Şimdi Ara

YATAY GEÇİŞ VE ÇAP HAKKINDA HER ŞEY ( Sorun cevaplayalım ) BEN BAŞARDIM YA SİZ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.264
Cevap
60
Favori
122.965
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ KOŞULLARI

    (1) Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

    (2) Öğrenci aynı birimin sadece bir diploma programına yatay geçiş için başvurabilir. Bununla birlikte yatay geçiş için başvuran örgün öğretim öğrencisi, başvurduğu diploma programının ikinci öğretimi (İ.Ö) varsa bu programa da başvurabilir.

    (3) Kurum içi yatay geçişler ancak aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılabilir.

    (4) Kurum içi yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.00 olması şarttır.

    (5) Dördüncü fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir.

    (6) İkinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

    (7) İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

    (8) Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

    (9) Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak geçiş yapan öğrenciler geçtikleri programın ücretini öderler.

    (10) Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programlarından, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş yapılamaz.

    (11) Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için disiplin cezası almamış olması gerekir.

    (12) Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil
    etmez.

    (13) Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan ve Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan diploma programlarına yatay geçiş için, İngilizce hazırlık sınıfını başarmış olmak (okuyarak başarmış veya muaf olmuş olmak); hazırlık sınıfı okumayanların İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünün yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından 100 üzerinden en az 60 puan veya muadili puan almış olması ve başvuru sırasında belgelemesi şarttır.


    KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ KOŞULLARI

    (1) Kurumlar arası yatay geçiş başvuruları, sadece ilan edilen süre içerisinde yapılır.

    (2) Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.00 olması şarttır.

    (3) İkinci fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir.

    (4) Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile lisans diploma programlarının son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

    (5) İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

    (6) Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

    (7) Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak geçiş yapan öğrenciler geçtikleri programın ücretini öderler.

    (8) Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan ve Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan diploma programlarına yatay geçiş için İngilizce hazırlık sınıfını başarmış veya muaf olmak, hazırlık sınıfı okumayanların İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünün yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından 100 üzerinden en az 60 puan veya muadili puan almış olması ve başvuru sırasında belgelemesi şarttır.

    (9) Kontenjan sınırlaması bulunmayan açık veya uzaktan öğretim programlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Eylül ayının ilk haftasının son günü mesai saati bitimine kadar ilgili birimlere başvuruda bulunurlar.

    (10) Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

    (11) Öğrenci aynı birimin sadece bir diploma programına yatay geçiş için başvurabilir. Bununla birlikte yatay geçiş için başvuran örgün öğretim öğrencisi, başvurduğu diploma programının ikinci öğretimi (İ.Ö) varsa bu programa da başvurabilir.

    (12) Kurumlar arası yatay geçişler ancak aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılabilir.

    (13) Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programlarından, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş yapılamaz.

    (14) Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için disiplin cezası almamış olması gerekir.

    Ayrıntılı bilgi için;

    www.yok.gov.tr/web/guest/icerik/-/journal_content/56_INSTANCE_rEHF8BIsfYRx/10279/18082

    Yukarıda ki maddeler İstanbul Üniversitesi için geçerlidir çoğu üniversitede maddeler aynıdır. Bazı maddelerde değişiklik olabilir. Sormak istedikleriniz varsa yardımcı olurum.



    MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ İÇİN AYRINTILI BİLGİ :http://www.yok.gov.tr/documents/10279/34561/ek_madde_1_10_07_2014.pdf/416eb985-c76c-446a-a5ba-57f63d31d2ce




    YATAY GEÇİŞ İÇİN ÜNİVERSİTELERİN YÖNETMELİKLERİ

    İSTANBUL TEKNİK ÜNİ. => http://www.sis.itu.edu.tr/tr/cyy/

    YILDIZ TEKNİK ÜNİ. => http://www.ogi.yildiz.edu.tr/ogi/4/Ge%C3%A7i%C5%9Fler/51

    İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ => http://ogrenci.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2014/07/2014guzyataygec%C4%B1s%C4%B1lan.pdf

    SAKARYA ÜNİVERSİTESİ => http://www.ogrisl.sakarya.edu.tr/duyurular/2013_YATAY/2013-2014_YATAY_GECIS_DUYURUSU.pdf

    KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ => http://odb.kocaeli.edu.tr/yonetmelik_008.php

    SELÇUK ÜNİVERSİTESİ => https://www.selcuk.edu.tr/dosyalar/files/102/Sel%C3%A7uk%20%C3%9Cniversitesi%20Kurumlararas%C4%B1%20Yatay%20Ge%C3%A7i%C5%9F%20Uygulama%20%C4%B0lkeleri.pdf

    ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ => http://www.uludag.edu.tr/dosyalar/ogrenciisleri/yataygecis-esaslariiii.pdf



