Şimdi Ara

Yeni Macbook Pro hakkında her şey 'fiyatı, değişen özellikler ve fazlası'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
2
Favori
2.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Apple “Hello Again” adı altında yaptığı etkinlikle yeni Macbook Pro’larını tanıttı. Yaklaşık olarak 4 sene sonra yenilenen modellerde ilginç değişiklikler var diyebiliriz. Tanıtımın hemen ardından Türkiye satış fiyatları da apple.com üzerinden açıklandı. Eskiden en yüksek model fiyatı 9700TL olan 15” Macbook Pro fiyatlarında artık tavan ücreti yeni model ile 11099TL oldu. Peki yeni Macbook’larda ne değişti ?
     
    Yeni Macbook Pro hakkında her şey 'fiyatı, değişen özellikler ve fazlası' 
     
    Beklendiği gibi Apple yeni kasa dizaynında 12”’lik Macbook modellerini örnek aldı. Artık ayrıca yeni bir renk olarak da gümüşün yanında uzay grisi var. 13” ve 15” modellerinde yapılan kasa değişikliği ile 13” modeli 1.4KG ağırlığında ve bir önceki modelden yüzde 17 daha ince bir yapıda. 15” modeli ise yine bir önceki modelden yüzde 14 daha ince ve 1.8KG ağrılığında. 18mm’den 14.9mm’ye düşürülen ağırlığına rağmen Macbook Pro halen 10mm inceliğe sahip olan HP’nin Spectre ve Acer’ın Swift 7 laptoplarından daha kalın. 
     
    Yeni nesil Macbook’larda en çok dikkat çeken özelliklerden biriside Force Touch Trackpad’in tam olarak 2 katı büyütülmesi. Macbook’ların en başarılı özelliklerinden biri olan ve kullanım kolaylığı ile öne çıkan trackpad artık Magic Trackpad 2  aksesuarı ile neredeyse aynı boyutta ama kasaya entegre bir şekilde kullanılabilecek. Klavye tarafında ise yine 12” Macbook’da ilk olarak rastladığımız kelebek mekanizmasının, 2.nesil geliştirilmiş bir versiyonu kullanılmış. İlk nesil kelebek klavyesi düz yapısıyla çok şikayet almıştı ancak Apple bu yeni nesil klavyenin gezinme ve tepki sürelerinin çok daha başarılı olduğunu söylüyor.
     
    Yeni Macbook Pro hakkında her şey 'fiyatı, değişen özellikler ve fazlası' 
     
    Apple yeni nesil Macbook Pro’ya Apple Pay ödemelerini yapabilmenize olanak sağlayan Touch ID yerleştirmiş. Touch Bar içerisinde en sağda yer alan bu parmak izi okuyucusu iPhone 6S’lerde kullanılan donanım ile aynı. Apple’ın T1 çipinin desteklediği Touch ID ile artık Macbook üzerinde Apple Pay ödemelerini yapabilecek ya da sisteme girişlerde parmak izinizi kullanabileceksiniz. Bunun haricinde bir yine parmak izinin okutulması ile beraber kullanıcı hesapları arasında hızlı bir şekilde geçişte yapabileceksiniz.
     
    Yeni Macbook Pro hakkında her şey 'fiyatı, değişen özellikler ve fazlası' 
     
    Lansmanın belki de en heyecanlandıran tarafı Macbook’lar üzerinde fonksiyon tuşlarının kaldırması ile yerine gelen ve Touch Bar adı verilen özellik oldu. OLED bir ekran üzerinde Macbook’un çeşitli fonksiyonlarını kontrol edebildiğiniz bu mekanizma ile uygulamaların çeşitli özelliklerini direk olarak klavyeden kontrol edebileceksiniz. Galaxy Note 4 Edge telefonunda Edge ekranını hatırlarsınız. Bir uygulama içerisinde iken eğer o uygulama destekliyorsa, uygulamanın çeşitli özelliklerini direk Edge ekranı üzerinden kontrol edebiliyorduk. Macbook üzerinde de uygulamaların destek vermesi ile, çeşitli özellikler Touch Bar üzerinde kullanabilecek. Örneğin Safari içerisinde tam ekran kullanırken açık olan sekmeleri Touch Bar üzerinde görüntüleyebilecek ve bunlar arasında hızlı geçişler yapabileceğiz. Bir nevi uygulamaların menüleri içerisinde yer alan çeşitli özelliklerine direk olarak klavye üzerinden kolay erişim sağlanabilecek diyebiliriz. Apple Touch Bar’ın özelleştirilmesi için gerekli olan yazılımı da geliştiricilerin hizmetine sundu. Eski fonksiyon tuşlarını ben çok kullanıyordum diyenler de merak etmesin zira FN tuşuna basılı tutmanız ile beraber yine bu fonksiyonları Touch Bar üzerinde kullanabilmek mümkün olacak. Microsoft uygulamaları, fotoğraflar , mesajlaşma ve Final Cut Pro gibi bir çok uygulama Touch Bar desteği ile geliyor olacak. Touch Bar ayrıca özelleştirilebilir bir yapıya da sahip. Bu şekilde finder kullanımı gibi bir çok alanda, Apple’ın desteklediği oranda bu OLED barı kendi zevkimize göre kullanabileceğiz. Touch Bar’da tıpkı Macbook ekranı gibi geniş renk skalası P3 destekliyor.
     
