Şimdi Ara

2004 Laguna, yağmur sensörü, ısı sensörü ve fanı hakkında tecrübelerim (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
6.929
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Benim sanki herzaman geliyor gibi. Emin değilim. Bakacağım bi daha. Senin ses kesildi dediğin zamanlarda hiç mi ses duymuyorsun? Motor çalışmazken dinlendiğinde tabii?


    Benimde aklımdan geçmiyor değil fanın voltajını kesmek. Bizde öyle bişey mi yapsak? Kutuyu güzelce alt taraftan delip, ısı sensörünü hafif dışarı bakacak şekilde yerleştirsek mi. Gerçi bende bir de nem sensörü var?
  • araç çalışmazken elbette bir ses duyuluyor ama oda belli belirsiz ve onu sıfıra indirmek bence imkansız o ses gelir aslında ısı sensörünü dışarı çıkarabiliriz(nemin durumunu bilmiyorum)
  • Fanı söküp, dağıtıp iyice temizledim. Bu arada bahsettigin silindirik iki siyah parça bende hiç oynamıyor. Takıp deneyeceğim ama sesin kesileceğini sanmıyorum. Beni tatmin etmezse fanı iptal edeceğim. Delik açmaktan bahsetmiştik. Bu delik ızgara şeklinde de olsa zaten var ve aşağıya doğru bakıyor. Bu ızgaranın elips şeklinde yükseltileri de var biliyorsun ve sensörlerin bulunduğu taraf bu elips şeklindeki kısmın içine oturuyor. Yapacağım şey şu olacak: Siyah plastiğin bu elipse iyice oturmasını sağlayacağım ve aralarını bir şekilde doldurarak izole edeceğim. Böylelikle sensörler aracın ön camından izole edilmiş ve daha çok aracın kabin içindeki koşullarını ölçüyor olacak. Ve fan ihtiyacı azalacak. Bu uygulamayı yapmadan önce fan çalışıyor iken kabinde sıcaklı ölçümü yaparken klimanın otomatik modda çalışmasını ve verdiği tepkileri ve tepki hızını gözlemlemeye çalışacağım. Ve fanı iptal ettikten sonrada ölçüm yapıp klimanın tepkilerini değerlendireceğim.

    Ancak gri plastik ile siyah plastiğin birleştiği elips şeklindeki bölgeyi ne ile doldurup izole edebileceğimi bilemiyorum. Sünger düşündüm ama nem ölçümünü etkileyebilme ihtimali olabilir. 404 benzeri bir yapıştırıcı ile mi doldursam? Aslında en iyisi yumuşak lastik gibi bi şeyler kullanmak sanırım. Sence ne kullanılabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aramis1 -- 13 Ekim 2007; 10:31:20 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: aramis1

    İkinci el aldığım aracımda dikiz aynasının arkasındaki kutudan sürekli bir vınlama sesi duyuyordum. Forumda sorduğum sorularda burada ısı sensörü olduğu ve bu ısı sensörünün fanının ses yaptığı söylenmişti. Kimileri de elektronik kararan dikiz aynasının fanı olduğunu söylemişti. Ses çok fazla olmasa da beni rahatsız ediyordu ve en sonunda dayanamayıp söktüm.

    Söker sökmez ilk farkettiğim şey, yağmurda stabil çalışmadığını düşündüğüm yağmur sensörünün bir tarafının kilitlenmediğini ve camdan bir miktar ayrık olduğuydu. Hangi kabiliyetsiz açıp sensörü yerine oturtmayı unutmuş bilmiyorum. Hemen yerine oturttum. Bu sensörlerin cama bakış açısı çok önemli. Eğer 45 derece ile bakmazlarsa doğru düzgün çalışmıyorlar. Bir diğer handikap da , sensörle cam arası jelle dolduruluyor. Benim sensör cama tam yapışık olmadığından arada hava kabarcıkları vardı ve önceden beri camın karşısından sensöre baktığımda bu garipliği farkederdim. Ancak konu ile ilgili bilgim olmadığı için durumu anlyamamıştım. Sonuçta sen sörü yerine taktım ve bahsettiğim hava boşlukları artık görünmüyor. İlk yağmurda nasıl çalıştığını test edicem (Kimse kalkıp yağmur bekleme, sensörün üzerine su dök ya da tükür gibi önerilerde bulunmasın, saçma oluyor) Satabilitesini test etmenin en iyi yolu yağmur çünkü. Muhtemelen artık çok daha iyi çalışacak.

