Şimdi Ara

Yabancı yazar hayranlığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Gerek burada olsun gerek ikinci el sitelerinde olsun tavsiyelere falan bakıyorum hep yabancı yazarlar tavsiye ediliyor, öve öve yere göğe sığdırılamıyor. Yabancı yazarlar illaki okunur ben de okuyorum ama yerli yazarları da tamamen gözden çıkarmamak gerek bence. Adama soruyosun ne tavsiye edersin diye Dan Brown Sthephen King vs başlıyo sıralamaya başlıyor yerlilerden ne önerirsin desem belki de hiç okumamış oluyor. Dan Brown'un 4 kitabını okudum evet heyecanlı ama kuru bi heyecan var sadece. Bize uzak, kitaptaki isimler iğreti geliyor.
    Yanlış anlaşılma da olmasın tabi ki zevkler farklıdır ama sırf yabancılara yönelmek bence biraz haksızlık olur, yerli yazarlara da şans vermek gerek diye düşünüyorum.
    Not: Yabancı yazar düşmanı değilim.



  • yabancı yazar övgüsü biraz da çevirmenin başarısına bağlıdır. çevirmen bir kitabı baştan yazar aslında.
  • Yerli yazarları okuduğum zaman için daha bir farklı oluyor. Çünkü bizden bir Şeyler var yazarın Sözlerinde. Tarihimiz, kültürümüz , toplumca yaşadığımız duygular ve olaylar. Ne yalan Söyleyeyim Türk yazarları okuduğum zaman kendime daha bir kaptırıyorum kitaba. O sebeple okuma listesi yaparken yabancı ve yerli yazarları dengelemeye çalışıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lawlord -- 4 Ocak 2016; 17:18:32 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anlatmak istediğim tam da buydu.
  • Yabancı kitaplardaki isimler ne kadar fazla olursa sürükleyicilik azalıyor insan bir yerden sonra kişileri karıştırmaya başlıyor. Aynı türde yerli bir kitap okumak daha mantıklı olabilir. Ama kimi yabancı yazarlar var ki hayatında illa okuman gerekir.
  • Ahmet_Şahin kullanıcısına yanıt
    Yabancı yerli konusu değil sizin bahsettiğiniz. Siz yerli ve yabancı yazar okumalarının okuyucular tarafından dengelenmesini istemişsiniz. Bir yabancı okuyorsan birde yerli oku demişsiniz. Böyle bakarsak haklısınız.
  • yerli yabancı olayına bir de tür gözünden bakmak gerekir

    roman okuyanların bir coğu polisiye bilim kurgu fantastik kurgu
    gibi kurgu odaklı şeyler sever belki farklıdır ama benim gözlemim bu

    hal böyle olunca da yerli yazarlar da bu türler de pek yazmayınca yazanlar da yabancılara göre pek başarılı olmayınca yabancılar daha çok tercih ediliyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yabancı yazara karşı bi düşmanlığım yok zaten, çok saçma olur öyle bişey. :) 5 tane yabancı yazar okumuşsa 3 tane de yerlilerden beğendiklerini okusun diyorum. Yani hiç de boş yazarlar değil bizdekiler de. Yabancı yiyelim de yerlinin de tadına bakmak lazım. :) @XpressMusic34
  • Ahmet_Şahin kullanıcısına yanıt
    Ben genelde araştırıp kitap alırım. Aldığım kitaplarda en büyük etken başkalarının tavsiyeleri olur. Ama herkesin tavsiyelerine de güvenmem tabi. Yazar yabancı mı değil mi dikkat etmem. Benim için önemli olan içerik olur her zaman. Tabiki Türk yazarların kitaplarından iyi kitaplar çıkınca mutlu olurum ben de. Zaten en sevdiğim yazarlar
    Cenk Enes Özer
    Hasan Uzun
    Bu iki yazarı o kadar seviyorum ki nasıl kitap yazarsa yazsın her kitabını alıp okurum. Başka hiçbir yazar hakkında böyle düşüncem yok. Dan Brown'un kitaplarını da okudum. Sadece cehennem kitabını okumadım. Ona da inat ettim cep kitabı çıkmadan almayacağım diye. Çünkü çok pahalı oluyor. Dan Brown kitaplarından kayıp sembol hariç hepsini sevdim. Yabancı yazarlardan en sevdiğim yazar şu anda JK Rowling. Ama yine de Harry Potter kitaplarından sonra çıkardığı boş koltuk isimli kitabını alıp okumadım.
    Benim düşüncem de böyle. Saygılarımla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Haklısın ancak es geçtiğin yerler var. Roman veya herhangi başka türler hayal dünyasının ufkunu gösterir ve geliştirir. Türkiye'de yazar olan veya olmak isteyenler süslü edebiyat yapma aşkına konu bütünlüğünü sayfalar aştıkça kaybediyorlar. Konuların monotonluğu bayıyor bir süre sonra. Yabancı yazarlar da şöyle bir şey var. Ufukları açık. Türkiye'de konular neredeyse aynı. Neden fantastik bir kurgu üretilmiyor yada bilim-kurgu veya bağlantıların oldukça güçlü olduğu polisiyeler? Okuyucu aşk istiyor deyip çoğu bu türde yazıp başından savıyor her şeyi. Öneri kısmına baktığımızda aşk içerikli romanların sayısı oldukça azdır. Biraz daha kendilerini geliştirip ufuklarını açmaları lazım. Yazdıkça dil güzelleşir biraz can alıcı kurgular yaratmalılar. Bugün Hollywood'daki yapımlar biranda olmadı. Yazarları sayesinde geliştiler ilgi çektiler. Çünkü insanlara bu altyapıyı verdiler.




