Şimdi Ara

WhatsApp’tan açıklama: Veri paylaşımı kuralımız değişmedi (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
153
Cevap
1
Favori
15.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
83 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • goygoy06 kullanıcısına yanıt

    AES256 ve diğer kriptoloji algoritmaları patlatmak kuantum bilgisayarların gelişmesiyle patlatmak imkansız değil. Kuantum bilgisayarlara geçtiğimiz vakit bilişim dünyası yeni bir çağa yelken açacağını düşünüyorum.

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    hocam biraz bu konu biraz ülkemizde var olan kanunlarla ilgili. avrupada bu kanunlar sıkı ve ülkemizde bu kanunlar o kadar sıkı değil. yanı demek istediğim bu sonradan ateist olan yahudinin nabza göre şerbet vermesidir ve ona göre pozisyon almasıdır.

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    sağlam trollediniz arkadaşı  


    nickinden bakarak zaten ilkokuldan terk olmadığını anlayabilirdin 

  • BalkanGöçmeniBirBey kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam,
    Yakında bu algoritmalarda rafa kalkabilir. Onun yerine kuantum algoritmalar gelecektir. Yeni bir kapışma ortamı yine oluşur. Kripto ile uğraşıyorsanız tez yapmak çok mantıklı bu konularda :)
  • goygoy06 kullanıcısına yanıt

    bazı özel nedenlerden dolayı bıraktım kriptolojiyi. yüksek lisans hevesim kalmadı. yüksek lisans yapsaydım kriptoloji & veri bilimi & algoritmalarla uğraşırdım.


    zaten kriptolojide ülkemizde o kadar değer verilmiyor. yerli kaynak bulsan bile hepsi maddi amaç güttüğünü anlamak zor değil. yurtdışında ise devletler de iş imkanı olsa bile bu konu milletçiliğe kaçacağını söyleyebilirim. özel sektör de siber güvenliğe önem vermekle birlikte ben bu siber güvenliğe ısınamadığımı söyleyebilirim.


    günümüzde her ne kadar veri bilimi öne çıksa da kriptolojinin önemi çok sonradan anlaşılacağını eskiden petrolleri korumak için silaha şimdi verileri korumak için kriptolojiye ihtiyaç duyulacağını düşünüyorum.


    mesela bildiğim kadarıyla kolayca çözülen her algoritma rafa kalkar ve yeni bir kriptoloji algoritması geliştiririr ve bu bir döngüdür. galiba bu döngü sezar şifrelemesiyle başladı 





  • Kamece kullanıcısına yanıt




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 435

    Gayet araştırdım, argümanınız nedir oraya koyun tartışalım. Signal’de olup telegramda olmayan nedir? Boş iddialarla değil kaynaklarla tartışalım.
    Signal'de olup telegramda olmayan "güvenlik" dediğimiz bir unsur var. 2020 yılında insanlar nasıl hala uçtan uca şifreleme olmayan Telegramı önerebiliyorlar anlamıyorum. Acaba nereden araştırdınız? Çünkü kaynaklarınızı değiştirmeniz gerekiyor olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bseeek

    Signal'de olup telegramda olmayan "güvenlik" dediğimiz bir unsur var. 2020 yılında insanlar nasıl hala uçtan uca şifreleme olmayan Telegramı önerebiliyorlar anlamıyorum. Acaba nereden araştırdınız? Çünkü kaynaklarınızı değiştirmeniz gerekiyor olabilir.

    Alıntıları Göster

    ben de sizin gibi hiç bir araştırma yapmadan burada ahkam kesenleri anlamıyorum, wikipedia dahil hangi siteye bakarsanız bakın Telegramın E2E encryption'a sahip olduğu yazar. Bildiğiniz yanlış, izah edeyim;


    uctan uca şifreleme kavramının ne olduğunu anlamak lazım, kafanızın karışması normal çünkü whatsapp bende var diyor, telegram buluta gidip sonra hedefe giden mesajlaşmaya uçtan uca değildir, bende hem whatsapp'taki sistem var, hem de signalde olan yöntem "gizli sohbet" adı altında server'a uğramayan gerçek uçtan uca sohbet de var diyor.


    kabaca whatsapp'ta bulunan ve uçtan uca şifreleme dediği yöntem şudur;

    source client > encrypt > server > target client > decrypt


    whatsapp 30 güne kadar serverda mesajı tuttuğunu yazılı olarak beyan eder. Telegram aynı formatı bir yıl tuttuğunu iddia eder. Ayrıca buna uçtan uca şifreleme değil bulut bazlı şifreleme ismini verir. Yani bu kavrama göre whatsapp'ta uçtan uca şifreleme yoktur!

    Pavel'e göre uçtan uca şifreleme sadece direct client to client (eski irc'ciler bilir DCC) ile olabilir. Arada herhangi bir server bağlanmamalıdır. Bu durumda sohbet geçmişini sadece lokal yedekleyebiliyorsunuz. Bunu tercih edenler için de Telegram'da gizli sohbet özelliği mevcut. Yani signal gibi mesajın hiç bir servera uğramadan göndermek istiyorsanız bu özellik de mevcut. Hatta bu özelliği bütün chat programları arasında ilk başatan telegramdı, signal daha sonra çıktı. Whatsapp ise 2-3 yıl önce bu özelliği ekledi kaldı ki servera uğradığı yöntem daha güvensizdir.

    source client > encrypt > target client > decrypt


    özetle, telegramda hem server bazlı şifreleme var hem de uçtan uca şifreleme var. Telegramda şifresiz mesajlaşma diye bir şey söz konusu değil. Bu olayı da ilk başlatandır.

    ingilizceniz varsa https://dataprot.net/articles/what-is-end-to-end-encryption bir göz atın.


    başka var mı telegram güvensizdir argümanı olan?





  • Umarım Telegram'a da bir gün E2E'li grup konuşma gelir ki. Burada konuyu başka yere çekerek savunduğunuz argümanların altında ezilmezsiniz.


    Bi de Telegram nereden para kazanıyor acaba? 2021 yılında reklam göstermeye başlıyorlarmış diye duydum. Reklam görmek sorun değil fakat bu zamana kadar bu değirmenin suyu nereden diye soruyor insan.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bseeek -- 14 Ocak 2021; 22:58:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bseeek B kullanıcısına yanıt
    Telegramda e2e gizli mesajlaşma olarak var
  • bseeek B kullanıcısına yanıt
    sadece kanallarda gösterecekler reklamı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eksprestren

    Telegramda e2e gizli mesajlaşma olarak var
    Grup olarak yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.