Şimdi Ara

Yazı dizisi: 'Bütün 65nm ve 55nm nVidia chipleri kusurlu' (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
1
Favori
4.727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Draconic



    Said Hocam;dürüst olmak gerekirse bu yazıyı bu kadar erken çevireceğiniz beklemiyordum.bir kaç güne yayarım demiştiniz.ama azminiz ve emeğiniz için teşekkür ederim.kilit bir konuya parmak bastınız


    Sorma gitsin, gece birader evin içinde fırfır döndü, ışıkları açtı kapadı, odalarda dolaştı, uykumu kaçırdı Yoksa gündüz kötü etkiler diye gece uykudan feragat etmeyecektim.
  • emeğinize sağlık..
    umarım aynı hatalar Atide yoktur..
  • Hayır, bu nVidia'nın üretim tekniği değiştirirken yaptığı hatadan kaynaklanıyor.
  • ben de o kadar 55nm destekli 9300 kartlı bir laptop aldım yine de fazla ısınmasından şikayetçiyim
    bunun böyle olmaması gerektiği zaten kullanıcılar tarafınan anlaşılmıştı
    bilgilendirme için teşekkürler
  • çeviri için teşekkürler.
    nvidia-ati de bitmiyor iş.
    belki bencil bir düşünce olarak gelebilir ama , ikside parasını kazanıyorlar,sonucta.
    bu tip bilgiler satısları etkilemez malesef.

    iyi forumlar.
  • Hatalı üretildiği daha iyi.


    Umarım benim 8800gt durup dururken uçarda parasını iade alırım


    Ama o kadar da Oc. yapıyorum bozulmuyor alet. Isı dereceleri de ilk aldığım günle aynı. Şu voltaj ve ısı gereksiniminin artması olayını yaşayamadım maalesef.


    Benmi şanssızımda bozulmuyor.


    Ayrıca forum hala 8800gtx, 8800gts 320 mb kullanan arkadaşlarla dolu. Ve çok azı bozuldu.


    Ama bozulmayan 2900xt, pro bir elin parmaklarını geçmez. Hata nasıl Nvidia da oluyor alnamıyorum.


    Niye bozulmuyor benim kartım!!!! Umarım bozulur yakında.
  • o bahsettiğin eski kartlar 80nm,
    üretim kusuru bütün ürünleri etkiliyor, ama hepsinde hemen arıza yapmıyor,
    chipin TDP'si yeterince çok bağlantı üzerine dağıtılmışsa ve soğutma çözümü iyiyse, daha uzu sürede etkilenir bundan,
    daha 8800GT çıkalı kaç yıl oldu ki?

    Çabuk arıza olayı notebook gpu larında patlak verdi, olay araştırılınca arkası geldi. Dell ve HP bir süredir bu sorunu biliyormuş.
  • Neden nVidia’nın chipleri baştan savma mühendislik yüzünden kusurlu oldu?

    Bölüm 2 – Dolgu


    Charlie Demerjian, 01 Eylül 2008, 20:46

    Bu, nVidia’nın grafik chipi ızdırabının özüne giden dizi makalelerin, üçünün ikincisi. Yazı dizisi azimkar INQhack (INQuirer + hack, hack; one who works hard at boring tasks, sıkıcı işlerde çok çalışan kişi) Charlie Demerjian tarafından aylarca yürütülen araştırmanın sonucu ortaya çıktı, küfürlerle dolan e-posta kutusuna rağmen.

