Şimdi Ara

Bilgisayarda yaşadığım 'içinden çıkılması zor' kronik sorundan kurtuluş serüvenim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
4
Favori
5.851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
49 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben masaüstü bilgisayar kullanıcısı olarak, bilgisayarımı bütçeme göre düzenli olarak yükselten biriyim.


    Bundan 2 yıl önce bilgisayarımın işlemcisini, anakartını, belleğini vs. yavaş yavaş olabilecek en üst segmentlere yükseltmeye başladım.


    Tüm parçaların sıfır ve ikinci el fiyatlarına bakıp en uygun olanlarını almaya çalıştım.


    Amd ryzen 7 5800x işlemciyi sahibinden üzerinden sıfır ancak "garantisiz" olarak piyasanın yarı fiyatına aldım.

    Msi meg ace x570 anakartı sahibinden, 1 yıl garantisi devam ediyor şeklinde ikinci el olarak aldım.

    Kingston fury 2x8gb ddr4 3200 mhz bellekleri sıfır satış sitesinden aldım.

    Gainward rtx 3060 ti ekran kartını sıfır satış sitesinden aldım.


    Bilgisayarımı bu haldeyken kullanırken ilk zamanlar 2-3 ayda 1 sabahları ilk açmaya çalıştığımda "açılmama problemi" ile karşılaştım. Ardından ayda bir, sonra her hafta sonra 2-3 günde 1'e kadar düştü. Bu şekilde 1 yıl kullandım.


    Açılmama derken, biraz detay vereyim: Bilgisayarı özellikle soğuk bir gecenin sabahında ilk açışımda ekrana görüntü gelmiyor, anakarttaki DRAM arıza ledi yanıyordu ve durum led göstergesinde "0d" yazıyordu. Araştırmalarım sonucu bunun RAM kontrolcüsüyle alakalı olduğunu bu da sorunun RAM slotundan, RAM'lerden ve işlemcideki RAM kontrolcüsünden kaynaklanabileceğini anlamıştım. Bilgisayar açılmadığı bu halinde iken, kasadaki yeniden başlat düğmesini kullandığımda bu sefer ekrana görüntü geliyor ancak ekranda "CPU or Memory change detected!" gibisinden bir yazı beliriyordu POST ekranında (işlemci veya ram değişti, ayarlar sıfırlandı diyordu yani). Bundan sonra F1 veya F2 tuşlarına basarak devam edebiliyordum, bilgisayar açılıyordu ancak bios ayarları sıfırlanmış oluyordu.


    Aşağıya arıza ile alakalı fotoğrafları bıraktım:


    Bilgisayarda yaşadığım "içinden çıkılması zor" kronik sorundan kurtuluş serüvenim
    Bilgisayarda yaşadığım "içinden çıkılması zor" kronik sorundan kurtuluş serüvenim


    Bilgisayarda yaşadığım "içinden çıkılması zor" kronik sorundan kurtuluş serüvenim

    Bu sorunla o kadar çok cebelleştim ki, anlatamam! Normalde bilgisayar kullanımına etkisi yok. Bilgisayar açıldıktan sonra hiçbir sorun yaşamıyordum. Ne zaman 4-5 saat bilgisayar kapalı kalsa, özellikle soğuk bir ortamda, mutlaka bu sorunla karşılaşıyordum.


    İllallah ettiğim ilk anda başladım girişimlere: Anakart, ram, sıvı soğutmayı garantileri devam ettiği için, derdimi detaylıca anlatarak teknik servislerine gönderdim. Hepsi "sağlam" denilerek geri yollandı.


    Anakartı, ssd'leri, işlemciyi vs. anakart üzerinde ne kadar parça varsa hepsini tiner ile, diş fırçası yardımıyla hafifçe ve titizlikle sildim. Hemen her parçada "nem izi" mevcuttu. Tüm parçaları tertemiz ettikten sonra bir gün de kurumaya bıraktım. Sorun başta çözülmüş gibi görünsede devam etti.


