Şimdi Ara

[YENİ BAŞLIK] Oyunlarda 'Texture Shimmering' Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba bu sorunu yaşayan ve bunun sorun olduğunu kabullenip çözüm arayan arkadaşlar. Eğer bu sayfaya geldiniz ve yazıyı okuyorsanız size birkaç bilgi vermek istiyorum. Tek seferde tüm forumların, videoların, görsellerle ilgili yazılanların özetini arıyorsanız bu yazım size göre olacak çünkü ben de yazarken aslında zihnimde tanımlamış ve tamamlamış olacağım. İyi okumalar!


    Konuya girmeden önce; bu ve diğer tüm forumlarda açılmış bir başlık olmasına rağmen sanırım Türkçe bilgiler arasında en güncel ve derli toplu konu başlığı bu. Mümkün olan en kapsamlı iletiyi oluşturacağım ancak yine de her şeyi (sorunun kendisi, çözüm önerileri ve gerekli her bilgiyi) en ince detayıyla da anlatmayacağım. Bu başlık; yaşadığı sorunu, sorun olarak kabul etmiş, çözüm arayıp bulamayan, kafası karışık ve görüntüye dikkat edenlerin toplanıp özet bilgi edinme yeri ama çok da özet değil :) Eğer bir çözüm bulursam ve genel olarak çözüm sağladığını fark edersem bunu virgülüne kadar ayrıntısıyla anlatmaya çalışırım.


    Konuya girmeden önce v2; daha önce benzer başlığı açtım ve orada ilk karşılaşma anımı yazdım, şimdiyse konudan biraz daha haberdarım https://forum.donanimhaber.com/ryzen-3600-5500-xt-oyunlarda-texture-shimmering-sorunu--148324676


    Öncelikle çözümü bulamadım. Kafanız karıştıysa, ilk başta kendinizce grafik ayarlarını deneyip bi şeyler yapmaya çalıştıysanız ve olayın ne olduğunu anlamaya çalışıp araştırdıysanız ama bir türlü de çözümlenmediyse... Yalnız değilsiniz. Sorunun adı bile net değil. Texting shimmering buna en çok verilen isim. Bad antialiasing, texture flickering, jagged shadows/edges ve benim henüz bilmediğim tanımlarla aktarılıyor.


    Birkaç şeyi iyi anladım, onlardan bahsetmek istiyorum. Yabancı ve Türk kaynaklı yorumlardan okuduğum bilgileri 'genel geçer haliyle' derleyeceğim:


    1) Bu sorun, seninle aynı sisteme sahip herkeste yok, sadece sana özel de değil (bu çok önemli)

    2) Bunu normal karşılayıp veya bu sorunu görmezden gelip hayatına devam eden oyuncular var

    3) NVIDIA ve AMD kullanımıyla ilgili değil

    4) Monitör paneli, monitör inç değeri, heartz değeri, oynadığınız oyun, işletim sistemi, sürücü güncelliği, ekran kartınızın modeli ve daha pek çok etkenle ilgili değil

    5) Gördüğüm kadarıyla 1080p kullanımda oldukça yaygın ancak diğerlerinde var veya yok diyemiyorum (1080p kullanımda olması şüphe uyandırıyor)

    6) Belki PSU farkıdır, henüz o konuda bilgi sahibi değilim. Olayın elektrik akımıyla ilgili olduğunu söyleyen de olmuş

    7) İnternet bir cadı kazanı, yalan bilgi oldukça yaygın ancak yine de şunları belirtelim: İşletim sistemini orijinal/crackli kullanan da, buna format atan da, pek çok monitör değiştiren de, sistemini baştan aşağı 0'dan yenileyen de, ekran kartında başka bir markayı tercih eden de, grafik kartlarının ayar paneli üzerinden değişiklikler yapan da, sürücülerini güncelleyen de, dairesinden taşınıp sistemini yeni evde çalıştıran da, monitör bağlantı kablosunu (hdmi, displayport, vga) değiştiren de, çözünürlük ve heartz değerleriyle oynayan da, low-medium-high ayarlarını deneyen de ve daha bilimum akla gelebilecek yöntemlerin başında kafa patlatan da sorunlarının bir şekilde devam ettiğini yazıyor.

