Şimdi Ara

Yüksek internet fiyatlarına isyan eden adam kendi internet servisini kurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
1
Favori
10.923
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
72 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yüksek internet fiyatlarına isyan eden adam kendi internet servisini kurdu



    Amerika’nın Michigan eyaletinin kırsal bölgelerinde yaşayan Jared Mauch, yerel internet servis sağlayıcılarının hem düşük hız hem de yüksek maliyetli tekliflerinden kurtulmak için kendi fiber internet servis sağlayıcısını (İSS) kurdu. Aktarılanlara göre şimdi ise bu hizmetini daha fazla insana ulaştırarak büyütmeye çalışıyor.



    Kendi İSS hizmetini kuran Mauch, kuruluşunun ardından 70 müşteriye bu hizmeti sunmaya başladı. Geçtiğimiz yıl ABD hükümeti, koronavirüsün açmış olduğu yaraları gidermek için bir fon tahsis etti. ABD’nin oluşturduğu ülke genelinde 350 milyar dolarlık fon, çeşitli alanlarda kullanılmak için eyaletlere ve yerel yönetimlere aktarılıyor. Michigan’ın Washtenaw ilçesinin altyapı projeleri için ise bu fondan 71 milyon dolar ayrılmış durumda. Bu paranın bir kısmı da geniş bant altyapısında kullanılmak üzere tahsis edilmiş.



    Ayrıca Bkz.TurkNet'ten öğrencilere özel kampanya yolda!



    Jared Mauch'u bu sürece iten şey ise ona sunulan internet seçenekleri. AT&T, kendisine sadece 1.5 Mbps DSL internet sunabilirken Comcast ise hizmetini, Mauch'un evine götürmek için kendisinden 50.000 Dolar talep etmiş. Mauch'un söylediğine göre eğer 10.000 dolar teklif etselerde bunu kabul edecekmiş. Bu arada kasabanın sakinlerinin çoğu Comcast interneti kullanırken kendisi ise 50 Mbps kablosuz bir internet servisi kullanmaktaydı.



    Yüksek internet fiyatlarına isyan eden adam kendi internet servisini kurdu



    Kendi internetiyle 1 Gbps hız sunuyor



    Jared Mauch ise burada devreye giriyor. Altyapı çalışmaları için yapılan ihalelere katılan Mauch, bu süreçten zaferle ayrılarak ihalenin kazananı oldu. Böylece internet erişimi olmayan veya yetersiz hizmet alanlara kendi internetini sunma hakkı kazandı. Devletten gelen fon sayesinde ISS ağını kuran Mauch, projeyi tamamlamak için hali hazırda kurulu olan 22 kilometrelik fibet ağını yaklaşık olarak 84 kilometreye genişletmesi gerekiyor.



    Bulunduğu yer kırsal bir bölge olmasından dolayı Mauch, hizmetini tek bir eve götürmek için yaklaşık olarak 800 metrelik fiber hatta ihtiyaç duyuluyor. Her bir eve ulaşmak için 30.000 dolarlık maliyet söz konusuyken kurulum ücreti ise 199 dolar.



    Mauch’un sunmuş olduğu hizmeti kullanmak isteyen müşteriler 100 Mbps simetrik fiber internet için 55 Dolar, 1 Gbps simetrik fiber internet için ise ayda 79 Dolar ödemeleri yeterli. Projenin 2023’ün sonuna adar tamamlanması hedeflenirken müşteri sayısının 600’e ulaşması öngörülüyor.




    Kaynak:https://www.engadget.com/a-man-who-built-his-own-fiber-isp-to-get-better-internet-service-is-now-expanding-072049354.html







  • turkiyede olmaz. cunku turkiye rant ekonomisi, bu yuzden en temel hizmetler bile tekele baglidir, kanuni engellerle yaratilmis bir tekel olmasa bile bir seyler yapmaya kaltiginizda burokratik engellerle karsilasirsiniz. aradaki fark zihniyet farki. amerikada modern ekonomik anlayis var, "hep beraber buyuyelim" mantiginda hareket eder, girisimcinin yatirimcinin onunu acarak ekonominin daha cok buyumesini sagliyarak pasta buyutulur, herkese dusen dilim buyur. turkiye ise hala statik ortacag ekonomisi anlayisinda, pasta sabittir, dilimini buyutmenin tek yolu baskalarinin diliminden pay calmaktir. bu yuzden marti gibi yeni ve yaratici yollarla mevcut tekellerin disina cikip deger uretenler hemen goze batar, burokratik engellerle onunu kesilip oradada tekel ve rant yaratilmaya calisilir. uber ornegide benzer, daha modern yeni yollarla ulasimi daha verimli hale getirip ekonominin genel uretkenligine fayda saglamak varken taksici tekelini korumak tercih edildi.

    tam bahsettigim seyi anlatiyorsunuz. batida yada gelismis ulkelerde neden aynisi yasanmadi peki? bunu hic sordunuz mu?


