Şimdi Ara

Bilgisayarımla Ne Yapabilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.060
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar konunun özeti şudur: Dizüstü bilgisayarımdaki zaten çalışmayan ekran kartını kırdım fakat bu sırada ana karta da hasar verdim sanırım. Çok geri dönüşü olmayan bir şey yapmış mıyım? Bu andan sonra neler yapabilirim?

    Altta resimlerle birlikte anlatacağım. Ve en sonunda sorumu biraz daha açacağım.

    Sorunu en başından beri anlatacağım. Bu kısmı okumak zorunda değilsiniz:

    Dört – beş ay önce oyun oynarken oyun dondu, ama normal bir donma değildi. Ekranda saçma sapan renkler oluştu, sanki LCD monitörü kesip mürekkebini akıtmışsınız gibi, PC’nin içinden de ses geldi. Kernel Driver hatası aldım. Daha sonra öğrendiğim üzere bu acilen çözülmesi gerek devam ettiği takdirde riskli bir hataymış. Oyun oynamaya devam ettim ama ekran kartına ihtiyaç duyulan yerlerde(örneğin FIFA’da menüden maça girdiğinde) 10-20 saniye sonra kapanmaya başladı.

    Driver güncellemesi yapmaya çalıştım. BDOS(blue screen of death)’ler yedim. GeForce experience’ı kaldırıp yeniden kurmaya çalıştım. Kaldırdım, daha sonra restart atıp masaüstüne geldiğimde bilgisayar kendi kendine restart attı. Zar zor yeniden kurulum yaptım, yine de fayda etmedi vesaire. Buraları üstün körü bir dille anlatıyorum. Bu ilk birkaç günlük sıkıntılı süreçten sonra bir şekilde Safe Mode’la girip edip bir şekilde durumu toparlamaya başardım. Son durum şuydu: Driver yüklü, Aygıt yöneticisinde kart da görünüyor, fakat sarı ünlem yanıyor. Yani düzgün çalışmıyor.

    İşte bu durum günümüze kadar devam etti. Denemediğim şey kalmadı. Driverı kaldırıp, CCleaner ile çerezleri temizleyip, sonra tekrar kurmak. Safe Mode’da kurmak. Ya da kaldırıp Windows’un otomatik bir driver indirip kurması… BIOS’um güncel. VGA Bios’a baktım o da güncel çıktı. Otomatik driver indirip kuran yazılımları denedim olmadı. Ekran kartına giden voltajı ayarlamaya çalıştım beceremedim. İnanın bilgisayarı alıp mal gibi kullanan biri de değilimdir. Bu sorunu forumlarda arayınca karşıma çıkan “Driverı güncelle.” gibi tavsiyeleri daha okumadan yaptım yani. Kaç kere formatladım… Windows 8.1’e yeni geçmiştim sorun ilk çıktığında, bu nedenle yeniden Windows 8’i yükledim, gene düzelmedi. Eski sürüm bir driver kurdum, olmadı. Geçenlerde evdeki Lenovo CD’sini buldum, format atıp ordan driverları yükleyince USB ya da Wifi driverıyla ilgili birkaç aygıt tanımlayamama sorunu düzeldi, bu düzelmedi. Bataryayı söküp denedim, olmadı…


    Arkadaşlar kısacası son 4-5 aydır her kafaya taktığımda bu sorunun üzerine eğildim ve düzeltemedim. Neticede bu sorunun %95 donanım kaynaklı olduğuna karar verdim. Bugün bilgisayarcıya götürmeyi düşünüyordum, fakat önce yabancı bir forumda okuduğum üzere ekran kartını söküp yeniden takmayı denemek istedim. Sonuçta bilgisayarcı da “Evet, bu sorun donanım kaynaklı.” derse sadece adama 50 lira vermiş olacam ve eskiden %95 emin olduğum sonuçtan bu sefer %100 emin olmuş olacaktım. Ayrıca 300+ lira verip yeni ekran kartı alır mıyım emin değildim, para biriktirmem gerekiyor, “2 sene de oyunsuz geçsin.” diyebilirdim. Son bir method deneyeyim istedim.