    8) Bazıları çözüm önerileriyle veya kendi yöntemleriyle sorunun azaldığını anlatmış. Ancak hiç değişiklik yaşamamış olanlar da var (ben onlardanım). Sorunu ortadan kaldırdığını söyleyenlerde ufak bir ayrıntı var ---> sonraki maddeyle ilgili

    9) Her kullanıcıda birebir aynı sorun yok (bu da önemli). Bazılarında daha yoğun ve daha az alanda mevcut, bazılarında daha az belirgin ve daha çeşitli alanda görülüyor. Dolayısıyla ufak bir pürüz yaşanıp çözülmesiyle daha belirgin ve daha çok kusurla mücadele edenlerin sorunları aynı olmadığı için, çözümleri de bir değil.

    10) Ne tarz problemlerden bahsettiğimi, gerçekten ne anlattığımı bilmeyenler/yaşamayanlar/araştırmayanlar anlamayacaktır fakat amacım zaten onlara anlatmak değil, burada derttaşlara yönelik bir şeyler konuşuyorum, onlar beni anlıyor.

    11) Yazılımsal bir sorun olduğu düşünülüyor ancak asıl soru: Neden herkeste yok? Cevabı belirsiz

    12) Çok yaygın bir sorun değil. Görmezden gelenler çoğunlukta deniyor, bu yüzden bununla ilgili firmalarca atılmış bir adım da yok

    13) Çok taze bir şey değil, en azından 4 yıllık bir geçmişi var

    14) Sorun ne? Bilmiyorum. Çözüm ne? Bilmiyorum. Bunu sır yapan en baskın detay, pek çok kişide bilgisayar üzerinde hiç değişiklik yapmamasına rağmen aniden ortaya çıkmasında

    15) Windows kaynaklı olduğunu söyleyenler çoğunlukta ancak güncellemelerle ilgili olup olmadığına dair bilgiler net değil

    16) Pazartesi normal şekilde oynadığı oyunu, salı günü göz yoran görsel sorunlarla oynadığını ve bunun neden başladığını bilmediğini söyleyenler epey fazla. Fakat bende ilk aldığım günden beri bu şekilde oldu

    17) Kaç para verildiği, ne kadar lüks bir sistem kurulduğu önemli değil, ben 7 bin liralık bir sistem aldım, bu sorunu 15 liralık sisteminde yaşayan da mevcut

    18) Genelde böyle bi sorun yaşayıp bazı oyunlarda hiç sıkıntı yaşamadığını söyleyen var

    19) Ortam değiştirdiği halde değişiklik olmadığının söylenmesine rağmen elektriğin sorunda etkili olduğunu söyleyenler yaygın. Kablolamada veya kabloların temasında sorun olacağı aktarılıyor

    20) İyi bir hazır sistemde bunlar yaşanırken, ondan daha alt seviyedeki hazır sistemde yaşanmadığı da oluyor

    21) Çözümü için uğraşan ve çözen kişi sayısı çok az (belki de yoktur). Yeni bir sistem kurulsa da bunun yaşanacağı görülüyor. Ta ki biri bunun neden kaynaklandığını bulana dek

    22) Maddeler arasında saymadığım pek çok detay var; sorunun çözümüne ilişkin öneriler, farklı şekilde yansıyan sorunlar, çeşitler, sorunun adı... Kimisini hiç öğrenmedim bilmiyorum, kimisi şuan aklıma gelmediği için yazılmadı. Yoksa bu detaylar bitecek konumda değil. Amacım yapabildiğim kadar her şeyi derleyip bilgilendirmek. Kendimi bu illete adadım çünkü can sıkıyor bu kadar para verip karşılığını belirsiz bir sebepten alamamak.

