Şimdi Ara

'Yerli' otomobilden daha Yerli otomobiller olması (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
1
Favori
5.534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
71 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • burdaki oranlar da %100 yerlilikten bahsedilmiş parçayı üreten marka yerli yabancı ortağı olmayan tedarikçilerin oranı yazılmış
    Yabancı ortaklı veya yabancı olup burda üretim yapan firmalarıda katarsan megane %80 üzerinde yerli olarak üretiliyor .

    Yani megane kısaca dışardan sadece ham madde alınarak %80 oranında burda üretilebiliyor fransız devletinin hissesi ve baskısı olsada üretim başka yere kaydıralamamasının sebeplerinden biride budur . trajikomik birşey söyleyim ham maddenin %82'si burda üretilebildiği halde ithal ediliyor . Yani ham madde yetişmiyor fabrikalar yetersiz devlet buna el atmalı .

    vw bulgaristandan veya burada fabrika açmayı düşünüyor . bulgaristan'da açması ticari açıdan kötü bir seçenek ama sadece siyasi nedenlerden bulgaristanda açabilir hiç bir avantajı yok bulgaristanın otomobil üretiminde .

    vw burada fabrika açmasıyla kısa sürede %60-70 oranında yerli imkanlarla üretim yapabilir seviyeye gelir buda üretimi hızlandırır bulgaristan'da açarsa belki 50 ülkeden binlerce kalem mal ithal edilip montaj yapılacak alternatif üretici bulmakta sıkıntı . Buda maliyetleri ciddi oranda attıracaktır .

    Türkiyede böyle bir sıkıntı yok alternatif üreticide var yani fren diskini delphi'ye ürettirebilir bosch'a ürettirebilir bizim yerli firmalarımız ürettirebilir . bulgaristan'da bırak avrupada geniş alternatifi olan yedek parça fabrikalar cenneti bir ülke yok .




  • Yerli malı hesabı dediğiniz gibi yapılmıyor. Yani parçayı üretenin yerli bir firma olması gibi bir şart yok. Yurt içinde üretilmesi yerli olması için yeterli. Burada ithal ürünler tamamen yurt dışından gelen ürünlerden gelen oran.
  • Hatta yerli parça oranı buradaki oranlardan daha düşük.

    Yani ithal oranını şöyle düşünün:

    Yurt dışından ithal edilerek direkt kullanılan parçalar/(Türkiyede üretilen parçalar+yurt dışından ithal parçalar+doğrudan-dolaylı işçilik giderleri+firma genel giderleri)
  • gbzlim kullanıcısına yanıt
    Paylaşımınız için teşekkürler bilgim var konudan, ilk etapta hücre üretimi değil paketleme ve batarya yönetim sistemi olacak. Mümkün olduğunca çabuk faaliyete geçebilirse yerli elektrikli araçta %50 oranı yakalamada oldukça etkili olur inşallah.
  • edgar1899 kullanıcısına yanıt
    Bende işin içinde Çinliler olduğu için umutluyum acikcasi. Birde çok büyük paralari yatırım yapacaklar bence değil bir günün 1 saatin hesabini bile yapıyorlardır. Sadece bize değil Avrupa'daki firmalara bile batarya satabilirler o yüzden ben bu tesislerin elektrikli arabadan daha erken tamamlanacağını düşünüyorum.
  • Adam akıllı kendi markamız olsunda oranı şimdilik önemli değil
  • gbzlim kullanıcısına yanıt
    Hepimizin beklentisi bu. İnşallah nikel/kobalt ile lityum bataryalara rekabetçi bir ürün ortaya çıkartabilirler. 2023 yılında tamamlanması bekleniyor, ülkemiz içinde çok stratejik bir yatırım.
  • Sizin gibiler yüzünden bu ülkede fabrikalar kapandı geçmişte. Bir malı 3tlye alıp gevurları zengin etmektense 5tlye kendimiz üretelim. Paramız toprağımızda kalsın. Gereksiz mualefet yapmayın.
  • Yerli otomobilin gereksiz olduğunu savunmam için bir argümanım daha oldu...

    Yerli otomobil tamamen boş bir hayal... Haydi ürettin kime satacaksın? Dünya pazarına nereden gireceksin... Kaliteli yapsan fiyat pahalı olacak... dandik yapsan yüzüne bakan olmaz...