    İstek üzerine üniversite yönetmeliği ekleyebilirim





    İnsanlara yardımcı olmak için bu forumdayım. Yatay geçiş kadar olmasada araştırdığım bir konu daha var o da "SAÇ DÖKÜLMESİ". Ve onun içinde konu açtım umarım faydalı olmuştur.

    http://forum.donanimhaber.com/m_93564885/f_//tm.htm#93564885






    EVET ARKADAŞLAR ZORLU BİR SENEDEN SONRA BENDE GÖNLÜMDE Kİ YERE GEÇİŞ YAPTIM UMARIM SİZİNDE GÖNLÜNÜZDEKİ ÜNİVERSİTELER VEYA BÖLÜMLER OLUR. SİZDEN RİCAM BAŞARI HİKAYENİZİ NEREDEN NEREYE GEÇTİĞİNİZİ YOLLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM. BÖYLECE GEÇİŞ YAPMAYI DÜŞÜNEN ARKADAŞLARA UMUT OLURUZ.



    BENİM BAŞARI HİKAYEM:http://forum.donanimhaber.com/m_94437456/f_//tm.htm#94437456



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasin5306 -- 3 Kasım 2014; 9:46:37 >







  • Usta benim 1.sınıfın 1.dönemde alttan bir dersim var ve ben 2.dönemin sonunda yatay geçiş koşul şartıyla başka bir üniversitedeki kendi alanıma gitme şansım varmı acaba ?
  • Öncelikle hangi üniversiteye geçiş düşünüyorsunuz?
    Genel kuralların içerisinde okuduğu okuldaki tüm dersleri almış ve başarmış şartı vardır. Üzgünüm dersi vermediğiniz sürece geçiş yapamazsınız:-( ancak dersi verince geçiş yapabilirsiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasin5306

    Öncelikle hangi üniversiteye geçiş düşünüyorsunuz?
    Genel kuralların içerisinde okuduğu okuldaki tüm dersleri almış ve başarmış şartı vardır. Üzgünüm dersi vermediğiniz sürece geçiş yapamazsınız:-( ancak dersi verince geçiş yapabilirsiniz

    uludağ üni. usta ?bak şu likn de 2. satırda ne diyor ya ? diploma ile ilgili 1 başarısz ders şartıyla filan diyor ne dyorsun ?http://www.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/230
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 3ottoman3

    quote:

    Orijinalden alıntı: yasin5306

    Öncelikle hangi üniversiteye geçiş düşünüyorsunuz?
    Genel kuralların içerisinde okuduğu okuldaki tüm dersleri almış ve başarmış şartı vardır. Üzgünüm dersi vermediğiniz sürece geçiş yapamazsınız:-( ancak dersi verince geçiş yapabilirsiniz

    uludağ üni. usta ?bak şu likn de 2. satırda ne diyor ya ? diploma ile ilgili 1 başarısz ders şartıyla filan diyor ne dyorsun ?http://www.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/230

    Başlıkta yurt dışından alınacak öğrencide ki kriterler yazıyor ama sen yurt dışında ki bir üniversitede misin?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3ottoman3 kullanıcısına yanıt
    Eğer yurt içinde bir üniversitede isen madde aynen şöyle:

    1) Yatay geçiş yapabilmek için öğrenci, ayrılacağı yükseköğretim programına ÖSYM Başkanlığınca
    yerleştirilmiş, sorumlu olduğu tüm dersleri almış ve aldığı tüm dersleri tabi olduğu yönetmelik
    hükümlerine göre başarmış olmalıdır.

    link:http://www.uludag.edu.tr/dosyalar/ogrenciisleri/yty-gcs-esaslari170214.pdf
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasin5306

    Eğer yurt içinde bir üniversitede isen madde aynen şöyle:

    1) Yatay geçiş yapabilmek için öğrenci, ayrılacağı yükseköğretim programına ÖSYM Başkanlığınca
    yerleştirilmiş, sorumlu olduğu tüm dersleri almış ve aldığı tüm dersleri tabi olduğu yönetmelik
    hükümlerine göre başarmış olmalıdır.

    link:http://www.uludag.edu.tr/dosyalar/ogrenciisleri/yty-gcs-esaslari170214.pdf

    eyvallah ya orayı okumamştım :)




  • 3ottoman3 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim:-)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba arkadaşlar ben devlet üniversitesin 1 sınıf öğrencisiyim. alttan derslerim var ama ortalamam geçiş için yeterli. ben geçiş yapmak istiyorum 2 dönem okudum bu okulda. başka bi üniversiteye geçmek istersem tekrar birinci sinıftan mı başlıyorum? ve verdiğim derslerden muaf oluyor muyum ? nasıl yapabilirim geçişi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tarık güntürk

    merhaba arkadaşlar ben devlet üniversitesin 1 sınıf öğrencisiyim. alttan derslerim var ama ortalamam geçiş için yeterli. ben geçiş yapmak istiyorum 2 dönem okudum bu okulda. başka bi üniversiteye geçmek istersem tekrar birinci sinıftan mı başlıyorum? ve verdiğim derslerden muaf oluyor muyum ? nasıl yapabilirim geçişi.

