Şimdi Ara

2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
1.087
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz

    DSL + FTTH + FTTB + DOCSİS(Kablo) + Superbox = Türkiye'deki kullanılan sabit internet sayısı = 19.427.000

    Gerçek Fiber İnternet olan FTTH sayısı = 5.491.000


    Türkiye'de Fiber erişim oranı FTTH/Toplam internet = % 28



    2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz

    Ülkemizdeki internet abonelerinin ;


    % 63,3'si 35 Mbit ve altındaki düşük hızları hızları kullanmaktadır.

    % 22,2'si ADSL hızları olan 16 MBit altındaki hızları kullanmaktadır, bu da bize halen ADSL kullanımının ne kadar yaygın olduğunu göstermektedir.


    Dünyanın bir çok ülkesinde 100 Mbit ve altındaki hızlar artık genişbant internet sayılmamaktadır

    Ülkemizdeki 100 Mbit üstü hız oranı sadece % 2,8 'dir.








  • 2023 yılına kadar her eve fiber gelecekti noldu ki o iş acaba🗿

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni hedef 2071, o zaman olacak inşallah

  • 1 milyon yeni ftth abonesi zaten 400bin xdsl dden dönüşen. bir kısmıda fttb falan dönüşen.11 milyon xdsl abone 8 yılda ftth'a dönüşse iyi.

  • hocam size internet profesörü rankı verek mi la, toplanak söyleyek adminlere versinler rankı2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz 

  • Hiç beklemediğim halde FTTH bize de geldi, şaşırdım doğrusu, her sokağa gelmesi ümidiyle.

    Artık yeni yatırımlarda TT direkt olarak fiber olarak yatırım yapıyor sanırım, özellikle direklerden fiber dağıtımı oldukça yaygın, hem aynı mantık hem pratik, eski ankastre kutuları yerine dış mekan OFDK koyuyorlar, drop fiber kablolarla da dağıtıyorlar, tabi bunu küçük yerlerde yapıyorlar genellikle ve mantıklı da.

    Düzenli projelerle yaygınlaşması gerekli. Ayrıca paket fiyatları da çok pahalılaştı. 1000 mbit taahütüm bittiğinde 200'e falan düşerim diye düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zendagi Migzara -- 20 Nisan 2024; 22:33:16 >
  • Binasında FTTH olduğu halde ADSL/VDSL kullananların oranı var mı hocam onu da paylaşsaydın :)


    Forumda kendilerinin şu şekildeki mesajlarını hatırlarız "ben ftth ye geçmem bakırdan devam ederim kimse bana ftth kullandıramaz"


    Buna ek olarak


    Atıyorum binanda alternatif işletmeci veya Telekom ftth sistemi var ama sen bakırdan kullanmaya devam ediyorsun o ftth ye geçmiyorsun (sebeplerden bağımsız olarak) bu durum yine istatistiklere sadece "fiberin ulaştığı hane sayısı" olarak yansıyor ama abone kullanıyor olarak yansımıyor.


    Yani Telekom zorla bakırları çoğu bölgede sökmediği için millet bakırdan devam ediyor.


    Ayrıca bu hız konusunda forumda binlerce kez yazdık, kısa bir özetini yazıyorum. İnternet kullananların bir çoğunun internet hızıyla alakası yok " en ucuzu hangisi ise onu verin" diyor ve geçiyor. Zaten internet kullananların çok büyük bir kısmı sosyal medya için kullanıyor, haliyle sosyal medya da 8 megabit internet ile bile çalıştığına göre adam neden gidip 100 megabit bağlatsın? Bunları forumda senelerdir konuşuyoruz.


    Hepsi bir kenara olan kime oluyor peki, adamın 100 megabit talebi var işi gücü gereği veya keyfi gereği ama bölgesinde talep olmadığı için adamın işi de görülememiş oluyor düşük hıza mahkum kalıyor.


    Niyeyse bu tarz konularda hiç terazi dengesi yok biraz daha insaflı olmalıyız her açıdan bakmalıyız olaylara.


    FTTH nin ulaştığı ama milletin bakırdan devam ettiği (gerek alternatif işletmeci anlaşmaları gerek ise ilgi olmayışı) yüz binlerce mesken veya iş yeri var.



    Bunun dısında millet zaten ADSL/VDSL/FTTH gibi kavramların bir çoğuna uzak. Bizim forumda senelerdir mücadelesini verdiğimiz şey de (açtığımız ana konular olsun vb) internet konusunda bilgi okuryazarlığının artması. Bunu da büyük oranda başardığımızı düşünüyoruz.


    Yani istatistikleri yorumlarken biraz daha geniş persfektif ile yorumlanmalı kim neyi talep ediyor veya kimin ihtiyacı nedir bunları düşünüp buna göre hareket edilirse daha doğru neticeler elde edilebilir.


