Şimdi Ara

Yeni ev alımında KDV vs diğer vergiler neler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çatı dubleksi bir daire beğendim İstanbul’da. Gidip daireyi gormeden once prosedürün ayrintilarini merak ediyorum. İlgilendiğim daire 1 yaşında ama daha oturan olmamış ilanda yazana göre.

    1) Ev alirken prosedur ne? Emlakçıyı aradık, evi gördük, beğendik, sonra hangi işlemler yapılıyor?

    2) Baktığım ev toplam 210 m2 civari (terasla birlikte). Bu ev için, ne gibi vergi, harç vs ödemeleri var? Emlakçıya ne kadar ödüyoruz?

    3) Nelere dikkat etmek gerek? Şunu kesim unutma diyeceğiniz birşey var mı? Emlakçıyı ilk aradığımda sormam gerekenler neler?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Merhaba hocam.Kısaca belirtmek gerekirse;


    *Evin fiziksel durumunu,komsular ile görüşerek apartmanda akan kokan yer varmı gibi yerleri görüşmelisiniz

    *Evi mutlaka ama mutlaka ilgili belediye'den iskan vb hususlarda araştırınız.

    *Çatı dubleks tapuda yazıyormu ?

    *Evin cepheleri çok önemli.Kuzey cephe evler genelde emsallerine göre uygun olur.Kuzey hariç 3 cephe güzeldir .

    *Çatı dubleksler keyifli olduğu gibi mutlaka ama mutlaka zamanla masraf istiyordur.Çatı katından akmalar sızıntılar olacaktır buna şimdiden hazırlıklı olmalısınız.

    *Evin tapu bedeli sizin tapuda göstereceğiniz değer üzerinden hesaplanır. 100%4 oranında tapu masrafı +az miktarda döner sermaya vardır.Yasal olarak %2 alıcı %2 satıcı öder.Bu paylaşım nasıl olacak diye sormalısınız.Bazı satışlar alıcı tamamını öder bazı satışlarda yarı yarıya ödenir.

    *Belki de en önemli hususlardan birisi aynı ilan başka emlakcılarda varmı ? Varsa farklı fiyatlarda olma ihtimali çok yüksek onu mutlaka araştırın derim.

    *Sıfır daireler cok fazla kredi kullandırmıyorlar onu sorgulatmanız gerekecek.


    Aklıma geldikçe yazarım.Siz ilanı özelden atarsanız incelemek gözüme çarpan husus olursa belirtmek isterim.Rakam vb konular hakkında farklı şehirlerde olduğumuz için yorum yapamam ama genel hatları ile inceleme şansım olacaktır





  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Hocam cevap icin çok teşekkürler.

    Emlakciyla görüşürken bunları soracağım.

    Su sorularım var:

    • Ilgili belediyeye gitmeden iskan vb. hususlarını araştırmak mümkün mu? (Online bir sistem var mi?)
    • Cati masrafi ne civarda olur? 4-5 senede bir 20-30 bin tl gibi bir miktari sorun etmem. Ama çok daha fazla olursa ara kati tercih edebilirim.
    • Evin tapu ve doner masrafi disinda, 150m2 uzeri evler icin %18kdv haberi var internette. Bundan bahsetmemişsiniz, bu hangi durumlarda geçerli?
    • Cati duplex tapuda geçiyorsa, ben kafama gore, çatıda tadilat yaptırabilir miyim apartmana sormadan?
    • Sıfır daireler neden fazla kredi kullandırmıyor? Tapuda, degerini az gösterdiklerinden dolayı mi? Ben az göstermek istemiyorum. Hersey kitabına uygun olsun istiyorum. Bu arada, pesin alabilirim ama, bankanın da kontrolünden gecsin diye %10-15 gibi bir miktarını, 1-2 sene vadeli kredi almayı düşünüyorum. Bu mantıklı mi sizce?
    • Evi birden fazla emlakçı, ayni fiyatla ilana koymus. Bunlardan hepsi de gercekten o evi gösterebilir mi? (Yani digerleri sahte/kopya ilan olabilir mi?)
    • Emlakçıya ne kadar odeme yapıyoruz? Emlakçı parayı kimden alıyor? Emlakçı bize ne gibi hizmetler sunuyor?