    Nem hasarına dair görüntü:



    Bilgisayarda yaşadığım "içinden çıkılması zor" kronik sorundan kurtuluş serüvenim


    Anakart pilini defalarca değiştirdim. Sorun devam etti.


    Anakartı ve üzerindeki tüm parçaları bu sefer "devre temizleyici sprey" ile derinlemesine temizledim. Yine sorun devam etti. Anakart temizleme işlemi öyle basit değil. Düşünün ki kasanın içindeki tüm parçaları komple söküyorsunuz, temizleyip geri aynı titizlikle takıyorsunuz. Tüm parçalar hassas ve pahalı! Zahmet katlanıyor.


    Baktım olacak gibi değil, şüphelendiğim parçalardan gelecekte yükseltmeyi düşündüklerimi şimdiden yenilemek istedim:


    Cougar STX 700W PSU'yu Gigabyte Aorus P850W ile, Kingston Fury 2x8GB'yi Goodram 2x16GB ile değiştirdim. Sorunlar hep devam etti.


    Sonra dedim ki, bunu bir bilgisayarcıya vereyim, bir de o üzerinde uğraşsın. Dediğimi yaptım. Bilgisayarcı neredeyse 1 ay üzerinde uğraştı. Sebebi, bilgisayarın her sabah sorun yapmaması, bilgisayarıcının hafta sonları kapalı olması vs. Derken sorunun anakartta gördüğünü, diğer tüm parçaları başka bir bilgisayarda denediğini ve sorunla karşılaşmadığını söyledi. Tamir için bir laptop tamircisini önerdi.


    Laptop tamircisine kasayı bıraktım. Kendisine dedim ki, çip arızalıysa değiştir, hiç söyleme bile, ne gerekiyorsa, eğer sorunu giderecekse yap dedim. Tamirci her aşamada bilgilendirdi. Kendisi "anakartta çipsette reballing işlemi yapıldığını, ancak sebebini anlayamadığını, bunun da çiplere zarar vermiş olabileceğini, şüphelendiği çiplerde bir takım işlemler uygulayacağını" söyledi. Ben ne gerekiyorsa yapmasını söyledim. "Cmos çipini onarmaya çalışıcam, yapamazsam çipset değişmesi gerekecek. Bu da maaliyeti artıracak" dedi. Cmos çipini değiştirerek onardığını söyleyince sevinçle bilgisayarı kendisinden aldım. Ancak içimde bir kurt vardı: "Ya tam test etmediyse? En az bir hafta bilgisayar onda kalmalıydı ve her sabah ilk çalıştırma işlemini yapmalıydı." diye düşündüm. Adam 2 gün test etmişti. Bilgisayarı kullanmaya devam ettikten 3-4 gün sonra yine sorunun tekrarladığını gördüm. Tamirciyi arayıp sorunun devam ettiğini söylemedim. Kendisi gerçekten anakart üzerinde detaylı uğraşmış, çip değişimini gerçekleştirmişti. Çipset değişimini hiç istemiyordum. Artık yeter dedim.


    Bilgisayarı bir süre daha böyle kullandım. Bir gün elime satabileceğim ikinci el AMD bilgisayar geçti. Bu bilgisayarın tüm parçalarını tek tek kendi bilgisayarımdaki parçalarla değiştirerek uzun süreçli testler gerçekleştirdim. Anakart hariç tüm parçaların sağlam, stabil olduğunu iyice anladım. Elime geçen ikinci el bilgisayarı sattıktan sonra anakart masrafına girmeye karar verdim.


    Anakart değiştirirken çok zorlandım. Yeni nesil AMD'ye geçsem, çok masraf oluyor ve performans olarak büyük bir getirisi yok. Intel'e geçsem, yine aynı ve üstelik Intel'de sürekli anakart değişmek gerekecek. Msi meg ace x570 ayarında bir anakart yine çok masraf demekti. Daha düşük modele geçmek ise, aktif kullandığım ikinci 4.nesil ssd'ye yazık edecekti. Wifi'siz anakartta olmamalıydı. Derken 15 adet anakartı Akakce.com'da takibe aldım. Ancak hiçbiri istediğim fiyata düşmedi.