    ----


    Dolguya geri dönersek, bu muhtemelen sorunun kilit noktası. Dolgunun, camlaşma sıcaklığı denilen bir diğer özelliği daha var, Tg kısaltması. Tg erime (sıcaklığı) değil, daha çok öyle bir sıcaklık ki, dolgu yumuşuyor ve yapısal sertliğinin çoğunu kaybediyor. nVidia’nın kullandığı Namics 8439-1 isimli dolgu, ki düşük Tg sıcaklıklı materyal olarak anılır ve Hitachi 3730, daha yüksek Tg’ye sahip.

    nVidia’ya adil davranmak gerekirse, G84 ve G86’lar piyasaya çıktığında, yüksek Tg dolgular oldukça nadir ve piyasa için yeniydi. Düşük Tg dolgular, nVidia’nın bir süredir kullanmakta olduğu Namics gibi, biliniyordu. En son yapmak isteyeceğiniz şey yeni ve piyasa tarafından test edilmemiş bir materyal üzerine büyük riske girmektir, bu yüzden görünüşe göre onlar güvenli seçimle yola devam etti, düşük Tg.

    Eğer nVidia ev ödevini doğru yaptıysa, kullanılan dolgu maddesinin Tg değerine asla ulaşılmamalı, chip her zaman bu sıcaklığın altında çalışmalı ve dolgu yüksek kurşunlu bağlantıları kırılmaktan koruyabilmek için yeterli desteği sağlayabilmeli. İşte bu yüzden mühendisliğini yaparsınız, test edersiniz, tekrarlarsınız, simüle edersiniz, çok dua edersiniz ve kullanacağınız materyalleri çok dikkatli seçersiniz.



    Namics 8439-1 dolgusu sıcaklık kuvvet (sertlik) eğrisi


    İşte Namics 8439-1’in Tg eğrisi burada. Görünürde hiçbirşey olmadığını ilk bizim söylememize izin verin, tekrar ediyoruz, bu materyal ile ilgili yanlış birşey yok, yapması gereken neyse onu yapıyor. 60 C’de sertliğini kaybetmeye başlıyor ve 80 C’nin biraz üzerinde 100 kat daha az sertliğe sahip. Sert plastikten, jöleye dönüştüğünü düşünün. Sahi ya, GPU’lar hangi sıcaklıklarda çalışıyordu? Onlar için Tj (transistor junction temperature) değeri neydi? Opss. Büyük yüzlerce milyon dolarlık “opss” (hata) tam burada.

    İşte arıza zinciri bu şekilde meydana geliyor. nVidia akıl sır ermez bazı sebeplerden ötürü chiplerini yüksek kurşunlu bağlantılar ile tasarlamayı tercih ediyor, böyle şeyler muhtemelen yerleşim aşamasında ya da öncesinde kararlaştırılır, çünkü bağlantı yerleşimi zemin planlamasına (yerleşime) yakından bağlıdır. Bu noktada, basit olarak, chipin ömrü için seçtikleri bağlantı tipinde takıldılar.

    Bir sonraki seçim dolgu materyalleriydi, ve yeniden, bilinen düşük Tg’yi seçtiler, ki piyasa için daha yeni olan yüksek Tg dolgudan çok daha düşük toleranslara sahip. Riske karşı risk seçimiydi, muhtemelen çok maliyet farklarıyla beraber... Yanlış seçtiler, çok yanlış. Tg değerinin altındayken, Namics maddesinin sertliği mükemmel olabilir, ama o değere bir kere eriştiniz mi, sanki orada yoktur, bağlantılar sıcak ve zayıfken, baskı direk onlara nüfuz eder.

    Fanatik bebeler (fanboi) 0.23 $’lık sıcaklık sensörleri ondan çok daha düşük değerler gösterdiği için ağlayacaklar, mızıkçılık yapacaklar, bu yüzden onlar için bunun sorun olacağı bir yol yok. Aslında, pekçok karttaki sıcaklık sensörleri zar üzerinde bile değil, zar ile gövde arasında olmaları şöyle dursun. Ayrıca ucuzlar ve dillere destan derecede isabetsizdirler. Ölçümü yapabilmek için, chip boyunca oluşan ortalam sıcaklığı ölçerler, sıcak ve soğuk alanları değil. Yazıdizisinin önceki kısmındaki kızılötesi kamera fotoğrafına bakarsanız, görürsünüz ki, sensörü sağdan sola kaydırırsanız, sensörden çok değişik sonuçlar elde edersiniz. Bu durumda, yerleşimine göre 30 dereceye kadar değişebilir sıcaklık.

