Şimdi Ara

Arch Linux Kullanmalı mıyım? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
68
Cevap
1
Favori
2.919
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • myze kullanıcısına yanıt

    Direkt Arch kur.. Arch varken neden Endeavour kullanacaksın? Arch install gözünü korkutmasın alt tarafı terminal komutu iyi bir tutorial bul oradakileri kağıda dök komutları sırayla terminalden gir neyin ne yaptıgını zaten komutları girerken bile öğrenirsin partitionlama icin daha kolay olması amacıyla cfdisk kullanabilirsin zaten bu sayede hem de arch kurarken eğlenmis olursun.. Ne Linux kurarken, ne kullanırken, terminalden kacmayın zaten bence grafik interface'den daha kestirme daha pratik daha kolaydır...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 26 Nisan 2024; 19:36:7 >
  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

    çift nvme kullanıyorum biri işletim sistemi diğeri de internetten indirdiğim ıvır zıvır ve yedekler için . ubuntu için öyle bir yavaşlık görmedim. basıyorsun takır tukur açılıyor ama eskisi kadar da kurcalamıyorum açıkçası .bozuk windowsun içinden birşeyler almak için kullandım.

  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt

    Yavas derken onu kastetmedim. Apt sorun yaratacak kadar yavas degil ancak pacman daha hızlı.. Yani paket yüklerken daha hızlı.


    Ayrıca Arch paket yöneticisi dısında genel olarak daha hızlı calısıyor. Cünkü ubuntu cöpware iceriyor, arch kurarken minimal kurulum yapıyorsun, ne kadar az paket, o kadar hızlı ve temiz sistem..






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 27 Nisan 2024; 7:0:56 >
  • Guest-40A4789BC G kullanıcısına yanıt

    kırmızı şapka da 20 küsür makineye kadar beleş lisans veriyor bu arada.

  • Ne kadar daha hızlı çalışıyor kardeş? 15 senelik makine kullanıyorsundur anlarım, sana kimse garuda gibi saçmalıklar kullan da demiyor ama standart debiana, fedoraya, ne bileyim mint falan gibi distrolara bloat diyen insanlar olarak tam olarak ne yapıyorsunuz işletim sistemlerinizle?

    Ya bak ben 3 senedir falan nobara diye bir distro kullanıyorum. Oyun oynamayan adam için gereksiz şeyler var mı içinde, evet var, ama olsa ne olur? Bak mint falan gibi genel kullanıcıya yönelik distro değil oyuncuya yönelik distro bu, ona rağmen çok hafif.


    Kantarın topuzunu kaçırıyorsunuz. Modern bilgisayarların işlemcileri (RAM de bu bağlamda işlemcinin bir parçası zaten) garuda gibi saçmalıklar hariç her türlü distro için son derece yeterli. Ha diyorsan ki ben hipervizör kuruyorum, o ayrı konu, onun için de zaten BSD daha iyi.


    Otur bir düşün kardeş. Bak düşünme de, dene, archın yanına bir fedora kur, hatta bak ubuntu kur sonra istediğin gibi test et.





  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Selam Beavis, Dokuzuncu jenerasyon thinkpad I7 laptop, Macbook Pro m2 ve bir de i5 desktop pc sahibiyim.. Pacman oldukca hızlı calısıyor 15 senelikle 25 senelikle alakası yok 2 senelik bilgisayar örneği verelim, 2 senelik güclü bir bilgisayarda, APT yine yavas Pacman yine hızlı calısacaktır. Kullanıcı acısından cok fark edecek mi? Senin de söylemeye calıstıgın gibi muhtemelen cok fark etmeyecektir ancak pacman paket yöneticisinin hızına alısan da APT kullanmak istemez.. Bir isletim sistemi cöpware icermemelidir. Sadece kullanılacak paketlerin yüklenmesi gerekir. Linux'de daha kurulum yaparken böyle bir secenegimiz varken, sisteme paket dolduran sacma sapan cöpware dağıtımlar tercih etmemek gerekir. Bu windows mantıgıdır cogu kisi bunu bu yüzden bile sevmez..


