Şimdi Ara

Yüksek Lisans Başvuru ve Mülakat Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
2.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler arkadaşlar!

    Biliyorsunuz ki artık yüksek lisans başvuruları ve mülakatları dönemi geldi ve hatta bazı üniversiteler başvuru sürecini bitirmiş durumda.

    Benim sormak istediğim birinci konu sizce bu yıl yüksek lisansa başvurular konusunda artış olur mu, bölümlere girmek kontenjan anlamında zorlaşır mı, bir de Endüstri Mühendisliği bölümünde Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde yükseğimi yapmayı düşünüyorum, önceden bu alanda mülakata girmiş ya da tavsiyesi olan var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Güz döneminde genelde başvurular artıyor. Ara dönemde girmek daha mantıklı bana kalırsa. Çoğu üniversite daha açmadı başvuruları. Benim başvuracağım üniversiteler bilim sınavı yapıyor malesef
  • başarını sayısal verilerle kanıtlayabiliyorsan istediği kadar artsın, ne olur? aslında çok şey olur.

    ne mi olur: senden başarılı olmayan birisi senin önüne geçebilir. çünkü üniversitedeki yüksek makamdan birisiyle tanışıklığı vardır, yediriyordur. sen giremezsin, o girer.

    ne mi olur: siyasi görüş,bağımsız düşüncenin önüne hendek olmuştur. geçerken ayağın takılır hendeğe düşersin. ya da birilerinin kölesi olur o hendekten atlarsın.sen giremezsin, o girer.

    ne mi olur: mezun olmadığın bir üniversiteye başvuru yaparsın. mülakat heyeti seni "yaaa benim adamlarım varken, buraya gelmeye ne cesaret ettin sen aslanım" der. orada onun kutsalını meze yapıp herkese sunmak istersin ama yapamazsın. sen giremezsin, o girer.

    çok yüksek puanlar alamasam da(ales, not ort.), benden daha düşük puanlı kişiler önüme geçip yüksek lisans yapmaya başlamışlardır. sonunda kendine şu soruyu sorarsın:

    muz cumhuriyeti mi lan burası ?




  • Merhabalar arkadaşlar tekrardan,

    2 üniversite ile mülakata girmiş bulunmaktayım, sonuçlar açıklandıktan sonra buraya detaylarıyla beraber paylaşacağım, sizlerin de bu zorlu dönemde neler yaptığınızı merak ediyorum, umarım birilerine yardımcı olabiliriz!

    Hocam farklı üniversite konusunda kesinlikle haklısın, bazen görüşler daha da olabiliyor başka yerden geldiğimiz için, kendimizi o yüzden daha fazla göstermemiz gerekebiliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkese tekrardan merhaba,

    Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nden kabul almış bulunmaktayım, görüşleriniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim, sorularınız olur ise yardımcı olmaya çalışırım!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vino8 V kullanıcısına yanıt
    Deneyimlerinizi yazar mısınız rica etsem? Ben de itüye başvurmayı düşünüyorum. Yüksek bir ortalama ve iyi bir dil sonucu ile başvuracağım. ALES şartı aranmıyor, tezsiz ve ikinci öğretim olduğu için. Mülakat hakkında biraz çekincelerim var neler sordular, Türkçe mi İngilizce mi vs

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MühendisRehberi kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim. Mülakat o zaman en kolay kısım gibi görünüyor tabi eğer burada torpil, adam kayırma gibi mevzular işlenmiyor ise.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teyfik Sikret kullanıcısına yanıt
    Tabii ki hocam hemen cevaplıyorum.

    En başta CVnizin güzel bir şekilde düzenlenmiş olması ve tabii ki motivasyon mektubunuzun güçlü olması gerekiyor ki diğer adaylardan daha kolay sıyrılın.

    Başvurunuz kabul edildikten sonra sizi mülakata çağırıyorlar, bu koşullar altında online mı olur, yüz yüze mi olur onu kestiremiyorum ancak benim Boğaziçi'nde girdiğim online şekilde gerçekleştirildi.

    En başta merhaba diyip ve hocaların halini hatırını sormak bence pozitif bir hava oluşturuyor karşı tarafın gözünde. Daha sonra kendini tanıtır mısın, neler yaptın sorusu beklerken mülakatı yönlendiren hoca CVmi bana okuyordu, Alesten aldığım puan, staj tecrübelerim, ilgilendiğim alan, kulüp faaliyetleri gibi. Burada karşı tarafın okuması en başta bende hafif moral kaybı yaşattı çünkü kendim en iyi şekilde anlatırım diyordum orayı. Daha sonra neden yüksek lisans sorusuyla devam ederken dersler konusuna geldi ve en sevdiğim dersleri sordular ve anlatmamı istediler. Devamında diğer hoca derslerin içeriği, hatta metodları ile ilgili detay sorular gelmeye başladı. Burada sakin olup, olabildiğinizce en iyi cevabı verebilmeniz önemli. Ben burada baya zorlandım, detay sorular gelmeye devam etti ama bildiklerimi mantıksal bir perspektifte anlatmaya devam ettim. Şu şu sebepten dolayı hocam şuan bunu hatırlamıyorum diyebilirsiniz, her şeyi bileceksiniz diye bir olay yok çünkü. Daha sonra diğer hoca da dersle ilgili bir soru sordu ve mülakat o şekilde bitti.

    Ben mülakattan sonra alınacağımı pek düşünmemiştim, istediğim gibi gitmedi diye ancak cevaplarım hocaları yeteri kadar tatmin etmiş anladığım kadarıyla. O yüzden güzel bir özgüven, mantıksal cevaplar artı olarak geri dönecektir. Hocaları da araştırmanızı, mümkün ise önceden ilginizi hocaya atacağınız mail ile belirtebilirsiniz, bu da size pozitif geri dönecektir. Bende mülakat Türkçe idi son olarak. Bir de mülakattan önce hangi alana başvurduysanız o alan hakkında hazırlanmanızı, potansiyel soruları gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum!

