Şimdi Ara

Yazılım Öğrenme Günlüğüm // 7. Ay

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
39
Favori
26.385
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.

    Yazılım hayatıma Nisan 2018 ile başlamamış bulunmaktayım. Python ile başladım. Gelişimimi görmek ve değerlendirmek için de kendimi tam bir yıl verdim. Nisan 2019'a kadar da tüm gelişimimi buraya dökmek istiyorum. Hem bana motivasyon hem de diğer arkadaşlara ilham olur. Umarım kurallara aykırı değildir. Aykırı ise lütfen silmeyin ama taşıyın uygun yere. Sevgiler.




    Bir de şöyle bir performans göstergesi eklemek istedim. Bir yetenek paraya dönüşür mü, dönüşürse ne kadar dönüşür tarzı soruyu cevap istiyorum.

    Yazılımdan Kazandığım Para



    • 0 Lira (2018)












    Nisan 2018

    #001: 04.04.2018

    - CodeAcademy üzerinden çalışıyorum. Eğitim yetersiz. Programlama mantığını öğretmiyor. Daha çok syntax ezberletmeye yönelik. O yüzden aklımda bir sürü soru var. Genel kültür kazanmak için bu eğitimi bitirmeye karar verdim. Bu bittikten sonra Lynda üzerinden "Programming Fundamentals" ve "Object-Orienting Programming" kurslarını bitireceğim. Javascript üzerinden programlama mantığını anlatıyorlar. Daha sonra da "Learn Python the Hard Way" kitabını ve eğitim videolarını bitireceğim. Eğer olur da bu içerikler yeterli gelirse yaklaşık 1600 sayfalık ayrı kitap üzerinde çalışacağım süre sonuna kadar. "Lutz's Learning Python" ve "Cormen's Introduction to Algorithms". Bunları başarabilirsem hedefime ulaşmış olacağım. Tabii Eylül'den sonra da aksilik olmazsa Marmara Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı okuyacağım. Oradaki derslerde ekstra olacak. O formal eğitim olduğu için oradaki gelişimimi ayrı tutmak istiyorum.

    - Şimdi ne yapabiliyorum? CodeAcademy üzerinden eğitim alıyorum ama %50 bitti. Functions kısmına kadar gelebildim. Fonksiyon yazıp loop içermeyen çok basit şeyler yapabiliyorum. Mesela kullanıcının girdiği veriye göre onun integer mı float mı yoksa string mi olduğunu söyleyebiliyorum.

    - Bu ay sonunda CodeAcademy ile Lynda eğitimlerinin bitmesini hedefliyorum.

    #002: 20.04.2018

    Yazılım Öğrenme Günlüğüm // 7. Ay


    - CodeAcademy bitti ama sanki yarısını hatırlıyor gibiyim. Misal lambda ile fonksiyon yazmayı unutmuşum ve tekrar bakmam gerekti. Lynda eğitimlerine başlayamadım. CodeAcademy içime sinmedi. Süreci sıfırlayıp bu kez not alarak tekrar bitirmeyi planlıyorum.

    - İki güzel kitap buldum. İkisi de Hetland'e ait. Biri Beginning Python ve diğeri de Algorithms in Python. Bu kitapları daha önceliklendirdim çünkü teorik anlatımdan ziyade pratik anlatıma dayalı. İşin teorine zıplamadan önce pratikleşmek istiyorum.


    Yazılım Öğrenme Günlüğüm // 7. Ay

    Bu misal babamın solucan ürüme hızı ve ona bağlı ürettiği gübreyle ilgili matematik soru için yazdığım kod. Kağıtla da çözebilirdim ama kod ile çözmek çok mutlu etti.