    Touch Bar’ın sol tarafında yer alan ESC tuşu her zamanki yerinde Sierra tarafından yönetilecek. Duruma göre iptal veya onay tuşları da, ESC yani çıkış tuşunun yerinde belirebilecek. Orta kısımda ise uygulamaların kısa yol fonksiyonlarını kontrol edebileceğiniz alan yer alacak. Son bölümde ise parlaklık,ses ve Siri gibi yine sistem fonksiyonlarını kontrol edebileceğiniz bölüm olacak. Bu bölümü ayrıca arzu ederseniz kapatabilir ve uygulama alanını buraya doğru genişleterek daha geniş bir alanda kullanabilirsiniz. 
    iPhone 7 Plus incelememde yeni Wide Color Gamut geniş renk skalasını sizlere tanıtmış ve yeni nesil Macbook Pro’lar da geleceğini söylemiştim. Apple 5k iMac, iPad Pro 9.7’ ve iPhone 7 modellerinden sonra artık yeni nesil Macbook’larda da P3 geniş renk skalasını kullanıyor.  Macbook Pro’nun yeni nesil kullandığı ekran panelleri de artık %67 daha parlak, %67 daha yüksek kontrastlı ve %25 daha fazla renge destek veriyor. Ekranı ise 12inch bir Macbook kadar ince.  Ekranın parlak değeri ise 500nit.
     
    İşlemci tarafında da yenilikler var. 15” modelinde Intel Core i7 6.nesil işlemci, bir önceki nesilden 2.3x daha hızlı Radeon Pro ekran kartı ve 2TB’a kadar %50 daha hızlı SSD ile geliyor. Polaris mimarisi kullanılan Radeon Pro 14nm FinFet işlemi ile üretilmiş. 15” giriş modelinde Radeon 450 bir üst modelde ise Radeon 455 ekran kartı yer alıyor. Her ikisi de 2GB ön bellek ile gelen bu modelleri arzu ederseniz özelleştirerek 4GB belleğe sahip Radeon Pro 460’a yükseltebilirsiniz. SSD ise önceki modellerin aksine değiştirilebiliyor. Buda gelecekte yükseltme yapmak isteyen kullanıcılar için güzel bir haber.
     
    Yeni Macbook Pro hakkında her şey 'fiyatı, değişen özellikler ve fazlası' 
     
    Yeni termal mimarisi ile daha sessiz bir Macbook olacağı Apple tarafından söylenen yeni modellerin, hoparlör yapısı da daha geliştirilmiş. İki kat daha fazla dinamik aralığı kullanan hoparlörler, %58’e kadar daha yüksek ses ve iki buçuk kata kadar daha yüksek bas oranlarını önceki nesille göre verebiliyor. 13” modelinde ise harici ekran kartı yok ve modeline göre Core i5 ve i7 işlemcileri ile Intel Iris Graphics kullanılmış.  Tüm modellerde maksimum değer olarak 16GB’lık bellek seçeneği yer alıyor. Apple pil ömrünü korumak adına 16GB’den daha fazla bellek seçeneği olmasına izin vermemiş.

