Şimdi Ara

Yeni başlayan biri için distro tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Amacın günlük kullanmak ve oynanması mümkün olan tüm oyunları en iyi performansla oynayabilmek, terminal kullanmaya alıştım daha önce ubuntu kurdum ama nvidia sürücümü tam anlamıyla yükleyemediği için terminal aracılığı ile kendim yükledim.Daha sonra arch linux denemek istedim manjaro kurdum, xfce sürümünde ethernet sürücüsünü yükleyemedi ve internete bağlanamadı hiçbir şekilde ancak kde ve gnome da bu sorun olmadı ve nvidia kapalı kaynak sürücüsünü sorunsuz yükledi.Fakat onda aur paketlerine güvenmediğim için pek bir uygulama kuramadım.Mesela ubuntuda google.com'a giriyorum tarayıcıdan ve chromu indirip direkt kurabiliyorum ama arch linuxde bunu yapamıyorum dosya .deb uzantılı olduğu için yükleyemedim.Yüklemenin yolları var tabiki bir şekilde ama bana karışık geldi.Ben mesela şifrelerimi kaydettiğim hesaplarıma giriş yaptığım bir uygulamayı özellikle tarayıcıları direkt kendi web sitesinden indirip yüklemeyi tercih ediyorum linux mağazasındaki paketlere güvenemiyorum.Bu arada ubuntuda hoşuma gitmeyen olayda sürekli popup çıkarıp ubuntu hesabı açmamı yada microsoft hesabı açmamı istemesiydi, böyle sürekli bir yerlere kayıt olup giriş yapmamı istemesi hoşuma gitmedi.Buna göre bana hangi distroyu önerebilirsiniz ? Fedora nasıldır mesela ? Oda arch tabanlı ama mesela .rpm dosya uzantılı yazılımı kendi web sitesinden indirip kurabiliyorum mesela microsoft edge gibi fakat manjaroya o kadar alışıp sevmeme rağmen bunu yapamadığım için soğudum açıkcası.Ben yeni başlayan biri için daha basit bir distro arıyorum, mesela bir uygulamanın linux versiyonu varsa o uygulamanın kendi web sitesine girip oradan indirip kurmak istiyorum ama manjaroda bunu yapamıyorum.








  • Selamlar


    İnternet'ten program indirmek genelde pek iyi bir fikir değildir. Kurmak istediğiniz programın paketlerini, distronun paket yöneticsinde veya uygun depolarda bulabilirsiniz. Distroların depolarına (AUR hariç) güvenemiyorsanız o distroyu hiç kullanmamanız daha iyi olur. AUR'u hariç tuttum çünkü o deponun bakımcıları kullanıcılar. Yok, distroyu kullanıp depoları kullanmayacaksanız da kendiniz kaynak kodundan derleyebilirsiniz, bu da birkaç satırlık iştir ama belki kurulum biraz uzun sürebilir.


    İllaki İnternet'ten hazır paket yükleyecekseniz de Flathub.org gibi bir siteden veya uygun flatpak depolarından yükleyebilirsiniz. Örneğin Google Chrome'u şu adreste bulabilirsiniz:

    flathub.org
    Google Chrome—Linux Apps on Flathub
    https://flathub.org/apps/details/com.google.Chrome

    Flatpak'leri kurmak için şu linkten bir seferliğine ayarlamanız yeterli, gerçi birçok distro artık flatpak hazır geliyor:

    flatpak.org
    Flatpak—the future of application distribution
    https://flatpak.org/setup/

    Fedora, son zamanlarda son kullanıcılar için yükselen bir yıldız. Popülerlik ve desteklenme konusunda, pazar payı en yüksek alternatifi *Ubuntu'lardan çok daha iyi bir konumda. Ayrıca, belirttiğiniz gibi Arch tabanlı değil, kendisi bağımsız bir dağıtım. Basitlik ve kolaylık konusunda görecelilik kesinlikle söz konusu, ama denemek için şansı hak ediyor ve terminalsiz de kullanmak mümkün. Kullanım kolaylığı bakımından Linux Mint, Pop_OS gibi seçenekler de önerilebilir. Fakat hangi distroyu kullanacak olursanız olun, resmî veya gayrıresmî İnternet sitelerindeki hazır paket programlar yerine ya depoları, ya flatpak'leri veya kaynak kodundan derlemeyi yeğleyin.





  • Ubuntu, en son denediğim 20.0x sürümünde, Windows, macOS 'un yaptığı gibi kullanıcıya sormadan "yeni yazılım paketleri, güvenlik yamaları" gibi bir popup ekran cıkardı. O ekranın çıkmaması için ayar baktım, bulamadım bulmak için çok da kasmadım cunku cok kullanacağım bir sistem değil ancak öyle bi ekran çıkarması bile sistemin saçmalığını gözler önüne seriyor. O tür bilgilendirme örneğin red hat enterprise linux gibi en iyi sürümlerde de çıkar ancak terminal'de bir paketyön ile güncelleme yapacağınızda, yalnızca bilgilendirme amacıyla cıkar, öyle durup dururken GUI ekranla beni tıkla modunda cıkmaz.

    Fedora, RedHat'in bir forku olarak başladı. Red Hat iyi olduğu için Fedora da iyi olmalı. Fedora hiç kurmadım ancak uygun bir dönemde bir kurup denemeyi düşünüyorum. Denediklerim arasında Knoppix de cok iyiydi. Ancak 64bit makinada hiç denemedim, kurmadım. Knoppix'in tek dezavantajı harddiske kurduktan sonra Türkçe klavye ayarlaması biraz zor ancak bu Knoppix-7x 'in 32bit versiyonu için geçerli daha yeni 64bit sürümler için durum nedir bilmem.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben Zorin OS derim tek geçerim. İkinci sırada ise Pop_Os ve ya Fedora olabilir. Yeni kullanıcaların bence arch tabanlı Manjaro dan uzak kalması lazım. Manjaro aslında geyet güzel ve hızlı ancak bir o kadar da kolay bozuluyor. rolling distro olmanın dezavantajı olsa gerek.


    Bu arada mx linux her ne kadar distrowatch da birinci sırada olsa da ben hiç beğenmiyorum. Aynı şekilde EndeavourOS da bence yeni başlayanlara göre değil. Linux mint olabilir ama dediğim gibi zorin, pop_os, fedora varken diğerlerini denemeye bile gerek yok.


    Bu arada Zorin iştetim sistemini ubuntu+ olarak görmek lazım. Kendi yazılım arşivi + deb + snap + flatpak desteği var. Yani ubuntu stabil sürümden sonra sürüm çıkaran ubuntu tabanlı bir sistem. Denemeyen herkese öneririm.





  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.