    Direk bu ilan yerine, daha genel konuşmak istediğimden (o ilan olmazsa, başkasına da uygunalabilir bilgiler almak istediğimden), ilanı paylaşmadim. Yardimlariniz ve cevaplarınız icin tekrar çok teşekkür ederim.





  • Rica ederim hocam.



    -Online olarak değil ancak tapu örneği ile ilgili belediye'ye giderek detaylı bilgi alabilirsiniz.Özel bilgi olmadığı için 3.şahıslara bilgi veriyorlar(Antalya'da problem yok)


    -Hocam çatı konusunun ucu açık diyebilirim.İyi bir firmada yapıldıysa masraf süreci uzayacaktır ve rakam düşecektir.Ancak ben sıfır dairelerde akmalar gördüğüm için rakam ve süre konusunda bilgi vermem maalesef mümkün değil.


    -Siz alırken Kdv vb olayları ödüyorsunuz hocam.Sanırım sizin bahsettiğiniz husus gelirler vergisi diye düşünüyorum.Evi bu gün 100 liraya aldınız 2 sene sonra 300 liraya sattınız diyelim.Arada ki 200 lira için devlet sizden değer artış kazancı adı altında vergi alıyor.O vergi size alıcı olduğunuz için çıkmıyor.


    -Tapu'da yazsada yazmasada o bölüm size ayrılmıştır(teras kısmı).Genelde çatı dublekslerde 3 bölüm olur.Her katta 2 daire varsa 2 dairenin teras katı + ortak kullanım alanı şeklinde planlanmıştır.Size ait olan kısım tadilat konusunda size özeldir.Ancak tapuda çatı dubleks yazarsak tadilat konusunda eliniz daha güçlü olacaktır.+ Ek olarak apartman'da daha cok arsa pay sahibi olacağınız için şimdi olmaz ama ilerde kentsel dönüşüm için daha cok söz hakkı olabilirsiniz


    -Kredi konusu dediğiniz gibi maalesef yapan firmanın izin verdiği kadar kredi kullanılabiliyor.Aynı binada genelde girişler aynı ve dubleks ve arakatlar aynı krediyi kullandırırlar.Vergi kaçırdıkları için durum böyle maalesef.Aslında bu kredi olayı 2.el evlerde de aynı diyebilirim.5 yıl içerisinde satılan evlerde az önce belirttiğim vergi çıktığı için belli orandan fazla(rayiç bedelden fazla kredi kullandırılmaz).Ev konusunda içiniz rahat olsun diyorsanız kredi çekmenize gerek yok.Eve bankaya ücretini ödediğiniz taktirde eksper gelecektir.Sİzin adınıza tüm resmi evrakları araştıracaktır.BU hizmet için ortalama 1000 tl gibi bir bütçe ayırmanız gerekiyor.Bu durumda yine işler banka gözünden görülmüş olacaktır.


    -Evi birden cok emlakcı verebilir o konuda sıkıntı olmaz.Hatta sahibi bile vermiş olabilir :)

    -Emlakcı normalde bu kalem kalem yazılan hususları incelemesi gerekiyor.Belediyeden iskan,kredi durumu,tapu bilgileri nasıl yazılıyor,akan kokan yerler varmı ? , ama kimisi direk satışa yöneliyor kimisi müşterisi için emek vererek detayları inceliyor.Yasal olarak %2 yukarısını isteme hakkı yok.O rakam üzerinden pazarlık yapmanızı tavsiye ederim.


    Benim yaşadığım bir tecrübeyi size aktarmak isterim.Ben evi satmadan önce her şeyi ile ilgilenirim.Müşterime bu evi almayalım şu şu eksikleri var dedim araştırdık güzel ev baktım.Satış harici istedim ki güzel bir ev olsun ama olmadı beni dinlemedi gitti başka emlakcının öve öve bitiremediği evi aldılar..Sonra evden bir çok sıkıntı yaşadı bana yüzünü kızarta kızarta geldiler bunları nasıl çözeriz dediler.Çözülebilecek kadar basit şeyler değildi maalesef.O yüzden bazen müşterilere çoğu emlakcı detay vermek istemiyor.Araştırmak size kalıyor





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.