karşılaştırıp diğer rotoru harekete geçirip 1. rotoru durduracağız.. tabi bu hangi rotoru harekete geçireceğimizi de dışardan sensörle aldığımız rüzgar hızına bağlı olarak ilgili rotora aktaracağız.. benim anladığım bu doğru mudur acaba??
  • quote:

    Orjinalden alıntı: technologist

    Bu daha açıklayıcı oldu diyebilirim önceki mesajda açıkçası fazla canlandıramamıştım bu daha iyi oldu o zaman kaç tane rotor kullanacaksak o kadar hız ölçer encoder kullanacağız..her rotor farklı hızlarda farklı çıkışlar üreteceğinden ideal gerilim seviyesinde rotorların dönme hızını mikroişlemciye tanıtacağız..örneğin belli rüzgar seviyesinde 1. rotor ideal çıkışı veriyor.. hız arttığında encoderdan alacağımız bilgi ile mikroya tanıttığımız 1. rotor için ideal hızı karşılaştırıp diğer rotoru harekete geçirip 1. rotoru durduracağız.. tabi bu hangi rotoru harekete geçireceğimizi de dışardan sensörle aldığımız rüzgar hızına bağlı olarak ilgili rotora aktaracağız.. benim anladığım bu doğru mudur acaba??


    rotor dediğim, örneğin üzerinde 10 adet düşey eksen pervane olan, düşey eksende kurgulanmış bir mil. bundan yan yana 10 tane düşün, ben bu 10 adet bağımsız rotor grubunu, tek bir mile aktaracağım, aktardığım milin üzerine de dev bir volan koyacağım. rotorların hepsi rüzgardan topladığı kuvvetle bu ortak mile moment aktaracak ve bir süre sonra rotorların dönüş hızı, rüzgarın gerektirdiği hıza ulaştığında, sistem kavramaları açıp kapayarak iş yapmaya başlayacak. burda dikkat edilecek nokta şu: son mile bağlı dev bir volan olduğu için, bu volanın hemen hızlanması mümkün değil, ancak belirli bir süre sonra dışarıda esen gerçek rüzgar hızının gerektirdiği hıza ulaşabilir, dolayısı ile rotorlar da, rüzgar hangi hızda eserse essin hiçbir zaman volandan daha hızlı dönemeyeceklerdir.

    burda takip edeceğimiz tek şey volanın olduğu mil. rotorlar bu mile tıpkı bisklette olduğu gibi tek yönlü bir arabirimle bağlı olacak, dolayısı ile rotorlar için şimdilik herhangi bir kontrole gerek yok, sadece ilerde, tehlikeli hız için bir durdurma mekanizması belirlemek gerekebilir. ama volanı durdurunca örneğin, tüm rotor grupları da otomatikman dıuracaktır. bu şimdilik önemsiz bir konu...

    asıl hedefimiz ise şu: diyelim ki 1 m/s den 20 m/s hızına kadar 20 adet rüzgar hızı için 20 adet farklı kapasitede jeneratörümüz olacak ve kontrol ünitesi de, dışarıdaki gerçek rüzgar hızını ve volanın hızını karşılaştırıp, volanın hıza doyup doymadığın bakacak ve eğer volan uygun hıza ulaştıysa, o rüzgar hızında çalıştırılacak olan jeneratöre kavrama ile yol verecek bir kontrol ünitesi olmalı. bu jeneratörler kombine de çalıştırılabilmeli.

    amaç bu: her rüzgar hızında (o rüzgar hızının gerektirdiği) tam kapasitede çalışan, çok pervaneli, çok rotorlu, çok jeneratörlü bir rüzgar türbini kurgulamak, bunun için gereken kontrolleri sağlamak. ben buna rüzgar barajı diyorum... bunu bir rüzgar çiftliği boyutunda düşün. geniş bir alanda yüzlerce türbin var ama tek bir kontrol ünitesi olacak. tüm üretim kontrolleri burdan yapılacak.

    burda ben mekanik kısmı halledeceğim sen de kontrol ünitesini. ayrıca gereken yan donanımları belirleyip benden isteyeceksin, sonra gelen bilgiler ışığında sistem ne zaman yol verecek ne zaman devre dışı bırakacak ona göre programcıklarını yazacaksın.

    bu arada ben de yazılımcıyım ama dos modunda çalıştım, clipper biliyorum, dbase türevi bir programlama dili...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 17 Eylül 2008; 1:31:11 >




  • benimde burda sormak istediğim bişi var bu kavrama olayı nasıl olacak mekanik bir aksam ile mi olacak yani volanı aktarmak için her hangi bir motor kullanılacakmı... yani volanı aktarmak için mikroişlemci nereye aktar bilgisi gönderecek..bunun bir simülasyonu filan varmı acaba şekiller biraz karıştı kafamda
  • quote:

