Şimdi Ara

Yazılımcılar Türkiye’yi terk ederken

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
9
Favori
5.313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bundan iki yıl önce, bir gün iş teklifinde bulunabileceğimiz yazılımcıların listesini çıkarmıştık,” diye anlatıyor yazılım kiralama alanında faaliyet gösteren internet şirketinin yöneticisi, “Listemizde 20 kişi vardı. Aradan iki yıl geçti. Kadromuzu genişletebilecek kaynağı nihayet bulduğumuzda gördük ki, listedeki 20 yazılımcıdan 18’i çoktan yurtdışına göç etmiş."

    Yazılımcılar birer, ikişer Türkiye’yi terk ediyor. Bunda şaşıracak bir şey yok belki de. Türkye'de olduğu gibi Batı ülkelerinde de sonu gelmeyen bir yazılımcı açığı var. Küresel kapitalizmin küresel emekçileri onlar ne de olsa.

    Ama düne kadar burada kalmayı tercih ediyorlardı. Burası önünde sonunda kendi memleketleriydi, sevdikleri insanlar, anaları, babaları buradaydı, şimdi durduk yerde ne gerek vardı vs.

    Hava bir süre önce değişti.

    “Bizim şirketten son dönemde dört kişi yurtdışına gitti," diyor, "Fintech" olarak adlandırılan finans teknolojileri sektörünün önde gelen şirketlerinden birinin kurucusu, "İşin garibi, daha yüksek ücrete gitmiyorlar. Üç aşağı beş yukarı aynı paraları alıyorlar gittikleri yerde. Avrupa'nın daha pahalı olduğunu düşünecek olursanız, hayat standartlarında ciddi bir düşüşü göze alarak gidiyorlar.”


    “Neden gidiyorlar öyleyse?”

    "Asıl mesele gelecek kaygısı. Mesela İsveç'e giden bir yazılımcının çocuğu TEOG'da iyi puan alamamıştı. Kaydı İmam Hatip Lisesi'ne çıkınca gitme kararı verdiler. Çocuk yeni okulunda İsveççe, İngilizce ve Almanca öğreniyor şimdi."

    Veriler de onun ve yazılım kiralama alanında faaliyet gösteren şirketin yöneticisinin anlattıklarını doğruluyor. Yiğit Güneli, Fatih Erikli, Kemal Soylu tarafından kitle kaynak yöntemiyle derlenen ve Hana Kamer tarafından görselleştirilen verilere göre yurtdışına gidenler arasında bilgi teknolojileri çalışanları büyük çoğunluğu oluşturuyor: (Grafik, yurtdışına gidenlerin mesleklerini ve gittikleri ülkeleri gösteriyor. IT olarak adlandırılan meslek, Bilgi Teknolojileri. Yani yazılımcıların da yer aldığı grup.)

    http://t24.com.tr/yazarlar/baris-soydan/yazilimcilar-turkiyeyi-terk-ederken,18356

    https://eksisozluk.com/yazilimcilarin-turkiyeyi-terk-etmesi--5480403?p=1







  • Sadece yazılım mı gidiyor sizce. Ben mimarım burada aldığım maaş 5bin tl, hadi kendi işimi kursam yıllık 200 bin tl gelirim olur. Yazın abd ye taşınıyorum hemde temizlik görevlisi olarak, maaşım ise 2400 dolar olucak. Şimdilik böyle gidip, şirket kurmayı düşünüyorum orada. Türkiyede üniversitelerde konferans veriyorum ve parametrik ( bi nevi yazılımsal) mimari kodlamada gösteriyorum. Herneyse burda durumum iyi olmasına rağmen kariyerimi silip gidiyorum sebeblermi



    1) Sabah kalktığım da herhangi bi kesimin aşırılığına maruz kalıyorum.