    Bir yandan da ekran kartı falan yanmış mı bozulmuş mu bakmak istiyordum. Ha yanık bozuk bir ekran kartı neye benzer onu da hiç bilmiyorum. (Ekran kartının hangi parça olduğunu çözmem bile zaman aldı. Pek donanımdan anlayan biri değilimdir.) Bu konuda da aşağıda koyacağım resimlerden yorumlarınızı bekliyorum.

     Bilgisayarımla Ne Yapabilirim?
    Bilgisayarı ilk açtığımda böyle görünüyordu. Bakır soğutma kablolarındaki siyah yerler yanık mıdır acaba?

     Bilgisayarımla Ne Yapabilirim?
    Yakından çekilmiş hali.

     Bilgisayarımla Ne Yapabilirim?
    Soğutma sistemini kaldırınca altından Ekran Kartı ve sanırım CPU çıkıyor.

     Bilgisayarımla Ne Yapabilirim?
    Ekran kartının yakın hali.

    Arkadaşlar ekran kartını slotlu yapmamışlar. Anakartın üzerine yapışık. Düz tornavidayla anakart-ekran kartı arasına girdim. Kaldırdım kaldırdım ve en sonunda çıt etti, köşesi hafif çatladı. Ama bu kartı kaldırıp yeniden takmam gerekiyordu. Ayrıca vardığım sonuca göre kart zaten bozuktu, ve yerine başka kart takacaksam da zaten kaldırmam gerekecekti. Bu nedenle devam ettim ve kart yamuldu. Anladım ki artık kart büyük ihtimalle bozulmuştur. Geri dönüş yok. Bu nedenle kenarlardan gide gide kaldırdım ve ancak parçalar halinde kırılarak çıktı. Ve ortasındaki şey de hiç çıkmadı.

     Bilgisayarımla Ne Yapabilirim?
    Bu da çıkan parçaların son hali.
    O küçük yuvarlak beyaz taneciklere ne deniyor bilmiyorum. Ama ekran kartının altındaki onlar anakarta birleşikti. Çoğu kırıldı görebileceğiniz üzere.

    1. Ekran kartının zaten bozuk olduğundan %95 emindim ama bilgisayarcıya götürüp durumu tescilletme imkanım da kalmadı artık. “Ya sorun yazılımdaysa ve bilgisayarcı benim denemediğim bir şeyi deneyip sorunu çözebilecektiyse.” diye kafama soru işareti takıldı. Siz ne düşünüyorsunuz?
    2. Anakarta zarar verdim mi? O beyaz tanecikler önemli çipler falan mıydı yoksa sadece ekran kartını ana karta bağlayan lehim parçacıkları gibi bir şey miydi? Oraya yeniden ekran kartı takılabilir mi?
    3. Youtube’da HDMI ya da USB girişiyle harici ekran kartı takıp çalıştıran bir adamın videosunu görmüştüm. Sizce onu mu yapayım? Yoksa uygun bulunabilirse ve anakart hasar görmemişse içerden yeni laptop ekran kartı mı takayım? Ayrıca GeForce GT 740M kullanıyordum. Sizce hemen hemen eşit bir karta kaç para gider?

    Aslında kart bozuksa her halükarda onu kaldırıp çöpe atmam gerekecekti ama bilgisayarcı en azından anakartı riske etmeden yapardı bunu. Bu düşüncelerden dolayı da baya moralim bozuldu aslında. Bir nevi dert de yanmış oldum, yazı biraz uzun sürdü kusura bakmayın.