    BSD olayına gelince, BSD daha iyi olayı görecelidir. Örneğin bir BSD dağıtımı olan, FreeBSD ve bunun base systemi, fakat sadece base system, X falan diğer grafiksel yazılımları kastetmiyorum, hepsi aynı gelistiricilerden cıktıgı icin, daha kararlı, daha düzenli ve güvenli oldugu öne sürülüyor, ancak bu tartısmalı bir konu. BSD dağıtımlarının en büyük sorunu, Linux kadar iyi donanım desteği sağlamamasıdır. Bu gibi dağıtımları evde kullanmak istersen cok standart masaüstü PC'lerde sorunsuz kullanırsın laptop tarzı cihazlarda ya wifi kartını tanımaz ya ses kartı calısmaz bir sürü sürücü sorunuyla ugrasman muhtemeldir.. Ben FreeBSD'den Arch Linux'e gectim zaten..


    Simdi otur düsün kardes orada Arch gibi gercekten üstün, daha kurarken her yönüyle özelleştirilebilir, hızlı, sürekli güncel ve mükemmel bir dağıtım varken sırf kuramam korkusuyla neden daha asagı olan dağıtımları kullanacaksın? Üstelik bu dağıtımlara para da vermiyorsun.. Daha iyisi varken neden daha kötüsünü alacaksın? Üstelik bu gibi cöpware dağıtımlar kolay kurulum ve kullanım sözü veriyor ancak bunlarla ugrasanlar konsolla ugrasmaktan kactıkları icin hic bir sey öğrenemiyorlar Linux'u efektif kullanamadıkları icin de Windows'a geri dönüyorlar..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Nisan 2024; 10:44:54 >




  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

    Aradaki hız farkının senin de dediğin gibi pratikte hiçbir önemi yok. Desen ki benim derdim AUR o zaman prensip olarak AURa karşı olsam da (karşı olsam da seviyorum bu arada süper bir şey ahah) derim ki tamam.


    İnternete girecek belki ofis işi yapacak falan adam için mint çok güzel bence. İçerisinde ne kadar bloat var ve ne gibi bir etkisi var ki? Dediğim gibi garuda gibi garabetten de bahsetmiyoruz burada, ofis programları vs oluyor, gerçekten hiçbir işe yaramayacak program yok o distrolarda pek. Buradaki esas mevzu zaten o da değil; senin thinkpadini minti geçtim ubuntu yavaşlatır mı? Gerçekten Arch Ubuntu'dan daha hızlı mı sence artık? Paket yöneticisinden bahsetmiyorum bu arada, sistemin "responsiveness"inden bahsediyorum.


    BSDyi ben hipervizör için söyledim yoksa masaüstünde hiçbir anlamı yok. Zaten overhad konusunda en pinti olduğun durumda kullanıyorsun BSDyi, işte ESXi, PFSense falan boşu boşuna BSD tabanlı değil. Mesela Playstation'ın işletim sistemi de BSD tabanlı.


    Arch çok hızlı. Ben alpha tester olmayı sevmiyorum. Hoş Fedora da bazı açılardan Arch'tan daha hızlı ama bence bu konuda debian ve arch arasındaki dengeyi fedora tutturuyor, hem DNF'in argümanları falan gayet insanlar tarafından anlaşılabilir durumda, -Syu ne kardeş, kimin aklına gelmiş büyük küçük harf olayı hem, argüman mı bitmiş?


    Sen bence bırak Archı, Arch da bloat, Gentoo kullan. Gentoo da kesmezse LFS var en temizi.


    Aslında çok farklı düşünmüyoruz senle, ben de biraz bu "I use Arch btw" tiplemelerine gıcığım sanırım o yüzden Arch'ı sevmez oldum. Değmiyor ama o kadar uğraştığına işte.





  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    Ha bu arada windows'dan asla kurtulamıyorum oyun oynadığım için. Olmuyor maalesef...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    AUR yani Arch User Repository resmi Arch deposu degildir. AUR deposunda, paketler Arch community tarafından derleniyor ve orada paylasılıyor.. Güvenlik acısından, resmi depodan daha güvensizdir.. Fakat AUR'da popüler paketler biraz daha güvenli diyebiliriz yine de resmi Arch deposunu tercih ederim..


