Şimdi Ara

Bakaya Kalma-Yoklama kaçağına Düşme Durumunda Yüksek Lisans

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
0
Favori
3.320
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi forumlar, iyi akşamlar arkadaşlar. Malumunuz yeni değişen yasayla beraber birçok arkadaşım gibi bende yalnızca e-devletten gönderilen bir sms ile yoklama kaçağı durumuna düştüm. Amacım askerliği bedelli yapmaktı, hem yakın bir tarihte evlilik düşünüyor hem de işimi oturtmadan askere gitmek istemiyordum. Ancak 31/12/2021 tarihinde maalesef yukarıda belirttiğim gibi habersizce askerlik tecilim bitti. Bilindiği gibi tecili biten bir vatandaş bedelli askerlik hakkından faydalanamıyor. Bu sebeple şu durumda askerliğimi tecil ettirmenin tek yolu yüksek lisans yapmak gibi görünüyor, ancak bu konuyla ilgili de internette çok fazla bilgi kirliliği dolaşmakta. Kimi arkadaşlar bu durumla ilgili bir askerlik şubesine gidip yüksek lisansa başvuru yapmayı düşündüğünüzü söyleyin askerlik şubesi size bununla ilgili bir evrak verecek ve bu evrak sayesinde yüksek lisansa başvuru yapabileceksiniz diyorken, kimi arkadaşlar ise bakaya kalma-yoklama kaçağına düşme durumunda hiç bir şekilde yüksek lisans yapılamayacağını söylüyor. Arkadaşlar hem kendi adıma hem de benimle benzer durumda olan arkadaşlarım adına soruyorum bu konuda net bilgisi olan arkadaşlar bizi aydınlatabilirse çok memnun olacağız.

    Not: Henüz askerlikle ilgili hiçbir işlem yaptırmadım muayene yoklama vs vs..








  • quote:

    Lisansüstü eğitim, kamu personeli ve sporcu erteleme işlemlerinde uyulması gereken usul ve esaslar

    MADDE 53 – (1) Ertelemesi yapılacak yükümlülerden;

    a) Ertelemeye esas başlangıç tarihinden önce yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olanlar ile yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacakların, sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar geçen süre içinde kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.

    b) Ertelemeye esas başlangıç tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten önce olanların ertelemeleri yapılabilir. Bunlar hakkında yoklama kaçağı ve bakaya işlemi yapılmaz.

    c) Yurt içinde lisansüstü eğitim yapacaklar için kayıt tarihi, yurt dışına lisansüstü eğitim amaçlı gidenler için kayıt kabul tarihi; bilgi ve görgüsünü artırmak, araştırma yapmak için yurt dışına görevlendirilenlerde ise görevlendirme onay tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldığı tarihten önce olanların ertelemeleri yapılabilir.

    (2) Erteleme teklifleri, yükümlülerin sevke tabi oldukları sınıflandırma döneminden en az bir ay önce erteleme işlem makamında bulundurulur. Erteleme teklifleri, işlem makamınca incelenerek en geç iki ay içinde sonuçlandırılır.

    (3) Erteleme teklifleri, erteleme teklif makamları tarafından, yükümlünün erteleme bitim süresinden en az bir ay önce erteleme işlem makamına gönderilir.

    (4) Ertelemesi teklif edilen yükümlülerden daha önce herhangi bir nedenle erteli olduğu tespit edilenler hakkında yükümlünün erteleme süresi dikkate alınarak lehine olan erteleme işlemi yapılır.

    (5) Askerlikleri ertelenenler, erteleme müddetinin bitiminden önce ertelemesine sebep olan çalışmalarını veya öğrenimlerini bıraktıklarında veya mezun olduklarında, sözleşmesi feshedilen, altı ay ve üzeri hak mahrumiyeti cezası verilen, erteleme kapsamında bulunmayan liglerdeki takımların kadrolarına geçen sporcuların durumu, erteleme teklif makamları tarafından, iki ay içinde erteleme işlem makamına bildirilir. Bu yükümlülerin ertelemeleri, erteleme işlem makamınca iptal edilir. Ertelemeye neden olan çalışmalarını bıraktıklarını veya tamamladıklarını belgeleyerek erteleme işlem makamına müracaat edenlerin ertelemeleri iptal edilebilir.