    Bir de bu konunun maddi yönü var oraya hiç girmiyorum. En düşük hız şu olsun çok ucuz olsun erişilebilir olsun bunları zaten ayriyeten de ilgili konularda konusuyoruz.


    Konuyu özetleyecek örneği vereyim mesela. FTTH abonesiyim 100 megabit kullanıyorum. Taahhüt bittiğinde en düşük hız paketine geçmeyi düşünüyorum mesela çünkü eskisi kadar internet ihtiyacım olmadığını düşünüyorum. Hatta iptal bile edebilirim bunu da değerlendiriyorum. Yani bu durumda çeyrek sonucunu yanlış yorumlamış oldunuz çünkü ftth abonesi olup düşük hızlar kullananların oranı da çok yüksek gerek maddi sebepler gerek ise ihtiyac olmamasından ötürü.


    @Ö1f1




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 25 Nisan 2024; 17:4:50 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Üstat bu konuda eminmisin? Vdslden fiber çekilen 2 akrabam zorunlu olarak ftth geçti. Bakırı direk söktüler. Kabul etmeyenin internet sözleşmesini fesh etmişler hatta.


    FTTH geçen sözleşmeleri fiyat fark etmeksizin devam etiler.

  • gulnare G kullanıcısına yanıt

    TT bu konuda BTK'ya bir teklif vermişti eğer teklif kabul edildiyse TT'nin 6 ay içerisinde bakır altyapıyı sökme hakkı var. Ama bizim bölgede hatta çoğu bölgede FTTH olmasına rağmen hala VDSL sistemler duruyor.

  • gulnare G kullanıcısına yanıt

    Benim şu an adresimde hem FTTH hem de VDSL var. VDSL de aboneliğe açık FTTH de. Sökme vesaire olmadı yani. Zaten bizim kutular yan binalarla ortak olduğu için mesela bakır üzerinden alternatif işletmeci kullanan da var ftth kullanan da var. İki kutu düşün yan yana. Birisi FTTH birisi bakır. İkisi de kullanılıyor yani hocam.


    Bulunduğum bölgede buna dair çok sayıda örnek gösterebilirim. İstanbul bu arada.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Boşuna yazıp çaba sarf etmeyin, ben ve aile bireylerim İstanbul'un farklı yakalarında farklı ilçelerde halen VDSL ile çile çekiyoruz, Fiber döşedikleri falan yok. Beylikdüzü'de 15 katlı sitede VDSL alıyor kendi kardeşim. Ülkenin 3te 2si VDSL işte her şey çok açık net.

  • Avşa adasındaki ultra süper lüks yazlığında (gerçi sen üflesen yıkılır lüks değil demiştin ama olsun) olan ftth hariç tabi hocam onu da not olarak ekle istersen. 2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz 


    Bu arada el insaf hocam forumda her gün "binama ftth geldi" tarzında konular açılıyor. Bu konuları sen de görüyorsun ve halen ftth yatırımı yok diyorsun ne diyelim peki sen haklısın diyelim. İstenen hızda değil (yayılma hızı) desen buna katılırım da ne diyeyim neyse senin dediğin olsun. @Ö1f1




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 25 Nisan 2024; 23:46:8 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Hocam bu klinik vaka ile hâlâ uğraşıyorsun ya sabrına hayranım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Eğer adliye binasında yaşarsanız oraya her gün gelen onbinlerce insanı görüp herkesin davası var sanabilirsiniz. Burası da öyle, evet burada günde 1-2 kişi görüyoruz Fiber gelen, ama burası 85 Milyonluk bir ülke, 1-2 kişiye Fiber geliyor olması yaygın olduğu anlamına gelmez.

    Yazlıktaki durumu şöyle anlatayım, ADSL bağlı olan komşularımıza halen Fiber tanımlanmamış, bölge müdürlüğü sadece yeni abonelere Fiber veriyor, mevcut DSL aboneleri zorla DSL'de tutuluyor, ben geçen sene ortalığı birbirine kattığım için dönüşüm yaptırabildim, adada dönüşüm yaptırabilen tek kişi benim. Yani Fiber mumla aranan bir şey :D

    Bizim sokakta ADSL bağlı komşunun altyapı bilgisi


    2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz

    İnternet bağlı olmayan komşumun altyapı bilgisi

    2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz


    Hadi bu rezilliği de açıklayın, ben bunu zor aştım, komşularıma halen vermiyorlar Fiber.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 26 Nisan 2024; 0:51:47 >




  • Dejuf D kullanıcısına yanıt

    Sizde Fiber var diye yorumladım, var mı ?

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Her kelimesine sonuna dek katılıyorum hocam.