    2) 21. Yüzyılda mars projelerine katılırken, nasıl yaparız 3d yazıcı nasıl kullanırız diye çizimleri ona göre yaparken (yarışma projesi bunlar), insanlar ezan türkçemi okunmalı, andımız ne olmalı derdinde. Bunlar tartışılmaması gereken değerlerdir



    3) ülkedeki kültürel kimliklere zarar veriliyor ve insanlar artık ne olduklarını bilmiyorlar.



    4) polis sürekli korkutuyor.



    5) devletle aynı görüşte değilsen, iş yapamazsın



    6) düşünce özgürlüğü yok



    7) çoçuk yetiştirmek cok zor, ilkokullar şimdiden kutuplaşmış



    8) kendi ülkemde 2.sınıf vatandaşım. İnsanlar suriyeliler gelince fark etti ama yıllardır böyle



    9) insanlar devletler için çalısmaz, devletler vatandaşlarına çalısır. Bizde bu kavram yok, köleyiz hepimiz

    10) hukuk yok. polis bana 8den sonra park edilmes yasağının kalktığı yerde, saat 7:30 girerek yazdı. Sonrada git şikayet et benim bunu doldurmam gerekiyor dedi. Bunda bile hakkımızı arıyamıyoruz



    Herneyse gidince ne olucak bilmiyorum, belkide beğenmicem o zamanda avrupayı veya başka ülkeyi deniyeceğim. En azından burada yapamadığımı biliyorum. Ben ne para nede kariyer için gidenlerdenim, kafamı yastığa rahat koyup uyumak istiyorum.
    Yine bir donanimhaber klasigi olarak, yazilimci olmayan ve yurtdisi tecrubesi olmayan insanlar konuya akin edip yorum yapmis, ahkam kesmis yine.

    Yazilimciyim, 10+ yil Turkiye'de calistiktan sonra bir kac yil once yurtdisina yerlestim. Daha once forumda bir kac yazdim ama malum bu tarz konular her ay bir kac kez bastan aciliyor, normaldir.
    Bu konuda yapilmis en gecerli calismalardan birisi burada

    https://buyukgoc.github.io/

    2018 verileri sanirim islenmedi hala.

    2007-2008'den itibaren Turkiye'den yurtdisina yazilimci gocu artmaya basladi. 2012'den sonra durum iyice kacip kurtulalim olayina dondu. Yasadigim yerde benim gibi bir suru yazilimci var, onlarin da gocme motivasyonu para degil benim gibi. Ben geldigimde euro cosmamisti henuz, aldigim maas Turkiye'de aldigim maastan biraz daha azdi hatta. Benim gibi Turkiye'de 5 yil once calistigi pozisyon icin goc eden cok fazla yazilimci var.

    Neden gidiyoruz derseniz benim icin oncelikle huzur. Malesef Turkiye'de huzur yok, bu halkin kendisinden kaynaklaniyor. Ne zaman memlekete gelsem farkediyorum ki insanlar surekli kavga etmek icin bahane ariyor. Hic kimsede hosgoru, nezaket yok. Cunku insanlar boyle olunca zayif olarak degerlendiriliyor ve ezilmeye, hor gorulmeye calisiliyor.
    Diger sebep de ahlaki cokuntu. Istanbul'a geldigim an kim beni nasil kaziklar diye tetikte oluyorum surekli. Herkes tek ayak ustunde 40 yalan soyluyor, bu cok normal hale gelmis. Insalarin yalanini yuzlerine vurdugunuzda ise bundan utanmak yerine agresif hale geliyor insanlar.
    Adalet ve egitim sistemi ise malum durumda. Eger ben daha huzurlu, adaletli bir ulkede Turkiye'de oldugumdan daha iyi sartlarda yasayabileceksem neden gitmeyeyim ki? Neden cocuklarimin bilimsel egitim alamayacagi bir ulkede aile kurayim?