    (6) Ertelemesinin iptalini gerektiren durumun zamanında erteleme işlem makamına bildirilmemesi, teklif yapan makamların ve hakkında erteleme teklifinde bulunulanların sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Erteleme iptalini gerektiren durumun zamanında erteleme işlem makamına bildirilmemesine sebebiyet verenler ve askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görevlerini veya sorumluluklarını zamanında yerine getirmediği tespit edilenler hakkında, erteleme teklif makamı ve erteleme işlem makamınca gerekli tahkikat yapılır.

    (7) Ertelemeyi gerektiren durumun ortadan kalktığı ve bu durumun teklif makamınca iki ay içinde erteleme işlem makamına bildirilmediği tespit edilenlerin askerlik işlemleri, ertelemeye esas durumun ortadan kalktığı tarihteki durumları dikkate alınarak yürütülür.

    (8) Erteleme işlemleri, erteleme teklif makamlarının beyanı esas alınarak bu Yönetmelikte belirtilen düzenlemeler çerçevesinde yapılır. Erteleme şartlarını taşımadığı, bilgi veya belgeleri gerçeği yansıtmadığı tespit edilenlerin ertelemeleri iptal edilir. Bu durumda olanların askerlik işlemleri, erteleme işlemi yapılmadan önceki durumları dikkate alınarak yürütülür.

    (9) Hakkı olmadığı halde erteleme işleminden yararlanmak maksadıyla sahte belge düzenleyenler, gerçeği yansıtmayan bilgi veya belgeyi ibraz edenler, bunların gerçek olmadığını bildiği halde işleme koyanlar, sahte belgeleri kabul edenler ve herhangi bir surette sahteciliği bilmesine rağmen haksız yere erteleme işlemine sebebiyet verenler hakkında, suçu tespit eden kurum tarafından, yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

    (10) Kamu kurum ve kuruluşlarının mevzuatında, erteleme işlemleri ile ilgili değişiklik meydana geldiğinde, bu durum ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından ivedilikle erteleme işlem makamlarına bildirilir.

    (11) 107 nci madde uyarınca 2937 sayılı Kanun kapsamındaki yükümlülere ilişkin işlemler hariç olmak üzere erteleme işlemleri e-Devlet üzerinden elektronik ortamda yürütülür. Elektronik ortamda yürütülemediği durumlarda bu işlemler, erteleme işlem makamları ile erteleme teklif makamları arasında, 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında elektronik imzalı olarak yapılır.

    (12) Yedek subay veya yedek astsubay aday adayı statüsünde iken ertelemesi yapılan yükümlünün, herhangi bir nedenle karar tadili yapılarak statüsünün ere çevrilmesi, erteleme iptalini gerektirmez.

    (13) 107 nci madde gereğince 2937 sayılı Kanun kapsamındaki yükümlülerin erteleme işlem makamı Askeralma Genel Müdürlüğü Askeralma İşlemleri Dairesi Başkanlığıdır.


    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/07/20200722-5.htm

    Güncel yasa ve yönetmelikleri takip etmeniz daha yararlı olur.
    Görüldüğü üzere yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra yapılan okul kaydında tecil alınamıyor.
    Geçen yıl yüksek lisansa girecektiniz.
    Bu saatten sonra ya askere gidersiniz ya da böyle idare edersiniz.

    Çevirmede veya otelde tatilde polis gelip tutanak (15 gün içinde askerlik şubesine gidiniz) imzalatabilir o kadar. Bir bağlayıcılığı da yok. 1-2 hafta önce önlisans okuyan bir forumdaş 1 yılda 3 defa tutanak yediğini söyledi. Hala okula devam ediyormuş.

