Şimdi Ara

Binlerce Windows oyunu Mac yolcusu olabilir: Nasıl mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.673
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Binlerce Windows oyunu Mac yolcusu olabilir: Nasıl mı?
    Apple, geliştiricilerin oyunlarını Mac'e taşımalarını gerçekten istiyor gibi görünüyor. macOS Sonoma'daki yeni özelliklerden biri, Apple'ın Apple Silicon Mac'lerde oyun performansını artırdığını iddia ettiği Oyun Modu. Ancak Apple'ın Mac'i bir oyun platformuna dönüştürmek için yaptığı başka bir şey daha var ve bu da geliştiricilerin yeni bir Game Porting Toolkit ile Windows oyunlarını Mac'e kolayca taşımalarına izin vermeyi içeriyor.



    Apple Game Porting Toolkit



    Windows oyunlarını macOS üzerinde çalıştırmak aslında yeni bir şey değil. Mac bilgisayarların Windows yazılımlarını çalıştırabilmesi için Microsoft'un işletim sistemindeki API'leri çeviren Wine ve Crossover gibi platformlar var. Apple, macOS Sonoma ile benzer çözümleri doğrudan sisteme uyguluyor, böylece geliştiricilerin PC oyunlarını Mac'e getirmeleri daha da kolay olacak.



    Binlerce Windows oyunu Mac yolcusu olabilir: Nasıl mı?
    Şirket, geliştiricilerin oyunlarını Mac'te çok az çaba harcayarak ya da hiç çaba harcamadan çalıştırmalarına yardımcı olacak yeni bir Game Porting Toolkit yayınladı. İlginç bir şekilde Apple'ın Game Porting Toolkit'i, Windows yazılımlarını Unix ortamlarına (macOS ve Linux gibi) çeviren popüler bir açık kaynak platformu olan Wine'ı temel alıyor.



    Ancak Apple bu oyunları macOS üzerinde çalıştırmaktan daha fazlasını yapıyor. Şirket tarafından açıklandığı üzere, Game Porting Tool, DirectX 12'yi Metal 3'e de çevirebiliyor. Bilmeyenler için DirectX, Windows ve Xbox konsollarında bulunan ve Apple'ın Metal API'sine benzer şekilde grafik işleme ve oyun seslerini yöneten evrensel bir API'dir.



    macOS’ta yerel oyun oluşturma



    Binlerce Windows oyunu Mac yolcusu olabilir: Nasıl mı?
    Bazı oyunlar kodda tek bir değişiklik yapılmadan sorunsuz çalışabilir. Apple örnek olarak The Medium'u kullandı. Apple ayrıca oyunun yerel macOS sürümünün aynı donanımda neredeyse iki kat daha yüksek kare hızıyla daha da iyi çalıştığını belirtiyor.



    Binlerce Windows oyunu Mac yolcusu olabilir: Nasıl mı?
    Bir Windows oyununu macOS üzerinde test etmek için Game Porting Toolkit’i kullandıktan sonra, geliştiriciler DirectX grafiklerini Metal'e dönüştürmek için yeni araçlar kullanabilirler. Sonuç olarak Apple’a göre, oyun çok daha iyi bir performansla yerel olarak çalışabilir. macOS Sonoma SDK ayrıca geliştiricilerin oyun kontrolörleri, Uzamsal Ses ve HDR video desteği gibi diğer yerel sistem özelliklerinden yararlanmasına da yardımcı oluyor.



    Oyun Modu



    Binlerce Windows oyunu Mac yolcusu olabilir: Nasıl mı?
    Game Porting Toolkit'e ek olarak, geliştiriciler macOS Sonoma'da yerleşik olarak bulunan Oyun Modu'ndan da yararlanabilecekler. Apple'a göre, Oyun Modu aktif olduğunda, sistem çalıştırılan oyunu önceliklendiriyor. AirPods için Bluetooth gecikmesi önemli ölçüde azaltılıyor, PlayStation ve Xbox kontrolörleri için Bluetooth örnekleme hızı iki katına çıkarılıyor ve oyuna daha yüksek GPU ve CPU önceliği verilerek daha istikrarlı ve sürdürülebilir kare hızları elde ediliyor. Tüm bunlar, yeni çıkan ve çıkacak olan oyunlar da dahil olmak üzere tüm Mac oyunları için otomatik olarak gerçekleşiyor.



    Sonuç olarak oyunları Mac’e aktarmak için gereken süre Game Porting Toolkit ile büyük oranda azalacak. Karmaşık çözümlemelerden arındırılan süreç olabildiğince basit bir yapıya indirgenmiş durumda. Aşina olanlar için Apple’ın yaptığı şey aslında Proton'un Steam Deck için yaptığıyla çok benzer. Game Porting Toolkit tamamen açık kaynak lisanslı halde GitHub’da mevcut. Bundan sonrası ise geliştiricilere kalmış durumda.