    Sorun sadece cöpware sayılmaz. Yani benim icin fark ediyor cünkü minimal bir Arch aynı sistemde cok bariz hızlı calısıyor fakat sorun bu Ubuntumsu dağıtımlar, kullanıcıya kolay kurulum ve Windows benzeri kullanım sözü veriyor. Linux böyle bir sey değil. Adamlar bunu Windows mantıgıyla kullanmaya calıstıkları icin basarısız oluyorlar eninde sonunda, bununla ugrasılmaz abi bu cok sorunlu bir sey diyerek Windows'a geri dönüyorlar halbuki Arch gibi bir seyi, install script bile kullanmadan, adım adım konsol komutlarıyla kursalar, hem Linux'un tadına varacaklar hem konsol kullanımına alısacaklar yani Linux'e Linux gibi yaklasacaklar Windows gibi yaklasmayacaklar bu da onların kafasına bir alıskanlık ve yaklasım farkı oturtacak böylelikle Linux'u iyi sekilde öğrenip nasıl Windows kullanıyorlar o sekilde sorunsuz problemsiz kullanacaklar.. Ubuntumsu seylere bu yüzden karsıyım..


    MacOS isletim sisteminde de FreeBSD'den devsirme kodlar var o acıdan bakarsak Android bile Linux sayılır ama bunlar pratikte oldukca farklı seyler..


    Iste -Syu diyorsun haklı olabilirsin fakat bunları sorun etmeyen adam iyi sekilde Linux kullanmayı öğrenir Windows'a dönenler neden dönüyor? Cünkü sorunlarla karsılasıyorlar ve üstesinden gelemiyorlar halbuki -Syu ne konsol komutu hele bir de bash programlama öğreneyim diyen kazanıyor.. -Syu ne abi diyen mevzuları kavrayamıyor.. Yani o mantıkla düsünene zaten bence Linux gerekmez MacOS kullansın hocam orada kullanımı kolay Nix duruyorken Ubuntu nedir yani.. Apple donanım da atla deve değil alırsın en az 7 sene gider zaten..



    Gentoo derleme üzerine dağıtımdır. Cek derle, cek derle nereye kadar? Bunu neden yapayım? Derlemenin avantajları standart bir kullanım icin cok gerekli degil..


    Arch kurmak ya da kullanmak marifet değil ki.. Altı üstü konsol komutlarıyla kurarsın kullanırsın. Kurarken konsol komutlarını print et, anlamadan yaz kurarsın zaten. Fakat adam o komutları anlamasa bile konsola alısıyor.. Son zamanlarda Install Script'de yaptılar, Debian gibi text based kuruyorsun.. Arch kullanmakta bir sey yok ki.. Zaten Arch kurmak ve kullanmakta sorun olmadıgı icin millete kurun kullanın diyorum.. 


    Fakat Arch kullanmak istemeyenler Arch kullanmak guru seviyesidir sandıkları icin kullanmıyorlar ve bunlar konsoldan kacan tipler zaten benim söylemek istedigim sey, Linux'e Linux gibi yaklasacaksın.. Windows gibi yaklasmayacaksın yoksa basarısız olursunuz sebebi de Linux kullanmak marifet gerektirdigi icin değil sadece Windows'dan farklı bir sistem ve biraz daha fazla kontrol imkanı sundugu icin kullanıcıyı ugrastırıyor..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Nisan 2024; 11:33:21 >




  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Kurtulmaya gerek yok ki hocam. Dual boot kullanırsın. Oyun oynarken Windows'a gec sonra Linux'e geri dönersin.. Ben oyun oynamam fakat Windows'da Microsoft Visual Studio kullanmak istedigim zaman Windows'a geciyorum..

  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

    AUR'un ne olduğunu biliyorum...


    İşletim sistemleri hayat tarzı değildir. İşletim sistemleri bir iş yapmak için kullandığımız araçlardır. Neden konsoldan kursunlar ki? GUI denen şeyin amacı işi kolaylaştırmak değil mi zaten? Niçin zor olması gerektiğini düşünüyorsun? O zaman repolar da olmasın bütün programları kendimiz compile edelim. Arch kullanma zaten o mantıkla Gentoo dururken. Ama bir saniye, LFS var şimdi Gentoo da yeterince hardcore değil bu durumda, yani Linux bir araç değil de hayat tarzımızsa.


    Benim yapacağım işi en az problemle ve en kolay ne yapıyorsa onu kullanırım ben. Windows'la sıkıntım şahsi verilerimi alıp beni reklam müşterilerine resmen pazarlıyor olmasının üzerine bir de işletim sistemi ve yayınladığı programlar içerisinde bana reklam gösteriyor olması. Linuxla sıkıntım oynadığım oyunları oynatmaması (birkaç bir şey daha var da kritik sorunlar değil onlar). Bu da bana maalesef dual-boot yaptırıyor, hem de 10 yıldır.


