Şimdi Ara

Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.974
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu



    NASA Earth Observatory tarafından yapılan açıklamada, Pasifik Okyanusu’nda bulunan Orta Tonga Adaları yakınlarındaki sualtı volkanın patlaması sonucunda yeni genç bir adanın meydana geldiği belirtiliyor. Oluşan genç ada ise halen daha büyüme sürecine devam ediyor.



    Yeni Zelanda'dan Tonga'ya uzanan alanda dünyanın en yüksek sualtı volkan yoğunluğu bulunuyor. 10 Eylül tarihinde ise bu bölgede bulunan bir volkan faaliyete geçti ve o zamandan beri defalarca patlama meydana geldi. Açığa çıkan kül ve buhar 3 kilometre yüksekliğe püskürtüldü ve suyun rengi tepkimeler sonucunda değişti.



    Home Reef olarak adlandırılan ada, denizaltı yanardağının tepesinde bulunan bir volkanik ada konumunda. Esasında ada geçici bir ömre sahip, zira 1852, 1857, 1984, 2006 ve 2022'de art arda gelen patlamalarla defalarca kez ortaya çıkmış fakat sonrasında ise aşınarak yok olmuş.



    Ayrıca Bkz.NASA’nın Artemis 1 görevi tam bir kabusa döndü: Fırlatma tekrar ertelendi



    Ada büyümeye devam ediyor



    Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu



    14 Eylül'de Tonga Jeoloji Hizmetleri'nden araştırmacılar, adanın alanının 4.000 metrekare (1 akre) ve deniz seviyesinden yüksekliğinin 10 metre (33 fit) olduğunu tahmin ettiler. 20 Eylül'e kadar ada 24.000 metrekareyi (6 dönüm) kapsayacak şekilde büyüdü ve 25 Eylül’de denizden yüksekliği 15 metreye ulaştı.



    Yeni adanın ömrü kısa olabilir



    Ne yazık ki yeni bebek ada, dalgaların neden olduğu volkanik kaya bozulması nedeniyle bir süre sonra yok olabilir. NASA'ya göre, denizaltı volkanları tarafından oluşturulan adalar, bazen yıllarca sürse de genellikle kısa ömürlü. Örneğin, 2020'de yakındaki Lateiki Yanardağı'nda meydana gelen 12 günlük patlama sonucunda oluşan bir ada iki ay sonra yok olurken, aynı yanardağ tarafından 1995'te oluşturulan bir ada 25 yıl boyunca suyun üstünde kaldı.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/science/new-island-emerged-in-the-pacific-ocean







  • kelebek omrumuzde herseyi sabit statik degismez gorsekde surekli degisim halinde olan dinamik bir evrende yasiyoruz. hic bir sey ama hic birsey kalici degismez degil.

  • Yunanistan gidip koyunlarını yerleştirsin hemen.

  • Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu


    "predator" ziyaretleri gibi olmuş... Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu 

  • darkaura kullanıcısına yanıt

    türkçe hocana selamlar, şu cümleyi tekte anlayan cindir.

  • su ile aşınarak mı yok oluyor ada ?

  • Dönümler akreler birbirine karişmiş yazida ama olsun biz anladik.

    Ilk defa böyle bir olusum duyuyorum, ilginç.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ramowarr kullanıcısına yanıt
    Su ve rüzgar ile aşınır. Volkanik tüfün mukavemeti zayıftır. Suyun altından aşınırsa ada çöker gider. Daha önceki tonga patlaması adanın bir kısmını atlantis misali suya gömdü.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Toki sen bedava konut vaadi versin bu ada uzerinde, sonra da ada gitti takdiri ilahi deriz Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Demek ki ben cinim. Öğrenmem iyi oldu, eyvallah. Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yunanistan görmesin oraya da çöker Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İsmi 15 Temmuz Adası olmalı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Efesli Herakleitos yerinizi bilmek istiyor.


    Şaka bir tarafa entropi ve kuantizasyon içeren varoluşta aksini beklemek çok güç. Kainat devamlı patlayıp yok olan veya bir parıltıda var olan genelde bize göre çok kısa ömürlü kalan taneciklerden oluşan, referans sistemimizde devamlı hareket örüntüleri meydana getiren bir değişken tanecikler silsilesi. Entropiye göre tüm sistemler minimal enerjiye ve maksimum düzensizliğe doğru bir dönüşüm halinde. Muhtemelen uzay zaman da dahil çeşitli fiziksel alanlar kuantizasyon düğümleri veya öbekleri şeklinde iç içe geçmiş ve üst üste katlanmışçacına birbirinin üzerinde kayar, esner veya daralır bir halde. Capcanlı bir tablo, neredeyse bir organizma gibi. Devamlı değişip çeşitlilik üretme halinde.


    Biyolojik ve materyalist bir varoluş anlayışım var ve temelinde değişim ve bir yandan değişimde ve cinslerde süreklilik prensibi yatıyor. Örnekler kaybolabilir ama benzer örnekler benzer karakteristiklerle karşımıza çıkıyor; bu vaziyet evreni daha iyi anlamamızın bir anahtarını sunuyor. Bir yandan süreçleri acımasızca ama şuursuzca eleyen bir seçme süreci mevcut.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hayret, hiç bir SJWLGBT üyesi gelip de olayı küresel ısınmaya bağlamamış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    muhtemlen su icinde bulundugumuz evren ve gecerli olan fizik kurallari bile mutlak degil. onlar bile zaman ve mekan icinde degisiklige ugrayip tamamen farkli evrenlerin var ediyor olabilir. demek istedigim tecrube ettigimiz fizik kurallari cok daha buyuk degiskenlerin anlik degerleri olabilir. farkli bir tecrubemiz olmadigi icin bilmemiz zor. evrenin varligini ve su anki gercekli belirleyen onlarca sabit deger var ve bu sabit degerlerin nasil belirlendigi konusunda hic bir fikir yok.


    dusununce bir kac trilyon yil icinde tum yildizlar sonecek, yakacak yakit kalmayacak, sonrasinda cok cok daha uzun sureler karadelikler var olacak ama karadelik icin bile sonsuzluk sozkonusu degil, sonrasinda hawking radyasyonuyla buharlasip yok olacaklar, peki ya sonrasi. icinde bulundugumuz gerceklik su an var ise sonsuz olmali ama entropinin surekli arttigi bir evren eninde sonunda hep ayi yone mutlak duzensizlige gidiyor. burda evreni resetliyen bir olay, bir dongu mutlaka olmali. simdiki evreinin aynisini yaratmak zorunda degil ama sonsuz bir dongu olmak zorunda.





  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Çok iyi ifade ettiniz; gerçekten tebrikler, bir an için büyük bir fizikçinin popüler bilim kitabını okuyormuş gibi hissettim. Volkanik patlama Pasifik Okyanusu’nda yeni bir ada oluşturdu 

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    tesekkur ederim. acikcasi yaziniz biraz supriz oldu. bu derece derin fizik ve felsefe bilgisine forum ortamini gectim herhangi yerde rast gelmek kolay degil. bunlari sadece bilmek degil turkcede bu kadar duzgun ifade edebilmek de basli basina ayri is. bu konulardaki kaynaklarin hemen hepsinin ingilizce oldugunu dusununce bu kavramlarin duzgun turkce ifadelerini yapmak editoryal bir calisma gerektirir. tabrik ediyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.