Şimdi Ara

Asgari ücret arttı diye enflasyon artmıyacak, enflasyon arttığı için asgari ücret artıyor. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
0
Favori
3.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • taha178 kullanıcısına yanıt

    Asgarî ücretin artması çok çok çok kısa bir süre nefes aldırır. Başka da bir işe yaramaz. Asgarî ücret zammı demek her şeye zam demek. Enflasyonu da tetiklediği matematiksel bir gerçek. Zam yapılmalı veya yapılmamalı konusunda değiliz. Konu sahibi ve asgarî ücrete çalışan bir kaç troll ısrarla matematiği reddederek asgarî ücret zammının enflasyona sebep olmadığını söylüyor. Benim ve basit matematik bilen herkesin tepkisi buna.


    Bir de matematiksel bir gerçeği söyledik diye asgarî ücretlinin düşmanı ilan ediliyoruz. Fiyatlara her seferinde şok oluyorum ve aklımdan "asgarî ücretli nasıl geçiniyor yahu" sorusu geçiyor. Tekrar söylüyorum; asgarî ücrete zam yapmak enflasyonu arttırır. 1-2 ay nefes aldırırsa aldırır. Dahası yok. Bunu en geç 2 ay sonra gelecek olan zam yağmurlarıyla 577436899654. defa tekrar göreceğiz. Ama bu gerçeği söylemek beni asgarî ücretliye düşman falan yapmıyor. Keşke gelişmiş ülkelerdeki gibi 2000 dolar asgarî ücretimiz olsa, ekonomik düzenimiz de onlar gibi olsa da hepimiz insan gibi geçinebilsek.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hocam kusura bakmayın pek anladığım bir konu değildir ekonomi, o yüzden soruyorum. bu mantıkla asgari ücreti 20000tl yapıp ülkeyi kurtaramaz mıyız? enflasyona sebep olmayacak sonuçta maaş artışı.



    asgari ücret artışı enflasyona neden olan tek sebep değil. asgari ücret artmasa da enflasyon artışı olacaktı. asgari ücret artışı bunu hızlandıracak. çünkü işverenin işçi maaliyeti artacak ve ürünlerine daha fazla zam yapmak zorunda kalacak. sen asgari ücreti bir anda 20000tl'ye çıkarırsan, enflasyonun da aynı oranda %500 artması gayet muhtemel.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • MuharremAylar kullanıcısına yanıt

    Dövizin yükselmesi diye bir durum yok. Tüm para birimlerine karşı TL'nin değer kaybetmesi var. Bunun sebebi de millete dağıtmak için sürekli TL basılması. 2 ay sonra bak bakalım dün 4200 liraya aldığın ürünleri 5500 liraya alabilecek misin? Asgari ücret yüzünden giderleri artacak her işletme, 2 personel çıkartıp ürünlere zam yapıp geçecek. Hem senin alım gücün azalmış olacak, hem de işsizlik artmış olacak. İyi kötü 4200 lira alan binlerce kişi işsiz kalmıştır şimdiden.

  • Asgari ücret elbette maliyetleri artıracak ve bir miktar enflasyon artacak. Ama bu artış katlanılmak zorunda olan bir durum. Açlık sınırının altına düşmüş bir asgari ücretlinin enflasyon artmasın diye buna katlanması beklenemez. Aynı şekilde işçinin memurun da enflasyon artmasın diye bedel ödemesi istenemez. Özgür Demirtaş'dan örnek veren arkadaş, onu iyi anlamamış sanırım.
    Şu an asıl sıkıntımız enflasyonla bir mücadele programımızın net olmaması. Tüm dünya %5, %8 enflasyonla panik olmuşken biz hala tehlikeyi tam göremedik. Insanların kafasına yerleşen bir enflasyon sarmalını yıkmak çok zordur. Herkes fiyatlamasını geçmis maliyete göre değil belirsiz ve kötümser gelecek senaryoya göre yapmaya başlar. Ondan sonra doğru adımlar atılsa bile çözüm geç gelir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Navi -- 3 Temmuz 2022; 11:57:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • taha178 kullanıcısına yanıt
    Asgari ücret zammı doğrudan fiyat artışına etki ediyor, alım gücünün düşmesine sebep oluyor, işsizlik artıyor, orta sınıf alım gücünü düşürerek piyasada likidite sorununa yol açıyor. Geçen sene sonu enflasyon %36 iken, %50 asgari ücret artışı sonrası %70 lere geldi. İddia ediyorum sene sonu üç haneyi zorlayacak, bulun beni sene sonu.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • babadol kullanıcısına yanıt

    Faizi düşürdükleri için enflasyon fırlamıştı, asgari ücretle alakası yok.