    Ayrıca birçok insan sıcaklığın pinlerden doğru aşağı aktarılmasının daha kolay olduğunun farkında değildir, pinler mini-heatpipe (ısı-boruları) dır, üç termal bariyerden -> soğutucuya (heatsink) nazaran. (zar -> termal macun > ısı yayıcı > termal macun > heatsink). Bu şu anlama geliyor, o küçük bağlantılar devasa termal yükler altında kalıyor, ve genelde ısı yayıcının yüzeyinden daha sıcaktırlar.

    İşin daha da kötüsü, sıcak alanlardaki bağlantılar daha da ısınır. Acıya tuzbiber olarak, en çok akımı taşırlar, ve elektrikle çalışan birşey ısındığında, direnci artacağından o işi görürken daha çok ısınmaya başlar.

    Daha kötüsü olabilir mi? Elbette olur. Termal baskıyı hatırladınız mı? Genişlemenin en yüksek olduğu nokta, sıkı durun, en sıcak olanıdır. Sıcak alanlar altında olur ve bağlantıların en zayıf olduğu anda, onlara en çok baskıya sebep olur.

    İşte bu yüzden, dolgunuzu çok dikkatli seçmelisiniz, alabildiğiniz kadar baskıyı bağlantılardan almalısınız. Çok az alın ve kırılırlar ve chip ölür. Çok fazla alın ve polamit tabakayı sıyırın ve chip ölür. Basit olarak, cesaret edebildiğiniz kadar sert kullanırsınız ve ardından simülasyonunuzun size olabileceğini söylediği en zorlayıcı koşullarda test edersiniz. Test, test, test, test, yoksa zarlar ölür.

    Dolgu camlaştığında, bu zar üzerindeki en sıcak noktadasınız anlamına gelir, ve koruduğu bağlantılar en çok ısı altında, en çok akımı çekip, en büyük termal baskı altındadır. Eğer dolgu gerçekten jöleye dönüşürse, bu çok kötüdür. Eğer bunu gövdeye kötü yapılmış bağlantılar ile birleştirirseniz, işler daha da kötüleşir. Eğer bağlantılar diğer seçenekten daha sertse, hâlâ daha kötü.

    nVidia’nın kontrol listesine bakalım. Yüksek termal yük? Tamam. Affı olmayan yüksek kurşunlu bağlantılar? Tamam. Ötetik yatak? Tamam. Düşük Tg dolgu? Tamam. Dolgu Tg değerini aşan sıcak noktalar? Tamam. Kötü göründüğünü düşünüyorsanız, haklısınız, pahalı da.

    Eğer mesele sadece dolgu camlaşmasından ibaret olsaydı, bu parçalar asla piyasaya ulaşamazdı. Bundan çok daha karışık. Termal baskı ile ilgili sorun biraz birikime dayalı, çok aşırı bir durum sözkonusu olmadıkça, parçalar kırılmadan uzun süre önce onları zayıflatır.

    Aşırı termal stres örneği şöyle olurdu, bir cam fincan alın, tercihen sağlamlaştırma işleminden geçirilmemiş, ve son ayarda fırına koyun. Sonra çıkarın ve buz kovasının içine koyun, işte, çabuk bir termal baskı gösterisi. Göz koruyucu kullanmayı unutmayın tabi. Bağlantıların gördüğü termal baskı daha çok önceden verdiğimiz çatal örneği gibidir, zayıflar da zayıflar her bükülme ile, kırılana kadar... sonra kara ekran...

    Hatırlarsanız, nVidia’nın kusurplu parçaları, gövde ile bağlantı noktasından kırılıyor. Bu zincirdeki en zayıf halka ve yapılabilecek en kötü materyal seçimlerini yaptıkları yer. Aslında arızanın olması şaşırtıcı değil. Tek kelimeyle “baştan savma mühendislik.”