    Kaynak:https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2023/10123/
    Kaynak:https://www.digitaltrends.com/computing/apple-enabled-thousands-windows-games-mac/







  • 🤣🤣 son kullanıcı için mükemmel olur yapalım yapalım olsun böyle şeyler firmaların dediği değil kullanıcıların dediğine daha çok önem verilir o zaman, oyuncularda ciddi bir oyun performansına kavuşmuş olur hem özellikle laptoplarda ciddi bir performans yaşanır. AAA oyun geliştiricileri hepsi destek versin bu çark döner, geriye kalan çoğu şey linux tarafında yapılabiliyor zaten, özellikle office para vermek yada crack ile uğraşmak yerine libreoffice kullanabileceğini bilmeyen bir çok kullanıcı var çoğu kullanıcınında işini fazlasıyla görecek durumda
  • böyle bişey olursa rahat rahat her oyunu açarsa mac satışları artar ama apple artık macbooklara bir gpu birimi koymalı.

  • romedon kullanıcısına yanıt
    Belki de Apple'ın gelecekteki planı bu.

    Tahmini ücret politikası;
    iGPU +250$
    iGPU Pro +500$
    iGPU Max +750$
    iGPU Ultra +1000$



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem552 -- 7 Haziran 2023; 11:07:19 >
  • erdem552 kullanıcısına yanıt
    Arada 250 dolar mı fark olur sence ? :D

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • tek bir isteğim var şu oyun dünyasından oyun çıkartırken linux destekli çıkartmaları işte o zaman dengeler nasıl değişiyor oturur izleriz geriye kalan kendine bir çeki düzen verir adam olurlar.... ah hayali bile güzel

  • paco_ct kullanıcısına yanıt
    Yapmaaaa, işletim sistemlerine yenecek ekmek kalmaz o zaman(!)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 🤣🤣 son kullanıcı için mükemmel olur yapalım yapalım olsun böyle şeyler firmaların dediği değil kullanıcıların dediğine daha çok önem verilir o zaman, oyuncularda ciddi bir oyun performansına kavuşmuş olur hem özellikle laptoplarda ciddi bir performans yaşanır. AAA oyun geliştiricileri hepsi destek versin bu çark döner, geriye kalan çoğu şey linux tarafında yapılabiliyor zaten, özellikle office para vermek yada crack ile uğraşmak yerine libreoffice kullanabileceğini bilmeyen bir çok kullanıcı var çoğu kullanıcınında işini fazlasıyla görecek durumda

  • windows katili işler linuxta her oyun ve programı kolayca çalıştırabilse. windows tekel bye bye.

  • Kulağı tersten tutarak çalıştırılacak oyunlar aynı, hatta yakın performans veremez. Oyunların Mac'de doğal şekilde desteklenip derlenmeleri gerekir.

    Apple'ın işlemciye entegre GPU'su çok başarılı olsa da orta üst seviye Nvidia/AMD GPU'ları kadar başarılı, performanslı değiller. Özellikle oyun için. 4080 seviyesi grafik almak için 4090'dan fazla ısınacaklardır. Dolayısı ile Mac'lerin soğutmaları yeterli olmayacaktır.

    Özetle birçok oyun Mac'e gelir ama premium oyun deneyimi siteyenler konsol ya da AMD/İntel PC almak zorunda kalacaklar. En azından bir süre daha.

    Oyun için deği, iş için de olsa yeni çıkan M2 Ultra işlemcili çıkan Mac Pro'ya bakın. Xeon işlemcili orta/üst seviye Mac Pro'ya karşılık gelen modeller/seçenekler eklenebilmiş değil. Xeon işlemcili Mac Pro'mu aldınız, RAM ya da GPU az mı gelmeye başladı? Çok daha fazlasını/iyisini alıp takabiliyordunuz. M2 işlemcilide bu da mümkün değil. Çünkü herşey CPU'ya entegre/gömülü.





  • epic games mac'lerde çalışacak mı

  • Burada bazı konular ters namıdiğer emilatör vari programlarla başka işletim sistemleri için yazılmış olan programları kendi işletim sisteminde çalıştırırsan performans kaybı elde edersin. Buna ek olarak incecik macbooklar yada tek fanlı macler bu işin altından nasıl kalkacak? yarın bi gün ram yetmedi ssd yetmedi bunda ne yapılacak kullanıcı kendi donanım güncellemesini yapabilecek mi? 144 hz 2k 4k 144-240-360 hz istediğinde apple sana nasıl bir fatura çıkarır?
    Ciddi bir düşünce olmadığı sürece mac sadece windows programlarını çalıştırabilmekten öteye gidemez.

  • Oyun mac’in güçlü karnı değil ama fansız, incecik 8 gb ram’li M1 MacBook Air EU4’ü sıkıntısız oynuyorum. Hem de 2560x1600 gibi görece yüksek bir çözünürlükte. Kardeşimde 3050ti’lı laptop var elbette MBA’dan daha güçlü ancak oyun oynadıkça başlıyor ısınmaya, fan açmaya, kafa ütülemeye. Ve o bilgisayar 1080p ekran ile neredeyse benim M1’e yakınsıyor bir süre sonra. Ayrıca emülasyonda da Rosetta X86’yı arm’a neredeyse kayıpsız aktarıyor idi. Muhtemelen Rosetta veya benzeri bir emülasyon ile minimum kayıp ile çalışacaktır.