    Konuyu acan arkadasin alinti yaptigi gazete haberi gecen yila ait, buradadan alinti yaparsam eger


    Kendimden ornek verdigim gibi eskiden bu gecerliydi fakat Turk lisasinin deger kaybetmesinden sonra isler degisti. Turkiye'de ev alip kredi odeyen arkadaslarim vardi. Yurt disina tasinirsak hem orada ev kirasina hem de Turkkye'deki krediyi odemeye gucumuz yeter mi diye endise ediyorlardi, artik etmiyorlar. Adam evini kiraya vermisti Turkiye'den ayrilirken eskiden 700€ civari para gonderiyordu krediyi tamamlamak icin simdi 400'den az gonderiyor.

    Bir diger konu da alim gucunu, hayat kalitesini cep telefonuna, ekran kartina indirgeyen vizyonsunlar. Hayat kalitesini en son model telefon kullanmakla olcmek capsizligin onde gidenidir. Ha derseniz ki nedir hayat kalitesini arttiran gunluk yasamdan biraz ornek vermeye calisayim.

    Sabah 9'da ise basladigimizi varsaylim, Istanbul'da sehir cok icinde oturmuyorum, burada da oyle. Istanbul'da araba ile sabah aksam toplam en az 2-2:30 saatim yolda geciyordu, toplu tasima kullanmaya kalksam bunun uzerine en az 1 saat daha eklemem gerekirdi.
    Ev ile is yerim arasi 11 km, bisikletle 30 dk'da toplu tasima ile 40 dk'da suruyor yol. Ki Istanbul'da yillarca bisiklete bindim, hayatta kalmis olduguma sukrediyorum.

    2 kisi market alisverisimiz aylik 200-250 civari tutuyor ki bunun icinde et, deniz urunu, meyve-sebze, temizlik malzemesi vs. dahil. Asgari ucret 1500 civari, Turkiye'de 1600tl oldugunu dusunurseniz 200-250 tl ile karin doyurmak mumkun degildir herhalde su anda.

    Yol bisikleti ile tura ciktik, donuste arkadasta takildik biraz hava karardi. Bisikletin on tarafinda far yok, cevirmeye yakalandim. Polis arkada isigi gordu, onde neden yok diye sordu. Bu kadar gec kalacagimizi tahmin etmedigim icin takmadim on isigi dedim, adam iyi niyetinize ve samimiyetinize guveniyorum lutfen bir dahaki sefere daha tedbirli olun ve dikkatli gidin dedi ceza kesmedi. Son zamanlarda duyuyorum ki butce acigini kapatmak icin herkese ceza gondermeye baslamislar.

    Secimlerden sonra 6 ay hukumet kurulamadi, kimsenin umrunda olmadi. Hayat normal akisinda devam etti. Turkiye'de insanlar siyaset yuzunden kafayi yemis durumda.

    Yarin obur gun cocugum olsa universiteye kadar egitim ucretsiz, universite yillik 1000€ civarinda ki onu da butun ogrenciler calisip kendisi odeyebiliyor. Verilen egitim bilimsel temelli. Turkiye'de egitim sistemi laikler icin cizye haline gelmis durumda, cocugunun bilimsel egitim almasini isteyen ozel okula godermek zorunda. Bogazici universitesi dahi kendi rektorunu atayamiyor.

    Ornekler cok daha fazla cogaltilabilir ama bana gore hayat kalitesini arttiran seyler bunun gibi orneklerdir.
    Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak görüşlerimi paylaşmak isterim.
    Kendi dönemimden 30 kişiden en az 15 i yurt dışı işleri düşünüyor bunun için araştırma yapıyor. Bu insanlardan bir kaçı da yurt dışı master için para ayarlamaya veya biriktirmeye başlamış. Ülkede iş bulabilecek adamların bir çoğu referans(torpil) sayesinde iş bulacak. Onlarca hatta binlerde IT sektörü çalışan adayı da iş arayacak. Zaten mezun patlaması olan bir sektörden bahsediyoruz. Her yerde üniversite var ve bu üniversitelerin neredeyse hepsinde de bir bilgisayar mühendisliği vb. bölüm bulunuyor. Hatta acımıyor üstüne 2.öğretim de açıyorlar.