    Gürültüye gelince; gerçekten de bahse geçen fan oradaydı ve vınlamayı o yapıyordu. Sözkonusu fan olunca bir miktar ses yapması doğal tabiki. Ama benim ki biraz fazla yapıyor sanırım. Ya toz birikmesi yüzünden ya da yerinde sallandığı ve titreştiği için. Bir sprey alıp tozunu gidereceğim ve yerine daha sağlam oturtmanın bir yolunu bulacağım. fanın üreticisini buldum. Maksimum 25 desibel ses yapması gerekiyor. Sonucu yazarım.

    Bu arada bilgisayar kasalarında olduğu gibi fanı temizlemek ile uğraşmayıp yeni bir tane alıveriyim diye düşündüm. Renaultu aradım ve ağzımın payını aldım. 250 milyon istediler üç kuruşluk şeye :)

    fanı iptal etmeyi düşündüm ancak çok matıklı değil. Renault sıcaklık sensörünü o kutunun içine koyarak saolsun çok zekice bir hareket yapmış. Bu kutunun içi, cama yapışık olduğu için kışın arabının kabin ısısından daha düşük, yazın da daha yüksek ısıya sahip oluyordur. Bence 4-5 dereceleri bulan farklar olabilir. Dolayısıyla bu kutunun ısısını kabin ısısı ile aynı noktaya çekebilmek için fanın çalışması şart.

    Benzer problemleri olan vardır diye paylaşmak istedim.





    arkadaş dikkat et camın değişmiş olmasın bazı camcılar o jeli bilmiyorda bizde megane 2 camını değştirmiştik o jeli mecburan ve önemsemeyerek takmadıkları için ne far sensörü nede yağmur sensörü çalışmıyordu sonra öğrendik o jel yansımaları önlüyo fiyatlarına gelince 400yl falan idi çünkü kopmle değişiyormuş sonra camcıyla beraber gidip servise sorduğumuzda renault sadece jeli satıyormuş snuç 20 ytlye jel kısımı değiştirdik ve gayet normale döndü




  • Gectigimiz persembe anahtari sokup, kafayi iyice sensorlerin oaray yaklastirdigimda bahsedilen fan sesini duyma serefine sahip oldum. Hocam, bu sesi yaklasmadan duymak neredeyse imkansiz gibi. En azindan kendi aracim icin. 4 yila yakin hic duymamistim, sayenizde orada bir fan oldugunu 5 cm. kadar yaklasip duyabildim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: aramis1

    Fanı söküp, dağıtıp iyice temizledim. Bu arada bahsettigin silindirik iki siyah parça bende hiç oynamıyor. Takıp deneyeceğim ama sesin kesileceğini sanmıyorum. Beni tatmin etmezse fanı iptal edeceğim. Delik açmaktan bahsetmiştik. Bu delik ızgara şeklinde de olsa zaten var ve aşağıya doğru bakıyor. Bu ızgaranın elips şeklinde yükseltileri de var biliyorsun ve sensörlerin bulunduğu taraf bu elips şeklindeki kısmın içine oturuyor. Yapacağım şey şu olacak: Siyah plastiğin bu elipse iyice oturmasını sağlayacağım ve aralarını bir şekilde doldurarak izole edeceğim. Böylelikle sensörler aracın ön camından izole edilmiş ve daha çok aracın kabin içindeki koşullarını ölçüyor olacak. Ve fan ihtiyacı azalacak. Bu uygulamayı yapmadan önce fan çalışıyor iken kabinde sıcaklı ölçümü yaparken klimanın otomatik modda çalışmasını ve verdiği tepkileri ve tepki hızını gözlemlemeye çalışacağım. Ve fanı iptal ettikten sonrada ölçüm yapıp klimanın tepkilerini değerlendireceğim.