    - Problem çözme kabiliyetim gelişti. İnanılmaz zevk alıyorum artık problem çözerken. Bir de bunu söylemek utanç verici ama Starbucks'ta kod çalışırken insanların hayran hayran bakması acayip motive etti. Oysa 20 satır kod yazmıştım ama bu bile havalı görünüyordu. Ekranı split view yapıp bir yere Atom Editor ve diğer yere Terminal'i açmıştım. Sanki çok ciddi iş yapıyor gibi duruyordum. Yaptığım ise Amiral Battı oyunuydu.







    Mayıs 2018

    #003: 01.05.2018

    - Lynda eğitimlerine başladım. Not alarak ilerliyorum. Bu sefer syntax yerine programlama ve algoritma mantığını anlatıyor. Eğitim tam ismi ise Foundations of Programming: Fundamentals by Simon Allardice

    https://www.lynda.com/Programming-Foundations-tutorials/Welcome/83603/90426-4.html

    - Trello ile tüm süreci organize etmeye karar verdim ve şöyle panolar hazırladım. Orada YouTube gözünüze çarpmış olabilir. Hedeflerimden biri de Python'da usta olduktan sonra başlangıç, orta ve ileri seviyede toplamda 100 projeyi önce kağıtta tasarlayıp sonra da kodlayıp YouTube'a koyacağım. Neden mi? İlk nedenim pratik yapmış olmak. Dönem ödevi gibi düşünün. İkinci neden ise yapabildikleri göstermek. Bu nedenle portfolyoma ekleyeceğim bu kanalı. Son olarak da içerik-iletişim-işbirliği çerçevesinde yeni insanlarla tanışmak için iyi malzeme olabilir. Tabii bu çok son aşama. Ondan önce bin ekmek yemem gerekiyor.

    Yazılım Öğrenme Günlüğüm // 7. Ay


    - Lynda eğitimleri bitirdim lakin çok sıkıldım çünkü CodeAcademy de öğrendiğim şeyleri çok basite indirgeyerek anlattı ve ama pes etmeden dinledim. Elbette az da olsa yeni şeyler öğrendim. Misal diğer dillerde switch case var imiş ama Python'da yok. If else ile yapılabiliyor ama genel kültür olarak bilmekte fayda var.

    - Learn Python the Hard Way kitabına başladım ve şu ana dek 25 örneği tamamladım. Kitap her şeyi papağan gibi tekrarlıyor. O yüzden pek kafa yormana gerek kalmıyor ki bu kötü bir şey. Dikkatli olmak lazım bu kitabı çalışırken. Yine de farklı ve güzel kaynak. Toplamda 55 örnek var. Hepsi bittiğinde kitap bitmiş oluyor. Bu ay sonuna kadar biter gibi. Bir de Ramazan'dan ötürü nedense çok boş vaktim oldu. İşteyken de çalışabiliyorum.

    Yazılım Öğrenme Günlüğüm // 7. Ay


    - Bu arada kuru kuru eğitim bitirmek çok mantıklı gelmeyeye başladı. Yıl sonunda HTML, CSS, JavaScript ve Python kullanarak bir websitesi yapmayı düşünüyorum final projesi olarak.

    - Ramazan'dan ötürü performansım düştü.






    Haziran 2018

    #004: 25.06.2018

    - Bu ay çok bir şey yapamadım. Learn Python the Hard Way kitabından 50 tane egzersiz çözebildim sadece.

    - Bir de Yalın Kod adlı YouTube kanalını keşfettim. ODTÜ mezunu Bilgem Çakır, Amazon ve Microsoft'ta çalışmış bir mühendis ve öylesine projelerde de çalışmamış. Gerçekten fark yaratan bir insan. Videolarına muhakkak bakın. Hem motive edici hem de öğretici.

