Şimdi Ara

Yüksek hızlı elektronlar Einstein'ı bir kez daha doğruladı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
657
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    mihenk olan isik degil, uzay-zamanin dokusu. sadece isik degil evrende herseyi birarada tutan birbirine baglayan guc alanlarida isik hiziyla hareket ediyor. vucudundaki atomlari bir arada tutan elektro-manyetik kuvvette isik hiziyla hareket ediyor, o atomlarin cekirdegini birarada tutan nukleer kuvvetlerde. kisaca o atomlardaki degisimler, atomum ve atom alti parcaciklarin zamaninida isik hizinda calisiyor, bu yuzden isik hizina yaklastikca maddenin kendi zamani yavasliyor, gozlemci icin zaman yavasladigindan isiga yakin bir hizda bile olsa isigi gene isik hizinda gozlemliyor cunku olcum yaptigi zaman artik daha yavas akiyor.

    Alıntıları Göster
    üstadım bu yazdıklarını gerçekten bilerek yazdıysan seni tebrik ederim. Sadece son cümledeyi anlayamadım. Yani gözlemci için zaman yavaşladığında yanında geçen bir ışın demetini yine ışık hızında görür. Bu kısım sanki biraz daha örneklerle açıklanmaya muhtaç En azından benim için. Birde olayı şöyle alalım. Gözlemcinin biri saniyede 290 binle giderken diğeri 300 binle giderse, her ikisininde zaman yavaşlamaları çok büyük farklılık olmaksızın aynı olacaktır 1. gemideki gözlemci 2. gemi yanından geçerken saate kronemetreye basarak 1 saniye sonra mesafeyi ölçtüğünde dediklerine göre ikisi arasında ki mesafe yine 300 bin km olur. BU nasıl oluyor?

    Ve katılımcıları nazik üslüplarından dolayı ayrıca tebrik ederim. Konuyu sulandırmadan fikirlere saygı çerçevesinde değerlendirerek güzel bir örnek sergilemişler.




  • Tesekkurler. Bende herseye hakimim diyemem, cok derin konular. Hiz alinan mesafe bolu zamandir. Gozlemci isik hizina yaklastikca kendi atomlari, parcaciklari dolayisiyla hem elindeki saati hemde kendi biolojik saati yavasliyacaktir. Yani biz disardan bakinca 1 saniyede isik 300bin km, gozlemci 290bin km yol aldi aralarindaki mesafe 10bin km diyebiliriz ama gozlemcinin kendi saati o 1 saniyeyi 1/30saniye olcecektir, daha dogrusu o bir saniye gozlemci icin 1/30 saniye olarak akacaktir. 10bin km mesafeyi 1/30 saniyeye bolunce isigin hizini saniyede 300bin km hesapliyacaktir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.