Şimdi Ara

4G ve 4. Operatör İhalesi Mayısta Yapılacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
2.107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 4G ihalesinin Mayıs'ta gerçekleşebileceğini söyledi.

    4G ile ilgili sürecin belirlenen takvimde devam ettiğini belirten Elvan, ihalede Ar-Ge'yi şart koşacaklarını söyledi. Verilen frekanslarla şirketlerin 2, 3 ve 4G'yi kullanabileceğini söyleyen Elvan, dördüncü bir operatörün 2600 bandı için ihaleye girebileceğini sözlerine ekledi.

    Elvan her frekans için ayrı bir tavan belirlendiğini anlatırken, ayrı ayrı taban fiyatlar belirleneceğini söyledi. Lütfe Elvan ayrıca şu anda 500 kişi olan Ar-Ge ekibinin sayısını ise 750'ye çıkaracaklarını söyledi.

    Kaynak:http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1734307-elvan-4g-ihalesi-mayista-yapilabilir

    Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan 4G sürecinin başlatılmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Elvan Burada dördüncü operatörün geleceğin belirtti.

    Elvan, "4. operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" diye konuştu. Elvan, "4. operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" dedi.

    2015 BİTMEDEN HİZME GİRİYOR

    Bakan Elvan'ın paylaştığı bilgilere göre 4G hizmeti 2015 yılı sonuna kadar tüketicinin hizmetine sunulacak.

    - Kullanıcılara uygun fiyatlarla sunulacak olan 4G kapsama alanı sorunu başta olmak üzere pek çok sorunu çözüme kavuşturulacak.

    - 4G, tüm il ve ilçe merkezleri dahil olmak üzere, otoyollar, karayolları ve hızlı tren hatlarını kapsayacak.

    - 3G’ye göre 10 kattan daha hızlı bir veri akışına sahip olacak 4G’nin ihale süreci başladı.

    - 4G teknolojisi kusursuz bağlantısı ile "yüksek hızda haberleşme” kavramını ‘anında haberleşme’ kavramıyla değiştirmesi hedefleniyor.

    - 4G’nin yüksek hızlı ve kusursuz bağlantı kalitesi sayesinde Mobil Sağlık, Akıllı Ev, Akıllı Kent ve M2M uygulamalarının kullanımı da kolaylaşacak.

    - Hızlanan veri trafiği ve kusursuz bağlantı olanağı sağlayan 4G ile başta mobil uygulamalar olmak üzere e-devlet gibi kamu hizmetlerinin kullanımı kolaylaşacak.

    - 4G, 2014 yılında bir öncesi yıla göre yüzde 123’den fazla artan mobil internet kullanımı ile beraber ortaya çıkan yüksek veri talebine doğrudan çözüm üretecek.

    ABONE SAYILARI ARTTI

    - Mobil abone sayısı 2003 yılında 28 milyon civarındayken, 2014 yılı sonuda 72 milyona yükseldi.

    - Geniş bant abone sayısı 2003 yılında 20 bin kişiyen 2015 yılında 42.3 milyon kişiyi geçti.

    - 2003 yılında ‘sıfır’ olan fiber internet abone sayısı 2010 yılında 150 bine, 2014 yılı sonunda ise 1.5 milyon kişiye ulaştı.

    - 2010- 2014 yılları arasında mobil internet trafiği 26 kattan fazla arttı.

    BAZ İSTASYONLARINDAN TELEVİZYON İZLEYECEĞİZ

    Elvan, 4G teknolojinin devreye girmesi sonrası internet yayıncılığı için hosting ücretlerinde de düzenleme yapılacağını söyledi.

    4G teknolojisiyle birlikte IP tabanlı bir sistemin de başlayacağını söyleyen Elvan, "Artık baz istasyonları aracılığıyla televizyon izleyeceğiz" dedi.

    Elvan şöyle konuştu:

    "Bugüne kadar yaklaşımımız vatandaşlarımıza yansıyan fiyatlar konusunda hassasiyet göstermek oldu. Son 2-3 yıldaki trende bakacak olursanız fiyatlar aşağı iniyor. 4G'nin ekstra bir mailyeti olacak. Ancak mümkün olduğu ölçüde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek kalitede hizmet sağlarken, olabildiğinde ucuz fiyatlar hedefliyoruz.