    Geçen gün akakce bildirim yolladı indirim var diye. Asus Tuf Gaming X570 plus wifi modeli 5100 küsür liraya düşmüştü. "İlk açılış" ve sürekli resetlenen bios probleminden kurtulmak için bu ücreti ödemeye razı oldum ve sipariş verdim.


    Asus Tuf Gaming X570 geldi, iyi güzel montajladım. Ancak Msi Meg Ace X570 kalitesinden, fonksiyonelliğinden uzak bir anakart! Ne yaparsın! Anakart göstergeleri, overclock butonu, bios flash butonu, oldukça şık sonsuzluk rgb aynası, Nahimic ses efektleri ve kalitesi, anakart yönetimi, anakarttaki soğutma blokları vs. her yönlüyle geride olan bir anakarta geçtim. Ancak psikolojik olarak beni yıldıran kronik arızalardan da kurtulmuştum!


    Bu arada, tamircinin dediği gibi "reballing" olayı yoktu. Bu anakartı ilk kullandığım zamanlarda başka bir evdeydim ve o evde ciddi derecede rutubet vardı. Konuda bahsettiğim nem hasarları da bu yüzden kaynaklanmıştı. Tahminimce bu nem anakarttaki çipleri ve çipler arasındaki ince devre iletim kablolarında çıkmayacak şekilde içlerine işlemişti. Üstten silmekle geçmiyordu. Özellikle soğuk ortamda, kapalı halde duran anakarttaki bu nemli alanlar tekrar ıslaklık oluşturuyor, bu da kısa devreye sebep olup pili boşaltıyordu. Bazen pil boşalmıyordu, bunun yerine bu kısa devre yüzünden bilgisayarda işlemci veya ram değişikliği olmuş gibi algılanıyordu.


    Her neyse, anlayacağınız saçma sapan bir sorundan, canavar gibi bir anakarttan, alt model anakarta geçerek kurtularak buruk bir sevinç yaşadım. Bu saçma durumdan kurtuluş serüvenimi sizlerle paylaşmak istedim.








  • Bu msi'dan değil, tamamen türk milletinin ahlaksızlığından kaynaklı.


    Son 15 yılda en az 100 tane ikinci el bilgisayar parçası almışımdır. Bunların içindeki anakart ve mekanik disklerde daha bir tane sorunsuz mal elime geçmedi. Eğer birisi anakartını veya mekanik diskini satıyorsa 99% onda gizli kusur vardır. Asla ama asla ikinci el anakart veya mekanik disk almayın, benden size abi tavsiyesi.

  • Çok can sıkıcı bir durum yaşamışsınız okurken daraldım. Para ve zaman harcadınız ama sorun çözülmüş sevindim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıkıntılı bir süreç yaşamışsınız sanki ilk yapmanız gereken anakart değişikliğini en son yapmışsınız :) Sorun çözülmesine sevindim adınıza böyle zaman emek ve para harcayıp sistemden tam verim alamamak insanın canını çok sıkıyor.

  • Zahmet edip okuduğunuz için teşekkür ederim. Bilgisayar işleri bazen böyle acayip can sıkıcı olabiliyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Buradan kendime nemli ortamlarda kasayı bırakma rutubetten uzak tut gibi bir yorum çıkardım. Şu rutubet engelleyici şeyler var onlar alıp kasaya takayım bari. :)

    Teşekkürler.

  • Ben benzer hatalarla zamanında karşılaştığımda sorunun tamamen ramlerin frekans ayarlarını oynadığımdan dolayı yaşamıştım. XMP ya da ramleri default profilde mi kullanıyorsunuz? Diyeceğim fakat bios her defasında sıfırlanıyor. Tekrardan bios profili yada ayarı uyguladınız mı ramlere dair?