    her yenilik eski duzenin ranti ile celisir, birilerinin kazancina comak sokar, bu kacinilmazdir. ne kadar uber soyle yapsa boyle yapsa desenizde uberin varligi taksi plaka sayisinin artmasi dolayisiyla plaka fiyatlarinin dusmesi demek. taksicilik insanlarin ulasim ihtiyacini karsilama amacinin disina cikip bir rant aracina donustugu icin turkiyede bunu asamiyoruz. batida gecmiste bunlari yasamis. alman nehirlerinde kurekle kayikcislik yapan kayikcilar ilk buraharli kayigi gorduguklerinde islerini bozacagi icin sahibini linc edip oldurmusler. bati ozelliklede amerika bu kafayi asabildigi icin, anlik rantlarin otesinde yeniliklerin ne kadar buyuk getirisi oldugunu bildigi icin artik benzeri hadiseler kolay kolay yasanmiyor. ornegin tek basina spacex tekrar kullanilabilir uzay araclariyla kac tane buyuk amerikan sirketini bu alanin disina atiyor hic dusundunuz mu, hemde amerikan ordusunun en buyuk silah tedarikcisi olan firmalar, devletle icice olan guclu buyuk firmalar ve onlarin tum alt tedarikci sirketleri. ama kimse spacex in onunu kapatmiyor, spacex de tek basina yeni bir uzay sanayi yaratiyor, gelecekde trilyonlarca dolarlik is sektoleri yaratmaya yeni degerler uretmeye aday. turkiyeden ve farkli ulkelerden sayabilecegim o kadar cok ornek varki, burada sabaha kadar kac sayfa makale yazabilirim. hepside ayni yere ayni ana fikre gider.

    Böyle şeyler anca Amerika'da olur zaten. Normal bir şey sayılır... Adamlar marketten peynir ekmek alır gibi balticnetworks.com'a girip A'dan Z'ye bütün altyapıyı iki tıklamayla alıp evin garajında işe girişiyorlar neyine şaşırıyorsunuz?


    Baştan sona nasıl ISP kuracağınız ile alakalı rehberler bile mevcut. O kadar sıradan olmuş yani.

    https://startyourownisp.com


    4 yıl öncesine ait bir örnek.

    Freethinkyoutube
    Many people complain about their internet service, but Brandt Kuykendall did something about it. A resident of the small town of Dillon Beach, CA, he found the service to his town was too slow and expensive - so he started a DIY ISP in his garage. Subscribe: https://freeth.ink/youtube-subscribe-diyisp It took Brandt months chasing down companies to get access to internet infrastructure, but once he started Dillon Beach Internet his neighbors were clamoring for access to his faster, cheaper, and better-serviced network. What do you think? Would you be interested in starting an ISP? WISP setup (that's wireless ISP setup for you newbies) may be easier than you think. Could it save the internet amidst the net neutrality debate? Let us know your thoughts in the comments and remember to check out our other DIY science videos. For more stories profiling pioneers of science and tech innovation, subscribe to Freethink at https://www.youtube.com/freethinkmedia And follow Freethink across other platforms here: Facebook: https://www.facebook.com/freethinkmedia Twitter: https://twitter.com/freethinkmedia Instagram: https://www.instagram.com/freethink Website: http://www.freethink.com
    https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3Dp52PY_cwIsA&q=EgQuLZpEGIG22JcGIhBDjRfKViOQwPbBRQSnlU0yMgFy
  • Zeki Alasya da yazacak mı :D

  • Amerikada ki adam bile isyan ediyorsa biz ne yapalım :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kötü ev sahibi insanı ev sahibi yaparmış.

    Yakında Türkiye’de de böyle bir girişim bekliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus01982 -- 12 Ağustos 2022; 0:41:23 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • maximus01982 M kullanıcısına yanıt
    Komsu degilmiydi o?

  • maximus01982 M kullanıcısına yanıt
    turkiyede olmaz. cunku turkiye rant ekonomisi, bu yuzden en temel hizmetler bile tekele baglidir, kanuni engellerle yaratilmis bir tekel olmasa bile bir seyler yapmaya kaltiginizda burokratik engellerle karsilasirsiniz. aradaki fark zihniyet farki. amerikada modern ekonomik anlayis var, "hep beraber buyuyelim" mantiginda hareket eder, girisimcinin yatirimcinin onunu acarak ekonominin daha cok buyumesini sagliyarak pasta buyutulur, herkese dusen dilim buyur. turkiye ise hala statik ortacag ekonomisi anlayisinda, pasta sabittir, dilimini buyutmenin tek yolu baskalarinin diliminden pay calmaktir. bu yuzden marti gibi yeni ve yaratici yollarla mevcut tekellerin disina cikip deger uretenler hemen goze batar, burokratik engellerle onunu kesilip oradada tekel ve rant yaratilmaya calisilir. uber ornegide benzer, daha modern yeni yollarla ulasimi daha verimli hale getirip ekonominin genel uretkenligine fayda saglamak varken taksici tekelini korumak tercih edildi.

  • Alkışlarım

  • Ayda 100$ spaceX ile anlaşsa daha iyiymiş. Girişimcilik için bahane olmuş

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Türkiyede zaten var, 1 gbps yi alıp apartmanda 20 daireye satanlar :) onlarda işi büyütüyo yavaş yavaş iss olurlar.

  • Reklam

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Haha bizde yuttuk cianin izin vermedigi arkasinda olmadigi hicbirsey orada at kosturamaz nefes alamaz izin verilmez 😉

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Darısı Türkiye’nin basına kan emici Turknet ve Netspeed gibi firmaların batması dileğiyle.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Helal olsun bu adam köşeyi döner

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ardicli2000 kullanıcısına yanıt
    Yok Zeki Müren bizi görecek ☺️

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İzin vermezler...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • tycus T kullanıcısına yanıt
    Starlink kapsama haritasına baktığınızda Wasthenaw’a hizmet veremiyorlar.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • jervis kullanıcısına yanıt
    Neden ??

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • kurmak sorun değil bir şekilde yaptın, asıl işi işletmek. kullanıcı destek hizmet falan filan... Internet olan yere taşınırım daha iyi.

  • 600x30000= 18 milyon dolar. 600 kişi için büyük para

    Hepsi 79 dolarlık hizmeti secse 568 bin dolar.

    Sistem kendini 31 yılda amorti eder :)

    Tabi hiç masraf yapmazlarsa

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Olması gereken bu helal olsun.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.