    Yatay geçiş yapabilmek için öğrenci, ayrılacağı yükseköğretim programına ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilmiş, sorumlu olduğu tüm dersleri almış ve aldığı tüm dersleri tabi olduğu yönetmelik hükümlerine göre başarmış olmalıdır.

    Ortalamanız tutsa dahi alttan dersleri vermediğiniz sürece geçiş yapamazsınız. Verip geçtiğinizi kabul edersek büyük ihtimal 2den başlarsınız sene başında muafiyet dilekçesini verip ortak ve kredisi uyuşan derslerden muaf olursunuz.

    Eğer geçmek istediğiniz yere taban puanınız tutuyorsa yeni kanuna göre geçiş yapabilirsiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tarık güntürk kullanıcısına yanıt
    Geçiş işlemleri için ise üniversitenin belirlediği tarihte geçmek istediğiniz üniversiteye bizzat gidip başvuru yapmanız gerekir bazı üniversiteler posta yolu ile de kabul ediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba ben özel üniversitede tasarım okuyorum, bölümüme puanla girdim. devlete yatay geçiş yapmak istiyorum. geçiş yapmak istediğim okulda benim bölümümü benim girdiğim yıl ve geçen yıl puanla alıyordu ama bu sene yetenekle almaya başlamış. yani birinci sınıflar yetenekle giricek ama benim dönemimdekiler puanla girmişti, ben geçiş yaparken yetenek sınavına girmem gerekiyormu? Sonuçta eşitlik olması için benimle aynı sınıfı okuyanlar nasıl puanla girdiyse benimde puanla girmem gerekmezmi sadece?

    teşekkürler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • afrodit93 A kullanıcısına yanıt
    Mantıken sizin dediğiniz gibi. Ama karar tamamen kurulun yani sizin işiniz biraz şansa bakıyor. Bu tür durumlarda yök yönetmelik belirlemiyor üniversiteye bırakıyor kararı bu yüzden bu sorunun net cevabı yok bölüm öğrenci işlerini ararsanız net bilgi verirler :(
  • Yatay geçiş başvurusu için ne yapmak gerekiyor tam olarak? Birde vakif üni.de tam bursluyum başka bir vakif üniversitesine yatay geçişle kabul edildim diyelim oradada tam burslu olarak mi okurum ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tam burslu olan bölüm yatay geçiş için kontenjan açarsa burslu olarak okursunuz. Transkript ve ders içeriklerini alıp geçiş yapmak istediğiniz üniversiteye başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru tarihleri üniversite sayfasında duyurulur
  • Hocam merhaba Artvin'de Dkab okuyorum.Erciyes Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmak istiyorum.Bir sorum olacak size;
    Bu istenilen belgeleri (mesela not ortalaması disiplin belgesi felan ) ne zaman alıyoruz okuldan? finaller bittikten sonra mı ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muhammedadaca

    Hocam merhaba Artvin'de Dkab okuyorum.Erciyes Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmak istiyorum.Bir sorum olacak size;
    Bu istenilen belgeleri (mesela not ortalaması disiplin belgesi felan ) ne zaman alıyoruz okuldan? finaller bittikten sonra mı ?


    Evet kalmadı iseniz finaller açıklanıp ortalama hesaplandıktan sonra gidip transkrip alabilirsiniz size tavsiyem en az 3tane isteyin gerek oluyor. Disiplin cezasına dair belgeyide o zaman almanız daha uygun olur. Ders içeriklerine gelince istediğiniz zaman bölümden alabilirsiniz ama mutlaka onaylı olmalı yoksa kabul etmiyorlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasin5306


    quote:

    Orijinalden alıntı: muhammedadaca

    Hocam merhaba Artvin'de Dkab okuyorum.Erciyes Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmak istiyorum.Bir sorum olacak size;
    Bu istenilen belgeleri (mesela not ortalaması disiplin belgesi felan ) ne zaman alıyoruz okuldan? finaller bittikten sonra mı ?


    Evet kalmadı iseniz finaller açıklanıp ortalama hesaplandıktan sonra gidip transkrip alabilirsiniz size tavsiyem en az 3tane isteyin gerek oluyor. Disiplin cezasına dair belgeyide o zaman almanız daha uygun olur. Ders içeriklerine gelince istediğiniz zaman bölümden alabilirsiniz ama mutlaka onaylı olmalı yoksa kabul etmiyorlar

    Evim buraya uzak olduğu için beklemeliyim maalesef.Tüm belgeleri alır öyle gideriz artık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • En mantıklısı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.