Şimdi Ara

27' Monitör'de TAA Bulanıklık sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
88
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar

    İndirim'de kampanyada olduğu ve Hepsiburada limiti içerisinde olduğu için maddi odaklı 2 adet EG27R165 VA Panel Rampage monitör aldım. (Lütfen linç etmeyelim aldın böyle olur vb gibi..)


    Monitör'ü severek kullanırken birkaç gün sonra göz ve baş ağrısı yaşadığımı fark ettim. En sonunda canıma tak etmesi sebebi ile detayı fark etmem bir oldu. Yurtdışı forumlarında filan çok fazla konuşulan TAA ayarı açıkken görüntü bulanıklaşması problemi!


    Fareyi veya karakteri hareket ettirir ettirmez grafiklerde bulanıklaşma ve ekstra gölgeleme problemi bulunduğunu gördüm. UFO Testlerde ghosting smearing testleri filan yaptım ama sorun görmedim. SMAA ayarına düşürünce sorun yok yada fark edilmeyecek kadar minimum. Oyunlarda Reshade açarak bazen çözüyorum fakat online oyunlarda ban sebebi. Bu problemi burada paylaşıyorum fikirleriniz ve çözümleriniz varsa deneyelim. Yoksa SEGMENT A.Ş firması ile konuyu konuşmadan ve monitörleri test için göndermeden önce deneyimli arkadaşların çözümleriyle tüm denemelerimin yapıldığından emin olmak istiyorum.


    Denediğim ve sorun gördüğüm oyunlar (Herşeyde kısaca):

    Warframe (Özellikle bunda çok belli, hızlı oyun olduğu için)

    Horizon The Forbidden West

    Destiny 2

    Counter Strike 2

    Palworld

    CyberPunk 2077



    Araştırmam sonucu denediklerimi paylaşıyorum.


    İşe yaramayanlar :

    1 - Monitör'ün Overdrive ayarları ile oynadım. Çözmedi.

    2 - FPS Düşürdüm 165HZ yerine 144Hz 120Hz veya 60Hz denedim. Çözmedi.

    3 - Çözünürlük düşürdüm. 1080p maks çözünürlük zaten. Çözmedi.

    4 - Yurtdışı forumlarda öneriler üzerine G-SYNC için para verip HDMI kullandıktan sonra gidip DisplayPort kablo aldım. Baya kaliteliydi kablo. Çok para gitti. G-SYNC açtım. Yine Overdrive ayarları ile oynadım. Çözmedi.

    5 - 2 monitörde de oyunu ayrı ayrı açtım. Çözmedi.

    6 - MPRT ayarını açtım. Çözmedi.

    7 - NVIDIA kontrol panelinden türlü G-SYNC veya Sabit yenileme hızı ayarları yaptım. Çözmedi.

    8 - Anakart'tan XMP profillerini kapattım. Overclock vs yok. Çözmedi.

    9


    Şüphelendiğim : Monitör'ün Overdrive ayarları ile oynadığımda gram değişiklik olmuyor. (Tepki süresi vs. Sizde bu ayarı değiştirince monitör yanıp sönüyor mu yoksa direkt işaret vermeden mi geçiyor?) Eğer bu ayardan kaynaklı ise (Yurtdışında ki kullanıcılarda bazıları bu ayarı kapatınca Asus ve diğer ekranlarda çözülmüş problem.)


    Bulduğum Geçiçi Çözüm :

    NVIDIA Kontrol Panelinden DSR ayarını x1.78 yaparak oyunun çözünürlüğünü 2560x1440 çıkartıp tekrar 1920x1080'e düşürmesini sağlamak. Hata yine çok az belirli oluyor fakat tamamen çözülmüyor. (Bu da oyunda 40 FPS'i geçkin kayıp yaşatıyor. Warframe'de 145 FPS'ten ayar açıkken 98 FPS'e düşüyorum.) Altta videoda örnek verdim.


