Şimdi Ara

18 yıl sonra Avrupa'nın en büyük nükleer reaktörü düzenli üretime başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
743
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Finlandiya'nın oldukça çok geciken ve Avrupa'nın en büyüğü olan Olkiluoto 3 (OL3) nükleer reaktörünün Pazar günü erken saatlerde düzenli üretime başladığı ve Rusya'nın gaz ve elektrik tedarikini kestiği bir bölgede enerji güvenliğini arttırdığı duyuruldu.



    Nükleer enerji, özellikle güvenlik endişeleri nedeniyle Avrupa'da tartışmalı olmaya devam ediyor ve OL3'ün faaliyete geçtiği haberi de ilginç bir dönemde geldi. Zira Almanya, geçtiğimiz Cumartesi günü kalan son üç reaktörünü kapattığını duyurmuştu. Ancak öte yandan İsveç, Fransa ve İngiltere yeni reaktörler planladıklarını açıklamıştı. Dolayısıyla Avrupa’da nükleere olan duruş konusunda bir birlik yok gibi görünüyor.



    OL3, en az 60 yıl çalışacak



    OL3'ün işletmecisi Finli Fortum ile enerji ve sanayi şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma ait olan Teollisuuden Voima, tesisin tek başına Finlandiya'nın elektrik talebinin yaklaşık yüzde 14’ünü karşılayacağını, İsveç ve Norveç'ten yapılan enerji ithalatını da önemli derecede azaltacağını belirtiyor. TVO yaptığı açıklamada test aşamasından düzenli üretime geçişin tamamlanmasının ardından yeni reaktörün en az 60 yıl boyunca üretim yapmasının beklendiğini belirtti.



    Ayrıca Bkz.Rüzgar ve güneş küresel elektriğin yüzde 12'sine ulaşarak rekor kırdı



    Sürekli sorunlarla boğuşuldu




    TVO İcra Kurulu Başkanı Jarmo Tanhua yaptığı açıklamada, "Olkiluoto 3'ün üretimi elektrik fiyatını dengeliyor ve Finlandiya'nın yeşil dönüşümünde önemli bir rol oynuyor" dedi. Finlandiya'nın kırk yılı aşkın bir süredir, Avrupa'nın ise 18 yıldır ilk yeni nükleer santrali olan OL3, 1.6 gigawatt (GW) gücünde. Reaktörün inşası ise 18 yıl önce, 2005 yılında başlanmıştı. 2009 yılından tamamlanması planlanan santral defalarca teknik sorunlarla boğuşmuş ve sürekli ertelenmişti.



    OL3 ilk olarak geçen yıl Mart ayında Finlandiya'nın ulusal elektrik şebekesine test üretimi sağladı ve o sırada dört ay sonra düzenli üretime başlaması bekleniyordu, ancak bunun yerine düzeltilmesi aylar süren bir dizi arıza ve kesinti yaşadı. Rusya'nın Finlandiya'ya elektrik ihracatı, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Moskova ile Avrupa arasında açılan uçurumun bir sonucu olarak, Rus kamu hizmeti şirketi Inter RAO'nun sattığı enerji için kendisine ödeme yapılmadığını söylemesiyle geçtiğimiz Mayıs ayında sona erdi. Rus Gazprom da kısa bir süre sonra İskandinav ülkesine doğal gaz sevkiyatını durdurdu.




    Kaynak:https://www.reuters.com/world/europe/after-18-years-europes-largest-nuclear-reactor-start-regular-output-sunday-2023-04-15/







  • Bizdeki problem Akkuyu Nükleer santralinin Ruslar tarafından yapılıp işletilmesi, adamlar geçtiğimiz aylarda tüm Türk personeli kapı dışarı etmişlerdi. Yarına bir gün üretime geçse ve Rusya ile aramız bozulsa adamlar elektrik vermeyeceğiz diyebilir ve bizde elimiz kolumuz bağlı sadece izleriz, hatta konuyla ilgili RTE özel olarak Putinle görüştü de sorunlar ondan sonra kısmen çözülmüştü. Yine de konuyu özetlemem gerekirse adamlar bizim ülkemizde Nükleer Santral yapıyor ama bize ait değil ne kadar güvenilir bir enerji kaynağı olur bilemiyorum, Finlandiya'lılar bu işi kendi öz kaynaklarıyla geçte olsa kendi kontrollerinde halletmişler.