    Yeni Macbook’ların belki de en çok eleştirilen tarafı bağlantı noktaları. 4 adet Thunderbolt 3 USB-C girişine sahip olan Macbook’lara artık display port, HDMI hatta USB bağlantılı bir cihaz eklemek için maalesef dönüştürücü satın almanız gerekiyor. Bu dönüştürücülerinde ek olarak 150 TL ve üzerinde maliyeti olduğunu hatırlatmak isterim. iPhone’unuzu şarj etmek istediğinizde bile maalesef dönüştürücü kullanmak zorundasınız. Bu dört portun üzerinden herhangi biriyle de ayrıca cihazı şarj edebileceksiniz tabi yine aynı şekilde Magsafe şarja da bu noktada elveda demek zorunda kalıyoruz. Bu arada cihazı 2 noktadan da iki ayrı adaptörle, aynı anda şarj edebilirsiniz ancak Macbook böyle bir durumda sadece tek bir şark noktasından güç çeker. Belki merak edeniniz olur diye bu bilgiyi de eklemek istedim. Bu yeni bağlantı noktaları belki 3 sene sonra standart hale gelebilir ancak günümüzde yaygınlaşmaması ve bir çok dönüştürücü ihtiyacı ile dağınıklık yaratacak olması sebebiyle pratik bir kullanım oluşturmayacaktır.  Bu arada 4 adet Thunderbolt portlu modeller minimum 7199TL’den başlıyor Bunun altındaki modellerde 2 adet bağlantı noktası var. Bu bağlantı noktalarından birisini şarj için kullanacağınızı düşünürsek geriye düşük modeller için sadece bir adet USB-C portu kalıyor. 4 adet bağlantı bulunan modellerde 2’si solda diğer ikisi ise cihazın sağ tarafında yer alıyor.

    Apple lansmanda Macbook’ların 2 adet 5K harici monitörü aynı anda destekleyebileceğini LG monitörler üzerinde gösterdi. Tanıtımda LG monitörlerin kullanılması, üretimi durdurulan Cinema Display’den sonra Apple’dan yeni bir monitörün belirli bir süre daha gelmeyeceğini gösteriyor . Bu arada lansmanda gösterilen LG monitörler Tunderbolt 3 bağlantısını destekleyecek ve 4K modeli 699.95 dolar, 5K modeli ise 1299.95 dolardan Apple Store’da satışa çıkacak.

    Yeni nesil Macbook Pro yine 10 saat batarya ömrü sunuyor. Eski fonksiyon çubuğunu geri istiyorum diyenler için ise 13”’lik düşük seviye bir model sunulmuş ve fiyatı 5309TL. Uzay girişi rengi de bu model için sunulmamış. Apple’ın meşhur ışıklı logosu da maalesef artık yok. Arka aydınlatmalı logo kaldırılmış. Kullanıcıların en beğendiği özelliklerinden biri olan ışıklı Apple logosu için bazı kullanıcılar garantilerini hiçe sayarak iPhone’larının içini açtırtıp arka taraftaki logoya ledler yerleştirerek cep telefonlarında da logoyu ışıklı yapabiliyordu. Ancak Apple bu özellikten sıkılmış olsa gerek.

    Macbook Pro’lar yeni neslin açıklanması ile beraber ayrıca ufak bir zamda gördüler. Türkiye’de 15” 512GB modeli 9700TL’den satılıyordu.
     
    Yeni Macbook Pro hakkında her şey 'fiyatı, değişen özellikler ve fazlası' 
     
    Bu model harici ekran kartı olan tek modeldi. Yeni fiyatların açıklanması ile beraber de 512GB’lık versiyonun fiyatı 11.099TL’ye yükseldi.  Ancak bu sefer Apple ekran kartını daha düşük bellekle diğer modele de koydu ve fiyatını da 9499 TL olarak açıkladı. Ancak 256GB SSD’ye sahip bu modelde depolamayı 512GB’a özelleştirilmiş sipariş olarak çıkardığımızda fiyat yine 10.299TL olarak gözüküyor ve eskiye oranla daha pahalı bir alım seçeneği olarak karşımıza çıkıyor.

    Yeni Touch Bar özellikle tasarımcılar için kullanım kolaylığı açısından bir çok avantajı beraberinde getirecek. İlk aşamada Touch Bar destekli gelecek olan Final Cut Pro ile, full ekran modun da çalışmakta olduğunuz timeline üzerindeki projenizi Touch Bar üzerinden kontrol edebileceksiniz.  Adobe’un ürünü olan Photoshop’ta ise yine Touch Bar’ın kolaylıkları kullanılabilecek.