    Yazılım Öğrenme Günlüğüm // 7. Ay

    https://www.youtube.com/channel/UCiziEYDqww4rn3wn7otqHQQ






    Temmuz 2018

    #005: 19.07.2018

    - Sonunda Learn Python the Hard Way bitti . Ancak Student Drills denilen ödevler vardı. Onları yapmadım. Kitaba buradan eleştirim var. Monkey see monkey do felsefesi ile yazılmış. Adam diyor ki kitapta, ben verdiğim kodları birebir gir. Güzel ancak belli bir noktadan sonra düşünmeden gördükleri tuşlayan birine dönüşüyorsun. Sonra birden burada ne oldu ya diye düşünüp iki saat kodu çözmeye çalışıyorsun. CodeAcademy mantığı daha çok hoşuma gitmişti. Sanırım buradaki adamın amacı algoritma geliştirmekten ziyade kod yazma kültürünü kazandırmak ve Python temellerini öğretmen. CodeAcademy'da olmayan şeyler vardı.

    Misal:

    my_name = "AI Engineer"
    print(f"Hello! My name is {my_name}")

    Bunun gibi yenilikler var. Tabii Python 3 öğretiyor. CodeAcademy ise Python 2. Kod kültürü diye ben uydurdum. Demek istediğim belli bir formatı takip etmen gerekiyor kod kalitesini korumak için. Mesela bol bol açıklama yapman lazım. Karışık olmamalı. Nerede çift satır nerede tek satır olacak, kurgu nasıl olacak diye baya kültür kazandırıyor. Bunu ben essay yazmaya benzettim. İngilizce hazırlık görenler bilir ne demek istediğimi. Onun dışında son egzersizler cidden çok az açıklamaya sahipti. Anlayabilmek için çok kez tekrar okumak zorunda kaldım. Kısacası güzel ama %100 gerekli olmayan bir kitap.

    - Burada konuya bir ara veriyorum çünkü algoritma kitaplarına bakınca matematik tekrarı yapmam gerektiğini anladım. Biraz matematik çalışacağım. Bu arada işten çıkmamak için ikinci öğretim bilgisayar programcılığı okuyacağım Marmara'da. Daha yerleştirme olmadı. Çalıştığım kitaptan daha ilk sayfalar şöyle:

    Yazılım Öğrenme Günlüğüm // 7. Ay



    - KhanAcademy'da Computer Science eğitimi var. Biraz kapsamlı ve güzel eğitim. Ona başlayacağım. Ancak şu an işten ve sıcaktan çok fazla çalışamadım. Araya tatil girince de iyice sürecin verimi düştü. Sonbaharda daha da toplamayı düşünüyorum.
    https://tr.khanacademy.org/computing/computer-science

    - PM'den birkaç arkadaş sorular sordu. Buradaki amacı tekrar etmek istiyorum. Bilirkişi değilim. Burayı lütfen günlük gibi düşünün. Şu an alfabeyi öğrenen ve anca kelime yazabilen insanım.




    Ağustos 2018

    #006: 19.10.2018

    - Matematik tekrarı yaptım sadece.

    - Learn Python the Hard Way'deki Study Drills'leri çalıştım.






    Eylül 2018

    #007: 19.10.2018

    - Uzun zaman oldu. Yazılıma baya odaklanmış durumdayım. O yüzden bir durup düşünmem gerekti neler yaptığıma dair. Öncelikle Learn Python the Hard Way bitti tamamen. İki kez üstünden geçtim.

    - Ne yazık ki bundan başka Python'a yatırım yapamadım. Resmen ara vermiş durumdayım. Şu an okula entegre olabilmek için C, İşletim Sistemi ve Web Geliştirme Öğreniyorum. Eylül ayında ise sadece Web Geliştirme çalıştım. Udemy'den 42 saatlik eğitim seti aldım. Tam adı şöyle: "The Web Developer Bootcamp by Colt Steele." Yaklaşık 25 lira ödedim. Eylül ayında bunu izledim ancak CSS'e kadar gelebildim:https://www.udemy.com/the-web-developer-bootcamp/

    - Okula başladım. Okulda direkt C ile başladılar. Python ile başlamış biri olarak C lafını duyunca biraz gerildim çünkü karışık ve zor geliyordu ama derse başlayınca aslında öyle olmadığını gördüm. Tabii Python pratiği yok ama yazılımın mantığını öğretmek için daha iyi gibi. Bunun için yeni kaynaklar buldum. İşler biraz karıştı. Güya bu konuyu sadece Python için açmıştım ama şu an birçok şeyi aynı zamanda öğreniyorum. O yüzden konunun ismini de değiştirmeye karar verdim. Kusura bakmayın. Yazılım sektöründe olduğu gibi her şey her an değişebilir.

