Şimdi Ara

AMD Ryzen 5 3600 sıcaklık ve kullanımda dalgalanma. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
1
Favori
5.286
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • No Way Out kullanıcısına yanıt
    aynen hocam su ayarlari bi atin da biz de yapalim. eger dediginiz gibi normal ise bu durum ellemeyecegim bir zarari yok ise islemciye uzun vadede

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buna yaklaşık bir soru sormak istiyorım affınıza sığınarak ryzen 5 var bende de yeni işlemci soğutucu aldım amd wraith prism, fanlar belli bi süre çalışıyo duruyo sonra tekrar dönmeye başlıyor sonra duruyor Bi türlü çözemedim sorununu nedendir sizce anakart b450 gaming plus

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • No Way Out kullanıcısına yanıt
    Benim sürekli vcore 1.208 cpb ve pbo kapalı normalmidir ? ryzen 3600

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • EmreisSHN E kullanıcısına yanıt
    hocam duruyor mu yavasliyor mu? bende de ayni sorun var surekli hiz degistiriyo fanlar. ama arkadasin dedigine gore sorun degilmis bu. ryzenlar bu sekilde calisiyormus. sizin tamamen duruyorsa sorun vardir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şöyle uzun bir özet geçim 5 2600 kendi stok fanı çıkardım amd wraith prism taktım ileriye dönük olması için kendi stok fanı rolantede çalışıyordu yenisini taktığımda işlemci fanı çok yavaş çalıştı durdu 3 saniye sonra tekrar dönmeye başladı aradan 5 saniye falan geçti tekrar rwr durdu ledler vs yanıyor onlarda sorun yok ama dönüş hızı benim garibime gitti. İşlemci hızı 31 ile 38 arası git gel yapıyor bazen 45 e vuruyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aemless A kullanıcısına yanıt
    Yok o anlatmaz. daha önceki konulardada yazılmıştı ama kendisi devlet sırrı gibi saklıyor ve sürekli aynı görseli paylaşıp duruyor :)
  • ryzenlerin hepsi böyle ısılar hiç sabit durmuyor tek fark 3000 serisi daha agresif ve sıcak çalışıyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: No Way Out

    Konuda inanılmaz bilgi kirliliği var.

    1 - Sabit hız, sabit voltaj demek değildir. Doğru ayar yaparsanız all core oc yapsanız bile idle'de vcore düşer;


    https://store.donanimhaber.com/d4/66/09/d466094c84ab324ddf80561e4c842b3c.jpg

    Anakart msi b450 gaming plus.

    2 - Delinin teki kuyuya taş atmış "ASUS anakartlar diğer üreticlere göre daha az vcore veriyor" diye kırk akıllı çıkaramamış mevzusuna döndü. AMD anakartlarda vcore durumunu anakart üreticsi değil, AMD'nin yapıp üreticilere dağıttı AGESA'lar belirler, aynı AGESA'ya sahip anakart aşağı yukarı aynı vcore verir. AGESA'yı AMD hazrılar üreticilere verir, üreticilerde AGESA'yı kendi BIOS'larına entegre eder.

    3 - Ryzen 3000 işlemcilerin mouse hareketinde bile 10 derece spike yapması normal bir durumdur çünkü ryzen 3000 işlecmiler böyle tasarlanmıştır, bunun nedeni uyku durumundan hemen uyanıp en hızlı şekilde kullanıcıya cevap vermektir, Ryzen 3000 sunumunda bu konu anlatılmıştır. Zen+ işlemcilere göre tepki süresi düşürülmüştür.

    4 - "Hiçbirşey yapmasam bile sıcaklık oynuyor" siz hiçbirşey yapmayabilirsiniz ama arka planda yüzlerce işlem gerçekleşir, buda yukarıda ki durumu tetikler yani buda normal.
    Yahu şu ayarlar nasıl yapılır insanlara yardımcı olsana? Çok garipsin gerçekten. (ben bunu yazdım ya rehber falan yapacaksada yapmaz artık siz ümidi kesin )




  • Arkadaşlar;

    3600'lerden 4100'le zıplıyor
    Sistem hep neden 4100 ile çalışsın boştayken

    gibi şeyler konuşuluyor. Bu hızlar çekirdeğin maksimum hızını ifade eder. Maneul OC yapıp işlemcinizi 4.1 ghz yapsanız dahi, boştayken HWInfo gibi programlara baktığınzda çekirdeklerin 50-100 mhz'e kadar düştüğünü göreceksiniz.

    Zen+ mimarisinde güç yönetiminin getirdiği bir özellik olarak, işlerin çekirdeklere dağıtılırken, en güçlü çekirdekler arasında git gel yaptığını, diğer 3-4 çekirdeğin ise boşta durduğunu söyleyebiliriz. Dolayısı ile 6 çekirdekten 3 tanesinin çok az güç tükettiği durumlarda (sistem boştayken) sistemin sıcaklığı 30-35 derecelere kadar düşer. Herhangi bir uygulama başlatmanız ya da mouse'u harekete geçirmeniz ile birlikte, boşta duran bu çekirdekler canlanır ve dolayısı ile sıcaklık anlık olarak 40-45 derecelere kadar yükselir. Normaldir ve bunu kafaya takmamak gerekir.
    Sisteminiz boşta 40-45 derece olsun ama küçük işlemlerden etkilenmesin mi isterdiniz yoksa boştayken 30 derecelerde olsun, çekirdekler uyanınca 5-10 derece artsın mı isterdiniz?