    Velhasıl uzun süredir beklediğim bir şeydi benim bu. Rdr2 gibi oyunlardan ziyade Genshin Impact gibi daha küçük birçok oyunu çok rahat çalıştıracaktır ve çoğumuz da bunları bekliyoruz açıkçası.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Gelse bile windows yakalaması imkansız.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Donanım bağımsız oyun dönemine giriyoruz. Cloud yatırımlarının önü daha açık. Bence lansmanın en boş konusu bu port ile macbook vs. Oyun oynamadır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Port oyunlar win de bile sorunlu çalışırken Apple hiç sanmıyorum. Bi aralar kendi oyun platformu vardı geliştirici çekmek için yaptığı noldu o kapatıldı sanırım yani abi bırak bildiğin işi yap abi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Apple hazır M çipsetler ile bir rüzgâr yakalamışken kaybetmek istemiyor. Her ne kadar Tim Cook geçen yıla kadar "Biz bilgisayarlarımızı bir şeyler yaratmak isteyenlerin satın almasını istiyoruz" diyerek oyuncuları Mac kullanımından dışlamış olsa da bu politika değişiyor gibi. Metal 3 entegrasyonunun hızlanması ile M çipsetli bilgisayarları "aslında oyunda da canavar gibiler" diye tanıtmaya başladılar. Özellikle M3 ve Metal 4 ile bu çıtayı oldukça yukarı taşıyacaklarını düşünüyorum. Bu yüzden bu haberdeki durum Mac'de oyunculuk çağının ilk adımları olarak nitelendirilebilir.

    Youtube'dan M çipsetlerde oyunculuk ile ilgili videolara baktığımda dikkatimi çeken bir şey daha oldu. Macbook Air üzerinde Ultra ayarlarda akıcı şekilde World of Warcraft oynarken işlemci ve ekran kartı birleşik şekilde sadece 9-10 Watt harcıyordu. Tabi ki fansız bir cihaz ve yüksek çözünürlüklü ekran olduğu için işlemci performans kısıtlamasına gidiyor ve öylece 9-10 Watt harcıyor, fakat yine kabul edilebilir akıcılıkta oynatıyor. Benim evdeki PC muhtemelen uyku modunda daha fazla enerji harcıyordur :)

    Yani Mac oyunculuğu sadece performanstan ibaret değil, aynı zamanda çok büyük verimliliği de beraberinde getiriyor ve kısıtlı kaynaklarımızın kullanımını azaltıyor. Bu Apple'ın 2030'da "Apple ürünlerini kullanıcıların kullanım şeklinde dahi karbon nötr bir şirket" haline gelmesi hedefinde de önemli bir adım. Bilgisayarlarda verimlilik konusunda AB gibi ülke birliklerinin de adım atması gerektiğine inanıyorum, 250 Watt işlemciler, 500 Watt ekran kartları konuşulur oldu. Daha birkaç yıl önce "750 Watt PSU'yu ne yapacaksın, istersen Keban'a bağlayalım" diye dalga geçerken, günümüzde "750 Watt yetersiz gelebilir" demeye başladık ve bu hiç hoş bir durum değil. Nasıl ki araç motorlarında Euro 6 gibi kısıtlamalar var, aynı kısıtlamalar en kısa sürede bilgisayarlara da gelip donanım üreticilerini verimliliğe zorlamalı. Firmalar bunu Apple gibi gönüllü değil zorunluluktan yapmalılar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 7 Haziran 2023; 17:34:16 >




  • Taraflı haber. Yine.
    quote:

    Bilmeyenler için DirectX, Windows ve Xbox konsollarında bulunan ve Apple'ın Metal API'sine benzer şekilde grafik işleme ve oyun seslerini yöneten evrensel bir API'dir.


    Metal API kimki DirectX ona benzesin?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 7 Haziran 2023; 21:01:29 >
  • iyi tamamda elmanın sistemi bu kadar iyiyise niye cad , cam ve renderfarmlar senelerdir xeon iş istasyonlarına dünyanın parasını gömüyor.

  • mesele mac te oyun oynamak değil ki. Mesele donanımı ucuza elde etmek. Apple ile oyun bundan oynanmaz.

  • paco_ct kullanıcısına yanıt

    Sanıldığı kadar kolay değil hocam. Bugün Vulkan yerine hâlâ DirectX kullanılıyorsa tek nedeni ek MS kütüphaneleridir. Vulkan'da her şeyi kendin ayarlıyorsun.


    Bu DirectX gibi her şeyi içeren bir API'yi Apple Metal API ile denedi ama başarısız oldu tabii nedeni de MacOS pazar payının çok düşük olması. Bence her profesyonel geliştirici (büyük şirketlerden bahsediyorum) Vulkan'a yönelmeli. İndie geliştiriciler için DirectX çok daha uygun tabii ki..

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.