Şimdi Ara

We Are Football - İnceleme: 'FM'ye alternatif olabilmiş mi?'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • We Are Football - İnceleme: 'FM'ye alternatif olabilmiş mi?'



    Özellikle futbolun ülkemizde bir hayli sevilen bir spor olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yüzden futbol oyunları da aynı şekilde bir hayli seviliyor. Futbol oyunları ise bildiğiniz gibi birkaç oyun dışında çok yüzlerine bakılacak cinsten değil. Bunun birçok sebebi bulunuyor ancak başlıca sebepleri arasında şüphesiz birkaç büyük şirketin bu sektörde tek başına ilerliyor olması olabilir. Yıllardır EA’nin oyun serisi FIFA’nın bu konuda zirvede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kalitesi tartışılır ancak başarısı tartışılmaz bir gerçek. Bir zamanlar PES serisi FIFA’nın önündeydi ancak o da çok sürmedi ve FIFA zirveyi yeniden aldı ve uzun bir süredir orada, daha uzun bir süre de orada olacak gibi. Elbette futbol oyunları yalnızca FIFA ve PES gibi oyunlardan ibaret değil. Daha çok sporun yönetim kısmına ilgi duyanlar da yine 2000’lerin başından bu yana tek bir seri ile devam ediyor: Footbal Manager.



    Seriyi ve tarzını anlatmaya gerek yok. Football Manager’da binlerce saatlerini harcayan takipçilerimiz de vardır elbette. Footbal Manager’ın FIFA serisine göre daha mütevazi bir olduğunu düşünebilirsiniz ancak bir süredir o da sektörde tek başına ilerliyor. Tek başına lierlemesi aslında gayet normal çünkü oyuncular bu tarzda tek bir oyundan fazlasını oynamak istemeyebilir. Bir oyunu sevdiği zaman başka bir oyuna daha aynı şey için zaman harcamak biraz gereksiz. Ancak FM’nin yapamadığını yapan. Başka bir oyun çıkarsa o zaman tercih edilebilir ancak yıllardır FM’nin iyi gittiğini söylemek gerek. Oyunla ilgili son zamanlarda gördüğüm tek eleştiri çok fazla ayrıntı içermesi diyebilirim. Sonuç olarak başarısız bir oyun demek yanlış olabilir. Ancak yine de ara ara bu tarz oyunlara rakipler çıkması güzel olabiliyor, sonuçta rekabet oyuncuların işine yarayan bir şey. Geçtiğimiz haftalarda da simülasyon türünde yeni bir futbol oyunu daha çıktı: We Are Football. Oyunun duyurusunu gördüğümde açıkçası pek de heyecanlanamamıştım ancak dediğim gibi rekabet ortamı yaratabilmesi bile aslında güzel bir durum olacağı için biraz ümitlendim. Peki We Are Football rekabet yaratabilecek bir oyun mu yoksa başarısız bir yapım mı?



    We Are Football - İnceleme: 'FM'ye alternatif olabilmiş mi?'



    Yayıncılığını Winning Streak Games yaptığı, geliştiriciliğini ise THQ Nordic'in yaptığı yaptığı We Are Footbal, 10 Haziran’da çıkışını yaptı. Dediğim gibi oyun futbol simülasyonu oyunu. Footbal Manager oynayanlar aslında bu oyuna girdikleri gibi çok benzer şeylerle karşılaşacaklar. Yalnızca arayüz farklı bir Footbal Manager oyunu gibi. Ancak ayrıntılara girdikçe açıkçası Footbal Manager kalitesini biraz daha kanıtlıyor. Yanlış anlaşılmasın We Are Football çok ayrıntılı bir oyun ki zaten sorun da burada, oyun gerçekten çok ayrıntılı. Bu ayrıntıların her biri oyunu etkiliyor elbette ancak sonuçta futbol oyunu olduğu için takımda veya oyuncularınızda biraz daha fazla söz hakimi olmak istiyorsunuz. Ancak oyun, oraya gelene kadar çok fazla konuyu sizin yönetiminize bıraktığı için asıl keyifli kısma çok zor ulaşıyorsunuz. Dediğim gibi Football Manager’ı bile detaylı bulan biri olarak bu oyun çok daha detaylı. Altyapıdan oyuncu yetiştirmekten tutun da maç biletlerinin fiyatına kadar siz karar veriyorsunuz.