    Günlüğü 5-6 TL cezası var deniyor. Bazıları bu cezalar blöf, askerliği bitirince siliyorlar falan diyorlar. Benim de 422 TL bakaya cezam vardı, (tebligatı imzaladıktan sonra) 2019 nisanda vergi dairesine borç diye yansıttılar. 2019 haziranda yeni askerlik yasası çıktı, o sırada askerdeydim. İzin alıp askerlik şubeye gittim, sordum. 7179 sayılı kanun geçici madde 1 ek 6dan silinecek dediler. Ben de ödemedim. Askerden döndükten 1 sene sonra (Kasım - aralık 2020 gibi) edevlette borç silinmişti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Konuyu tam hatirlamamakla beraber bir forumdasimiz benimle benzer durumda olduğunu belirtmiş, kayıt tarihinden önce askerlik şubesine giderek yüksek lisans yapacağını söylemiş ve adını yine hatırlayamadığım bir evrak alarak yüksek lisansa başvurduğunu söylemişti. Buna binaen konuyu açtım sanırım en sağlıklısı pazartesi günü en yakın askerlik şubesine giderek net bir bilgi almak aksi takdirde bir çok konuda olduğu gibi yasa ve kanunlarimiz maalesef yoruma açık. İyi geceler tekrardan teşekkürler


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar merhabalar. 2020

    Ağustos ayı lisans mezunuyum ve askerlik tecil tarihim otomatik olarak 31.12.2024 olarak görünüyordu e-devlette ancak 30 Aralık 2022 günü bazı kişilerin otomatik tecil tarihinin değiştiği bilgisini alıp sisteme girdiğimde tecil tarihimin 31.12.2022 olarak güncellendiğini gördüm.1 günde yapılacak bir şey yoktu tabii 1 gün sonra otomatik olarak bakaya kalmış oldum ben de apar topar ne yapılabilir acaba diye araştırıp çevremden edindiğim bilgilerle tezsiz yüksek lisans başvurusunda bulundum ve bu başvurulardan sonuçlananlar arasında kabul edildiğim bugün açıklanan(08.02.2023) KTÜ oldu. Ancak sistem kesin kayıt için istenen evraklar içerisine askerlik durum belgesini de koyduğu için kesin kaydımı yaptırabilmem için askerlik şubesinden belge alabilmek adına şubeye gittiğimde bana yoklama kaçağında olduğumu ve bu süreç sonrasında tecil yapamayacaklarını söylediler, okula kaydımı bir şekilde yaptırsam dahi tecil hakkı alamayacağımı söylediler. Bu konuda bilgisi olan var mı? Hem bir anda tecil tarihimi güncelleyip beni zor durumda bıraktılar hem de önümdeki ilk seçenek olan yüksek lisans hakkımı kullanmak istememe rağmen tecil vermeyeceklerini belirttiler, ne yapabilirim acaba?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • DonKisot1 kullanıcısına yanıt

    Hocam nasıl çözdünüz durumu


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Numenorian Man kullanıcısına yanıt

    Çözdük çözdük hocam çok şükür asteğmen olarak yaptık bitirdik


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ben biraz daha şanslıyım size göre son yoklama tarihimi biliyorum. 31 aralık son yoklama yaptırma günüm. @a-f-h hocamın dediği gibi aralıkta işlemleri başlatıp bir sonraki celp dönemine kadar ilişiği yoktur belgesiyle ocak ayında yüksek lisansa girip 3 sene tecil ettireceğim. ALES ve Yökdil puanlarım hazır.

    Yoklama yaptırma işlemleri kaç gün sürüyor hocam sağlık raporu vs Aralık 15’te başlatsam işlemleri yeterli midir?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Numenorian Man kullanıcısına yanıt

    Hastaneye sevk durumu olmazsa askerlik şubesi onayı da dahil max 3-4 gün içinde muayene kısmı tamamlanır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Numenorian Man kullanıcısına yanıt

    Hocam valla ben şunu anladım asker mevzusunu ne kadar ertelersen o kadar sıkıntı oluyor bedelli yapmayı düşünüyorsan elini çabuk tut Aralık sonunda zam geliyor ve erteledikce fiyatı artıyor. Ayrıca bakmaya yoklama kaçağı durumunda bedelli yapma olayı ben gittikten sonra yasallasmis her an tekrar yasa kalkabilir o yüzden aklında bedelli varsa yap kurtul. Yoklama olayı bir en geç iki günde çözülüyor e devletten başvuru yapıyorsun ertesi gün aile hekimine gidip sorunum yok deyince sisteme işleniyor direkt başvurun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DonKisot1 kullanıcısına yanıt
    Yoklama kaçağı olmayacağım hocam. Yoklama yaptıktan celp dönemine kadarki sürede yüksek lisansa başlayacağım. Yoksa şu an kaçak durumunda erteleyen bir yöntem yok.