  • Şahsen yabancı yazarların kitaplarını daha başarılı bulsam da bugün Oğuz Atay ve Yaşar Kemal gibi isimlerin de hakkını vermek lazım ki kesinlikle edebiyat dendiğinde okunması gereken yazarlar.Fakat burada Modern Türk Edebiyatı'ndan pek haz etmediğimi belirtmem lazım.Ne Zülfi Livaneli yine bir nebze iyi de olsa diğer yazarlarda o klasiklerin yazıldığı dönemin amacını bulamadığımı söyleyebilirim.Çte yandan başka bir sebep olarak da mainstream aralığının dışına çıkmayışımızın da getirisiyle bilim-kurgu gibi türlerde denemeler yapma cesaretini maalesef ki gösteremiyoruz.Bunun en büyük sebebini Türkiye'de ki bu türe karşı olan önyargı ve ilgisizliğe bağlasamda(yine de iyi kötü öyküler yazıyoruz) burada asıl suçlu olarak yazarları görmekteyim.Buna örnek olarak James Morrow'un bilim-kurguyu seçme nedenini söyleyebiliriz.Kendisi ana akım yazarlarım aşk ilişkilerini ya da anne baba ilişkisini ele aldıklarını ama kendisinin Tanrı'dan bahsetmek istediği için bilim-kurguyu seçtiğini söyler.İsterdim Türkiye'den bir Philip K. Dick, William Gibson ve Ursula K. Leguin gibi derin konular işleyen bilim-kurgu yazarları çıksın. Ama çıkmıyor ve bunun sonucu olarak da benim haz etmediğim bir Edebiyat piyasası ortaya çıkıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Urasawa Gen -- 11 Ocak 2016; 23:58:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İnsan farklılık, bilinmezlik arıyor. Yabancı yazarların romanları bize yabancı bir dünyayı anlattığı için daha çekici oluyor, yazarlar da bu yüzden daha bir dikkat çekiyor. İnsan algısı yabancılığı daha bir pik seçicilik düzeyinde tutuyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam yerli yazarlardan kastım şu an piyasadaki sözde yazarlar değil kastım:) Hatta isim de vereyim soğuk kahve tarzı piyasa için yazılmış kitapları yazanları kastetmiyorum. Yaşar kemal, yakup kadri gibi gerçek yazarlardan bahsediyorum. Yabancı yazar tabi ki okunacak, aksini düşünmek bile saçma olur. Benim söylemek istediğim komple yabancı yazarlara yönelmek bizim yazarlarımıza haksızlık olur. Tekrar hatırlatmak istiyorum yabancı yazar düşmanı değilim, özellikle de fantastik türde tekel niteliğinde abd li yazarlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ahmet_Şahin

    Hocam yerli yazarlardan kastım şu an piyasadaki sözde yazarlar değil kastım:) Hatta isim de vereyim soğuk kahve tarzı piyasa için yazılmış kitapları yazanları kastetmiyorum. Yaşar kemal, yakup kadri gibi gerçek yazarlardan bahsediyorum. Yabancı yazar tabi ki okunacak, aksini düşünmek bile saçma olur. Benim söylemek istediğim komple yabancı yazarlara yönelmek bizim yazarlarımıza haksızlık olur. Tekrar hatırlatmak istiyorum yabancı yazar düşmanı değilim, özellikle de fantastik türde tekel niteliğinde abd li yazarlar.

    Haklısın hocam o konuda. Eskiler her alanda; gerek müzik gerek edebiyat anlamında işlerini hakkıyla yapıyorlarmış. Yeni dönem devamlılığı sağlayamadı sadece. Bir yazar adayıyım bende umarım bir kaç aya romanımı hediye edebilirim size



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi despot04 -- 12 Ocak 2016; 18:38:01 >




  • Teşekkür ederim:) inşallah kıymeti bilinen bi kitap olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: XpressMusic34

    Yabancı yerli konusu değil sizin bahsettiğiniz. Siz yerli ve yabancı yazar okumalarının okuyucular tarafından dengelenmesini istemişsiniz. Bir yabancı okuyorsan birde yerli oku demişsiniz. Böyle bakarsak haklısınız.