    Zaten yakında bu tür Nükleer santraller demode olacak, gelecekte elektrik üretimi Füzyon reaktörleri kullanılacak. Elektrik zahmetsiz ve onlarca kat ucuza mal edileceği için Füzyon teknolojisine sahip olmayan ülkeler ekonomik olarak diğer ülkelerle baş edemeyip fakirleşmeye devam edecek, yani gelecekte enerji savaşları silahla değil bilim ile olacak.

    Biz hala sakız orucu bozar mı, uzaya Türk yemekleri göndereceğiz, liyakatsız torpille bir yerlere gelen insanlarla, beyin göçü için giderlerse gitsinler diyen zihniyetle bilim yarışından zaten uzaklaşmıştık, şimdi hepten mağlup olacağız. Ne yazık ki gelecekte Füzyon teknolojisine sahip olmayan ülkeler için çok acı yıllar geçecek, biz belki göremeyiz ama çocuklarımız için üzülüyorum.
  • Bizde halen yapımı devam eden Akkuyu nükleer santraline karşı çıkanlar bu haberi iyi okusunlar.

  • joven kullanıcısına yanıt
    Onlar anlayamaz enerji güvenliği de deymiş. Önemli olan çiçekler böcekler.

  • joven kullanıcısına yanıt
    Ülkelerin elektriği nükleer santrallerde hiçbir zaman üretilmedi, hiçbir zaman üretilmeyecek. Bu nükleer tesisler "bakın burada elektrik üretiliyor" izlenimi verme amaçlı. Almanya'da Türkiye'de nükleer santral yok/çalışmıyor, her an 70 milyon kW, Türkiyede 35 milyon kW elektrik sorunsuz, kesintisiz, geliyor.

    Finlandiya'da nükleer santral açıldı, 2 fotograf konuldu, tamam, 1.6 milyon kW üretiyor .Oldu!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    komik bir yorum olmuş dayanağınız nedir ?

  • Yeni nesil teknoloji olan füzyon tekniği daha mantıklı, daha ideal gözüküyor. Avrupa da Çin ile bu konu üzerinde çalışıyor. Fisyon teknolojisi, eski teknik zahmetli ve uğraştırıcı, görünüşe göre inşaat yapılırken Finlandiya da sorun yaşamış. İnsanlar parlıyor, parmak sallıyor da biz işi, kontrolü Ruslara verdik (Çernobil patlamasına neden olan firma, Rosatom işi devraldı), diyelim ki Ruslar tavır aldı, tavır gösteriyor, pürüzler çıktı, ne yapacağız, çözümlerimiz var mı? Türkiye'de işlerin nasıl denetlendiği malum, insanlar zarar görüyor ve akıllanmıyoruz, tedbir, önlem bilincimiz yok, bu kadar gevşekken, umursamazken nükleer enerji gibi bir süreci, hassas çalışmayı iç rahatlığıyla benimseyebilir miyiz? Ruslar bu teknolojiyi benimsemiş olsa da onların işin başında olması şüphe uyandırıyor, Çernobil santrali tarumar olduğunda dünyaya hemen açıklamadılar, gizlediler, Metsanor santralini çok sıkıntılı bir bölgeye kurdular, acaba dedirtiyor. Türkiye'nin ve dünyanın yapması gereken füzyon teknolojisine yoğunlaşması, bunun üzerine eğilmesi. Gelecek vaat ediyor, daha düzgün, daha uygun, fisyon üretimi için reaktörler kurup onları gözlemlemek, takibe almak, nükleer atıkları depolamak kolay işler değil, para ve çaba ister.





  • joven kullanıcısına yanıt
    Bizdeki problem Akkuyu Nükleer santralinin Ruslar tarafından yapılıp işletilmesi, adamlar geçtiğimiz aylarda tüm Türk personeli kapı dışarı etmişlerdi. Yarına bir gün üretime geçse ve Rusya ile aramız bozulsa adamlar elektrik vermeyeceğiz diyebilir ve bizde elimiz kolumuz bağlı sadece izleriz, hatta konuyla ilgili RTE özel olarak Putinle görüştü de sorunlar ondan sonra kısmen çözülmüştü. Yine de konuyu özetlemem gerekirse adamlar bizim ülkemizde Nükleer Santral yapıyor ama bize ait değil ne kadar güvenilir bir enerji kaynağı olur bilemiyorum, Finlandiya'lılar bu işi kendi öz kaynaklarıyla geçte olsa kendi kontrollerinde halletmişler.

    Zaten yakında bu tür Nükleer santraller demode olacak, gelecekte elektrik üretimi Füzyon reaktörleri kullanılacak. Elektrik zahmetsiz ve onlarca kat ucuza mal edileceği için Füzyon teknolojisine sahip olmayan ülkeler ekonomik olarak diğer ülkelerle baş edemeyip fakirleşmeye devam edecek, yani gelecekte enerji savaşları silahla değil bilim ile olacak.

