Şimdi Ara

ASUS TUF GAMING B560M-PLUS Intel B560 Q-Led DRAM ışığı sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
418
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar


    ASUS TUF GAMING B560M-PLUS Intel B560 anakart kullananlar için bir sorun ve çözümünden bahsedeceğim. Beni çok uğraştırdı belki başkalarına faydalı olur.

    Bu anakart ile beraber Intel® Arc™ A750 8GB Ekran Kartı G-Skill 2x16gb Ram, 11. nesil Intel Core i7 11700F Soket 1200 işlemci ve Samsung 500GB 980 NVMe M.2 SSD temel bileşenlerinden oluşan bir bilgisayar topladım.

    Windows 10pro kurdum. Buraya kadar her şey normal.

    Sonrasında sistemi tekrar açmaya çalıştığımda Q-Led (anakart üzerinde bulunan arızaları gösteren ışıklar. 4 tane olurlar. Sırasıyla Boot, VGA, DRAM, CPU gibi BIOS test sonuçlarını temsil ederler.) 3. sıradaki DRAM ışığı beyaz yanıyor (sorun olduğunu gösteren ışık. yeşil yanım sönmesi gerekiyor) bir kereye mahsus 1 uzun 3 kısa bip sesi veriyor ve sonrasında hiçbir şekilde görüntü vermiyor, cihaz açılmıyor dolayısıyla BIOS a da giremiyorsunuz.


    Bu olay ASUS TUF GAMING B560M-PLUS anakart üzerinde AMI BIOS ile yaşanıyor.

    Sorun şu iki şeyden kaynaklanıyor;

    1. Ram: Ram leri yüksek mhz ile kullanmaya çalıştığınızda, veya XMP ile otomatik ayarlar ile kullanmaya çalıştığınızda, veya bileşenleriniz uyumsuzsa. Bende yaşanan şuydu; anakart 5000mhz ram hızı destekliyor, benim Ramler 4000mhz lik ama varsayılan ayarlar dışında hiçbir şekilde 26xx mhz dışında bir değerde çalıştıramadım. Yüksek hızlarda çalıştırmaya kalktığınızda yine Q-LED arıza lambalarında DRAM ışığı yanıyor ve 1 uzun 3 kısa bip ile sistem açılmıyor. Anakart üzerinden BIOS reset yapmanız gerekiyor.

    2. PSU, Power Supply veya güç kaynağı sorunu: Her ne kadar psu nuz üzerinde watt değeri yazıyorsa da bu değeri veremiyor olabilir. Pazarlama stratejisi olarak anlık olarak alabileceği veya destekleyebileceği son güç değerini yazıyor. Sorun bende olduğu şekilde 700 watt diye bildiğiniz bir güç kaynağı aslında 600 watt ları bile düzgün veremiyor olabilir. Güç kaynağı yetersiz geliyorsa anakart yine Q-Led üzerinde DRAM arıza ışığını yakıyor ve sistemi başlatamıyorsunuz.


    Sonuç: Güç kaynağınız yetersiz veya kullandığınız RAM ler arızalı, yuvaya tam oturmamış veya yüksek mhz olarak ayarlanmış fakat yüksek hızlarda anakart ve bileşenleri ile uyumsuzluk yapıyor olabilir. Umarım birilerine faydalı olur.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.