    +1
  • Açıkçası hiç yerli okumuş olmak için yerli okumam, denk gelirde sadece ama sadece önemli yerli eserleri okuyup geçerim İnce Memed, Aylak Adam,Sabahattin Ali gibi. Belki arada Ahmet Ümit kitapları çerez niyetine okunur. Lakin kitap okuma amacı kişiden kişiye değişen bir olgu, kimisi kitabı sadece bir zevk, vakit geçirme aracı olarak görür ki bana göre onlar kitabın işlevini anlayamamış ve küçümsemiş, kitap ile şiiri bir tutmuşlardır. Tabi kitaptan kastım sadece şiirlerden oluşan kitaplar değil. Benim için kitap okumak hem zevkli hem de faydalı, ruha bir şey katmalı. Ve bunun yolu da kim ne derse desin yerlilerden geçmiyor, güncel yabancı isimlerden de geçmiyor, Dünya klasiklerinden geçiyor.

    Sizin herkes yabancı yazar hayranı olmuş derken öneri olarak herkes Stephen Kingi Dan Brownu öneriyor demeniz bizzat kötü niyetizinden kaynaklanıyor. Ne yani sanırsın Türkler aşmış, bana da Ahmet Batman'ı, Elif Şafak'ı öneriyorlar hayranlıkla, şimdi ben Türk yazarları deyince aklıma ilk bu isimleri mi getireyim?

    Kafka, Albert Camus, Aldous Huxley, Nietzsche, Turgenyev, Dostoyevski, Victor Hugo, Tolstoy, Nabokov, George Orwell, Zweig, Dumas, Platon, Homeros, Shakespeare, Gogol, Molliare, Hemingway, Zola... Hadi ben de bunları öneriyorum bunlar da yabancı, var mı bunlara rakip çıkarabileceğin bir yerli yazar? Ama onlar bizim toprakları anlatmıyor diyeceksin, bana ne elin çomar Anadolusundan? Ben romanı toplumsal sorunları çözebilmek amacıyla mı okuyorum veyahut adını verdiğim yazarların eserleri sanki bizi hiç mi ilgilendirmiyor sanıyorsunuz? Adını verdiğim yazarların hangisi evrensel değil söyler misin? İçlerinde King ya da Brown ismi geçmeden de öneri oluyormuş demek ki?

    Bir ara Türk yazarları ne kadar çok abartılıyor diye konu açacaktım, vazgeçmiştim ama bu konuya nasipmiş. Söyler misiniz asırlarca şiirle yatıp şiirle kalkmış bu milletten kaç tane şair çıkmış dünyada Lord Byron kadar tanınan? Sıfır. Kaç tane romancı çıkmış dünyada, üstte verdiğim yazarların arasında yerini alan? Sıfır. Bu sizin öve öve bitiremediğiniz yerliler, zamanında Eflatun Bey ile Rakım Efendi'lerin popüler olduğu dönemlerde adamlar Sefiller'i, Suç ve Cezaları yazmış. Bizimkiler çakma Madam Bovary'i uyarlamaya çalışırken adamlar eserin orijinalinden daha iyi bir uyarlama yazmış (Anna Karenin)

    Kimse diyemez ki Türklerin edebi anlamda dünyaya katkısı olmuş. Olmamış işte, ırkçılığın lüzumu yok gerçekler ortada. Ne edebi ne felsefi ne toplumsal hiçbir anlamda medeniyete katkısı yok, Yoğurt ve kebap dışında. Ha bir de barbar kavimlerin göçü olayı haricinde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Keşke örnek verdiğiniz yabancı yazarlar biraz daha özgün,kaliteli,deha yazarlar olsaydı.Gerçi Dan Brown ve King de zeki yazarlar ama yazdıkları bir çırpıda tüketiliyor,2 gün kitap hakkında düşünüyorsun sonra bitiyor.Kitap bolca akıyor,her şey hızlı gelişiyor.Popüler kültürün kötü bir edebiyat yansıması sadece.Bazı Türk yazarların da hakkı verilmeli gerçekten ama benim için ön planda olan Batı Edebiyatıdır.İyi bir çevirmen tarafından çevrilmişse neden Batı Edebiyatı yerine onun kötü bir taklidi olan Türk Edebiyatını okuyayım? Bahsettiğim Türk Edebiyatı tabii ki 20-21. yüzyıl yazarları.Daha önceki yazarları henüz okumadım,yorum yapmak istemiyorum.

    Elbette Türk Edebiyatı okumayın demiyorum ama okurken çok seçici olmak lazım.Bence bir süre boyunca sadece Batı Edebiyatı'nın klasikleri okunup edebiyatın tadına varılarak,Türk Edebiyatı'na geçilmeli ve Türk yazarlarının arasından edebi yönden güçsüz olan isimler elenmeli ve beğenilenler okunmalı.




  • Yerli Tolkien vardı da biz mi okumadık hocam?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.