    Oyuna başlamanız ile birlikte oyun size kulüp ve kariyer mi yönetmek istiyorsunuz diye soruyor. Seçiminizin ardından cinsiyet gibi birkaç seçim daha yapıyorsunuz ve en sonunda nasıl bir futbol anlayışınız olduğu, nasıl bir yönetim planı izleyeceğiniz gibi sorular sizlere soruluyor. Kendiniz karar vermek yerine size sorulan bilgi ve görüş sorularının ardından sizin futbol anlayışınız şekilleniyor ve takımınız buna göre oluşturuluyor. Kariyer seçerseniz sıfırdan, kulüp seçerseniz istediğiniz kulüpten başlıyorsunuz. Seçimler yapıldıktan sonra takımınıza dair seçimler yapıyorsunuz ve oyun başlıyor. Oyun başladıktan sonra her şey bildiğiniz gibi. Dediğim gibi birçok detaya müdahale edebiliyor ve takımınızı özgür bir şekilde şekillendirebiliyorsunuz. 



    We Are Football - İnceleme: 'FM'ye alternatif olabilmiş mi?'



    Oyunun kötü olduğunu çok da söyleyemem ancak dediğim gibi ortada zaten başarılı ve popüler bir oyun varken, oyuncuların dikkatini çekmek istiyorsanız ekstra bir şeyler yapmanız veya bazı şeyleri muazzam yapmanız gerekiyor. We Are Football'un eksisi de bu. Ne yazık ki oyunda ekstra bir şey yok. Hatta bazı şeyler daha da kötü. Özellikle takımların lisansları bulunmuyor. Yani Manchester Blue, Manchester City yerine bizleri karşılıyor bu oyunda. Oyun yalnızca FM'ye göre biraz daha fazla detaya sahip ancak bana göre bu kadar detay da biraz fazla. Bunun dışında oyun bütçe olarak sıkıntılığı olduğunu diğer kısımlarda da hissettiriyor.



    Puan



    0 puan için her şeyiyle kötü rezalet bir oyun, 10 puan için eksiksiz muazzam bir oyun ve 5 puan için de ortalama bir oyun dersek, We Are Football için benim puanım 5.5 olur. Puan olmadan son bir cümle kurmam gerekirse de "Zaten hazırda güzel ve oyuncuların yüzlerce saatini harcadığı bir oyuna güzel bir alternatif değil. FM oynayan birinin bu oyuna şans vermesine çok da gerek yok. FM'den sıkıldıysanız ve az da olsa farklı bir tat arıyorsanız aynı türde, belki bir deneyebilirsiniz." derim.



    Oyundan görüntüleri aşağıdaki galeri bölümünde bulabilirsiniz.





    Resim Galerisi

    Resimin Açıklaması
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:
    We Are Football - inceleme:








  • Tam da bugün rüyamda buna benzer bir oyun gördüm.

  • Rakip iyidir her zaman ne kadar fazla olursa çekişme ve etkinlik, güncelleme o kadar fazla olur

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yakın gelecekte FM serisine rakip olacak bir oyun çıkması mümkün değil, mesele daha iyi bir oyun yapmak değil, yıllardır süregelen ve biriken ve gittikçe ayrıntılarla artarak devam eden veritabanıdır. Böyle bir veritabanı oluşturmak yıllar sürer.

  • Cm 01 02 den aldığım keyfi hiç birinden alamadım

  • Football Manager benim için oyun klansmanında değil, simülasyon tarafında değerlendirilebilir. 99 yılında championship manager olarak oynamıştım ilk kez. Son 3 seriyi oynamadım ne desem yalan olur

  • Önce 2D maç animasyonunu yapsınlar, ondan sonra bakarız.İddaa sitelerinin 2d maç animasyonları bile daha iyi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0live0 -- 24 Haziran 2021; 9:38:44 >
  • football manager maalesef bir oyun değil yaşam biçimidir.. karşılaştırılması teklif dahi edilemez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herşeyde rakip olması güzel birşey taraflar kendini geliştirir

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.