    Örnek video (İzleyin lütfen anlayacaksınız.) :


    Koludemirden | VDyoutube
    English : I bought two 27" 1080p 165Hz monitors. While playing Warframe on both monitors, I noticed that when I remained stationary with the TAA setting turned on, the image was clear, but when I moved, the image became distorted. This issue had been causing headaches for months. After experiencing a 3-4 day nervous breakdown, people suggested that I buy a DisplayPort cable. I did, but it didn't solve the problem. Then, by chance, I stumbled upon a Reddit post and I think I found a temporary solution. And guess what? It partially solved my problem! For those experiencing TAA blur issues while playing any game, I recommend activating 1.78 DLDSR and playing the game at 2560x1440 resolution. This solution worked for me, although not entirely. No more headaches! I tested and resolved this problem on Warframe. You can test it in different games. Note: You may experience a drop in FPS. While playing with an RTX3070, I observed a decrease from 140 to 100 FPS in Drifter's Camp area. It's not a complete solution, but it's like a band-aid. Based on my tests, after playing 1 hour into the game, it gave a "Hardware error" warning. It seems like a rare problem. I will continue testing. Share your other solutions in the comment section." TR : İki adet 27 inçlik 1080p 165Hz monitör aldım. Her iki monitörde de Warframe oynarken, yerimde durduğumda TAA ayarı açıkken görüntü netken, hareket ettiğimde görüntü bozulduğunu fark ettim. Bu sorun aylardır başımı ağrıtıyordu. 3-4 günlük bir sinir krizi geçirdikten sonra, insanlar bir DisplayPort kablosu almamı önerdiler. Aldım, ama sorunu çözmedi. Sonra, tesadüfen, bu Reddit gönderisine rastladım ve geçici bir çözüm bulduğumu düşünüyorum. Ve biliyor musunuz? Sorunumu kısmen çözdü! Herhangi bir oyun oynarken TAA bulanıklık sorunu yaşayanlar için, 1.78 DLDSR'yi etkinleştirip oyunu 2560x1440 çözünürlükte oynamayı öneriyorum. Bu çözüm bana işe yaradı, ancak tamamen değil. Baş ağrısı yok artık! Ben bunu Warframe üzerinde test ettim. Siz başka oyunlarda da farkı görebilirsiniz. Not: FPS'de bir düşüş yaşayabilirsiniz. RTX3070 ile oynarken, Drifter Kampı'nda 140'tan 100 FPS'e bir düşüş gözlemledim. Bu tam çözüm değil, ama bir yara bandı gibi. Testlerime dayanarak, oyunun içinde 1 saat oynadıktan sonra "Donanım hatası" uyarısı verdi. Bu nadir bir sorun gibi görünüyor. Test etmeye devam edeceğim. Başka çözümlerinizi yorum bölümünde paylaşın.
    https://www.youtube.com/watch?v=d3uZJ0HqONc



    Sistem :

    İşlemci : Intel i5-11600K Altı Çekirdek 3.90 Ghz

    Anakart : Asus TUF GAMING Z590-PLUS WIFI 6 Destekli 3xM2 - 6xSATA

    Ram : Apacer Panther Dual 16 GB DDR4 (2x8GB 3200MHZ)

    SSD 1 : Samsung PM981A 512GB 3500MB-3000MB/S

    SSD 2 : WD Blue SN570 500GB 3500MB/2300MB

    Güç Kaynağı : ASUS TUF GAMING 750W BRONZE PLUS +80 

    İşlemci Soğutucu : CORSAIR HYDRO SERİSİ H100X 240MM YÜKSEK PERFORMANS SIVI SOĞUTUCU

    Kasa : Corsair 4000D Airflow CC-9011200-WW Fanlı

    Monitör 1 : Rampage EAGLE EG27R165 Monitör 27" 165 HZ FreeSYNC + GSYNC Destekli Monitör

    Monitör 2 : Rampage EAGLE EG27R165 Monitör 27" 165 HZ FreeSYNC + GSYNC Destekli Monitör




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Koludemirden -- 4 Nisan 2024; 20:5:57 >







  • Bulanık görüntü sorununun önüne geçmek için yaptığınız araştırma ve denemeler takdir edilecek derecede kapsamlı. Ancak, sorunun çözülmediğini belirtiyorsunuz ve bunun oldukça rahatsız edici olduğunu anlıyorum.