    Fan olayına gelirsek de, 30-50 derece arasında çapraz bir fan grafiği bu anlık sıcaklık yükselmelerinde fanların bir yavaşlayıp bir hızlanmasına sebep olur. Benim tavsiyem. 0-50 derece arası yatay ve kulağınıza hiç gelmeyecek devirde bir ayar yapıp, 50'den sonrasında ise doğrusal olarak artan bir grafik çizmeniz. Bir çok anakart artık kendi grafiğinizi kendinizin çizmesine izin veriyor. Bu sayede boştayken gerçekleşen küçük sıcaklık değişimleri yüzünden fan hızınız değişmez. Bu sıcaklıklarda zaten işlemci soğutucusunun çok da büyük bir etkisi yok. İş 50-60'lardan sonra uzun süren işlerde cpu'nın ürettiği ısıyı olabildiğince cpu'dan uzaklaştırmak. Küçük fanlar bu konuda yetersiz kalıyorlar.

    Maneul OC ile uğraşmak istemeyen arkadaşlar PBO'yu enable edip kullansınlar. Sistem gerektiği zaman 4.1'e ,4.2'ye çıksın ellemeyin. Bu frekans değişimleri sizi ilgilendirmesin. AMD işini biliyor merak etmeyin :) Fan eğrinizi ayarlayın, oyununuzu oynayın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arthur_Morgan

    hocam yabancı forumlarda da birçok kişi de gördüm bu sorunu. Herkesin önerdiği şey ise voltajı elle verip sabit frekansta kullanmak. Ama dediğim gibi kimse bunun neden oldugunu bilmiyor ve açıklama yapan biri de yok. Büyük ihtimal bu sorun stock hali ile hiç bir ayar yapmadan kullananlarda oluyor. masaustunde işlem yapmazken neden boost yapıyor 2 saniyede bir ona anlam veremedim. Bu da sıcaklık değerlerini saniye bası 10 derece kadar oynamasını saglıyor ki böyle birşey mumkun degil. Bu yuzden de fanlar saniye bası rpm arttırıp azaltıyor.
    Merhaba hocam ben de günlerdir bu sorun üzerinde duruyorum sizin gibi çok araştırdım. Ben de 3900X kullanıyorum ve aynı sorun bende de oluyor; masaüstü görevlerde hiç ihtiyaç yokken bile anlamsız şekilde 1.46'lara varan voltajlarla sürekli frekans pik yapıyor ve buna bağlı sıcaklık değerleri de saçma sapan bir şekilde 38 ile 53 arasında gidip geliyordu. Fanlar ve pompa yavaşlayıp hızlanmaktan elimde kalacaktı. Denemediğim güç yönetimi, denemediğim güncelleme vs kalmadı ama çözüm değil maalesef ve ilginç şekilde AMD yetkilileri ve hatta gördüğünüz üzere burada da bazı fanboylar tarafından normal görülen ama bence tamamen anormal olan bu durumu ben de maalesef Ryzen Master ile OC yaparak büyük ölçüde çözdüm. En yüksek 1.3V kabulü ile alt değeri 4300Mhz'e yükselttim. 1.47 voltlardan 1.3'e düşen aynı zamanda da frekans değeri de artan işlemci de bi oh çekti, sıcaklıklar da bi oh çekti, fanlar da bi oh çekti ben de bi oh çektim.

    Siz de Ryzen Master ile OC deneyin hocam, sistemin verdiği saçma voltajlardan daha düşük voltaj ile daha iyi sıcaklıklarda daha yüksek frekanslara ulaşabildiğinizi göreceksiniz. Bu da daha stabil ve kararlı çalışma anlamına geliyor. Maalesef de başka bir yolu yok düzeltmenin.




  • FrontLiner F kullanıcısına yanıt
    beyler az önce oynadım dc açık, yayın açık, her şey açık bir şekilde afterburn ile an ve an sıcaklık ve kullanım değerleri.
    kasa rvz02b pasif soğutmaya sahip itx kasa sadece işlemci stok fan çalışıyor ve her şey default ayarlarda bios kurcalanmadı. daha da söylenecek bir şey yok. tek doğru olan işlemci ara ara 1.4 v üzerine çıkıyor. Sorun da olmuyor.
    msi b450i anakart
    gtx 1060 6g
    ryzen 3600

    https://www.twitch.tv/videos/562672205

    (ben bu sıcaklık değerlerini i5 6500 takılıyken de 65-70 arası alıyordum ve inanılmaz darboğaz yaşıyordum. Bence her şey normal)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • anakarta bios update lazım, amd tarafında b550 cipset çok geç kaldı eski cipsete yeni işlemci takmanın her türlü sıkıntısı olur amd tarafında
  • bu bir sorun aslında, bana da normal olduğunu söylediler forumlarda ama bence sorun. bir işlemci stabil çalışmalı, sürekli 10 derece aralıklarla inişli çıkışlı bir döngüde çalışmamalı, hatta oyunlarda bile olumsuz etkisini görüyorum, bazen oyunlarda donmalara sebebiyet verebiliyor bu durum.

    bu arada çözmünü buldunuz mu?
  • Bende yeni i5 6500 den geçtim 3500x e

    h110m i elektrik dalgalanması dan yaktım.

    War Zone da işlemci %99 çalışırken bile 60 dereceyi geçmiyordu benim 6500

    3500x ile hiç oynanmamış hali ile 65 derece sabit alıyorum ben şu anda

    İşlemci boştayken sıcaklık dalgalanması sürekli bir şekilde bende de mevcut ama işlemci yük altındayken sıcaklık değerleri stabil artmadan gidiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.