    Biz hala sakız orucu bozar mı, uzaya Türk yemekleri göndereceğiz, liyakatsız torpille bir yerlere gelen insanlarla, beyin göçü için giderlerse gitsinler diyen zihniyetle bilim yarışından zaten uzaklaşmıştık, şimdi hepten mağlup olacağız. Ne yazık ki gelecekte Füzyon teknolojisine sahip olmayan ülkeler için çok acı yıllar geçecek, biz belki göremeyiz ama çocuklarımız için üzülüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-veritas -- 17 Nisan 2023; 15:21:55 >




  • B-veritas kullanıcısına yanıt
    İyi bir noktaya değindin. Bu işi yapılan santralde öğrenip yerlileştirmemiz lazım. Rusu da başkası da aynı. Amerikada F35 lerde aynı tutumu sergiledi. Ama enerji güvenliği çeşitliliği çok önemli. Bizim çok ama çok önceden bu trene binmemiz lazımdı. Özellikle Ege bölgesinde nükleer santrali yapmamı lazım. Ege de hidrolik santral yapılmaya elverişli değil. Termik santralde yakıtta bağımlılığımız yok. En güzeli nükleer oraya.

  • joven kullanıcısına yanıt
    Faya 30km daha önceki yazıları oku. Hafızan çabuk siliniyor demek ki.

  • faniseyler kullanıcısına yanıt
    Sırf bu durum enerji özelinde değil, küresel ısınma olarakta ele alınması gerekiyor.

    Elin Kanadalı bilmem nereli şirketleri ülkemize gelip eşi benzeri olmayan doğal güzellikteki bölgeleri talan ediyor ve buna izin veriliyor, ortaklıklar kuruluyor. Binlerce yıllık zeytin ağaçları yok ediliyor, zeytin ağaçları bir ülke ekonomisi ve ekolojisi için ne kadar önemli anlatmaya gerek bile yok.
    Maden arama faaliyetleri adı altında doğa katliamları yapılıyor, Afrika kıtasındaki kaynakları için sömürülen ülkelerden bir farkımızın kaldığını sanmıyorum.

    Akp hükümeti, yabancıların arsa ve konut edinmesi sınırlamasını kaldırdı ve artık yabancılar karşılıksız olarak istedikleri kadar alım yapabiliyor. Eski kanun yürülükte olsaydı yabancıların ülkemizden aldıkları her arsa veya ev için bizde onların ülkesinden o ordanda karşılık almamız gerekiyordu. Bakınız bu konu çok ciddi, Filistin'in bugünkü duruma yani İsrail tarafından topraklarının işgal edilmesinin meşru zemine gelmesinin de temel nedeni bu uygulamadır. Ülkemize alınan milyonlarca sığınmacı ülkemizin kaynaklarını tüketiyor, bu da oldukça ciddi bir konudur.

    Karadeniz kıyıları adeta Araplar tarafından istila edildi, tüm bölge neredeyse satıldı. Çünkü ileri ki yıllarda Ege ve Akdeniz bölgesi kurak çöl iklimine geçiş yapacak, bugün olduğu gibi Karadeniz de Ege Akdeniz iklimine dönüşeceğinden adeta ülkemiz kıyıları yağmalandı, gerçekten bu yürütülen politikaları anlamak imkansız.
    Düşman olsan ne kadar nefret edersen et yani bir ülkeye bu kadar zarar veremezsin, umarım insanlar bir an önce bunun farkına varır ve artık bu hatalardan vazgeçerler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-veritas -- 17 Nisan 2023; 15:55:44 >




  • Notre Dam N kullanıcısına yanıt
    Dayanak değil, sadece bilgilendirme diyelim. Kaliforniya'daki San Onofre nükleer santrali 2013 'te kapatıldı:

    18 yıl sonra Avrupa'nın en büyük nükleer reaktörü düzenli üretime başladı


    Santral önündeki yollardan geçen yayalar santral önünden çıkan tellerden yüksek gerilim sesi geldiğini, FM radyosu açık araçlar radyo sinyalinin bozuldugunu söylüyor. Yani o tellerde yüksek voltaj elektrik var. Santral kapatıldı, elektrik üretmiyor ancak tellerde elektrik var. Nükleer santral çalışsa da kapatılsa da elektrik var. Sadece bu basit örnekle bile nükleer santrallerin gerçekte elektrik üretmediğini, sadece üretiyor görüntüsü verdiğini iddia edebiliriz.