    Mevcut durumda ithal otomobilden devletimiz suya sabuna dokunmadan tek bir civata bile sıkmadan cillop gibi para kazanırken yerli otomobil satılsın diye vergiden vaz mı geçecek? Ne şekilde cazip hale getirilecek?

    Dolar anasının nikahına fırlamışken yurtdışında hangi pazarda kime ne satacaksın.... Dünyanın dört bir yanında fabrikaları olan yüz yılı aşkın markaların arasına nasıl ve neyle gireceksin? Hem kalite hem uygun fiyat hem de para kazandıracak otomobilin Türkiye'de üretilmesi imkansız..

    Bence bu yerli otomobil işi balondan başka bir şey değil ve bu topun altına giren babayiğitlerin elinde patlayacak...

    Sırf yaptık demek için yapılacakmış gibime geliyor...

    Aynı vergi şartlarında ve yakın fiyatlarda olan yerli otomobili mi alırdım, yoksa 100 yılı aşkın birikimiyle otomobil üreten bir firmanın kalitesini ispatlamış bir otomobilini mi alırdım?




  • Kusura bakmayın sayın @doblocu . Sizin kafanızdakiler yüzünden ülkemizi mevcut durumda ve bu yerli otomobil konusu tartışılır durumda.
    1.ci olarak herkesin şunu kafasına sokması lazım. Başlamadan ilerleme kaydedemezsin. Direk mükemmel olamazsın. Bu yüzden başlamak daha önemlidir. Ama dersen ki işin altında atak helikopteri gibi çarpıtmalar olmasın ona bişey demeyiz.
    Üretilen bir aracın isminden fabrikasına, tasarımına, gelişim yönüne ve üretimin gelecek ile ilgili kararlarının tamamen senin elinde olması gibi yetkilere sahip olmaya ihtiyacın var. Elinde olsa Honda burada üretmeye devam etsin istersin ama karar senin elinde değil. VW Türkiye'yi seçsin istersin ama karar senin elinde değil.
    Pek çok şeyi Türkiye'de üretilen hatta bazı parçaları Türkiye'de tasarlanan otomobiller ya da kamyonlar varsa da bunlar sonuçta bize ait değil. Dünya'da Türk çalışanı, hatta mühendisi, tasarımcısı Türk olan şirketler var ama bu onları Türk markası yapmıyor.
    Akaryakıtlı motorları (bu işte en azından bir üretici olabilme imkanı varken) kaçırmış olan ülkemizin bu elektrik ve yazılım ağırlıklı çağı da kaçırması, bir üretici, teknoloji sahibi olma imkanından yoksun kalması kabul edilemez telafi edilemez ya da telafi edilmesi çok zor olur.
    Maalesef bu sürece tarihimizin en fiyasko hükümeti ve kötü zihniyete sahip milleti olarak giriyoruz. Evet en kötü milleti. Nasılsanız öyle yönetilirsiniz.
    Ülkemize değer katacak bizi ilerletecek şeylerden de onlara yatırım yapmaktan da uzak , yaklaşacağına dair de hiç ışık göstermeyen bir yönetim ve ona bağlılıktan vazgeçmeyen dizilerle dünyaya hükmettiği zannına kapılan halk.