    Yakın zamana kadar benim düşüncem Türkiye'de iyi kötü bir iş bulup yoluma bakmaktı fakat bir süredir gözlemlediğim şeyler yüzünden bir fırsat bulursam Avrupa veya Amerika'da iyi kötü bir iş bulup oralarda çalışmak istiyorum . Bu düşüncemin tek sebebi maddi durumlar değil . İnsan kalitesi ve yönetim sıkıntısı artık bıktırdı. Maddi durumlar da çok büyük etken tabii ki. 900$ olan iPhone XS bizim ülkemizde 13 bin tl. Ben burada çalışmaya başlayınca (torpil veya değil) alacağım maaş taş çatlasa 3000 bilemedin 4000tl . Ben bununla iPhone almayı bırak büyük şehirlerde hayatımı zor idare edebilirim. Ama yurt dışında aynı parayı alsam yaklaşık 3 tane iPhone alabiliyorum maaşımla. İmkanı olmayıp beyin göçü yapamayanlara sabır diliyorum. Umarım ülkede durumlar düzelir.
    Internet'teki asiri bilgi kirliliginin icinde zehirlenmis oldugun icin soyle bir aciklik getireyim durumuna, torpil olayi devlettedir, ozel sektorde, ozellikle yazilim sektorunde, torpil cok cok nadirdir. Herkes iyi okullardan, becerikli calisan almaya calisir, bilgilerini olcer.



    Onun disinda burada 4000 lira net alacak insan avrupada vergilerden sonra 2500 euro civari alir. He tabi bu dedigin diger seylerde hakli degilsin demek degil, 2500 euro maasla avrupada calisarak buradakinden kat kat daha rahat olursun. 3 tane degil ama 1 tane iphone alirsin burada aylarca calismadan alamayacakken. Cok daha rahat yemek yersin, devamli ulke ne hale gelecek diye endiselenmez gerekmez, araba almak hayal olmaz, hukuk calisir. Yani bekledigin sonuc dogru, sadece 4000 euro hayal, orada master bile yapsan o paraya baslatmazlar. Iskandinav ulkelerinde durum farkli olabilir, onun disinda hollanda'ya kalifiye oldugunu kanitlayarak gidersen senin vergini bir sure azaltirlar, 3000 uzeri fiyatlara calisabilirsin, ama daha dusuk bir ihtimal o.
    Cok bilmeden konusuyorsunuz. Arkadaslarimin buyuk cogunlugu yurt disina gitti, daha bedensel is yapan olmadi. Burada profesor olacak adamin orada isci olacagini dusunuyorsaniz cok buyuk bir yanilgi icindesiniz. Yakin arkadasim daha orada okurken bile BMW'ye stajyer olarak girdi, yari zamanli gitti dersleriyle ugrasirken, masa basi is, 1000 euro verdiler, staj suresi bittikten sonra da 1500 euro'ya devam etmesini istediler. Baska bir yakin arkadasim da baska bir yazilim firmasinda bir yandan master yaparken ise basladi, haftada 20 saat calisiyor, yine 1000 euronun ustunde maas aliyor.