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

    (Bilgisayarım, Lenovo Ideapad Z500)







  • bu hali ile calışacagını zannetmiyorum bu bilgisayarın. çok şanslı oldugun ve işlemcinn entegre grafiği ile çalıştıgı iltimalini atlıyorum.

    ver servise anakartı değiştirsinler .

    o gpu yu oyle soktukten sonra , yapacak başka birşey kalmamış bence .

    ayrıca bilgisayarcının falan yapabileceği bir iş değl bu

    senin ekran kartı ( kanırtarak sokmuş oldugun ) ana karta lehimli halde geliyor , cogu laptop da da bu şekildedir . kimse onu oradan sokup, uygun gpu bulup ( ki hiç kolay ve ucuz değildir) birde onu oraya tekrar lehimleyecek işe giremez ki zaten elle yapılacak bir iş değil .

    bbasitce upgrade olmayacak şekilde bir ekran kartın vardı belki external ekran kartı ile işini çozebilirdin . dediğim gibi servise verip anakart değişimi yaptırman bu durumda tek cözüm olarak duruyor. garanti falanda yalan oludu tabi . pahalıya patlar .

    çıkma falan bulursun belki ikinci elcilere falan sor , belki işini daha ucuza kapatabilirsin .

    geçmiş olsun demek isterdim ama kaza değil , kendin etmiş kendin bulmuşsun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Will -- 13 Ağustos 2015; 0:43:52 >




  • Bilgisayarcıya götürsen de yapamazdı. Bilgisayarcı dediğinin tek bildiği format atmaktır. Malesef o laptobun işi bitmiş. Ondaki herşey anakarta lehimli, yenisini almaya kalktığında senden sıfır laptop parası isterler.
  • Arkadaşlar öncelikle geri dönüşleriniz için çok teşekkür ederim.

    Mesajda söylemeyi unutmuşum: Bilgisayar eskisi gibi sorunsuz çalışıyor. Zaten 5 aydır Nvidia ekran kartını algılıyordu ama çalıştıramıyordu, Intel entegre ekran kartı ile çalışıyordu. Sanki Nvidia kart yokmuş gibiydi, sadece adı vardı. Şimdi gerçekten de yok. Tek fark o oldu.

    Şimdi bu durumda ne düşünüyorsunuz? Anakart mefta değil fakat GPU'nun geleceği kısımda kalıntılar var. Servise versem oradaki lehimi eritip tekrar üzerine güzelce aynı ekran kartından koyamazlar mı? Servis ne kadar para alır, ekran kartının bedeli kadar mı?

    Not: Kanırttırarak çıkardığımı farkettim ama bir kere başladıktan sonra durmanın faydası kalmadı
    Donanıma pek hakim olmadığım için her şeyin lehimli olabileceği aklıma gelmedi. Slotlu bir sistem bekliyordum. Sağlam tecrübe oldu.




  • En iyisi servisi arayıp sormaktır ama servisin öyle bir işlemi yapabileceğini sanmıyorum. Onu yapacak teknik cihaz ve bilgi bile yoktur. Zaten sen elle çıkarttığında anakartla olan bağlantılarına da zarar vermişsindir büyük ihtimal.
  • Hocam servisle görüştüm.

    1. O anakarta yeni ekran kartı takılmaz artık o chipset'tir altında 900 tane bağlantı parçası var zarar vermişsindir dedi. Anakartın üzerinde ekran kartı ve işlemci birleşik olarak fabrikasyon zaten dedi ayrı ayrı parçalar olarak monte edilmiyor dedi. Haricidir ama entegredir dedi. Yani yeni anakart lazım, anakartla beraber ekran kartı ve işlemci de gelmiş olacak, o da 500-650 lira arası değişir dedi. Sonra RAM vesaire için benim şu kullandıklarım monte edilecek.

    2. USB girişinden bağlanabilen harici bir ekran kartı bağlasam olur mu dedim, ben yurtdışında eğitim aldım öyle bir şey yok dedi. Youtube'da videoları var dedim. Ben fiilen görmedim dedi. Bence kendisi bilmiyor çünkü Youtube'da alelade koyup çalıştırmış adamlar.

    3. Bahsettiğin cihaz zaten BIOS yönünden sıkıntılı, yeni BIOS yazmak gerekiyordu dedi. BIOS ve Video BIOS'u kontrol ettiğimi ve güncel olduğunu söyledim ama belki de adam fazladan bir şeyler yapacaktı... bunu duymak üzdü.