    Apple Macbook Air tarafında ise herhangi bir değişikliğe gitmedi 13” modeli aynı şekilde satışa devam edecek. Bir çok kişinin taşınabilirliği ile tercih ettiği 11” modelinin üretimi ise sonlandırıldı. Bununla beraber retina ekrana sahip olmayan Macbook Pro 13” versiyonunda satışı yıllar sonra durduruldu. Tüm bu değişikliklerden sonra dizüstü tarafında satılan Apple’ın en düşük ücretli ürünü, 13’lik Retina ekrana sahip olmayan Macbook Air modeli oldu. Bu modelin fiyatı şu an için 4069TL.

    En pahalı Macbook Pro modelinin özelliklerini yükseltmek istediğiniz zaman ise ödeyeceğiniz rakam tam olarak 17.099TL.
    Yeni Macbook Pro 720p Facetime HD kamera, Bluetooth 4.2 bağlantı, 802.11ac, 802.11a/b/g/n  gibi WiFi protokollerini de ayrıca destekliyor.







  • Apple'in fiyat stratejisi ikinci el araclarla kapisir hale gelmis.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Macbook Pro'ların fiyatlarını bu kadar abartılı eletirmek çok doğru değil. Hp spectre, dell xps 13 gibi aletler de 6 bin civarındalar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • applehaber diye bir site daha açsanız direk orda devam etseniz konular çok dağılmamış olur. nede olsa menteşesine kadar haber yapacaksınız.

  • Apple ın köklü değişiklik yaptığı ilk ürünü hiç bir zaman almayacaksın. 1-2 seneye bir çok noktada düzeltme gelecektir.
  • Sıradaki haber: Macbook Pro almak için 10'5 neden :)

  • Apple otomobil üretecek mi üretmeyecek mi? Bence üretecek. Baksanıza, otomobil işine fiyatlardan başlamış bile. Bilgisayarlarının fiyatları, daha şimdiden otomobillerle yarışıyor hale gelmiş. :D

  • O bu değilde, hdmi, usb, magsafe gibi bağlantıların çıkarılmasının manası nedir ???

    Bu kadar para verip iphone için bile dönüştürücü kullanmak saçmalık değilde nedir?
  • ? Günlükleri...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: a.f.y.

    O bu değilde, hdmi, usb, magsafe gibi bağlantıların çıkarılmasının manası nedir ???

    Bu kadar para verip iphone için bile dönüştürücü kullanmak saçmalık değilde nedir?

    Bu inceltme takıntısından dolayı kaldırıldığını düşünüyorum. Bi reklam vardı ya belirli tuşları çıkarıp sonra eklenti diye satmak, Apple gerçekten bize bunu yapıyor.

    Marifet sanıyor bu ciddi ciddi, incelttik süper oldu filan ama o dönüştürücüleri kutunun içine ne zaman ücretsiz koyarsan o zaman adam olacaksın Sayın Apple Inc.

    Açıkcası şuan MacBook Pro Mid 2014 kullanıyorum. Ve son çıkana değişmem.
  • Parası olan alır, tasarım (kişiye göre değişir ama) üst düzey, malzeme kalitesi premium, osx'e daha aşina olan vardır. Vesaire vesaire. Ama bana göre çok ters ürünler. Bir kere 13" çok küçük, type-c dışında giriş olmaması facia, ayrıca 1-2mm daha ince olacak diye tonla istiyorlar. Donanıma göre parasını kesinlikle hak etmiyor. Son olarak da "oyun oynayanlar Windows alır, profesyonel olarak iş yapanlar macbook kullanır" diyen tipleri anlamak gerçekten çok zor. Dediğim gibi bu tamamen tercih meselesi. Ben mühendisim, ofiste çalışıyorum, "profesyonel" programları Windows üzerinde kullanıyorum. Profesyonel program demek sadece photoşop demek kod yazmak demek değildir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: trapspeed

    Macbook Pro'ların fiyatlarını bu kadar abartılı eletirmek çok doğru değil. Hp spectre, dell xps 13 gibi aletler de 6 bin civarındalar.

    En pahalı Macbook Pro modelinin özelliklerini yükseltmek istediğiniz zaman ise ödeyeceğiniz rakam tam olarak 17.099TL.