    Ulke insanini kucumsemekten vazgecin artik, herkes salak, vasifsiz degil burada. Ozel sektorde iyi seviyelerde calisan herkes yurt disinda da tutunabilecek seviyede. Zaten o sebeptendir ki bazi ulkeler yeterince kalifiye elemanlari bazi vergilerden muaf tutarak aliyor. Almanya'ya gidip isci olarak calisan insanlar Turkiye'de de bir baltaya sap olamayacak insanlar, tek farki orada insan gibi yasayabiliyorlar isci olarak da.
  • Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak görüşlerimi paylaşmak isterim.
    Kendi dönemimden 30 kişiden en az 15 i yurt dışı işleri düşünüyor bunun için araştırma yapıyor. Bu insanlardan bir kaçı da yurt dışı master için para ayarlamaya veya biriktirmeye başlamış. Ülkede iş bulabilecek adamların bir çoğu referans(torpil) sayesinde iş bulacak. Onlarca hatta binlerde IT sektörü çalışan adayı da iş arayacak. Zaten mezun patlaması olan bir sektörden bahsediyoruz. Her yerde üniversite var ve bu üniversitelerin neredeyse hepsinde de bir bilgisayar mühendisliği vb. bölüm bulunuyor. Hatta acımıyor üstüne 2.öğretim de açıyorlar.

    Yakın zamana kadar benim düşüncem Türkiye'de iyi kötü bir iş bulup yoluma bakmaktı fakat bir süredir gözlemlediğim şeyler yüzünden bir fırsat bulursam Avrupa veya Amerika'da iyi kötü bir iş bulup oralarda çalışmak istiyorum . Bu düşüncemin tek sebebi maddi durumlar değil . İnsan kalitesi ve yönetim sıkıntısı artık bıktırdı. Maddi durumlar da çok büyük etken tabii ki. 900$ olan iPhone XS bizim ülkemizde 13 bin tl. Ben burada çalışmaya başlayınca (torpil veya değil) alacağım maaş taş çatlasa 3000 bilemedin 4000tl . Ben bununla iPhone almayı bırak büyük şehirlerde hayatımı zor idare edebilirim. Ama yurt dışında aynı parayı alsam yaklaşık 3 tane iPhone alabiliyorum maaşımla. İmkanı olmayıp beyin göçü yapamayanlara sabır diliyorum. Umarım ülkede durumlar düzelir.




  • Bunlar nitelikli orta kısım insanlar, bunların ülkeden eksilmemesi gerek.
  • Benim çevremde bildiğim 3 yazilimci, mühendis son bir yilda yurtdışına gitti ve hallerinden memnunlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kendi çevremde mezun olup da Türkiye’de kalmış olan tek mühendis benim. Bir arkadaş var sadece, o da önümüzdeki dönem almanya’ya gitmeye hazırlanıyor. Ciddi ciddi HERKES gitti. Ben de yeni yılda bakmaya başlayacağım sanırım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-AA729642E

    Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak görüşlerimi paylaşmak isterim.
    Kendi dönemimden 30 kişiden en az 15 i yurt dışı işleri düşünüyor bunun için araştırma yapıyor. Bu insanlardan bir kaçı da yurt dışı master için para ayarlamaya veya biriktirmeye başlamış. Ülkede iş bulabilecek adamların bir çoğu referans(torpil) sayesinde iş bulacak. Onlarca hatta binlerde IT sektörü çalışan adayı da iş arayacak. Zaten mezun patlaması olan bir sektörden bahsediyoruz. Her yerde üniversite var ve bu üniversitelerin neredeyse hepsinde de bir bilgisayar mühendisliği vb. bölüm bulunuyor. Hatta acımıyor üstüne 2.öğretim de açıyorlar.