    Bendeki sorun oydu çünkü.

  • Maxicepteki rambo ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • nitroslive kullanıcısına yanıt
    O konuda da bir uğraşım oldu. Maalesef ram ayarlarıyla alakası yoktu.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • JaReD22 kullanıcısına yanıt
    Doğrudur

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bence sorun msi dan kaynaklı ,zamanında bios çipini düşük kbli koymaktan biosuna update yapamamış bir markadan bahsediyoruz.

  • geberit kullanıcısına yanıt

    Bu msi'dan değil, tamamen türk milletinin ahlaksızlığından kaynaklı.


    Son 15 yılda en az 100 tane ikinci el bilgisayar parçası almışımdır. Bunların içindeki anakart ve mekanik disklerde daha bir tane sorunsuz mal elime geçmedi. Eğer birisi anakartını veya mekanik diskini satıyorsa 99% onda gizli kusur vardır. Asla ama asla ikinci el anakart veya mekanik disk almayın, benden size abi tavsiyesi.

  • oKsyqeN kullanıcısına yanıt

    Oda olabilir geri iade etmektense bu yola başvuran çok kişi var.

  • oKsyqeN kullanıcısına yanıt
    Sattığım tüm bilgisayarların disklerini yedek almak zor olduğu için sökerek vermiştim notebooklar dahil. 3-5 tane elimde disk var içinde ne olduğunu ben bile hatırlamıyorum üşengeçlikten. %1 lik kısımdayım o zaman ben bunu satsam %100 sorunsuz hepsi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben stresli adamım bu kadar uğraşmaz pcyi kucaklayıp atan adam videosundaki gibi camdan atardım sanırım. varsın anakartı göstergesi cafcafı ışığı olmasın ama beni delirtmesin kafa rahat kullanayım. anakart asustan şaşmayın bu arada.

  • Cihan4292 kullanıcısına yanıt
    İnşallah size böyle bir vaka denk gelmez, yazık olmasın 😅

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çok geçmiş olsun hocam.

    Yaşadığınıza çok benzer bir sorunu bende yaşadım ama rutubet meselesinden değildi benim durum.

    Ecn yongasında meydana gelen bir üretim arızası nedeniyle asusta da yaşadığınıza benzer bir sorun olmuştu. Bulana kadar akla karayı seçtim. Ama neyseki benzer sorunu aynı model pek çok anakartta olunca asus ücretsiz tamir desteği sağladı neyse ki.


    Bazen teknoloji böyle insanı çileden çıkarıyor sabrını sınıyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazinizi bastan sona okudum keske tekrar msi anakart alsaydiniz diye dusunmedim degil 5100 u veren 6 yi da verir diye dusunuyorum. :) bu arada eski anakartinizi naptiniz onu merak ettim bana hesiye eder misiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • furkangunes04 kullanıcısına yanıt
    Sonuna kadar okudum .Zamanınızı alsada kendi başınıza teker teker test Edip sorunu çöxmeniz harika birşey hocam çoğu insan bu durumun sonucunu rutubete bağlamazdı eminolun inşallah birdaha böyle durumlarla karşılaşmazsınız

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Sorunun kaynağı:
    Msi meg ace x570 anakartı sahibinden, 1 yıl garantisi devam ediyor şeklinde ikinci el olarak aldım.

    Geçmiş olsun. Sahibinden üzerinden ürünü size satan adam bu duruma ne dedi? Koftiden verdiği kendi 1 yıllık garantisi dolmuş muydu?

    Gerçi sıfır alsanızda bu sorunlar olur pek alâ ama en azından THH nezdinde yasal haklarınızı arayabilirsiniz o durumda da.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 14 Haziran 2023; 22:40:8 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten üzücü bir durum. Biraz maliyetli de olsa çözdüğünüze sevindim.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.