    Ondan önce konuştuğum bir servis de üstüne yeni ekran kartı monte edilir mi dediğimde olur yapılır bir getirin bakalım falan demişti ama bence atıyordu adam. Çünkü genel kanı ısıtmadan kanırtarak demonte edilen bir ekran kartının anakarttaki yerine mütemadiyen zarar vereceği yönünde.
    (Bu ikisi de özel servisti bu arada.)

    Öncelikle bu saatten sonra oyun oynayayım diye 500-650 lira arası bir şey vermem.
    Harici ekran kartıyla kaç paraya kurtarırım acaba? İnternette GT 740 buldum 400 küsür liraya. Eğer aynı performansı verecek bire-bir model oysa onu almam da çok zor gibi görünüyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi O Rei -- 13 Ağustos 2015; 13:11:08 >




  • Entegre gpu çıkartılabiliyor ama onu burda kim yapabilecek. Yapacak biri olsa bile uğraşmaz çünkü artık tamir diye birşey kalmadı herşey yenisi ile değiştiriliyor. Mesela şu videoda yapıyor adam.



    O usbden bağlanan ekran kartları da sadece 2. bir monitör bağlamak için. Yani ondan oyun performansı bekleme işi sadece ekrana görüntü vermek.

    Laptoba dışardan ekran kartı bağlamak aslında mümkün ama o iş çok karışık ve sorunlu.

    Şu aparat ile laptoba bağlanıyor.

    http://www.amazon.com/Laptop-External-PCI-E-Graphics-Card/dp/B00Q4VMLF6

    Buna masaüstü ekran kartı takacaksın ve karta güç vermek için psu bağlaman gerekir. Yani uğraşılacak bir iş değil ve düzgün çalışacağını sanmıyorum. Laptopa dışarıdan ekran kartı bağlanabilseydi üreticiler bunu çoktan yapardı zaten. Bir ara yanlış hatırlamıyorsam dell üst seviye laptopları için thunderbolt bağlantılı olarak çıkarmıştı ama fiyatları aşırı pahalıydı.

    Eskiden laptopların işlemci ve ekran kartları slotluydu ve kolayca değiştirilebiliyordu şimdi tasarımın ince olması için hepsi birbirine bağlı, biri bozulsa hepsi birden gidiyor.




  • Hocam babam elektronikçi o da dün benim anlattıklarımdan yola çıkarak büyük ihtimalle kartın lehimli olduğunu ve ısı vererek çıkartılabileceğini söylemişti. Bugün servis de aynısını söyledi. Verdiğiniz videoda da aynısını yapıyor. Zaten bunu bilsem tornavidayla dalmazdım, dediğiniz gibi eskisi gibi slotlu sistem düşünüyordum.

    Bu linkini attığınız üründen bahsediyordum ben de. Bakın buradaki videoda adam 9 senelik bir laptopta yeni nesil oyunları(Skyrim de dahil) 20-30 fps ile oynatmayı başarıyor harici masaüstü ekran kartı sayesinde. Bir de RAM'i işlemcisi olsa uçacak yani.



    Fakat hem dediğiniz gibi uğraşılacak iş değil, bir sürü bağlantısı var. Zaten adam ilk bağladığı kabloyu Wireless slotuna taktığını ve her laptopta genelde 1 tane bulunduğunu söylüyor, yani sanıyorum ki internetsiz duruma düşürecek beni.

    Hem de ben GT 740M kullanıyorum örneğin, internette GT 740 masaüstü ekran kartını 420 TL'ye gördüm. Hani benimki DDR2'dir o DDR3'tür belki-pek de anladığım konular değil- ama yine de 100 lira farktan öteye gitmez diye düşünüyorum. Yani 300 liranın cepten çıkması gerek, sonuçta ekran kartı bu.

    Ayrıca dediğiniz gibi çalıştırabilecek miyim o da var. Adamda da ilk başta Kernel hatası veriyor. Zaten o hata artık benim korkulu rüyam. Tekrar tekrar uğraşmak istemiyorum. Servise götürsem harici ekran kartının sorunuyla ilgilenmez de. Hayatında öyle bir şey görmediğini söyleyen, yurtdışında okuduğunu söyleyen bir adam vardı serviste.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.