    23) Göklerden gelen sır dolu bir sebepten; oyunlardaki kenar yumuşatma ve pürüzlerin çalışmadığını, bunun grafik ayarıyla ilgisi olmadığını söyleyebilirim. Oyunlarda, ekran kartınız ne kadar iyi olursa olsun, hangi grafik ayarıyla oynarsanız oynayın, TAA FXAA MSAA, Sharpening, Scaling, Anti-aliasing, Anisotropic Filtering vb ayarlar (ya hepsi ya bazıları) çalışmıyor, pürüz ve sertleşmeler giderilemiyor.

    24) İlk başlarda bunun yazılımsal olduğundan neredeyse emindim. Monitörümde oyunu açtığımda gözüme bi şeyler battı, bazı oyun için ayarlar ve Radeon Software düzenlemeleri yaptım. Sonuç değişmediğinde aynı özelliklere sahip bilgisayarlarda oynanmış oyunların gameplay görüntülerini izledim, videolarda sorun göremedim. Bunun üzerine kayıt defterlerini, pil seçeneklerini, oyun modunu, game boost programlarını, windows'un bazı klasörlerini, uyumluluk ayarlarını karıştırdım, her birini tek tek deneyip oyunu açtım... değişmiyordu. 'Du' fazla, hala değişmiyor.


    Konuyu olabildiğinde güncel tutacağım, gerektiğinde madde ekleyip ciddi bir çözüm önerisinde düzenleyip yayınlayacağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheAnalyzer -- 17 Mart 2021; 14:43:21 >







  • "Ya kardeşim ne anlatıyorsun sen?" diyenler ve merak edenler için videolar koyuyorum. Siz de bahsettiğim tanımları sağa sola yazıp aratabilirsiniz. Arkadaşlar buralardaki sorunları çözememişler. Dikkat ederseniz hepsi aynı dertten mustarip değil aslında, benziyor birbirine.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheAnalyzer -- 17 Mart 2021; 15:35:27 >




  • Hocam ben de benzer bir dertle boğuşuyorum. RX 580'den RTX 3060'a geçmemle başladı sorun.

    Çoğu oyunda bir bulanıklık söz konusu. Yerleri, nesneleri, uzağı netlemiyor oyun. 1080p değil de 360p 460p oynuyorum gibi.

    Bazı oyunlarda o kadar kötü bir etkisi oluyor ki resmen monitöre bakamıyorum. Örneğin NFS Heat. Bu oyunda hiç olmadığı kadar sorun var. Tabelalar yüklenmiyor binalar yüklenmiyor, araba detayları berbat vb.

    Sorunun ekran kartından olabileceğini düşünüyorum ben.

    Açtığım bir konu var ona bir göz atmanızı isterim.

  • Elitforce kullanıcısına yanıt

    Başlığı yazabilirseniz bulurum üstat.


    Geçen gün denemek için GTA V açtım, Franklin ve Lamar'ın araba çaldığı ilk sahneyi oynuyorum. Bölümü bitirdikten hemen sonra sokaklardan arabayla geçiyorum, bazı zamanlar grafik kalitesi o kadar düşüyor ki çoğunu ultra veya high ayarlara getirmiş olmama rağmen low ayarlarla 720p oynuyor gibi oluyorum, sanki hareket ettirebildiğim bi sulu boya.


    Yani bu sistemi gözümüzü de doyursun diye alıyoruz, yoksa tüm oyunlar lowda oynanabilir ama o verdiğimiz paraya yazık olunca üzülüyorum açıkçası

  • TheAnalyzer kullanıcısına yanıt

    https://forum.donanimhaber.com/rtx-3060-sistemde-oyunlarda-bulanik-goruntu--148371858


    Açıkçası bendeki sorunun ne olduğundan pek emin değilim. RDR2'de TAA ayarını medium veya high yaparsam oyun oynanmaz derecede bulanık oluyor. MSAA açarsam netlik elde edebiliyorum.