    On yedi bin TL
  • Ya ben de bu apple haber işine girmeyi düşünüyorum da ne kadar kazanıyorsunuz pmden atar mısınız bir fikir olur hiç olmazsa.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: veteriner69

    quote:

    Orijinalden alıntı: trapspeed

    Macbook Pro'ların fiyatlarını bu kadar abartılı eletirmek çok doğru değil. Hp spectre, dell xps 13 gibi aletler de 6 bin civarındalar.

    En pahalı Macbook Pro modelinin özelliklerini yükseltmek istediğiniz zaman ise ödeyeceğiniz rakam tam olarak 17.099TL.

    On yedi bin TL

    Aklı selim insanın onu alacağını düşünmüyorum, baz model mercedes e200, 250 bin ama aracı 500 bine kadar doldurabiliyosunuz alan var mı ? Belki binde 1.... Aynı mantık. Zaten kimse 2tb ssd hayali kurmaz sanırım. Mbp 15 in giriş fiyatı 7, rouch id 13 ün ise 5 olmalı fazlası verilmez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 17.099 TL verip 720p Facetime kamera almak? Gerçekten etkileyici ...

  • Aletler güzel mi? Güzel. Ama fiyatları bizi aşıyor biraz.

    Bugün o parayı son parasıyla kuruşu kuruşuna verip aboov yarın nasıl ekmek alacam düşüncesi olmayan insanlara hitap eden aletler.

  • Kur böyle gittikten vergiler böyle arttıktan sonra ne beklenir. ÖTV öde KDV öde TRT Bandrol Vergisi öde. Sürekli artan kur. 6300(eğitim indirim ile)'e aldığım Macbook'un Amerika'da 3 yılda fiyatı değişmedi. Şuan çıkan 15'lik Üst model(opsiyonlar eklenmemiş hali) 11.0000 TL, Eğitim indirimi ile 10.000 TL civarı. Hatta olay sadece Macbook değil her şey bu kadar arttı. Laptop görüyorum. 2500-2700 Civarı. Ama 3 sene öncenin denk(şuan için o özelliklerin seviyesi ne ise, 3 sene önceki o seviyeye sahip özelliklerdeki bilgisayar) 1500-1700 TL idi. Keza telefonlarda aynı. Avrupa'da 2 sene önce 960 Euro civarı olan iPhone 6 Plus 64 GB'ın yerine şuan 1010 Euro civarı olan 7 Plus 128 GB var. Biz de ilk çıktığı gün 2950 lira olan cihaz 6S çıkana kadar bayağı bir fiyatı arttı. 7 Plus 128 GB 4200 TL.

    Vergi ve kur farkı olayına gelirsek. 1.5 otomatik ve dizel Clio'ların 70 Bin TL üstü Aynı şekilde Meganların 90 Bin TL üstü olduğu bir ülkeden ne bekliyoruz ki. Döviz aldı başını gidiyor hiç bir şey durduramaz. Ödenen vergilerle üreticinin karını geçtim sattığı fiyattan fazla vergi öderken ne bekliyoruz ki.

    Apple'ı savunmuyorum. Hatta son zamanlardaki politikası rezalet. Ama fiyatların bu noktaya gelmesinde sorumlu Apple değil.




  • Commander kullanıcısına yanıt
    +1 aynı cihaz var bende de

    baz modele 2 usbC koyup bi üstündekine 4 koyup satmak, aynı kasaya rahatca koyabilirken 2'yle sınırlamak tamamen 'usb girişlerini parayla satmak' demek..

    SD kart girişi olmaması ayrı bi skandal. Laptop kullanma amacım zaten sd kart gibi girişlerinin olup her işi yapabilmesi. e iPad'den ne farkı kaldı abi bunun

    magsafe gibi bir nimet gitti mesela. kolayca takıp sökülmesi, takılma durumunda anında çıkması ve en güzeli üstündeki bildirim ışığıyla tam şarj olduğunu anlayıp çıkarabilmek


    neyse 3.5mm kulaklık girişimiz duruyor

    bundan sonra da Dell XPS alırım galiba..
  • Magsafeden vazgecmek en buyuk malliktir. Late 2012 macbook pro sahibiyim. Bozulsa bile tamir ettirip ettirip kullanacagim.

  • USB Type A ve HDMİ olmaması büyük handikap bana göre. Eğer alacak olsam bir önceki nesil macbook pro alırdım.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.