    Artık 4G ile birlikte IP tabanlı bir sisteme geçiyoruz. İnternet protokolü vasıtasıyla bu sistemler büyüyecek. Bizler baz istasyonlarını kullanacak televizyon izleyecek konuma geleceğiz. Biz fiyatlar konusunda gerekli desteği vereceğiz.

    TAM REKABET

    Bizim hedefimiz güçlü bir rekabet ortamı yaratmak. Numara taşınabilirliğinde 77 milyon kişi bu hizmeti kullandı. 3-4 yıl öncesine dönün herkesin 3-4 telefonu vardı. Hatta ikili ve 3'lü SIM kartlı telefonlar geliştirilmişti. Bugün bunları konuşuyor muyuz? Hayır. Dünyada bu alanda en rekabetçi ülkeler den biriyiz. Biz Avrupa'dan da çok iyiyiz. Tam rekabet ortamında çalışmalar yürütülüyor.

    Kaynak:http://www.internethaber.com/4g-donemi-basliyor-yeni-operator-geliyor-770284h.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gargamel11 -- 4 Mart 2015; 14:50:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 4. Operatör.

    Diğer operatör yükümlülükleri olmayacak derken ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0537 -- 4 Mart 2015; 15:02:45 >
  • 4. operator 2600 bandiyla sadece kentlerde internet hizmeti sunsa bile iyi is cikarir. En azindan rekabete katkida bulunur.


    Ntv'den alinti:
    quote:

    “4G ihalesinde 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 megahertzden toplam 390 megahertzi ihale edeceğiz. Yeni bir işletmeciye de yer açacağız. Güçlü rekabet ortamı için tüm işletmecilerin bant genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini istiyoruz. Nüfusu 10 binin altında olan yerlerde ortak altyapı istiyoruz.”

    Oyle gorunuyor ki 3g'nin ilk zamanlari gibi sadece il merkeziyle sinirli olmayacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi doğru anladıysam 4. operatör sadece internet hizmeti sunacak ?
  • Vuuuuvv Sayın bakanım bize böyle haberlerle gel. 4. Operatör yazıdan anladığım kadarıyla heralde sadece internet hizmeti verecek. Peki 2600 mhz bandının çekim gücü vs. Nasıl olacak merak ettim doğrusu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne işe yarayacak bu 4. operatör ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece 2600 bandıyla hizmet vermesi ne anlama geliyor birisi açıklayabilir mi ?

    Avea 1800 frekansında bodrumlarda felan zar zor çekiyor. Yeni gelecek operatör bundanda kötü mü olacak
  • 2600 mhz bandı 900 bandına göre daha az kapsama alanı sunacak avea 2g de 1800 mhz bandını kullanıyor mesela, daha fazla baz istasyonu dikmek zorunda kalıyor. 3g de tüm operatörlerimiz 2100 mhz bandını kullanıyor diye biliyorum bu yüzden çekim gücü 2g ye göre hep az. Umarım 4g bandı olarak 800 gibi frekansları seçerler..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Auroth

    Sadece 2600 bandıyla hizmet vermesi ne anlama geliyor birisi açıklayabilir mi ?

    Avea 1800 frekansında bodrumlarda felan zar zor çekiyor. Yeni gelecek operatör bundanda kötü mü olacak

    Zaten ses hizmeti sunmayacak büyük ihtimalle sadece internet hizmeti verecekler.
  • 4G iyi güzel de pratikte bir faydası olmayacak çünkü akk belası var
  • @Yandex
    Diğer operatör yükümlülüklerinden bahsederken, 2G ve 3G şebekesi olmayacak operatörün, tek İnternet şebekesi olacak. Tabi VoLTE yerleştiğinde VoLTE üzerinden sesli aramayı da mümkün kılabilir. Aslında iyi bir şey ama, 2600MHz frekansın kapsama alanı ve yeni altyapı kurulumunun gerekliliği piyasaya girmek isteyen şirketleri tereddüt ettirecektir.
    IP tabanlı sistem dediği LTE'nin temelinde IP adresleri var, çalışma biçimi vs. bunun üzerinde. Eski sistemlerden biraz farklı.