    Yazılım Öğrenme Günlüğüm // 7. Ay


    - Her şeyden önce C'yi öğrenirken hangi kaynakları kullandığımı anlatayım. YouTube elbette. The New Boston adlı baya eğlenceli bir eğitimenin videolarını izledim baştan sona:https://youtu.be/2NWeucMKrLI . Bunu bitirdikten sonra ise Stephen Prata adlı kişinin C Primer Plus adlı kitaba başladım. Şimdi burada bir not eklemem gerekiyor. Hiç yoktan beni öğrendim bu yüzden paylaşmak istiyorum. C öğrenmenin en büyük avantajı mikroişlemcinin nasıl çalıştığını da öğrenebiliyorsunuz. Elbette bunun için İşletim Sistemi diye başka bir ders alıyorum. İkisi birlikte güzel bir anlayış inşa ediliyor.

    - Tabii yazılımı pratik yapmadan öğrenmeniz mümkün değil. Ben de bol bol pratik yapıyorum:https://www.w3resource.com/c-programming-exercises/ Şuradaki alıştırmaları bitirmeye çalışıyorum şu an. Yaklaşık 70 tane egzersiz bitirdim.

    - Python öğrenince C'deki bazı problemlerin çözümü garip geliyor. Mesela Python'da faktöriyeli yapan syntax var ama C'de bunu yapan syntax yok. Kendin yazmak durumundasın. Tabii belki başka kütüphaneler vardır bunu yapan. Şu an görmedim henüz.







    Güncellenecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AI Engineer -- 19 Ekim 2018; 19:46:57 >







  • Çok teşekkür ederim. İngilizcemde hiç sıkıntı yok Allah'tan. Çok büyüt artıymış. Stackoverflow üzerinde bir sürü çözüm ve bilgi var. Onları okuyabilmek bile büyük başarı. Ama asıl başarı İngilizce bilmeden programlama öğrenen insanlarda. O kadar az kaynakla öğrenebildiklerine hayran kalıyorum.
    Öncelikle tebrik ediyorum doğru kaynaklardan ve olması gerektiği gibi yavaş ve sağlam gidiyorsun.

    Zaten yazılım 1 ayda yada 1 yılda öğrenilseydi bu kadar uzun yıllara bölmezlerdi üniversitelerde ayrıca birde ondan sonrasında projeler ile gelişimi tamamladıklarını düşünürsek zaten doğru süreç olduğunu göreceksin.

    Ayrıca sana iyi bir motivasyon olmuş şu starbucks olayı..

    En basit gibi görünen konuları bile hızlı geçme zaten ingilizceyi hiç katmıyorum çünkü o kaynakları okuyup takip ettiğine göre zaten belirli bir seviyedesindir diye düşünüyorum.

    Şimdiden başarılar..
  • Rezerve.
  • Bende geçen hafta başladım yazılım hayatıma.
    Benim çok fazla boş vaktim olduğu için, hızlı ilerliyorum.
    Türkçe kaynak sıkıntılı. Pek bulamıyorsunuz, bulsanız da yetersiz kalıyor.

    Favorim:https://www.youtube.com/user/sentdex

    Başarılar...
  • www.youtube.com/mertmekatronik



    Tavsiye ederim.ileri seviyede python dersleri verir kendisi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle tebrik ediyorum doğru kaynaklardan ve olması gerektiği gibi yavaş ve sağlam gidiyorsun.