    Yakın zamana kadar benim düşüncem Türkiye'de iyi kötü bir iş bulup yoluma bakmaktı fakat bir süredir gözlemlediğim şeyler yüzünden bir fırsat bulursam Avrupa veya Amerika'da iyi kötü bir iş bulup oralarda çalışmak istiyorum . Bu düşüncemin tek sebebi maddi durumlar değil . İnsan kalitesi ve yönetim sıkıntısı artık bıktırdı. Maddi durumlar da çok büyük etken tabii ki. 900$ olan iPhone XS bizim ülkemizde 13 bin tl. Ben burada çalışmaya başlayınca (torpil veya değil) alacağım maaş taş çatlasa 3000 bilemedin 4000tl . Ben bununla iPhone almayı bırak büyük şehirlerde hayatımı zor idare edebilirim. Ama yurt dışında aynı parayı alsam yaklaşık 3 tane iPhone alabiliyorum maaşımla. İmkanı olmayıp beyin göçü yapamayanlara sabır diliyorum. Umarım ülkede durumlar düzelir.
    Internet'teki asiri bilgi kirliliginin icinde zehirlenmis oldugun icin soyle bir aciklik getireyim durumuna, torpil olayi devlettedir, ozel sektorde, ozellikle yazilim sektorunde, torpil cok cok nadirdir. Herkes iyi okullardan, becerikli calisan almaya calisir, bilgilerini olcer.



    Onun disinda burada 4000 lira net alacak insan avrupada vergilerden sonra 2500 euro civari alir. He tabi bu dedigin diger seylerde hakli degilsin demek degil, 2500 euro maasla avrupada calisarak buradakinden kat kat daha rahat olursun. 3 tane degil ama 1 tane iphone alirsin burada aylarca calismadan alamayacakken. Cok daha rahat yemek yersin, devamli ulke ne hale gelecek diye endiselenmez gerekmez, araba almak hayal olmaz, hukuk calisir. Yani bekledigin sonuc dogru, sadece 4000 euro hayal, orada master bile yapsan o paraya baslatmazlar. Iskandinav ulkelerinde durum farkli olabilir, onun disinda hollanda'ya kalifiye oldugunu kanitlayarak gidersen senin vergini bir sure azaltirlar, 3000 uzeri fiyatlara calisabilirsin, ama daha dusuk bir ihtimal o.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bilkent üniversitesi'nde mühendislik okuyorum. EE ve Bilgisayar mühendisliği'nde ilk 10'a girenlerin istisnasız hepsi başta abd olmak üzere çeşitli ülkelere gidiyor. Ben de master ve bütünleşik doktora başvurularımı yapmaya başladım. Eylül ayında %99 ihtimalle abd'ye gideceğim. Ülke başarılı mühendislere değer vermiyor, kalıp ne yapacağız ki? Ülke için büyük kayıp bu durum. Fark yaratabilecek insanları kaçırıyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dakath -- 13 Kasım 2018; 0:49:57 >
  • Yazılımcılar için donanım bazen önemlidir. Amerikada bir kurye tek maaşla 1 adet GTX1080ti alabiliyorken bizde ancak bir hakim tek maaşla GTX1080ti alabilmektedir. Ama sırf bunun için de gidilmez. Genelde aynı programı daha dandik bilgisayarda yazabilmek iyidir çünkü daha fazla bilgisayar kullanıcısını desteklemiş olur program. Atıyorum 10 yıllık bilgisayarda yazınca, 10 yıllık bilgisayarı kullananlar için sorun olmaz, yeni bilgisayarı olanlara hızlı bile gelebilir yapılan program.


    Bence burada kalıp ülkesi için çalışmayı isteyenler de az değildir ama yurtdışına deneyim kazanıp sonradan geri dönmek için gidenler de daha önemlidir. Atatürk'ün istediği de buydu zaten. Kıvılcım olarak gidip alevler olarak geri dönmek. Gidenlerin ne kadarı böyle yapıyor bilmiyorum ama önemli atılımlarda yardımcı olabilecekleri %100 %99 gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 13 Kasım 2018; 1:7:51 >
  • Sadece yazılım mı gidiyor sizce. Ben mimarım burada aldığım maaş 5bin tl, hadi kendi işimi kursam yıllık 200 bin tl gelirim olur. Yazın abd ye taşınıyorum hemde temizlik görevlisi olarak, maaşım ise 2400 dolar olucak. Şimdilik böyle gidip, şirket kurmayı düşünüyorum orada. Türkiyede üniversitelerde konferans veriyorum ve parametrik ( bi nevi yazılımsal) mimari kodlamada gösteriyorum. Herneyse burda durumum iyi olmasına rağmen kariyerimi silip gidiyorum sebeblermi



    1) Sabah kalktığım da herhangi bi kesimin aşırılığına maruz kalıyorum.