    -Syu sorununu anlamamakta ısrar ediyorsun. Bir şey kolaylaştırılabileceği halde kolaylaştırılmıyorsa ortada sorun vardır. Hayatında hiç fedora kullanmamış adama ver fedora terminalini, ya bir deneyeyim desin oraya "dnf install firefox" yazsın firefox kurulur. Neden Arch'ta da böyle olamasın ki bu? Bizi tutan ne? Büyük harf küçük harf, ne gerek var?


    Bak bash scripting konsunda söylediklerin doğru, PSde de benzer şeyler yapılabiliyor hatta ITci adamın hayatını çok kolaylaştırıyor, ama işte ben PUBG oynuyorum. Bak mesela dün gece pihole kurdum eski bir laptopa üzerine bir de unbound kurdum. Kullandığım laptop eski o yüzden TTY üzerinde her şey. Ne oldu, bak GUI ağır geldiği için (aslında çok da gerek yokmuş da zaten yapılacak her şey SSHle dolayısıyla hiçbir türlü DE gerekmiyordu) GUI kurmadım, kontrolü SSH ile yapıyorum ama bu benim "hayat tarzım" değil, sadece hayatımı kolaylaştıran bir araç var onu da bu şekilde kullanmak daha kolay.


    Linux linuxtur windows da windows evet, ama işte bazı şeyleri bunlarda yapamıyorsun.


    Senle konuşurken aklıma şu geldi:





  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

    Kurtulmaya gerek var verilerimi çalıyorlar, ağzıma burnuma reklam tıkmaya çalışıyorlar. Henüz bir nebze bunun önüne geçebiliyorum (veya geçebildiğimi zannediyorum) ama yakında tamamen reklama dönecek. Parasını verip aldığın ürün sana reklam gösteriyor, böyle rezillik mi olur?

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Konsol kullanımının z0r olduguna inanmıyorum cünkü konsol demek, basitce, mouse ile tıklama yapmak yerine, komutu direkt girmektir. 


    Sana söyle bir senaryo vereyim istersen,


    Diyelim ki, bir dosyayı bulman, o dosyayı düzenlemen, sonra o dosyayı baska bir klasöre tasıman gerekiyor.. linux terminal kullanarak bunu daha hızlı ve efektif sekilde yapabilirsin..


    örnegin,


    cd /home/user/dosyalar


    vim dosya.txt


    dosyayı actın, düzenledin, kaydettin, simdi dosyayı baska bir dizine tasıyacaksın


    mv dosya.txt /home/user/dizin



    simdi bunu grafiksel dosya yöneticisi kullanarak yapsaydın, 40 saat mouse ile oraya buraya tıklayacaktın.. klasörlerin icinde dolasacaktın, sağ tıklayacaktın, sol tıklayacaktın tırı vırı ugras dur.. 


    simdi Windows mu kolay Linux konsol mu kolay?



    daha farklı bir örnek daha vereyim


    diyelim ki, bilgisayarindaki internet baglantisini kesip yeniden baglantı kuracaksın mesela bunun icin kestirme yoldan bazı komutlar kullanırsın


    sudo ip link set wlan0 up


    bağlandın


    sudo ip link set wlan0 down


    koptun




    simdi git grafiksel arabirimde eline mouse'u al pencerelerde dolas Allah dolas iconlara tıkla sağ tıkla sol tıkla pencerelerle ugras..



    Sence hangisi kolay? 



    Verdigim iki örnekten görüldüğü üzere, linux'un gücü konsoldadır.. Sadece Grafiksel arabirim kullanarak Linux kullanmanın bir mantıgı yoktur.. güclü Linux konsolu kullanılmayacaksa, Linux kullanmanın avantajı ne? Windows kullansınlar.. Yok windows'da virüs yiyoruz falan diyorlarsa MacOS kullansınlar hocam.. Linux ne alaka gercekten?



    Tabii burada grafiksel arabirim gereksizdir gibi bir sey anlasılmasın konsol ve grafik arabirimin gücünü birlestirip kullanacaksın..