    BF1 oyununda FXAA ve TAA ayarı var. FXAA açarsam etraf çok tırtıklı oluyor. TAA açarsam tırtıklar gidiyor fakat yerler, binalar kesin çizgilere sahip olmuyor. Etrafı net göremiyorum. Anca çözünürlük ölçeğini yüzde 200 yaparsam net görüntü alabiliyorum.


    Control oyununda duvardaki posterleri, yazıları "yüklenmemiş" gibi görüyorum. Ve yine bir bulanıklık sorunu var.


    Forza Horizon 4'te pek bir sorunum yok ancak RX 580'de oynadığım kadar keskin çizgilere sahip değil oyun. Daha çok yumuşatmaya uğramış gibi. Nvidia denetim masasından keskinliği arttırırsam RX580'dekine benzer bir görüntü elde edebiliyorum.


    NFS Heat ise apayrı bir konu. Oyunun bozuk olduğunu düşünüyorum. Aşağıdaki görselde göreceğiniz gibi texture acayip derecede yüklenmemiş bir şekilde. Ekran görüntüsünü yüzde 170 ölçekte çektim. Yüzde 100'de bırakırsam çok kötü bir görüntü oluyor. 1080p yerine 480p oynuyormuşum gibi. Ben bu işin içinden çıkamadım.


    Tüm oyunları yüzde 200 render ayarıyla oynayıp RX 580'dekiyle aynı FPS ve aynı netliği alacaksam ben 3060'a geçmekten ne anladım... :D[YENİ BAŞLIK] Oyunlarda 'Texture Shimmering' Sorunu 


    [YENİ BAŞLIK] Oyunlarda 'Texture Shimmering' Sorunu
    [YENİ BAŞLIK] Oyunlarda 'Texture Shimmering' Sorunu



    Ekleme: Demin NFS 2015'i kurup denedim. Aynı şekilde TAA ayarı ekranı çok bulanıklaştırıyor. Arabanın logosu ve neredeyse plaka okunmayacak seviyede oluyor. FXAA yapınca netleşiyor ancak bu sefer de çok fazla kırılma var. Eminim ki Payback'i kursam yine aynı şekilde sonuç alacağım. Ancak RX 580 ile çok net ve kırılmasız oynuyordum o oyunu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elitforce -- 25 Mart 2021; 0:50:9 >




  • Elitforce kullanıcısına yanıt

    Çok belirgin ve hatta oyununa göre epey rahatsız eden kusurlar var. Ancak şunda hak veriyorum, Heat bence de bozuk. Bu oyunun benchmark videolarına bakarsanız çeşitli ekran kartlarında çirkin görüntüler olduğunu görebilirsiniz.


    Şu çözümü bi deneyebilir misiniz? https://www.technopat.net/sosyal/konu/texture-shimmering-sorunu.815429//

  • TheAnalyzer kullanıcısına yanıt

    NFS 2015'de denedim bir faydası olmadı hocam.

  • Yok mu bunun çözümü ne denediysem hangi ayarı değiştirdiysem olmadı Masaüstündeki bazı simgelere bile olmaya başladı ne yapmalıyım

  • Bahsedilen sorunların, HDD'den okuma, VRAM'den okuma gibi etkenlerden olma ihtimali mevcut.


    Hareket halinde oluşan bulanıkların temel sebebi Adaptive Resolution Scaling'dir.

    Bu tarz bulanıklıkları DLSS gibi hizmetlerden yardım alınarak üretilmiş grafiklerde görme ihtimali yüksektir.


    Paylaşılan teknopat linkindeki gibi çözümleri deneyerek devam etmenizi tercih ederim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.