    Orjinalden alıntı: technologist

    benimde burda sormak istediğim bişi var bu kavrama olayı nasıl olacak mekanik bir aksam ile mi olacak yani volanı aktarmak için her hangi bir motor kullanılacakmı... yani volanı aktarmak için mikroişlemci nereye aktar bilgisi gönderecek..bunun bir simülasyonu filan varmı acaba şekiller biraz karıştı kafamda


    şöyle,

    rotorları unut, elimizde sadece hızı değişen bir mil olsun, üstünde de yine volan olsun tabii, bu mil uzunca bir mil ve yataklanmış olarak boşta dönüyor, hiçbir yere bağlı değil. rüzgar hızı ile mil devrini karşılaştırıp neyi nasıl yapacağımı şu şekilde örnekliyeyim. rüzgar hızı 1 ise ve bu mil de saniyede 1 tur atıyorsa, bu boşta dönen mile yanaşık bulunan manyetik kavarama arabirimlerinden (20 adet bunlar da) 1.sini elektrik vererek devreye sokuyorum. böylece 1 nolu jeneratöre hareket vermiş oluyorum. eğer arkadan gelen güç, devir sayısını düşürmeden jeneratörü sürebiliyorsa sorun yok demektir. eğer tur sayısı 1 tur/s nin altına düşerse jeneratörü devreden çıkarıyorum.

    manyetik kavrama arabirimi hem yumuşak geçiş hem de yönetilebilirlik açısından vazgeçilmez. sadece bir elektrik akımı devresini açıp kapayarak sisteme yol vermek mümkün görünüyor.

    rüzgar hızı 2 m/s olduğunda ve volanın hızı da 2 tur/s olduğunda bu sefer 2 nolu jeneratörü devreye sokuyorum. nasıl? ona bağlı olan 2. manyetik kavrayıcıyı açarak. 20 adet manyetik kavrayıcı ve 20 adet jeneratör olacak sistemde.

    yalnız bir ekleme, bu volanın olduğu milden sonra bir otomatik vites koyacağım sisteme, bu da volanın hızı ne olursa olsun, başka bir mile her zaman 1 tur/s olacak şekilde bir hız ayarlaması yapacak. bunda da amaç, jeneratöre gidecek olan mili referans bir hıza düşürmek, mildeki momenti artırıp, birden çok jeneratörü aynı anda çalıştırabilmek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 17 Eylül 2008; 1:46:10 >




  • Kontrol işi çok fazla karmaşık durmuyor.. Manyetik kavramaya vereceğimiz enerji her jenerator için farklı mı olacak? peki istenen alt yapı nedir PIC mi kullanılacak.
  • PIC olur ya da başka yolu varsa sana kolay gelen, o olur. PIC olursa kısıtlarımız nelerdir, yani çok fazla kontrol gerektiğinde, ya da karmaşık kontroller gerektiğinde, bunu PIC e sığdırmak mümkün müdür? PIC olayını iyi bilmiyorum.

    manyetik kavramaya gelince, her jeneratör, kapasitesine göre değişen bir karşı koyma momentine sahip olduğundan, değişen kuvvetlerde kavrama yapılacak.

    manyetik kavramada diyelim ki 1000 Nm lik bir momente sahip mili, ucunda 100 Nm lik bir jenaratör bağlı olan başka bir mile kavrama yaptırırken ne kadarlık bir elektrik enerjisi harcanacağını biliyor musun? bu aslında sen sorunca aklıma geldi. eğer bu noktada yüksek enerji gerekiyorsa, sanırım manyetik kavrama mekanizması için de bir buluş yapmam icab edecek! astarı yüzünden pahalıya gelirse, başka bir çözüm bulmak da gerekebilir.

    daha önce de söylediğim gibi, icabında tüm jeneratörler devreye alınacak, eğer referans milin hızı verili sınırın altına düşerse, PIC, en düşük jeneratör kapasitesinden başlayarak, referans hıza çıkıncaya kadar, ilgili kavramaları devre dışı bırakacak. PIC in ana görevi, parametrik olarak belirtilen hız değerini, milin hız değeriyle karşılaştırıp, ilgili kavramaları açıp kapaması. Bu kavramaların hangi durumlarda, hangi sırayla açılıp kapanacağını da yine PIC te kodlamak...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Eylül 2008; 1:54:16 >




  • şimdi alacağımız güç çok yüksek ise sistem kontrolunu Pıc e yaptırdıktan sonra güç elektroniği işin içine girer kontrol algoritması programlanması yazılım ile çok karmaşık değil ancak pıc çıkışını güç elektroniği elemanları ile sürerek dediğiniz yüksek enerjilere ancak ulaşılabilir.. burda diğer bir konu ön plana çıkıyor..Ne kadar güç elde edeceğiz bu 100 w olur 1 kw olur 1 mw olur.. gerilimi elde etmek kolay sorun istenilen güçe çıkabilmektir... yüksek güçlerde yüksek güç elektroniği bilmek gerekir ki o şuan da benim için çok zor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: technologist