    Öyleyse, bu noktada nVidia ne yapabilir? Dolguları yüksek Tg tiplere dönüştürmek bir başlangıç, ötetik bağlantılara geçiş yapılması gerektiği gibi. Yüksek Tg dolgu seçeneği G84 e G86 duyurulduğundan beri oldukça riske girdi, çok düşünmenize gerek yok, tahmin edin nVidia G86’ya ne yaptı? Ve ona olduğu gibi, G92’ye.

    Bağlantı tiplerini değiştirmek çok meşakkatli bir iş, ama nVidia da yapıyor. Toplayabildiğimiz bilgiye göre, nVidia parçalara herhangi güç dağıtım değişiklikleri yapmadı, güç dağıtıcı ızgara/ağ yok, güç hattı yok, ve ötetik bağlantıları electromigration etkisinden koruyacak hiçbirşey yok. Şu an onları mevcut akım kapasiteleri altında tutabiliyor olabilirler, ama daha ne kadar sürer?

    Bu, etekleri tutuşmuş mühendislik fakültesinin sembolü, ve nVidia içinden kaynaklar doğruluyor ki, bu darmadağınıklık yüzünden tam panik modundalar. Kısa zaman zarfından topluca kusurlu ürün partilerinin düzeltilmesine, güvenilirlik mühendisliği genelde kısa çöpü çeker.

    Bölüm 2'nin sonu.

    Kaynak




  • ilginc fakat bu gidisat ileriye dönük bakıldıgında nvidia yı maddi ve manevi zarara götürür....
  • Önümüzdeki serilerde bahsedilen hataların tekrarlanmayacağını umuyorum.
  • Haber için teşekkürler, ellerinize sağlık...
  • eline sağlık @saidakkas
  • Bunları yazıyorum ki, ikinci el piyasası iyice düşsün kartların, hemen iki tane alıp SLi yapayım

    Huang'ın önünde bardakla çektirdiği röportaj resmi aklıma geldi şimdi

    Şaka bi yana, bunları okuduktan sonra sorunun düzeltildiği veya endişe edilmeyecek seviyeye çekildiğinin ıspat edildiği zamana kadar nVidia kartlara sıcak bakamam.

    @ Teşekkür eden arkadaşlar, rica ederim.
  • Çeviri için çok teşekkürler saidakkas

    Anlaşılan envidya mühendislik konusunda çok sıkıntılı
    Sen öle güzel kartlar yap en ufak bi hatayı düşünme ayrıca kullanıcı hatası diye geçiştir
    Hadi bakayım gelde bunu kullanıcıya kolaysa anlat

    Teşekkürler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: saidakkas

    nVidia'ya yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Garanti süresi içinde arızalanırsa, değiştirilir. Ama uzun süreli kullanımın ardından, electromigration etkisinin hızlandığı ısı ve voltaj aralığında kullanıldığında, artık daha kolay ısınmaya başlar, daha çok voltaja ihtiyaç duyar, nanometrik küçülmenin sağladığı etkinin tersine bir etki yapar.

    Rektefe zamanı gelmiş motor misali yani.Kullanıcılar bu konuda bilinçlenirse nvidia için durum vasat olur, nvidia anakartların 2. el piyasasını komple öldürür
  • Çeviri için teşekkürler

    benim merak ettiğim Nvidia'nın ( ve ATI'nin ) çiplerini yapan TSMC ne diyor bu işe ?
  • Forumda bunun gibi ciddi çalışmaları görmek sevindirici...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 09nanometer

    Forumda bunun gibi ciddi çalışmaları görmek sevindirici...


    Gerçekten öyle , teşekkürler hocam eline sağlık
  • Küresel ekonominin zararları Nvidia anakart düşünüodum 790x yerinde onlarda da dandik çıktı 780g den başka seçeneğimiz yok anlaşılan Amd için İntel için ne yapılır bilemiyorum. Çuvallarla para kazanıyorlar Düzeltsinler öyleyse Hep bana hep bana olmaz.
  • Said haber editörü olmasın, yoksa malum kurallar yüzünden onun da eli kolu bağlanır. Böylesi daha güzel.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.