Şimdi Ara

Voltaj ve Direnç İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
917
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba aklıma takılan bir şey var bir bilene danışmak istedim. Elimde bir adet yılbaşı süs ışığı var 3xAA pillerle çalışıyo 1.5V luk. Üzerinde bir adet switch var switchin diğer ucunda ise bir adet direnç var. Soru şu, bu direnç neden var ? Niye orda ? Ne işe yarar ?


    Bizi çarpan şey akım mı yoksa voltaj mı ? 5v 1a lık kabloya dokununca çarpılmıyoruz peki 1v 5a lık kabloya dokunursak gene aynı şeymi olcak ?


    Diğer bir soru ise gene elimde 1.5V luk duracell AA piller var bu arkadaşı multimetre ile ölçünce gene 1.5 gösteriyo ama devre ile kullanınca devre çalışmıyo mouse ye taktım ondada kırmızı pil bitik ışığı aldım. Sonra öğrendim ki 100ohmluk bir direnç ile pillerin gerçek değerini öğrenebiliyomuşuz 100ohmluk direnç AA AAA ve 9v luk piller için ideal ama 3v luk CR2032 piller için 4.7k ohmluk direnç kullanılması gerekliymiş. Neden ? 100 ohm kullanarak ölçsek ne olur ?


    Kafamda deli sorular. Okulunu okumadan direnk bodozlama girince konulara aklıma onlarca niye neden soruları geliyor. İşin içinden çıkamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Keyifli forumlar








  • Çekilecek akımı 2 unsur belirler. Birincisi kaynağın potansiyel gücü ikincisi yükün direnci. İnsanı voltaj çarpar. Akım hiçbir şey yapmaz. 5 volt 1000 amper kabloya da dokunsanız çarpılmazsınız. Çünkü çarpılmak demek özünde vücut üzerinden akım geçmesi demek. 5 voltluk gerilim de vücut üzerinden akım geçiremez. Ama 1000 volt 0.0001 amper insanı çok güzel çarpar. Çünkü gerilim yüksek.

    Pilin durumu hakkında bilgi sahibi olmak için onu sınamak gerekir. Boş pil 1.5 volt gösterse de yüke girince voltaj düşüşü yaşayabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • basitçe anlatmak gerekirsek, direnç kapı ise voltaj anahtardır. çarpma eyleminde asıl zararı veren akımdır ama çıplak deriyi geçmek için, en az 57-63 v gerilime ihtiyacı var.(derinin her kısmı aynı kalınlığa sahip olmadığı için +/- değişebilir.) elektro şok cihazlarındaki 15000 volt, akımın giysileri de geçmesi içindir.

  • forumda bi kullanıcı direnç - kısıma bağlanır demiş ışık devresinde ise + kısımda. Direnç + ya yada - ye bağlansa aynı işimi görüyor acaba ? Bunu denemek için 10 adet direnç siparişi verdim. Bakalım en kötü 1 2 tanesini yakarım ama bişeyler öğrenmiş olurum.


    @dergul @dfk24

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Artı veya ekside olması farketmez, istediğin tarafa takabilrisin senin anahtarlı devrende.


    Direnç adı üstünde bir şeydir, neye karşı direniyor diye sorman lazım, cevap: akıma karşı direniyor.

    Neden direnç kullanıp da geçecek olan akımı kısıyoruz diye sorarsan, ledler bozulmasın diye...

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    led ile seri bağlantıdan bahsediyorsan, direnci nereye koyduğunun bir önemi yok. genelde direnci led'in önüne koysalar da arkasında da olabilir.

  • Bir kabloda akım her noktada aynıdır. Ama voltaj her noktada değişir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cevaplar için çok teşekkür ederim. Mantığı anladım sanırım multimetre ile devre üzerinde ölçüm yaparken ışıklara giden 4.2V direncin bacaklarını ölçünce 1.2V alıyorum. Ledlerede 3V kalıyo ki evet ledler 3Vluk, direnç (rezistör) kavgayı ayıran eleman görevi görüyo devre üzerinde voltaj toplu gelince durun beyler bi sakin olun diyip 4.2 yi 3v yapıyor.


    Peki bu tarz tek direnç ile bütün devre elemanlarının voltajını düşürebilirmiyim ? Mesela elimde traş makinesinden çıkarttığım motor var 1.5V olması lazım çünkü makine tek kalem pille çalışıyodu. Ben bu motoru USB kablo ucuna bağladığımda motor çalışmadı sebebi 5V fazla geldiği için. Ben bu motorun artı yada eksi bacağına direnç atsam 5V 1.5V ye düşer mi? Yada bu yılbaşı ledleri 3V ile çalışıyor bu devredeki dirençi değiştirip 5V ile çalıştırabilirmiyim ?


    @dfk24 @dergul @limbesh





  • Amacımız direnç ile motorun akımını sınırlamak,

    bunun için motorun harcadığı gücü bilmek gerekiyor.


    1.5 volt ile çalışırken kaç amper akım çektiğini avometre ile ölçersin,

    watt=amper x volt bilgisinden yola çıkarak harcanan watt'ı yani harcanan gücü bulursun (1.5v çarpı amper değeri),

    sonra o watt değerini 5 volta bölünce, 5 voltta gönderilecek olan akımı bulursun,

    direnç=volt / amper bilgisinden yola çıkarak da 5 voltta kullanılacak olan direnç değerini bulursun.


    Örneğin;

    1.5 voltta 0.5 amper çekiyor ise motorumuz 0.75w--( 1.5v x 0.5a )

    0.15amperi geçirmiyoruz-------------------------------(0.75w / 5v = 0.15a )

    33.3ohm direnç değerini aşağa düşmüyoruz----------(5v / 0.15a = 33.333)


    Örnekte 0.75 watt diyoruz ama çok kullanılan küçük dirençlerimiz 0.25watt yani kavrulup yanar, peki ne yapmamız gerekiyor diye sorarsın..