  • Sadece Ölüler Görür kullanıcısına yanıt

    Tl basmaktan öte, politika faizinin çok düşük tutulması sermaye çıkışı yaratıyor. Dövizin en büyük artış sebebi bu. Doların 2 ayda 13 den 17ye çıkmasının sebebi Erdoğanın gidip gelip faizi daha da düşereceğiz demesi oldu. Evet faizi yüksek bir yerde tutarsan sonu gelmeyen borçların para basılmasıyla enflasyon yine artmaya devam edecek ama bu, ayda yarım kuruş anca etki eder. Biz Mayıs ayında 3 lira değer kaybettik, RTE nin sözlerinden sonra.

  • sriiouss kullanıcısına yanıt

    Ülkenin %60nın tabi olduğu ücret en azından açlık sınırında(6300tl) tutulmalı ki insanların karnı doysun.

  • Çalışanların maaşına zam verilmesi gerekiyor zaten. Devlet zorlamasa bile işverenin yapması gerektiği birşey Yoksa ekim-kasım aylarında ekmek 5 lira otobüs bileti 7-8 lira olduğunda benzin-mazot 35 lira olduğunda Afgan suriyeli bile 4 bin liraya çalışmaz zaten

    Devletin yapması sgk pirimi fazla almasını sağlıyor ve zammı ben yaptım diyen iktidar oy devsirmeye çalışıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 3 Temmuz 2022; 13:19:27 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya özgür Demirtaş da internetten iki satır yazı okumuş ve benimle aynı şeyi söylüyor ya da internetten 2 satır yazı okuyup ekonomi yorumlayan sizsiniz. Çok ama çok basit bir matematiksel gerçeği kabullenmemeniz sıkıntılı bir durum. Enflasyona sebep olan belki yüzlerce sebep varken ürünlerin fiyatının sabit kalmasını bekleyemezsiniz. Bunu örnek gösterip enflasyon sebebinin asgarî ücret olmadığını ispatlayamazsınız. Bu yöntem hiçbir şekilde bilimsel değil.


    İnsanları diğer sebeplerden dolayı artan enflasyona ezdirmemek icin asgarî ücrete zam yapılmalıdır zaten, buraya itiraz etmiyorum. Ama asgarî ücrete zam yapmak alıntıladığınız mesajda çok basit cümlelerle açıkladığım sebeplerden dolayı enflasyona sebep olur. Asgarî ücretli çalışanın ürettiği her türlü ürün ve fiyatın zamlanması enflasyondur, enflasyondur, enflasyondur. Maaşına zam yapılan asgarî ücretli çalışanın dahi alım gücü hiçbir şekilde arttırılamaz bu yöntemle. Daha da itiraz ediyorsanız iki kere ikinin dört ettiğine itiraz eden bir insana laf anlatmak ne kadar boş ise size de laf anlatmak o kadar boş olacağı için daha fazla cevap vermeyeceğim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MuharremAylar kullanıcısına yanıt
    Siz alakası yok diyimce de hemen olmadı ne güzel memleket ya, bence de fakirlik yok süper zenginiz, dünyanın birinci ülkesiyiz mesela ama ben öyle dedim diye olmadı. Hem faizle alakası var hem asgari ücretle. Üretimde ve tedarik zincirinde çalışanların çoğu asgari ücret ya da buna yakın alıyor. Asgari ücret artışı peşinde üfe artışını getiriyor, bu da doğrudan tüfeye yansıyor. Bilmeden boş boş yorum yapıp insanın canını sıkmayın.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • asgari ücret 2800 den 5500 net oldu yobaz ve cahil gözünü hükemet düşmanlığı ile kapatmış kişiler bunu dillendirmez çünkü bilgileri yok veya kara cahiller

