Şimdi Ara

Yağları emebilen biyolojik olarak uyumlu sünger geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yağları emebilen biyolojik olarak uyumlu sünger geliştirildi



    Bütün Dünya’da artan plastik kullanımı ve atık birikimi sebebiyle sık kullanılan ürünlerin çevre dostu alternatiflerinin geliştirilmesi üzerinde birçok çalışma yapılıyor. Şimdi ise Singapurlu araştırmacılar biyolojik olarak bozunabilen sünger geliştirdi.



    Singapur’da bulunan Singapore's Nanyang Technological University ( NTU ) ile Güney Kore’deki South Korea's Sungkyunkwan University kurumu araştırmacıları bir araya geldi ve sabun üretimine benzer bir yolla çalıştı.



    Ayçiçekleri



    Yağları emebilen biyolojik olarak uyumlu sünger geliştirildi



    Bilim insanları ayçiçeklerinden polenler elde etti ve polen taneleri 3 gün boyunca alkali ortama maruz bırakıldı. Böylece tohumların jel benzeri yapıları geride kalacak şekilde kuru madde ile ayrışması sağlandı.



    Araştırmacılar daha sonra jel benzeri yapıları dondurarak kuruttu ve yapılar stabilize edilmek üzere 200ºC’ye kadar ısıtıldı. Son olarak ilgili yapılar stearik asit ile muamele edildi.



    Çalışmalar neticesinde 5 cm’lik çapa sahip süngerler elde edildi. Eklenen stearik asit neticesinde hidrofobik olan süngerlerin petrolle veya yağla kirlenmiş sularda yalnızca yağı emeceği ve suya doygun hale gelmeyeceği belirtiliyor.



    Ayrıca Bkz.Gorillerin göğüs dövme alışkanlıkları incelendi



    Yeni süngerler yapılan laboratuvar testlerinde olumlu sonuçlar vermekle birlikte söz konusu süngerlerin 10 kez sıkılarak kullanılabildiğini belirtelim. Ayrıca sünglerin doğada biyolojik olarak bozunabildiğini de ekleyelim. Yeni araştırma daha da geliştirilebilirse kirli suların atık yağlardan temizlenmesi sağlanabilir.



    Yeni araştırma Advanced Functional Materials adlı dergide yayımlandı.




    Kaynak:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.202101091
    Kaynak:https://www.ntu.edu.sg/news/detail/a-pollen-sponge-that-could-tackle-marine-oil-spills-one-day







  • Çok güzel bir gelişme, düşünsenize yağlı suya bu süngeri atıyorsunuz, sadece yağı çekiyor. Sıktığınızda da sadece yağ çıkıyor. Muhteşem.

  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    Hali hazırda bu tarz ürünler zaten mevcut. Sucul ortamlardaki çevre kazalarında sıklıkla kullanılıyor. Haberde bahsedilen ürünün farkı absorban malzemenin biyolojik olarak bozunabilir olması.

  • içine su girmiyorsa yağdan nasıl arındırıcaz sadece sıkarak mı?

  • sorun artan nüfus. 3 çocuk bile ayrıcalıklı olması gerekirken, 4 5 6 7 çcocuk yapan embesillerin execute edilmesi gerekirken liberal solcu sevgi pıtırcıkları bu saçmalığa ön ayak oluyorlar. kendileri çoğalamıyorlar, bu 3. sınıf dünya ülkelerinde oluşan düzensiz nüfus artışına şak şakçı oluyorlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.