    Zaten yazılım 1 ayda yada 1 yılda öğrenilseydi bu kadar uzun yıllara bölmezlerdi üniversitelerde ayrıca birde ondan sonrasında projeler ile gelişimi tamamladıklarını düşünürsek zaten doğru süreç olduğunu göreceksin.

    Ayrıca sana iyi bir motivasyon olmuş şu starbucks olayı..

    En basit gibi görünen konuları bile hızlı geçme zaten ingilizceyi hiç katmıyorum çünkü o kaynakları okuyup takip ettiğine göre zaten belirli bir seviyedesindir diye düşünüyorum.

    Şimdiden başarılar..
  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim. İngilizcemde hiç sıkıntı yok Allah'tan. Çok büyüt artıymış. Stackoverflow üzerinde bir sürü çözüm ve bilgi var. Onları okuyabilmek bile büyük başarı. Ama asıl başarı İngilizce bilmeden programlama öğrenen insanlarda. O kadar az kaynakla öğrenebildiklerine hayran kalıyorum.
  • Bir konuda hem seni düzelteyim hemde konuya açıklık getireyim.

    İngilzice bilmeden ben programcıyım diyenler sadece CRUD işlemi ve 4 işlem yaptıranlardır onların tebrik edilecek bir tarafı yok..


    Matematik + ingilizce = kod yazmaya başlayabilmek.

    Yoksa gerisi klavyede de akılda da copy/past :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 22 Nisan 2018; 14:7:25 >
  • Her konu da kodu kendin de yazmaya çalış.O konuyla ilgili yeni bir şeyler üreterek bir daha yazmaya çalış.Her yazdığın kodu da kaydetmeyi unutma.Zaten sürekli kod yazarsan bir süre sonra hafızana kazındığını anlıyacaksın.Kolay gelsin.
  • N.A.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 9 Aralık 2020; 16:13:51 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Macbook kullanıyorum. Python yüklü geliyor. Terminalden çalıştırıyorum. Emacs dediğin gibi harika ama yeni başlayanlar için önerilmiyor. Biraz usta olmak lazımmış konu kullanmak için. 16 GB RAM var ama hiç takılma olmadı daha. Şu an derdim kod yazabilmek. Belki ileride performans odaklı tool seçerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ogulcankarayel O kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim tavsiyeler için. Dediğin her kodu kaydediyorum ve alişkanlık olsun diye de documentation yazıyorum. Şimdilik komik duruyor ama ileride işime yarar diye duşunuyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Durum ne :)
  • Python'a başlayacak arkadaşlar için yol gösterici bir konu olmuş.Misal ben :)

    Bende Haziran'da başladım araştırıp öğrenmeye çalışıyorum,ingilizcem süper olmasada yazanı ve söyleneni %80 anlayabiliyorum,tek sıkıntı baş ağrısı yapıyor.

    Benim izlediğim adımlar;
    1- İlktürkçe başlamak istedim istihza.com'un hazırlamış olduğu kitabın %70'ini bitirdim.https://belgeler.yazbel.com/python-istihza/
    2- Daha sonra Udemy üzerindeki "Udemy - The Modern Python 3 Bootcamp" adlı kursa başladım gayet güzel bir anlatımı var.https://www.udemy.com/the-modern-python3-bootcamp/

    Bunlar bitince sizin yazdıklarınızdan bir kaç tanesini kontrol edeceğim.

    Edit: Kafam her gün karışıyor acaba Java mı öğrensem diye,Python daha çok istatistik çalışmaları ve veri bilimi için kullanılıyor gibi
    kafamdaki bu soru yüzünden bir türlü tam odaklanamıyorum :S



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mrmikda -- 13 Temmuz 2018; 18:14:35 >




