Şimdi Ara

40 ?’ye 100 kilometre gidebilen araç: Maxus e-Deliver 3

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 40 ?’ye 100 kilometre gidebilen araç: Maxus e-Deliver 3



    1896 yılında kurulan İngiliz otomobil markası Maxus, özellikle 2009 yılında Çin otomobil devi SAIC tarafından satın alındıktan sonra ivmesini iyice üste taşıdı. Haziran ayı itibariyle Türkiye satışları da başlayan Maxus’un özellikle e-Deliver 3 modeli çok dikkat çekti.



    Avrupa’nın farklı platformlarında “En İyi Elektrikli Van” ödülü alan e-Deliver 3, ilk etapta Türkiye’ye 900 adet getirildi.



    e-Deliver 3’ün şehir içi menzili 371 kilometre olmasıyla beraber, dizel motorlu rakiplerinin yakıt giderine göre yüzde 85’e varan oranda daha az enerji tüketiyor. e-Deliver 3, 100 kilometrede sadece 40 ₺’lik enerji kullanıyor. Otomobilin bataryası, 45 dakikada yüzde 5’ten yüzde 80’e kadar doldurabilmeyi de mümkün kılıyor.



    Motor tarafında 90 kW güç ve 255 Nm tork üreten standart bir ünite barındıran model, bununla beraber maksimum 120 km/s’lik hıza sahip.



    Ayrıca Bkz.Nissan yarış sürücülerini beyinlerine gönderdiği özel dalgalarla güçlendirmeyi test etti



    Bataryası ise 50,23 kWh kapasiteli bir üniteden oluşuyor. Elektrikli altyapısı sayesinde uzun süreli kullanımda yakıt, şarj, vergi ve bakım gibi maliyetleriyle dizel motorlu ticari araçlara göre 5 yıllık periyotta 390.000 bin ₺’ye kadar tasarruf etmek mümkün.



    40 ?’ye 100 kilometre gidebilen araç: Maxus e-Deliver 3



    Araç içi donanım olarak da 7 inçlik dokunmatik ekran, Apple CarPlay desteği, deri direksiyon simidi, otomatik klima, koltuk ısıtma, elektrikli camlar, yokuş kalkış desteği, hız sabitleyici, geri görüş kamerası, arka park sensörüne sahip.



    8 yıl batarya garantisiyle sunulan Maxus e-Deliver 3, 4.8 metreküplük taşıma hacmiyle 2 adet Euro Palet için yeterli alan sunarken, 910 kilogramlık taşıma kapasitesiyle de beklentileri karşılıyor.



    Ayrıca Bkz.Netflix içeriklerini tanıtacak eğlenceli mağazalar açacak



    e-Deliver 3’ü almak isteyenlere, “Dene ve Al Programı” ile “Önce İşinde Dene Sonra Satın Al” başlığı ile aracı 6 ay boyunca tecrübe edebilecekleri bir zaman sunuluyor.




    Kaynak:https://saicmaxus.co.uk/our-range/edeliver-3/







  • Matematiğim iyi değil. Benzine vurunca herhalde günün fiyatından 100 km 1.2 lt tekabül ediyor

  • Türkiye'de çok talep olur mu bilemedim şahsen.

  • Dh editörleri böyle göze sokarcasına başlık attığı sürece elektiriğe de en sonunda ötv ekletecekler

  • Coyp/Paste Editörlük yaparken alttaki açıklamaları da yazmanız gerekmez mi ?

    Malum günlük kullanımda 40 TL elektrik ile 100 km yapamazsınız.


    * Yukarıda belirtilen hesaplama, 371km’e varan şehir içi WLTP (Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Araçlar Test Prosedürü) menziline göre hesaplanmıştır. Bu değer; sürüş şekli, kullanım şartları, yol durumu, donanım, araçtaki yük vb. parametrelere göre farklılık gösterebilir.

    * Yukarıda belirtilen hesaplamada kullanılan birim fiyat, 3.10.2023 tarihinde https://www.epdk.gov.tr/ adresinde bulunan Kamu ve Özel Hizmetler Sektörü ile Diğer (30 kWh/gün üstü) Gece elektrik tüketim bedeli: 2,36 TL olarak alınmıştır. Hesaplama,, bu birim fiyata %5 dağıtım bedeli ve %20 KDV bedeli eklenerek (2,97 TL) hesaplanmıştır. Bu değer değişkenlik gösterebilir.

    * Belirtilen hesaplamalar sadece genel bilgilendirme içindir, bağlayıcı değildir.





  • Elektrikli ile fosil kaynaklar arasındaki yakıt farkı çok açıldı Türkiye’de.

    Nedenide benzin ve motorin dolar bazlı ve ekstra vergili.

    Elektrik ise sübvansiye ediliyor Avrupa’ya göre o yüzden fark böyle.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Peugeot 408 Hybrid de 100 km de 1.2 litre yakıyor. O da 40 lira yapıyor zaten. Üstelik sonrasında 45 dakika şarj için bekleme sorunu da yok.
    Vakit nakittir. 45 dakikanın da parasal bir değeri var sonuçta...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OverClocK1ng -- 16 Ekim 2023; 1:18:17 >
  • Maxus'un aracı kurye hizmetlerinde kullanılabilir gibi geliyor, yoğunluğu ne olur bilemem fakat şu haliyle motorlu kuryeye göre fark yaratır, kağıt üstündeki avantajını sahada gösterirse kopyala yapıştır ticaret yaptığımız için kovid gibi yaygınlaşmaları şaşırtıcı olmaz.

    Tükiye'de yaygınlaşması için birde fiyat avantajının olması lazım yoksa ana akıma kadar beklerler, servis vb diğer merak edilen noktaları saymıyorum bile.

  • "Elektrikli altyapısı sayesinde uzun süreli kullanımda yakıt, şarj, vergi ve bakım gibi maliyetleriyle dizel motorlu ticari araçlara göre 5 yıllık periyotta 390.000 bin ?’ye kadar tasarruf etmek mümkün." Önceki garagrafla ciddi çelişiyor. Yakıttan %85 tasarrıf sağlıyorsa 390.000 yanlış ralaö, ki doğru rakamsada 5 yıl sonunda bataryaya 7-8yüz bin lira vereceksem bunun karı nerede. Süpriz oynamaya çokmu heveslitiz.

  • Tükiyede 118kw/160 ps satılıyor. Bunu bile araştırmadan yazmışsınız. Siz para kazanıyorsanız benim milyarder olmam gerekirdi şu asalak toplumda.
    https://www.maxus-turkiye.com/tr/fiyat-listesi.html

  • khanstern kullanıcısına yanıt

    Bence geç bile kaldı, müstakil evi olan ucuz elektrik ile şarj yapıyor buna bir düzenleme gelmeli artık.

  • Bu tarz araçlardan ÖTV alınmamalı ve kargo firmalarına öncelikle teklif edilip satılmalı. Kargo firmaları için iyi bir fırsat.

  • Haber Editörleri toplantısına dönmüş...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.