  • babadol kullanıcısına yanıt

    işte bir boş konuşan daha bilgisi yok fikri var




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BgMuhendis -- 3 Temmuz 2022; 16:53:20 >
  • babadol kullanıcısına yanıt

    kaldırımlarda park edecek yer yok,kafeler dolu,avmlerde kuyruk var,otoparklar dolu,tatil gelince otellerde yer yok, şehirdeki gece kulüplerine rezervazyon olmadan girilmiyor, benzinliklerde sıra var,marketlerden millet poşet poşet alıyor,herkeşin elinde aypon var,caddeler lüks arabalardan geçilmiyor,halkpazarlarında iğne atsan yere düşmez,ramazan gelince pide kuyrukları var,millet şans oyunları için sıraya giriyor,starbuckslarda bi kahveye 15 20 lira veriyoğlağ,blek frideylerde alışveriş yapıyorlar,evde yemek yapmayıp konserve alıyorlar, herkes poşeti parayla alıyor, krismislerde çam ağaçları yok satıyor,pazar günleri sinemalarda bilet kalmıyor,ikinci el arabalara talep patlaması oldu fiyatlar yükselmek zorunda kaldı, kargolarda yoğunluk var,ilan sitelerinde bir sürü iş var millet beğenmiyor, her evde elektrik var,herkesin interneti var, herkesin sosyal medya hesabı var,eskiden fırın yoktu buzdolabı yoktu,yol yabdı,köprü yabdı, avrupada 1 tane domatesi kaç yurolara alamazsınız,belçika'da elmayı daneĞleğyn alıyorlar, nusret'in restoranı hep kalabalık,spor salonlarında yer yok,sanayideki araba tamircilerinde sıra beklemekten yorulduk, her sömestrede tatile gidiyorlar ,yaz gelince hep düğün var,hastanelerin yenidoğan birimlerinde yoğunluk var,forumun araba bölümü çok aktif, bayramlarda çikolata ve şeker yok satıyor, lcw de sıra kavgası var, her asgari ücretlinin elinde 5000 TL lik telefon var, eskiden kontörlü paket alınırdı şimdi herkesin faturalı hattı var, araba bayilerinde sıfır araç yok, virüs salgını olunca kolonya kuyrukları oluştu, Kurban bayramında herkes peynir ekmek gibi kurban alıyor, çoğu ailenin 3 arabası var, millet okulları beğenmiyor da çocuğunu özel okullara gönderiyor, hurdacılar çöpleri atv ile topluyor





  • MuharremAylar kullanıcısına yanıt
    İroni arşivime alıyorum teşekkürler.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • keşke yazmayı bilsen be üstad. "artmıyacak" değil " artmayacak" olacak.

  • Bu şey değil mi ya 'Faiz Sebep, Enflasyon Netice'  

  • Maaslara zam yapmak cozum degil para arzi ,enflasyon,faiz orani bunlari RASYONEL sekilde kontrol altina almadan maas zamlarinin bir faydasi olmaz. Zam dan once 250 dolar diyelim asgari ucret simdi 325 oldu piyasa onu eski yerine hatta daha altina goturur yukardaki sorunlar cozulmez ise

    Enflasyona sebep olmaz diyenler zirvalamasin 1800 lira isci basina ek ucreti satici cebinden karsilamaz. Fiyatlar cok yuksekti bilmem ne laflarini bir gecin fiyatlar o ucretlerde o sekilde dengedeydi simdi yeni denge olusur bu kadar basit


    Şuda anlasilmasin asgari ucret dusuk mu evet cok dusuk 320 dolara insanlar sevincek degil bu ulkede 2012 de 400dolar+ idi 10 yillik dolar enflasyonunu katarsak bugunun 500$+ si yani.insanlar zor durumda ancak sorunlar cozulmeden zamlar yangina koruk atmaktan oteye gecemez



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CONQUER. -- 4 Temmuz 2022; 11:41:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.