    Ayrıca elestirdigin -Syu 


    S harfi, Synch, y harfi, Yes yani otomatik onayla ve u harfi update yani güncelle kelimelerinin bas harflerinden olusuyor. Oldukca akılda kalıcı.. ayrıca -S ve -s farklıdır.. S ve s farklı parametreler oldugu icin büyük kücük harf duyarlı olması da normaldir..  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Nisan 2024; 13:6:24 >




  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

    Birinci örnek kesinlikle mouse ve klavye ile daha kolay. Klavye kısayolları var, tıkır tıkır yapıyoruz yıllardır. Sen alışmışsın sürekli yazı yazmaya o yüzden sana daha kolay geliyor...


    Bu arada powershell diye bir şey var, orada da oluyor bu işler.

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Evet powershell var ve windows kullanıcısı onu da kullanmalı.. Linux'da örnek cok hocam konsoldan cok daha kestirme tonla sey var. Hic Mac alıp kullanmayı düsündün mü?

  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    Bak macin de terminali olmasa kullanamam ahahah.

    Bir macbook air almak istiyorum işe giderken falan yanımda götürmek için malum gerçekten taşınabilir tek makine o ama çok gereksiz pahalı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

    bizim millete anlatamazsın sudo yazınca gerisini okumaz bile.

  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt

    Zaten forumun bu kısmı dahil, cogu kısmı cok hareketsiz.. Birilerine bir seyler satmak icin cabalayan satıcıların ele gecirdigi al sat konuları, bos muhabbet kısımları ve ana sayfa haberleri dısında forum bitik gercekten.. Millet bos muhabbet seviyor..  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Nisan 2024; 8:38:20 >
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Apple cihazların malzeme kalitesi yüksek olur. Yıllar önce Imac bir cihazım vardı fabrikadan mekanik HDD ile gelmisti. Bunu SSD'ye upgrade etmek icin sökmüstüm. Icindeki düzen ve malzeme kalitesine hayran kalmıstım. Fakat ilginc olan bu malzeme kalitesine rağmen, cihazda kronik sorunlar vardı. LCD'nin önündeki cam mıknatıslı sistemdi. Mıknatıslarla cihazın ön yüzüne yapısan bir cam pencere seklinde bir yapı.. Bu sey, icine bir sekilde nem cekiyordu ve ekranda buğulanma sorunu oluyordu..


    Sadece bununla da kalmadı, ic LCD sağ köseden icine toz alıyordu ve ekranda karartılar olusmustu. Ayrıca o zaman bu cihazda, optik sürücü de vardı o da birkac ay sonra bozulmustu. DVD'leri dısarı atıyordu..


    Sonraki modellerde bu sorunları büyük ölcüde giderdiler fakat o makineden daha eski modellerde, ekran kartı bozulma kronik sorunu da vardı..


    Yani malzeme kalitesi güzel fakat kronik sorunlara sahip olabiliyorlar ayrıca söyle ilginc bir konu da var


    M1 ilk cıktıgı zaman islemciyi denemek icin M1 mac mini de satın almıstım.


    Konsolda system integrity check'i disable edip rm komutuyla firmware göcertmeyi basardım normalde kök dizine rm atarsan bu komutun sadece isletim sistemini ve diskteki tüm dosyaları silmesi gerekir, sistem silinir ve basitce yeniden yükleriz, fakat adamlar, firmware önyükleyiciyi, internal SSD'ye koymuslar, komuttan sonra sistemde hala firmware parcası kalıyor ama boot ile ilgili bir kısım internal SSD icinde yer alıyor ve sistem boot loop'a giriyor yeniden MacOS yükleyemiyorsun baska bir Mac cihazdan, cihazı apple configurator 2 tool'dan restore etmek gerekiyordu..


    Elinde baska bir Mac yoksa, servise yollayacaksın yani ayrıca bazı kullanıcılar, MacOS yüklerken diski formatlayınca, yine firmware ucurabiliyorlardı.


    Apple sonradan mevzuyu yamayla cözdü mükemmel makineler değil belki ama yine de malzeme kalitesi yüksek cihazlar..



    Üstelik bu Apple Configurator 2 Tool'un windows versiyonu yok.. Bunu uzun uzun su yüzden yazdım, Apple cihazın varsa, Apple'a her sekil mahkum kalmanı istiyorlar..










    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Nisan 2024; 9:10:5 >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.