    Peki devlet böyle de zenginler ya da halk daha mı iyi? hayır.
    Hep verdiğim örnek aksa jeneratör.
    Adamlar yıllardır yapıyor bu işi ve en büyük giderleri olan içten yanmalı motoru üretmek ya da yerli olarak böyle projesi olan birine destek şeklinde bir planları kesinlikle yok. Bu kadar gelişime kapalı adamlar. Bütün düşündükleri para kazanmak. Mümkün olan en az efor, en az yatırım, en yüksek ve en kısa zamanda gelecek kar.
    Bir Yahudi iş adamı petrol ürünleri ile üretilecek ilaçlar olduğunu görünce bunlara yatırım yapıp o işi kapmakla kalmamış üniversitelere para akıtıp bu konuda yapılacak sağlık araştırmalarının finanse etmiş, bu yöne kanalize etmiş. Yani adam tekel haline gelip canan Karatay gibi yoluna taş koyacak açıklama yapanları aforoz edebilecek, kendi kendini koruyan, yahudi için sistemi giyotinlerle savunan beyni yıkanmışlar üretecek duruma gelene kadar konuya parayı basmış. Sonuç hakkında muhalif söz söylenemez bir gelir kaynağı. Bunu çok fazla alanda yaptılar. Bizimkiler ise uzun süreçte daha fazla gelir getirecek ama kısa zamanda getirisi olmayan ve emek çalışma ve azim gerektiren işlerle hiç ilgilenmiyor.
    Honda ice yaptığı için jeneratör de üretiyor, Aksa jeneratör yapıyor motor başkasının malı. İnsan en azından küçük bir arge merkezi kurup 10-15 mühendis koyar bi de yıllık bütçe ayırır. En azından ilk önce iki silindir bir motor yapmaya çalışır. Eminim bunu biraz idealist mühendisler işe alsalar bir iki yılda başarırlar.
    Merhum Erbakan hoca başak motoru yaptığında açılan ihale için götürmüş (rakamları atıyorum), bu 3.0 lt yakıyor saatte, yabancılarınki 2.7 yakıyor, bunu alamayız demişler. Gittik çalıştık 2.6 yakanı yaptık gene almadılar diyor.
    Hâlbuki 3.0 yakan yerli motor bile bizim için daha ekonomik idi. Niye ekonomideki çarpan çoğaltan etkisi döngüsünü kuracaktı. Bu aynı zamanda senin dediğin şeye de geliyor. Sadece %50 için niye biz yapalım? diyorsun. Bi de şöyle sor %60 ını biz üretirken para niye dışarıya aksın?
    Önce 3.0 lt/s yakan su motorunu yaptın, sonra daha iyisini o temel üstüne yaparsın, yakıttan tasarruf da gelir. Sonra bunu nasıl daha ucuza üretebiliriz dersin o da olur. Sonra dersinki ya biraz da sessizini yapalım o da olur. Ama o ilk 3.0 yakan yapılmasa hiç biri olmaz. Oldu mu, Olmadı. Neden çünkü 2,7 yakan yabancı versiyonu vardı ve devletçi olmayan bi hain cebine koyduğu üç beş kuruş için yabancı olanı aldı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 14 Nisan 2019; 13:4:30 >




  • CihangirCanavarı kullanıcısına yanıt
    İşte mevcut hükümet hep söylediği gibi gerçekten milli duygulara sahip olsa ve biraz da ekonomiden anlasa ithal otomobilin 100 bin tl olanından alacağı 100 bin tl vergiden yerli otodan alacağı 25 bin vergi çok daha fazla ve karlı bir iş bizim için.
  • %100 yerli yerine sadece yerli kelimesini kullansalar durum gayet normal olacak.
  • Kimsede bu arkadaşa dememiş mi benmi kaçırdım anlayamadım?

    Mesele burada bir yabancı aracın yerlilik oranı değil canım kardeşim. İsterse saydığın araçların %100’ü Türkiye’de üretilsin. Ürünün tanesini 3 dolara satarsın. Sana markayla 30 dolara geri satarlar. Burada asıl amaç ülkeden döviz çıkışını engellemek, yurt dışına araç satmak ve ülkeye sıcak para girişi sağlamak ve iş istihdamını arttırmak.
  • Yerli otomobilden daha yeri araçların olması bişey ifade etmez. Bir yerden başlanacak, geliştire geliştire ilerlenecek.

    Mesela iha lar sağdan soldan parçalar alınarak imal edildi. Daha sonra ithal edilen parçalar yerli olarak üretilerek yetkili oranı yükseltildi.

    Otomobil de bu şekilde olacaktır. Eğer ki bişey ortaya çıkarırlarsa.
  • edgar1899 kullanıcısına yanıt
    Hangi açıdan yakalanabileceğini düşünmüyorsunuz hocam? Meraktan soruyorum, bu kadar süredir haber yapmak dışında çalıştılar ise %50 yakalanmalı çünkü
  • Tam da aradığım bilgiler . Teşekkürler . Çıkarın da bir görelim artık şu aracı . Rakamlarla meseleyi sulandırmak dışında yapılan birşey göremiyoruz malesef .
  • Yerli ve milli aynı anlama gelmiyor. Birazda medyanın suçu bu kavram karmaşası. Habere gelecek olursak %50 hiç fena bir yerlilik oranı değil. Önemli olan gelecek olan aracın milli olması. Gelebilirse tabi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 740turbowagon -- 15 Nisan 2019; 9:24:15 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.