    2) 21. Yüzyılda mars projelerine katılırken, nasıl yaparız 3d yazıcı nasıl kullanırız diye çizimleri ona göre yaparken (yarışma projesi bunlar), insanlar ezan türkçemi okunmalı, andımız ne olmalı derdinde. Bunlar tartışılmaması gereken değerlerdir



    3) ülkedeki kültürel kimliklere zarar veriliyor ve insanlar artık ne olduklarını bilmiyorlar.



    4) polis sürekli korkutuyor.



    5) devletle aynı görüşte değilsen, iş yapamazsın



    6) düşünce özgürlüğü yok



    7) çoçuk yetiştirmek cok zor, ilkokullar şimdiden kutuplaşmış



    8) kendi ülkemde 2.sınıf vatandaşım. İnsanlar suriyeliler gelince fark etti ama yıllardır böyle



    9) insanlar devletler için çalısmaz, devletler vatandaşlarına çalısır. Bizde bu kavram yok, köleyiz hepimiz

    10) hukuk yok. polis bana 8den sonra park edilmes yasağının kalktığı yerde, saat 7:30 girerek yazdı. Sonrada git şikayet et benim bunu doldurmam gerekiyor dedi. Bunda bile hakkımızı arıyamıyoruz



    Herneyse gidince ne olucak bilmiyorum, belkide beğenmicem o zamanda avrupayı veya başka ülkeyi deniyeceğim. En azından burada yapamadığımı biliyorum. Ben ne para nede kariyer için gidenlerdenim, kafamı yastığa rahat koyup uyumak istiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyetizma -- 13 Kasım 2018; 1:47:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Türkiye'de harcadığınız iş yükünün %50'sini herhangi bir gelişmiş veya gelişmekte olan ülkede gösterin kazandığınız meblayı düşünmezsiniz bile. Tek düşünceniz yarın hangi Avrupa ülkesine gitsem, yarın hangi Asya ülkesine gitsem olur.

    Hem oralarda liyakat sistemi eksiksiz olmasa bile hakkı ile işlemekte. Burada liyakat sisteminin l'si yok. Zaten iş bilmez adamlar torpil ile bir yerlere geldiğinde çoğu kurum ve meslek çıkmaza girdi.

    Zaten maksimum Allah izin verirse 50 60 senelik bir yaşantımız var bunu yarın hangi faturayı ödeyeceğim diye düşünmek istemiyorum. Şuan çalışırken bu konuya denk geldim mesela. Mesleğimi seviyorum. Ama bu yeterli değil. Çünkü karşılığını alamadığımı düşünüyorum. Bu da beni hem sosyal hayatımda hem iş hayatımda sıkıntıya sürüklüyor. Saat 02.00 olmuş şuan vücudu yarına zinde tutmam için uyumam gerekirken hala yetiştirilmesi gereken işler var. Peki ne için? Torpil ile bir yerlere gelmiş adamları pohpohlamak için.




  • quote:

    "İşin garibi, daha yüksek ücrete gitmiyorlar. Üç aşağı beş yukarı aynı paraları alıyorlar gittikleri yerde. Avrupa'nın daha pahalı olduğunu düşünecek olursanız, hayat standartlarında ciddi bir düşüşü göze alarak gidiyorlar.


    yav he heeeeeee



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 13 Kasım 2018; 3:39:12 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

    Yazılımcılar için donanım bazen önemlidir. Amerikada bir kurye tek maaşla 1 adet GTX1080ti alabiliyorken bizde ancak bir hakim tek maaşla GTX1080ti alabilmektedir. Ama sırf bunun için de gidilmez. Genelde aynı programı daha dandik bilgisayarda yazabilmek iyidir çünkü daha fazla bilgisayar kullanıcısını desteklemiş olur program. Atıyorum 10 yıllık bilgisayarda yazınca, 10 yıllık bilgisayarı kullananlar için sorun olmaz, yeni bilgisayarı olanlara hızlı bile gelebilir yapılan program.