    Yeni evlendiğim için ve yeni bir işe girdiğim için askere gidemem maalesef. Girişte yüksek lisans ile erteleyeceğime söz verdim.

    Bu arada zam konusunda haklısınız ama seneye aralık ayında bu sefer de yine ucuz olacak. Enflasyona göre tl değer kaybediyor zaten. Enflasyon azalırsa da memur maaşına da az zam yapıyorlar o zaman bedelli de az zamlanıyor. Yoksa genel olarak haklısınız sadece durumum müsait değil.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam şimdi gördüm mesajınızı. Siz olmasanız benim böyle yoklama yaptır-celbe kadar okula başla askerliği ertelettir meselesinden haberim yoktu. Bu sayede güzel zaman kazanacağım.

    Yıllardır aktif olarak arkadaşların soru işaretlerini sabırla gideriyorsunuz konuda. Elinize kolunuza sağlık klavyenize uzun ömürler

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Numenorian Man kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam bedellide şöyle bir durum var bu sene kayıt yaptirsaniz dahi 2024 yılında tercihe göre Kasım Aralık ayı gibi yapabilirsiniz. Hayırlısı olsun sizin için zamanında çok canımı sıkan bir mevzuydu çok şükür yaptık bitirdik


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DonKisot1 kullanıcısına yanıt

    Yani parayı şimdi yatırıp şu anki fiyattan askere seneye mi gidebiliyorum doğru mu anladım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Numenorian Man kullanıcısına yanıt

    Aynen öyle hocam doğru anladın zaten şuan istesen bile gidemiyorsun. Bu yasadan sonra hep bir sene sonrasına gönderiyorlar bu şekilde 2 3 arkadaşım yaptı parayı suanki fiyattan yatiriyorsun parayı yatirdiktan sonra askerlik şubesine gidip 2024 yılı içerisinde bir ay seçiyorsun eğer bir senede işlerimi guclerimi toparlarim diyorsan 2024 Kasım veya Aralık ayına tercih verebilirsin. Maddi olarak durumun musaitse ve bedelli düşünüyorsan zam gelmeden değerlendir hocam. Biliyorsun ki bedelli askerlik dediğimiz olay memur maaşına endeksli ve enflasyon yüksek bugün gidip 100 bin lira kredi çeksen bir sene sonra o para pul olacak


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DonKisot1 kullanıcısına yanıt

    Galiba buna döneceğim hocam. Bedelliyi yatırmayı planlıyorum aralık ayında. 2024 kasım aralıktan başlarım seçmeye videoları izledim ay tercihini bile e devletten yapıyorlar şimdi. Gider geliriz 1 ay. Birikimim gidiyor baya ama 6 ay askerlik yapsam gelir kaybı da yaşayacağım zaten. Hazır 120yken verelim gitsin.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Numenorian Man kullanıcısına yanıt

    En makul ve mantıklı yöntem bu görünüyor hocam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DonKisot1 kullanıcısına yanıt
    Kredi çekmem gerekse yapmazdım ama sanırım. Enflasyon yine var ama faizler aşırı yükseldi.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Numenorian Man kullanıcısına yanıt

    Hocam şuan için konuşulan yüzde 48 ne kadar yalan ne kadar doğru emin değilim o yüzden 31 Aralık gelmeden tüm iş ve işlemleri tamamlamak mantıklı. Aylık 20 bin civarı kazancın varsa gidip de 6 ay yapmak ahmakliktir. Gönül ister ki tamamen kaldırılsın ama şuan 12 aya çıkması konuşulurken bu durum mümkün değil. Bence hızlı bir şekilde işlemleri tamamlayın


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DonKisot1 kullanıcısına yanıt
    Bedelliye başvurduktan sonra parayı yatırmak için ne kadar süremiz oluyor bilginiz var mı? Hemen 2-3 güne mi yoksa aralık içinde zamanımız var mı birkaç hafta acaba

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Numenorian Man kullanıcısına yanıt

    Hocam normalde başvuru tamamlandıktan sonra 2 ay süre veriliyor ancak 31 Aralık günü yeni zam yürürlüğe girdiği için 31 aralığa kadar vaktiniz var parayı yatırmak icin


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.