  • hocam python dan once hangi yazılımları bılıyordunuz(c html gibi) yoksa direkt pythona mı başladınız
  • Reis Konuyu Mayıs'tan beri Takip ediyorum , Yaptıklarını benim için önümden giden rehberin arkasında bıraktığı iz gibi ... Üşenmeden paylaştığın için teşekkürler ... Paylaşımların devamı dilerim...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ankaratıplı

    hocam python dan once hangi yazılımları bılıyordunuz(c html gibi) yoksa direkt pythona mı başladınız
    Hiçbir. Yabancı haberleri çok okurum. Orada sürekli yazılıma başlamak için en iyi dilin ya Javascript ya da Python olduğu söyleniyordu. Bu yüzden Python ile başladım. Şu an bilgim çok sınırlı. Tavsiye verebilecek durumda değilim ne yazık ki.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mr.yilanci

    Reis Konuyu Mayıs'tan beri Takip ediyorum , Yaptıklarını benim için önümden giden rehberin arkasında bıraktığı iz gibi ... Üşenmeden paylaştığın için teşekkürler ... Paylaşımların devamı dilerim...
    Teşekkürler. Nisan ayında performans değerlendirmesi yapacağım. Umarım az da olsa bir başarı elde edebilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mrmikda

    Python'a başlayacak arkadaşlar için yol gösterici bir konu olmuş.Misal ben :)

    Bende Haziran'da başladım araştırıp öğrenmeye çalışıyorum,ingilizcem süper olmasada yazanı ve söyleneni %80 anlayabiliyorum,tek sıkıntı baş ağrısı yapıyor.

    Benim izlediğim adımlar;
    1- İlktürkçe başlamak istedim istihza.com'un hazırlamış olduğu kitabın %70'ini bitirdim.https://belgeler.yazbel.com/python-istihza/
    2- Daha sonra Udemy üzerindeki "Udemy - The Modern Python 3 Bootcamp" adlı kursa başladım gayet güzel bir anlatımı var.https://www.udemy.com/the-modern-python3-bootcamp/

    Bunlar bitince sizin yazdıklarınızdan bir kaç tanesini kontrol edeceğim.

    Edit: Kafam her gün karışıyor acaba Java mı öğrensem diye,Python daha çok istatistik çalışmaları ve veri bilimi için kullanılıyor gibi
    kafamdaki bu soru yüzünden bir türlü tam odaklanamıyorum :S
    Tebrikler öncelikle. İlk adım her zaman kutlanmalı. Python'u aslında programlama dilinin mantığını öğrenmek için seçtim. Birçok yazılımcı röportajını dinledim. Özellikle Bilgem Çakır'ı tavsiye ederim. Kendisi kesinlikle harikulade bir insan. Bilgem Bey'e gelen en çok sorudan biri de hangi dili öğreneyim sorusu imiş. O da dilin çok fark etmediğini söylüyor çünkü çalıştığın şirkette hangi dil kullanılması karar verildiyse senden o konuda performans göstermen bekleniyormuş. Yani, "Aaa ben Python biliyorum. C# desteği sağlayamam." diyemiyormuşsun. O yüzden dil bilmekten ziyade dil mantığını bilmek, algoritma geliştirebilmek, veri yapılarına hakim olmak çok önemli. Problemi algoritma mantığı ile çözebilmem önemli. Sonra bu çözümü kodlama geçirmek işin kolay kısmı.




  • Eğer İngilizceniz yeterliyse edx.org üzerinde MITx: 6.00.1x (Introduction to Computer Science and Programming Using Python) kodlu dersi öneririrm. Sertifika istemiyorsanız ücretsiz izleyebiliyorsunuz videoları. Fakat tek sorun, ders çok eskiden açıldı ve hala bir şekilde kayıt olmak mümkün mü emin değilim. Ben kayıtlı olduğum için test edemiyorum.

    Eğer yazılım geliştirme konseptini sıfırdan öğreniyorsanız edx, coursera veya udacity yi öneririm. Udemy deki çoğu ders yapısı itibariyle öğrencilerden daha çok çalışanları hedefliyor. Temel birikiminiz olmadan çok verim alabileceğinizi düşünmüyorum.
  • AI Engineer kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:41:56 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.