Şimdi Ara

ATX 12V soketi yanma sebebi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Anakartımın ATX12V soketindeki 2 pin kavrulmuş. Bilgisayarım 3 gündür durduk yere kapanıyordu. Bu sabah açma düğmesine basınca ekrana görüntü gelmemeye başldı. Fanlar çalışıyor ama anakart açmıyordu. Başlarken ki bip sesi de gelmiyordu. Şüphelendiğim herşeyi yaptım fayda etmedi ve anakartı bileşenlerle komple söküp temizliyip baştan takiyim dedim. Sökerken atx 12v çıkmadı. çok zorladım çıktı ve baktım 4 pinden 2 tanesi erimiş kömür olmuş. Anakartım Asus P7H55-USB3. İşlemcim i5-760 1156 soket işlemci(2.8ghz)
    Remlerim 2x4gb 1600cl9 kingston + 1x2gb 1600cl9
    İşlemcimi yıllardır overclock ile kullanıyorum ve yıllardır 3.9ghz den aşağı inmedim. belleklere oc yapmıyorum. stress testlerde en fazla 80 dereceyi görüyor işlemcim.son birkaç gündür çarpanı 20 den 22 ye aldım dram i 196 dan 182ye çektim. testlerde çarpan yüksekken frekans çok daha düşük olsa bile oldukça yüksek sonuç alıyor. bellekler çarpan 20 iken 1600mhzde çalışırken test de 4200 alıyor ise çarpanı 22 yapıp bellekleri 1420mhzde kullandığım zaman 5000 civarında puan alıyor. bende birkaç gündür çarpanı yüksek kullanıyorum ve işlemci voltajınıda biraz arttırdım. vcore 1.38 civarında. pll ve diğer voltaj ayarları otomatikte.
    atx 12v soketi işlemciyi besleyen bir soket diye biliyorum ki yanma sebebi işlemcimin fazla yük çekmesi sonucu kabloların, jackın kaldırmıyor olmasından ısınması, buna şüphe yok. benim overclocksuz kullanamayacağım da bir gerçek.
    şimdi bilen arkadaşlara sorum şu olacak.
    işlemci çarpanı yükseltince mi? voltage yi yükseltince mi? dram(bus) hızını yükseltince mi? hangi durumlarda daha fazla güç çeker? cpuid hwmonitor den ara sıra bakarım kaç watt çektiğine. her ayarı değiştirip stress test açıp kaç watt a çıkmış işlemci gücü en fazla test edicem. bilen birisi varsa bana bu yolda rehberlik ederse çok mutlu olurum. teşekkürler.
     ATX 12V soketi yanma sebebi? ATX 12V soketi yanma sebebi? ATX 12V soketi yanma sebebi?







  • dostum hortlattım gibi oldu ama sorunu bulabildinmi aynı sorun bendede var voltage değerleri düşük çıkıyor ben atx 12v sarı kabloları yük taşıyan kabloları kavrulmuştu onları değiştirdim soketsiz olarak tutturdum normale döndü uzun süre böyle kullandım sorunum yok cok fazla overclock yapmadım hatta hiç yapmadım son zamanlarda ise sistemim yetmediği için kullanıyorum hatta defalarca atx 12v kablosunu kesip aynı şekilde kullandım fakat voltage değerlerini yükseltemedim bu sebepten bir ameliyata başladım 20 pin girişlerinin hepsini başka bir powerdan aldıgım kablolarla birleştirip kullandım voltage değerleri normale döndü ama geçen gün ekranım gidip gelmeye başladı tekrardan bakmaya başladım ve voltage değerlerinin düşük oldugunu gördüm 20 pin kablolarını tekrardan kestim herhangi bir yanık vb. birşey yoktu ama tekrardan lehim yerlerinden tazeledim ve voltage değerleri tekrardan normale döndü şimdi senin sonucunu merak ediyorum sürekli uğraşmaktan bıktım sorun psu mu anakartmı çözemedim dogrusu büyük bir ihtimal anakart diye tahmin ediyorum ve şunuda söylemek istiyorum bu asuslarda hastalıkmı acaba hemen hemen her asusda böyle oluyor




  • evanors E kullanıcısına yanıt
    soketler tam oturmadığı zaman üzerinden akım geçerken ark yapar aşırı ısınır ve kavrulur. soket papuçlarının pinlere sıkıca geçtiğinden emin olursanız aynı sorunu tekrar yaşamazsınız..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.