    Amaç verileri yorumlarken olanı parlatmak mı, yermek mi yoksa fayda mı elde etmek? Ne istiyorux ona bakmak lazım. Forumdaki çoğunluk yüksek hızlar sunan ve düşük gecikmeli bir internet servisi istiyor. Neden? Forumdaki kullanıcılar teknolojiye yoğun iligli, medya içeriklerini (oyun, video gibi) yoğun şekilde tüketen bireylerden oluşuyor. Mesela yoğun şekilde oyun oynayan birisi ne ister? En büyük boyutlu oyunları dahi bir saat içerisinde indirmek, çevrimiçi oyun oynarken düşük gecikme ile oyun sunucularına bağlanmak. Peki bu kesim kimlerdir? 30 yaş altı kitle, 40/50 yaşın altında olup ortalamanın üstünde sosyo ekonomik seviyeye sahip olup gençliklerini teknolojinin gelişimi ile geçirmiş olanlar. Bunların haricinde kalan kalabalığın isteği sadece "sosyal medya içeriklerini takılmadan tüketebilmek" Tüm mesele ihtiyaçlardan ibaret.


    15 yaşındabir genç interneti hayatının en önemli kavramlarından birisi olarak görebilir 40 yaşındaki bir insan şöşn hayatındaki ufak bir ayrıntı, 70 yaşındaki birisi içinse olmasa da olup kategorisinde bir servistir.


    Hal böyleyken yorum yaparken sadece kendi sosyal çevremize odaklanarak yorum yapmak tamamen faydasız bir işten ibaret. Eğer ülkemizdeki insanların çoğunluğu bizim forumdakilere benzer beklentileri olsaydi internetle alakalı şuan ortalama hız en az iki misli olacaktı muhtemelen. Demek ki insanların çoğunluğu buradakiler gibi düşünmüyor ki hala düşük hızları tercih ediyorlar.


    Peki söz hakkı bana gelirse ortalam bir Türk hanesinin internet hız ihtiyacı ne kadardır? Ortalana hane halkı büyüklüğümüz 3,2 civarında biz yukarı yuvarlayalım ortalama bir Türk ailesi 4 kişiden oluşuyor diyelim. Böyle bir hanenin ihtiyacı olan hız yaklaşık 50 Mbps'dir bana göre. Tabi dediğim gibi bu ortalamaya göre yaptığım bir tahmin, yoksa forumundaki sosyal çevrenin ihtiyacı bana göre asgari 100Mbps'dir.





  • gulnare G kullanıcısına yanıt

    BTK eski altyapının kaldırılmasına imkan sunan kararı yayınlamıştı. Karar öncesinde altyapıyı sökmek yasal sınırlar içerisinde mümkün değildi.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Açık konuşalım Avrupa'da geneli içerisinde eğer İspanya, Nordik ülkeler ve İsviçre, Lüksemburg gibi ufak nüfuslü ülkelerde yaşamıyorsanız kapısını çalıdğınız her hanede FTTH bulamayacaksınız şuan için.


    FTTH Council'in geçen yayınladığı verilere detaylı incelemem lazım ama şuan Türk Telekom'un 32 milyon fiber homepass'inin 20 milyonu FTTC, 12 Milyonu FTTH. Yani takribi 2/3 tahmini gerçeklerle büyük ölüde uyumlu. Muhtemelen 3 yıl sonra FTTC ve FTTH oranı başbaş olur, 5 sene sonra ise FTTH baskın hale gelir.

  • Keevo kullanıcısına yanıt

    FTTC/B/H tüm fiber erişim tipleri dahil olarak belirlenmiş bir hedef. Tüm hanelere (hanelerin %90'ı diyelim) FTTH gelmesi için yaklaşık 10 sene kadar geçmesini beklememiz gerekebilir.

  • Fiberin yayılım hızında ki yavaşlığın sadece ekonomik nedenlerle ilgisi olduğunu zannetmiyorum. 100 altı fiber tarifeler olduğu sürece fibere dönüşüm süreci ağırdan gidecek. Zaten kullanıcı vdsl de de 100 altı hızı alıyor ve modem kirası da yok. Bu yüzden dolayı da vdsl kullanıcısı da fibere dönüşüm için çaba sarf etme ; altyapı sağlayıcısı da dönüşüm için para ve emek harcamayı ağırdan almayı tercih ediyor olabilir. Modem kirası yüzünden çoğu kişi keşke vdsl de kalsaydık bile diyordur; zaten 35 mbps kullanıyoruz misali.2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz Bence fiberde 100 altı paketler kaldırılmalı; 24-35 fiber nedir?

    Bu arada Miskindvd arkadaşımızın yanındayım; ona laf söyleyen beni karşısında bulur. Havalar da ısındı; Afşa adasını da merak etmiyor değilim; yanlış anlaşılmasın. Fiberi olmayan fiberi olanın derdinden anlamazmış derlerdi doğruymuş.2023-4. Çeyrek BTK Raporu yayımlandı, inceliyoruz 





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.