    Başarılar dilerim!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vino8 -- 13 Temmuz 2020; 9:23:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Vino8 V kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim size de. Evet girmeden önce başvurulan alan ve hocalar hakkında detaylı bir araştırma yapmak galiba çok önemli olacak. Elini kolunu sallaya sallaya nasıl olsa beni alırlar diye gitmemek önemli galiba.

    Bir kaç soru daha aklıma geldi, örneğin x alanı hocaları ve y alanı hocaları olsun. X alanı üzerinden yüksek lisans yapmak istiyorsam ama y alanı hocaları ile aram daha iyi ise y alanındaki hocalardan referans mektubu alsam bir sorun olur mu acaba? Farklı alanlar sonuçta neden onlardan değil de diğerlerinden aldın gibi bir algı oluşabilir mi? Ayrıca en az doçent mi olması gerekiyor bu referans mektuplarında

    Diğer sorum da motivasyon mektubu hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Neler yazdınız, yazmamız gerekiyor. Nasıl olmalı vs. İnternette çok kaynak var ama hepsi farklı şey söylüyor sizden duymak istedim bir de

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teyfik Sikret kullanıcısına yanıt
    Ne demek hocam rica ederim. Kesinlikle hocalar hakkında araştırma yapıp onlarla iletişime geçmek önemli oluyor. Bu, o alanla ilgilendiğinizi ve ilerlemek istediğinizi gösteriyor.

    Hocam o x alanında yapmak istiyorsun ama y alanındaki hocalardan referans alman sıkıntı olmayacaktır. Çünkü lisans eğitimimizde çok değişik dersler oluyor, bazı hocalardan daha fazla ders alıyoruz. Tavsiyem bir hocanın mümkün ise lisansta bitirme çalışmanı yaptığın hocadan olması, çünkü o senin nasıl çalıştığını ve bitirmende ne yaptığını, hangi aşamalardan geçtiğini biliyor ve bunu referans mektubunda açıklayacaktır. Diğer hoca da sevdiğin, aranın iyi olduğu birisi olabilir. Kesinlikle farklı bir algı oluşmaz. Doçent ve profesör olsa daha iyi olur çünkü biliyorsun ki daha saygın isimler ve alanlarında daha tecrübeli isimler oluyorlar.

    Motivasyon mektubu bir bakıma CV'nin yazıya dökülmüş hali aslında. Çok özenli yazmanızı tavsiye ederim hocam, ben İngilizce yazmıştım, İTÜ nasıl istiyor bilmiyorum ama formatları genelde aynı oluyor. İlk paragrafta kendini tanıtabilirsin burada okuyorum, burada okudum, şurada çalıştım gibi. Daha sonraki paragraflardan birinde tüm iş deneyimlerini özetleyecek şekilde, açık şekilde yazabilirsin. Bir diğer paragrafta ise akademik tecrübelerini, okul hayatında yaptığın çalışmaları, bir diğer paragrafta ise içinde bulunduğun sosyal faaliyetleri, kulüp faaliyetleri ve kendi karakterini açıklayabilirsin. Daha sonra başka paragrafta ise neden o bölüm, neden o alan ve neden o okulu istediğini detaylıca açıklayabilirsin. Bu kısım çok kritik hocam, dikkat etmeni öneririm buraya. En sonda da kapanışı yapabilirsin. Motivasyon mektubu çok ciddi bir üslupla yazılmalı, baştan savma olmamalı, CV'ni güzel bir şekilde oraya dökebilmelisin, hedeflerini yansıtmalısın.

    Hocam hangi alan düşünüyorsunuz bir de?




  • Vino8 V kullanıcısına yanıt
    Büyük veri ve iş analitiği üzerine düşünüyorum. Aslında Sabancı ve Koç üniversitesinde de bu bölümler var ama Sabancı senelik 60k, Koç da senelik 90k para istiyor . İtü bu konuda fiyatı biraz daha uygun tutmuş durumda. Ama itü ile o üniversitelerin imkanları nasıl olur bilemem. Hali hazırda itü dil belgem olduğu İçin özellikle itüye girmek istiyorum çünkü İngilizcede köreldim biraz ve diğer üniversiteler için başvuru yaparsam muhtemelen şu anki sonucumdan daha kötü bir sonuç elde edeceğim. O yüzden pek riske atmak istemiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MühendisRehberi kullanıcısına yanıt
    Senelerdir bu forumdayım ilk defa bu kadar fazla yardımda bulunuldum. Gerçekten çok şaşkınım şu an

    Mail attım size hocam çok teşekkür ederim yardımlarınız ve paylaşımınız için. Umarım her şey gönlünüzce olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MuhendisRehberi'de çok güzel önerilerde bulunmuş, ona da teşekkür ediyorum yardımcı olduğu için, hocam bu arada Boğaziçi'nde misiniz siz, ne yapıyorsunuz?

    Iş Analitiği ve Veri Analitiği çok güzel alanlar, iş dünyasında ikisi de zaten çok tutulan alanlar, ilerlemenin olduğu ve çok yönlülük gerektiren birimler olduğu için hocam güzel düşünmüşsünüz eğer gerçekten bu alanda bir şeyler yapmak istiyorsanız, bana da özelden yazabilirsiniz, oradan size mail adresimi verip elimden geldiğince yardımcı olurum, süreçleri daha detaylı anlatabilirim!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.