    Peki o yüksek voltaj elektrik, santralde üretilmiyorsa nerde nasıl üretiliyor, velev ki taa santral dibindeki tellere kadar o elektrik geliyor? Soruyu atmosferik elektrik gerçeği ile yanıtlayabiliriz. San Onofre kapatıldı ancak önündeki yüksek elektrik direkleri / pilonların hiçbirisi kaldırılmadı cunku onlar atmosferdeki elektriği çekme amaçlı, kaldırılırsa atmosferik elektrik çekemezlerdi. Tüm şehirlere elektrik atmosferdeki elektrik çekilerek veriliyor. Atmosferik elektrik yeryüzündeki en büyük elektrik kaynağıdır, o elektrik de atmosferde elektrik alan (sink) oluşturarak çekilebilir. Bu alanı ister eski yüzyıllarda olduğu gibi dikey mimari metalik taç tasarımı ile ister günümüzde olduğu gibi yatay mimari pilon üstü kablolar ile oluşturabilirsiniz. Yerleşim birimi olan her yerde gördüğümüz o pilonlar, atmosferde elektrik alan oluşturma amaçlıdır ve atmosferdeki elektriği çekmektedir fakat güç santrali (nükleer santral, rüzgar türbini, hidroelektrik baraj, güneş paneli, termik santral) nde üretilen elektriği "iletiyor" şeklinde lanse edilmektedir. Böylelikle o santrallerin kurulum, işletim, hammadde maliyetleri gösterilerek elektrikte yüksek faturalar çıkarılmaktadır. Son yıllarda faturalar iyice yükseltilmiş bulunmaktadır, yakın gelecekte daha da yükselecektir. Oyunun şifrelerini bilmediğimiz sürece elektrikteki kazık katlanarak artacaktır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • B-veritas kullanıcısına yanıt

    Füzyon un geleceği belirsiz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    18 yıl sonra Avrupa'nın en büyük nükleer reaktörü düzenli üretime başladı
    18 yıl sonra Avrupa'nın en büyük nükleer reaktörü düzenli üretime başladıbbc news türkçe
    Nükleer füzyon enerjisi konusunda ABD'de 'tarihi başarı' - BBC News Türkçe
    https://www.bbc.com/turkce/articles/c1dgy3nz8k1o.amp

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • B-veritas kullanıcısına yanıt
    Verimli ve sürdürülebilir bir şekilde enerji üretmenin çok uzağındalar. Atılması gereken 10 adım varsa şimdiye kadar ancak 1 adım atılabildi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Notre Dam N kullanıcısına yanıt

    Bu çok yanlış ve talihsiz bir soru oldu.

  • Hobar kullanıcısına yanıt
    Dünyada yaklaşık 150 yıldır kesintisiz şekilde milyarlarca kW elektrik üretiliyor. 2020'lerde dünyanın anlık elektrik üretimi yaklaşık 3 milyar kW

    150 yıldır sürdürülebilmiş bu elektrik üretimi hangi gerekçe ile "sürdürülebilir enerji üretmenin çok uzağında" oluyor ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • joven kullanıcısına yanıt
    Hacım evdeki mutfak tüpü ile nükleer santrali aynı kefeye koyan bir lideriniz var; inanmazsan haber kaynağı da sizin kaynak... aha işte... Aklı başında olanların itiraz ettiği şey nükleer santral değil bu zihniyetin nükleer santral yapması, bu zihniyet çakmak yaksa dahi tırsarım, kader, fıtrat vs. der işin içinden çıkar...
    https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/dunya-devleri-nukleere-mola-verdi-erdogan-evdeki-mutfak-tupu-de-riskli-benzetmesi-yapti-17282118





  • B-veritas kullanıcısına yanıt
    Santrale tüm parayı ruslar harcadı. 30 milyar dolar sanırım. Eee bize kızıpta elektriği kime satacak o kadar para bağladığı santrali çöp mü edecek ruslar?

    Yazdıklarınız azıcık mantıklı olsun.

    İsterse vermesin ruslar, para onun parası. Fizibilitesini iyi yapmıştır fay hattı vs iyi düşünür koca devlet 30 milyar dolar parayı çöpe atmaz öylece.

    Artı biz nükleer olmadan da zaten elektrik işini güneş rüzgar vs ile iyi seviyelere getirdik getiriyoruz. Sizin düşündüğünüz riskleri devleti yönetenler de gayet iyi bilir rahat olun.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • el santraliye nükleer enerji çok sıkıntılı, adam patlatıp pardon dese ne yapıcaksın ?

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.