    Ancak gri plastik ile siyah plastiğin birleştiği elips şeklindeki bölgeyi ne ile doldurup izole edebileceğimi bilemiyorum. Sünger düşündüm ama nem ölçümünü etkileyebilme ihtimali olabilir. 404 benzeri bir yapıştırıcı ile mi doldursam? Aslında en iyisi yumuşak lastik gibi bi şeyler kullanmak sanırım. Sence ne kullanılabilir.



    bende hala ses yok ama ses niye kesildi bende anlamadım (bendeki oynamada çok minimal ve kuvvet uygulayınca oluyordu)bence fanın etrafına vazelin olayınıda bir dene çünkü ben bu iki işlemden başka bişey yapmadım
    aslında boşa uğraşıyoruz adamlar 2006 da fanı direk iptaledip sensörü gri plastiğin altına almışlar(acaba digital klimada yazılımsal bir çalışmada yapmışlarmı emin deilim)
    bölgeye 404 veya japon gibi agresif yapıcılar uygulamanızı tavsiye etmem sökülmesi gerekince sıkıntı olabilir size önerim siyah kısmın ağzına banyoda kullanılan silikon sürmeniz yumuşak ve izole edici işinizi görür gerekincede temizlersiniz fanı tek çalıştırınca gelmeyen ses fan yerleşince geliyorsa olay kesinlikle plastiklern titreşiminde bu konuyu değerlendirin sonuçları paylaşırsanız sevinirim..




  • Evet eski sahibi kırıldığı için camı değiştirtmiş. Sanırım o sırada yağmur sensörünü düzgün takamamışlar. Dün yağmurda gerçek bir test yapma şansı buldum. Eskisine göre müthiş fark vardı. Yağmur sensörünü yerine sabitledikten sonra dışarıdan görünen hava boşlukları kayboldu. Ancak sensörün tam ortasında, üç tane led var. o bölgede hala hava boşluğu görülüyor durumda. Sanırım bu normal. Sizinkindede böyle mi yoksa tamamen jel ile dolu mu? Aslında benim sensörün çalışması tamamen normale döndü. Eskiden bazen tepkisiz kalırdı. Şu an hiç tepkisiz kalmıyor. Gayet stabil çalışıyor.

    Benimki için aynaya yaklaşmaya falan gerek yok. Bariz duyuluyor :(

    Bence sebep gri plastiklerden oluşan kutunun cama ve oradaki metal aksama iyi oturmaması olabilir. Silicon yerine titreşimleri de azaltmada yardımcı olacağını düşünerek enlice paket lastiklerinden yapıştırdım. Gayet iyi bir izolasyon oldu. Henüz takamadım. Takıp deneyeceğim. Aracın içinde kabin sıcaklığını ölçebileceğim düzgün bir termometre bulabilirsem testleri yapacağım. Ancak bir süpriz olurda taktığımda sesin azaldığını hissedersem öyle devam ederim. Azalmamış olursa fanı iptal edip deneyeceğim. Benim kanaatim fanı iptal edince de gayet iyi çalışacak. Fanın tek amacı olabilir: Hava sirkülasyonu sağlayarak kabin içi ile sensörlerin bulunduğu gri kutunun içerisini aynı sıcaklık ve nem koşullarına getirmek. Bu kutu cama çok yakın olduğu için yazın kabin içinden daha sıcak, kışın ise daha soğuk oluyordur. Eğer sensörleri cam kısmından iyice yalıtabilirisem fana ihtiyaç iyice azalacaktır. Bence delik açmaya bile gerek yok. Orada ızgara şeklinde delik zaten mevcut.

    Bu arada, fan üreticisi firmadan maillerime hiç bir yanıt alamadığımı da belirteyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aramis1 -- 15 Ekim 2007; 9:13:46 >




  • arkadaşım yaptıkların işe yaradımı? bizi bilgilendirirsen sevinirim..
  • arkadaşlar bendede 2006 laguna 2 expression plus var. aynı sorun bende de vardı. 30 mart günü aynanın arkasındaki aksamı söküp fan motoruna ulaştım. pervanenin olduğu bobin kısmını dikkatlice açtım ve inceledim. değişik şeyler denedim olmadı. en sonunda pervaneyi söküp çıkarmayı düşündüm. o esnada kafamda bi ışık yandı. pervanenin içine giren ve bobinden gelen metal ile pervanedeki deilğin iç kısmının metal olduğunu gördüm. uygun ebatta bir çuvaldız buldum ve ucuna ıslak mendil sarıp pervanenin deliğini temizledim. ve tüfek temizliğinde kullandığım yağdan dökmek geldi aklıma. pervanenin içine bi kaç damla döktüm çuvaldız yardımıyla da iyice yedirdim. birazda bobinden gelen metale sürdüm. ve denedim besmele çekip kartı taktım. sadece oradaki bir fandan çıkabilecek kadar ses geliyor şimdi. umarım bozulmaz :) belki sizede bir fikir verir diye paylaştım. herkese iyi sürüşler dilerim.




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.