    @scoopi
    Kapsamanın il merkezleriyle sınırlı olmaması güzel bir şey olur ama, ilk dönemlerde ne kadar verimli olacağı şüpheli. Çoğu ilçe hala radyolinkler üzerinden hizmet alıyor ve 2015 sonuna kadar bunlara fiber hatlar çekilip ortak altyapılar kurulması zor. Bence ilk başta isteyen operatör istediği ilçeye kurulumunu yapar, zamanla da gerek ortak gerek dağınık olarak operatörler kurulumunu yapar. Hani Mayıs'ta ihale yapılsa yıl sonuna kadar o kadar donanım yükseltmesi ve yeni bir ortak yapı kurulumu zor gibi.

    @effect68
    Diğer bantlara göre bir miktar daha kapsama alanı olarak zayıf olabilir. Ancak 3G'ye göre daha gelişmiş ve daha yeni bir teknoloji olduğundan sonuçta daha verimli bir teknoloji olacak. 2100MHz'deki 3G'den daha iyi olacaktır. Şehir vs. yoğun ve istasyon kurulumu daha sık olan yerlerde ise pek bir sorun olmayacaktır.

    4. operatör devletin kasasına daha fazla para girmesini sağlayacak. 2600 MHz bandını da satarak biraz daha para kazanacak devletimiz, olay o. Türkiye'deki mobil operatör piyasası doymuş bir piyasa aslında, neredeyse herkeste telefon var. Ayrıca ilk dönemlerde VoLTE desteği olmazsa LTE üzerinden sesli arama da yapılamayacak. Bu durumda bu bandı alan operatör sadece İnternet hizmeti verecek, VoLTE gelişimi ile ses hizmeti de vermeye başlayacak. Ancak bu kadar doymuş bir piyasada rekabet etmek için az alıp çok vermeli. Bir de kendine de yeni bir altyapı kurmalı ki oldukça masraflı bir süreç. Merakla bekliyorum bakalım, bekleyip göreceğiz ne olacağını...

    Ayrıca 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 frekansları gibi beş ayrı frekans bandından ihaleye çıkılıyor. Yani var olan frekans lisanslarında da değişmeler olması muhtemel. Ayrıca o 4G'nin getireceği Gigabit hızlar için farklı frekans bantları gerekiyor. Her operatöre 800, 900, 1800 ve 2100 MHz frekanstan paylar verilip, 2600MHz frekansı da tek operatöre satılabilir. Avea'ya 900MHz frekanstan yer verilip, 1800MHz de 4G için kullanılabilir mesela ki bu da oldukça iyi olabilir.

    Baz istasyonlarından televizyon izleyeceğiz olayındaki fikrimi de söyleyeyim. Hani eskiden 2G'de maç sonuçlarının geldiği, baz istasyonunun olduğu konumun adının yazdığı kanal bilgisi vs. girilen hücre yayını diye bir şey vardı. Cell Broadcast (CB) deniyor buna. 3G ile geliştirilip videolu vs. yayınlar gelmesi olasıydı ama bant genişliğini azaltmamak için belki uygulanmadı. Şimdi ise Qualcomm gibi firmalar LTE Broadcast diye bir teknoloji ile uğraşıyor. Bu da bu hücre yayınının videolusu olacak şekilde bir şey. Baz istasyonundan belli kanallardan TV yayını yapılabilir, bunda veri iletim kontrolü yok ve sadece baz istasyonundan tek frekanstan yayın yapılıyor. İsteyen telefon da bu yayını alıp görüntüleyebiliyor. Hani bu şekilde bir TV yayını yapılabilir. Ama şöyle de bir avantajı olabilir. Diyelim ki önemli bir futbol müsabakası var ve pek çok kişi cep telefonundan İnternet bağlantısı ile bunu izliyor. Bunun şebekedeki yükü fazla olacağı için kullanıcıların yoğun olarak izlediği yayın belirlenip LTE Broadcast üzerinden yayınlanmaya başlanabilir, bunu farkeden telefondaki uygulama da İnternet bağlantısı yerine LTE Broadcast kanalı üzerinden gelen video verisini oynatmaya başlayacak. Yani TV yayını da yapılabilir, kullanıcıların şebekedeki yükünü azaltacak böyle bir uygulama da yapılabilir.