    Önerdiğiniz geçici çözüm, görüntü kalitesini iyileştirebilir ancak FPS kaybına neden olabilir. Bu da oyun performansınızı etkileyebilir. Bu nedenle, bu geçici çözüm yerine daha kalıcı bir çözüm aramak isteyebilirsiniz.

    Yaptığınız testlerde belirtildiği gibi, monitör ayarlarını oyununuzun türüne ve görüntü kalitesine en uygun şekilde yapılandırmak önemlidir. Ancak, bu durumda sorunun tam olarak monitör ayarlarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek zor olabilir.

    Sorunu çözmek için önerim:

    1. Monitör ayarlarınızı fabrika ayarlarına sıfırlayın ve yukarıda belirttiğiniz denemeleri tekrarlayın.
    2. Monitörü tek başına bir bilgisayara bağlayarak sorunun bilgisayar veya bağlantı cihazlarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyin.
    3. Monitörünüzdeki görüntü bulanıklığı sorunu devam ederse, monitörü satın aldığınız yerle iletişime geçin veya garantiden yararlanarak tamir veya değişim talep edin.
    4. Sorun devam ederse, başka bir markanın veya modelin monitörünü deneyerek görüntü kalitesindeki değişiklikleri gözlemleyin.

    Son olarak, teknik destek almak için monitörünüzün üreticisine veya satıcısına başvurmanız da faydalı olabilir. Umarım sorununuzu çözmek için en iyi çözümü bulabilirsiniz.





  • Değerli @LordErenify, dönüşünüz için çok teşekkür ediyorum. Belirttiğiniz durumlarla alakalı denemem oldu. Fakat hiçbirinde düzelme yok. Altta paylaşıyorum


    Araştırmalarım sonucu ekstra olarak VA panelin kalitesinden kaynaklı bu şekilde hata yaşandığını gördüm. "VA Panel Motion Blur" şeklinde aratınca çıkıyor zaten. Forumlar olduğu gibi dolu bizim Türkiye'de. Forum isimlerini paylaşmayayım yasak mı bilmiyorum "VA panel bulanıklık yapar mı?" sorularıyla açılmış hepsi.


    Test 1 : Monitör ayarlarınızı fabrika ayarlarına sıfırlayın ve yukarıda belirttiğiniz denemeleri tekrarlayın.

    Sonuç 1 : . Fabrika ayarlarını defalarca denedim. Çözüm yok ki Reset ayarı koyup geçmişler bir tane.


    Test 2 : Monitörü tek başına bir bilgisayara bağlayarak sorunun bilgisayar veya bağlantı cihazlarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyin.

    Sonuç 2 : 1 Adet Monster laptop ve bir adet AMD işlemcili sisteme bağlayıp farklı 2 HDMI ve 1 Displayport kablosuyla denedim. Sonuç hala aynı. Alttaki video o testten. (Video sıkıştırılmış olduğundan tam belirli olmuyor)


    Test 3 : Monitörünüzdeki görüntü bulanıklığı sorunu devam ederse, monitörü satın aldığınız yerle iletişime geçin veya garantiden yararlanarak tamir veya değişim talep edin.

    Sonuç 3 : SEGMENT firmasına mail attım. Bayram sonrasında 2 monitörü birden göndereceğim.


    Test 4 : Sorun devam ederse, başka bir markanın veya modelin monitörünü deneyerek görüntü kalitesindeki değişiklikleri gözlemleyin.

    Sonuç 4 : Biri Arkadaşımda diğeri de İnternet Kafede bulunan Asus TUF Gaming VG27VQ 27" 165Hz 1ms VA Panel ve Monster Aryond A24 V1.1 24" IPS Panel monitörde denedim. Onlarda gram sorun yok. Problem Rampage'in CSOT VA panelinde gözüküyor.


    Kısacası bu sonuçlarla RAMPAGE / SEGMENT firması ile iletişime geçeceğim.

    Teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Koludemirden -- 8 Nisan 2024; 22:9:50 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.