    Bence burada kalıp ülkesi için çalışmayı isteyenler de az değildir ama yurtdışına deneyim kazanıp sonradan geri dönmek için gidenler de daha önemlidir. Atatürk'ün istediği de buydu zaten. Kıvılcım olarak gidip alevler olarak geri dönmek. Gidenlerin ne kadarı böyle yapıyor bilmiyorum ama önemli atılımlarda yardımcı olabilecekleri %100 %99 gibi.
    şurda ekran kartlarını ya da oyunları say desem başlarsın saymaya az çok

    ancak daha optimizasyon nedir öğrenememişsin.

    quote:

    Genelde aynı programı daha dandik bilgisayarda yazabilmek iyidir çünkü daha fazla bilgisayar kullanıcısını desteklemiş olur program.
    böyle saçma bi mantık yok güzelim

    bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlara güzel bir örneksin

    dandik bilgisayar üzerinde uygulama geliştirmek vakit kaybına neden olur en kısa özeti ile.ya da belirli bir kısmını geliştirebilirsin. özellikle 3d max falan da varsa işin içinde yarı yolda kalırsın sap gibi

    profesyonel bir yazılımcı temiz kod yazarak ve optimizasyona dikkat ederek işini yapar zaten

    bunlara biraz çalış:
    verimlilik nedir
    zaman yönetimi nedir
    optimizasyon nedir
    temiz kod nedir
    bellek yönetimi nedir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 13 Kasım 2018; 3:54:22 >




  • Bende gitmeyi dusunuyorum meslegim bilisim ama sadece iki yillik diplomam var ve halen sacma sapan bir sinav yuzunden 4 yillik diplomami alamadim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazılım Mühendisiyim ve fırsatını bulduğum an gitmeyi düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanlar artık Avrupa, Amerika da düşünmüyor. Bizden görece daha iyi olan Kuzey ve Güney Amerika ülkelerine bile göçüyorlar. Hindistan'a giden var ya hu, daha ne diyeyim?
  • 5 yıl sonra mühendislerimiz kazma kürek vurmaya başlayacaklar sadece bekleyin

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devlette torpil özel sektörde liyakat vardır kardeşim. Bu insanların çoğunu bezdiren şey devletteki torpil ve baskıdır. Sizin düşünceniz ise insanları bu kadar bezdiren bu kadar yolsuzluğun döndüğü devlet işini tüm dünyaya ve piyasaya hakim kılmak.

    Umarım bu konu senin gözünü biraz olsun açar.
  • hayret bir vatansever (!) çıkıp da: "güle güle, vatansızlar, gidene kapımız kapalı, ağlaya ağlaya buraya dönersiniz, coni'nin çocukları" tarzı zırvalar karalamamış...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • avusturya'da lüks sayılabilecek bir lokantada sağlam bir akşam yemeği kişibaşı 40-50 euro tutuyor. aynı menü bizde standart bir lokantada minimum 100tl.

    kalifiye mühendis maaşı en az 5000/100= 50 akşam yemeği, avusturya'da aynı adam net eline geçen 3000 /40=75 akşam yemeği. 25 akşam yemeği karda.
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Mesele vergiyse turkiye en cok vergi alan ulkelerden. 4000 net alabilmen icin neredeyse 8000 brut kazanman gerekli.



    O nedenle gidebilen gitsin. Burada 4000 lira net ile yasamak yerine avrupanin asgari ucretini tercih edin her zaman. Kat kat iyi yasarsiniz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.