    Özetle Türkiye'de hiçbir şey tam ve iyi yapılmaz. 4G LTE'nin de Türkiye'ye gelişi nasıl olacak belli değil ama, gelmesini istiyoruz artık. Bekleyip göreceğiz bakalım.




  • Sevincim kursagimda kaldi. 4. Operatör pek ise yaramayacak gibi görünüyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim tahminimce 4. operator, gelismekte olan mobil internetin kaymagini yemek isteyen bir dost firmaya verilecektir telekoma ve mevcut operatorlere verilmesin de kime verirlerse versinler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Faydalı bilgiler içln teşekkür ederim. 4. Operatör ve 4G gelmeden beni heyecanlandırdı doğrusu :) Ilk zamanlarda çok şey beklemek doğru olmaz. Sabrıla bekleyip yeni gelen teknoloji bizlere ne getirecek hep birlikte göreceğiz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • scoopi kullanıcısına yanıt
    Bir ton lisans parası alabilecekleri kim olursa vereceklerdir de, mevcut operatörler harici de altyapısı olan hiçbir firma yok. Yurtdışından yeni bir firmanın gelip altyapı kurması zor, bekleyip göreceğiz bakalım ne olacak.
  • 4G ile artık sınırsız internet paketleri verilmeli ve hız 96kbps gibi çağ dışı hıza indirilmemeli
    3G çok şarj tüketiyor 4Gde bakalım ne olacak?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bi ara Virgin Mobile Türkiye'de 4.operatör olarak yatırım yapmayı düşünüyordu. Sonra ne oldu bilmiyorum. Yeni Sıfırdan bir operatör kurmak çok maliyetli blr durum. Şuanki üç operatörün bile eksik kaldığı bölgeler var. 4.operatörü kuracak firma devlet desteğini alıp hükümete yakın çevrelere verilcektir diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: effect68

    Bi ara Virgin Mobile Türkiye'de 4.operatör olarak yatırım yapmayı düşünüyordu. Sonra ne oldu bilmiyorum. Yeni Sıfırdan bir operatör kurmak çok maliyetli blr durum. Şuanki üç operatörün bile eksik kaldığı bölgeler var. 4.operatörü kuracak firma devlet desteğini alıp hükümete yakın çevrelere verilcektir diye düşünüyorum.

    Onlar Avea üstünden sanal operatör kurmak istiyordu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4Gli telefon almak istiyorum 1500 lira maaş alıyorum
    aylık 500 lira araba kredisi veriyorum 2 ayda bir de 300 lira öğrenim kredi borcum var
    bir ay 500 lira borc ödüyorum diğer ay 800 lira sonra yine 500 sonraki ay yine 800 lira veriyorum böyle gidiyor.
    her ay 175 lira da benzin alıyorum. 37,5 lira da fatura ödüyorum eee ben nasıl alacam 4Gli telefon S3 mini kullanıyorum
    zıkkım telefonda 4G yok 28 yaşındayım evlenemiyorum gülün anasını satim halime
  • @effect68
    Virgin Mobile zaten sanal operatör işletiyor, kendi yapacağı çok fazla bir yatırım yok. Eğer bu ihaleden 2600MHz frekans aldı diyelim.. Sanal olarak iş yapamaz ki, fiziksel olarak 2600MHz frekanstan hizmet vermesi lazım. Avea da Virgin'e 2600MHz'den hizmet verecek altyapıyı kurmaz. Başka bir firma olma ihtimali daha yüksek hani.

    @yamyamix
    Dert etme, 4G gelince yeni telefonu olanlar 4G şebekede çalışmaya başlayacağından 3G şebekesinin de yükü azalacak. Yani senin şebeke performansında da iyileşme görülebilecek. ;)
    Yav araba bela şey, hiç kullanmasan bile bir şekilde para harcıyorsun bu merete; bulaşmayaydın iyiydi. :D
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.