    1 wattlık tek bir direnç kullanabiliriz veya 3 tane küçük direnci paralel bağlayıp güçleri paylaştırabiliriz

    ama 3 tane paralel kullanmak için da dirençlerin 100'er ohm olması gerekiyor (5v 100ohm = 0.25w) x 3


    bu devrede ihtiyaç yok ama tüm bunların da bir adım ötesi transistör kullanmak olabilir, iyGünler.





  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    gerilim bölücü bağlantıyla motoru çalıştırabilirsin. aşağıdaki link yardımcı olabilir. otomatik hesaplayıcı eklentisi de var.


    Voltaj ve Direnç İlişkisi320volt.com
    Gerilim Bölücü Direnc Hesabı | Elektronik Devreler Projeler
    https://320volt.com/gerilim-bolucu-hesaplama/
  • bugün elektiriğe dair çok önemli bişeyi deneyimleyerek öğrendim. Yılbaşı süsündeki anahtar ve direnci havya ile söktüm. AA 1.5V luk pillerin gerçek değerini ölçmek için 100ohm ve 4.7k ohmluk direnç siparişi verdim. Bugün onlar geldi. Şöyle ki direnç voltajı sınırlamıyor :D (eee okadar dedik diceksiniz kesin) mesela direncin ucu gene 4V ama ışık normalde yanması gerekenden çok çok sönük yanıyodu. Akım dediğimiz arkadaş burda devreye giriyo sanırsam voltaj tek başına bi anlam ifade etmiyor akım ile birlikte hareket ediyolar direnç ise akımı sınırlıyor , lamba sönük yanınca direk aa bak voltaj düştü diye düşünüyodum meğer akım düşüyomuş :D vay arkadaş olaya bak yaa şuan sanki amperi ben keşfetmiş gibi aydınlanma yaşadım. Motor için yarın uğraşıcam bugün lamba + voltaj + akım + direnç + anahtar ile basit devre üzerine çalıştım.


    Bu arada 320voltun alternatifi Digikey diye bi site buldum bir çok hesaplama aracı mevcut ama sorun şurda pek bişey anlamıyorum :D boş boş bakıyorum. Bide hesaplama aracı 2 direnç için geçerli tek direnç için olan yok sanırım.


    Yanıtlar için çok çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz.

    @dergul @limbesh





  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    elindeki motor değil de led olsaydı, bir sürü hesaplayıcı program olurdu. söktüğün motor gibi değerleri belirsiz yükler için gerilim bölücü devre daha iyi bir seçenektir.

  • bugün 1.5vluk motor için devre oluşturdum ama sonuç hüsran biryerde eksik yapıyorum ama nerede tam olarak bulamadım hala uğraşıyorum okuyorum deniyorum ama nafile.


    Motor 1.5v ama 2.5V luk bi pil var ondanda çalışıyo sadece çok hızlı dönüyor. 1.5V i referans alıyorum ben çektiği akım 0.40 mA formülden watt 0.6W çıkıyor. Dediğiniz gibi 3 adet 0.25W lık 100 ohm direnç kullandım ama gerek 2.5V pilde gerek 5V luk pilde güç alamadım. İki versiyon denedim birinde dirençlerin ucuna koydum motoru diğer versiyonda ise dirençleri görseldeki gibi bağladım motoru pilin yakınına koydum.


    @limbesh


    Devredeki elemanlar

    Güç kaynağı olarak :1.5 pil / 2.5V pil / 4.2V pil / 5V usb kablo

    Dirençler: 100 ohm 1/4W %1 tolerans (kahve siyah siyah siyah kahve)

    Motor: 1.5V 0.40mA 0.6W brush motor


    4 farklı güç kaynağındada sonuç aynı dirençler arasında kopukluk yok multimetre ile kabloyu ölçtüğümde voltaj alıyorum ama motor çalışmıyor.

    Voltaj ve Direnç İlişkisi




  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Bizi sınıyorsun.

  • limbesh kullanıcısına yanıt

    Tövbe o nerden çıktı niye öyle dediniz ki?

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Kötü bişey demedim ya :)

    O dirençler 100 ohm ise, 3 tanesi 33 ohm ohm eder paralelde, 5v ile çalışması lazım sağdaki devrenizde.

  • limbesh kullanıcısına yanıt

    Valla iki türlüde denedim ama olmadı. Hatta + - yanlış mı bağladım diye düşündüm multimetre ile ölçtüm herşey düzgün ve eksiksiz. 2 kablo kullandım siyah kırmızı ince bakır kablo. Kablonun aralarını kesip açtım kesikler temiz ve tel kopukluğu vs yok dirençleride bu kesik olan yerlere bağladım. Dirençlerde artı eksi kutup olmadığı için öyle sallamasyon bağladım. Onun haricinde herşey çizdiğim gibi.


    Alınganlığım üstümde olabilir :D 3 saattir basit devre ile kafa yordum belki ondan olabilir kusuruma bakma :)

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Motoru direkt 5v'a temas etirip bırakınca çalışıyor mu ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 8 Ocak 2022; 21:35:51 >
  • limbesh kullanıcısına yanıt

    Yok direk bağlantıyı 1.5V ve 2.5 ile yapınca çalışıyor 1.5Vte normal devrinde çalışıyorken 2.5V aşırı hızlı çalışıyor, 4.2V ve 5V de ise çalışmıyor ama motora dokunduğumda böyle titreme hissediyorum. Bobin sanki döncek ama bişey engel oluyomuş gibi bi titreme.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    resmini atar mısın ya nasıl bir motormuş

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.