    şimdi alacağımız güç çok yüksek ise sistem kontrolunu Pıc e yaptırdıktan sonra güç elektroniği işin içine girer kontrol algoritması programlanması yazılım ile çok karmaşık değil ancak pıc çıkışını güç elektroniği elemanları ile sürerek dediğiniz yüksek enerjilere ancak ulaşılabilir.. burda diğer bir konu ön plana çıkıyor..Ne kadar güç elde edeceğiz bu 100 w olur 1 kw olur 1 mw olur.. gerilimi elde etmek kolay sorun istenilen güçe çıkabilmektir... yüksek güçlerde yüksek güç elektroniği bilmek gerekir ki o şuan da benim için çok zor.


    ben şöyle düşünüyordum, acaba atladığım bir şey mi var:

    referans hıza düşürdüğüm bir mil var, bu mile paralel yerleştirdiğim 20 adet manyetik kavrayıcı var ve her biri benim önceden bildiğim bir kuvvetteki jeneratöre yol verecek. dolayısı ile, kontrol ünitesi, herhangi bir manyetik kavramayı açması gerektiğinde, o kavrayıcıya ait bir anahtarı aç/kapa yapacak. ac/kapa yaptığı devredeki elektrik şiddeti için herhangi bir kontrole gerek yok, o anahtarın akımını zaten önceden planladığımız gibi sabit değerler olarak kurgulayacağız.

    20 adet jeneratöre yol veren 20 adet kavrayıcı değişik kuvvetlerde elektriğe gereksinim duyabilir ama bu da önceden hesaplanacak ve artık bir değişkenlik göstermeyecek şekilde kurgulanacak.




  • o zmn dediğiniz kavrayıcılara sabit gerilimi kontaktör ile verebiliriz o zmn plc kullanmak daha mantıklı geliyor..
  • aynen öyle, gereken zımbırtı:kontaktör! peki bu PLC ile PIC arasında ne tür farklar var? hangi iş için hangisi kullanmak gerektiğine nasıl karar veriyoruz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Eylül 2008; 19:09:16 >
  • bu proje sadece kafanızda mı var yoksa çizilmiş tasarımı yapılmış sadece kontrolu kalmış bir proje mi eğer ortada olan bir sistem varsa kontrolu dediğinize göre çok karışık değil plc ve ve kontaktörler ile yapılabilinir plc yazılımını pek bilmesemde 2-3 ay içerisinde öğreneceğim inş. bilen arkadaşlarımız var tabi..
  • şimdi bakmam gereken şey, bu manyetik kavrayıcıların nasıl çalıştığı ve hangi bağlama kuvveti için ne enerji istediği, sen de biryerlerde rastladıında beni uyandırırsan sevinirim.
  • uyandırmak ne demek bizzat araştıracağım..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: technologist

    bu proje sadece kafanızda mı var yoksa çizilmiş tasarımı yapılmış sadece kontrolu kalmış bir proje mi eğer ortada olan bir sistem varsa kontrolu dediğinize göre çok karışık değil plc ve ve kontaktörler ile yapılabilinir plc yazılımını pek bilmesemde 2-3 ay içerisinde öğreneceğim inş. bilen arkadaşlarımız var tabi..


    şöyle söyliyeyim, bir pc başında çizdirmeye başlarsam hemen çizimler elimde olacak şekilde, a dan z ye tasarımı hazır. ama 1 ay içinde bu tasarımlar ancak ortaya çıkabilir, ben de para kazanmak için başka işler yapıyorum ve tam da bu işlerin yoğun olduğu br döneme girdim. bu projeyi aynı zamanda 6ekimd son tarihli bir yarışmaya da sokacağım için, tüm yapılacaklar orda da detaylıca anlatılacak, teknik çizimler orda da bulunacak.

    türbinin alt kısmı, yani elektrik üretim ünitesi ile ilgili zaten patent başvurusunda gösterilen teknik çizimler ve anlatımlar hazır, bunlara ilave olacak yapılar da kafamda, hepsini birleştirip 6ekime kadar hazır edeceğim.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: technologist

    uyandırmak ne demek bizzat araştıracağım..


    çok sağol, bu iş olur olmaz, sorun değil, istediğin zaman heybeliadaya gel, burda sahilde bir restoranımız var, hem tanışırız hem detayları konuşuruz. ben bu sıra şehre iş dışında inemiyorum o yüzden...
    mail: basols@multiplyenergy.com



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Eylül 2008; 19:45:11 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.