Şimdi Ara

Vialle Lpi Sistemine Geçtim

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
10.097
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu yazı:
    http://www.mitsubishiclubturkey.com/
    sitesinden alıntıdır.

    Selam arkadaşlar,
    Bir süre önce geçiş yaptığım Vialle Lpi sistemi hakkındaki görüşlerimi burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Sisteme geçişim üzerinden fazla zaman geçmediğinden dolayı tüketim değerleri için henüz yüksek kesinlikli bir paylaşım yapmam mümkün değil. Ancak en azından şu ana kadarki tüketim değerlerimi de burada paylaşabilirim. Zaman zaman güncelleme yapmaya da devam ederim.
    Önce geçiş kararım hakkında biraz açıklama yapayım. Önceki aracım olan mitsubishi colt ile yılda 14.000 km yol yapıyordum. İlk bakıma da km değil süre dolduğu için girmiştim. Bu hesaplarla yola çıkarak benzinin o zamanki fiyatı üzerinden de 1,5 litre kadar fazla yakacağımı bununsa bana aylık olarak 50 lira kadar bir fark getireceğini hesaplamıştım. Colt aracımla ilk aldığım andan itibaren 19317 km yol yapmış (ölçüm yaptığım km) bu mesafe içinde 1276,31 lt benzin tüketmiştim. Bu da ortalama olarak bana 6,6 lt/100 olarak dönmüştü. Lancer aldığım zaman ise bu ortalamanın 8,1 lt olacağını hesaplamıştım. Aracı sattığım dönem benzinin litre fiyatı 2,95 lt üzerinden düşünürtseniz (tüketim farkı*litre fiyatı*aylık km)=(0,015 lt/km*2,95 Lira/lt*1054 km)=46,63 lira olarak yansımasını planlıyordum. fakat bazı gerçekler köpekbalığı ile karaya çıktıktan sonra ortaya çıktı:
    1- Lancer ile colt arasındaki tüketim farkı tam düşündüğüm gibi çıkmadı. ben 8,1 lt/100 km düşünürken 8,6 lt/100 km fark oluştu. Bu da 0,5 litre gibi bir fark oluşmasına sebep oldu.
    2- Lancer aracı aldıktan sonra çeşitli sebeplerle (ihtiyaç, zevk vs) aracı daha fazla kullanmaya başladım. Sonuç 10.000 bakımına 6 ay içerisinde girdim. Ortalama 1050 km civarında olması gereken aylık yolculuğum 1650 km seviyelerine yükseldi. Ve hala aracı ağız tadı ile kullanmadığımı düşünüyordum.
    3- En büyük vurgunu ise hariçten yedim (en azından buna mudahale şansım yoktu) benzin ben Lpi sistemi kararını aldığımda 3,75 lira/lt idi.
    Bu sefer otorup tekrar bir hesap yaptım:
    Aracı değiştirirken düşündüğüm:
    (tüketim*birim fiyat*yol)=0,081 lt/km*2,95 lira/lt*1050 km=250,89 lira
    Aracın lpi sistemine geçmeden önceki bana maliyeti:
    (tüketim*birim fiyat*yol)=0,086 lt/km*3,75 lira/lt*1650 km=532,12 lira

    aradaki fark: 532,12-250,89=281,23 lira

    Bunun üzerine hesap yapmaya başladım:
    Eğer lpi sistemine geçsem araç %40-%30 arası bir tasarruf yapsa km başına km başına 0,086 liradan 0,32 lira tüketim yerine 0,22 ila 0,19 lira arası yakacak ve bana km başına 0,10 ile 0,13 lira km başına kar getirecekti. Bu da aylık olarak bu günkü değerlerden 165 lira ile 214,5 lira arası bir ekonomi sağlayacaktı. Peki lpi sistemi? Bu değerleri lpg ile de elde etmem mümkündü. 2.000 lira vererek herşey dahil iyi bir sıralı sistem yerine 3500 lira verip lpi sistemine geçmek mantıklı mıydı? Biraz teknoloji deliliği biraz da aracın 1,5 sene garantisi olduğundan eğer taktırırsam lpi taktırırım dedim.
    Ama olaya hemen balıklama dalmadım. Aracı değiştirip dizele geçmek de oldukça mantıklı bir yol olarak önümde uzanıyordu. Yaptığım araştırmalar sonucu attan inip eşeğe binmiş hissi vermeyecek, güvenilir bir dizel aracı eğer sıfır km düşünüyorsam segment düşürmeden alamayacağımı gördüm. aracı iyi ihtimalle 30.000 liraya bile satsam c segmenti bir dizeli bırakın, b segmenti bir dizeli bile alamazdım. Hadi dedim madem lpi için 3.500 lira vermeye razıyım o vakit gözden çıkardığım o parayı da üzerine ekleyeyim hatta daha fazlasını vereyim. O zaman da tek seçenek olarak artık classic kasa adını almış olan 1.3 cdti easytronic opel astra ile ilgilenmeye başladım. Bu arada dizel de olsa şartım otomatik vites olması idi. Bu da beni sınırladı doğal olarak. Gidip eşimle beraber aracı denediğimizde ise bize uygun olmadığına karar verdik. Kişisel bir durumdu bu. Aracımızı çok beğendiğimizden olsa gerek astraya ısınamadık. Vites geçişleri colt aracımıza göre daha belirgindi. Ama en çok bizi bozan aracın içinde bunalmamız oldu. Lancer'ın üzerine araç bizi tam manasıyla bastı. Onun dışında aracın donanımı, görüntüsü ve de yol tutuşuna diyecek bir şeyim yoktu. O fiyatlara ikinci el dizel düşünmekten de vazgeçtik. Aklımda auris m/m vardı gerçi ama hanımın astra sürüşünden sonra o defteri de kapattık.
    Önümdeki tek engel olan ve ülkemizde yaygın olarak düşünülen "arabaya yazık etmek" mantığını fazla uğraşmadan aştım. Zira aracı aldığım firma garanti veriyordu. Aracın performansı değişmezken tüketimi düşecekti. Depoların yüksek basınçlara dayanıklı olması sebebiyle güvenlik konusunda bir endişem yoktu. (Makine yüksek mühendisi olduğumu da belirtmek isterim. Yaş tahtaya basmamaya çalışırım.) "Aracımın lpg ile yol almasının aşağılık bir durum olduğunu düşünenler benzine para vermeye devam etsinler, ben o kadar zengin değilim, ama bu aracı sürmeyi de hak ediyorum" diye düşünüyorum. Hak etmem için illa ki ayda 500 lira yakıt parası bayılmak zorunda da değilim. Üstüne size bir bahane daha: hem çevreye de daha az zararlı (yerseniz).
    Artık yol ayrımından da geçmiştik. Eğer sevdiğimiz, güvendiğimiz aracımıza sahip olup ağız tadı ile yol yapacaksak lpg taktıracaktık ve bu da lpi sistemi olacaktı. Bu sefer ödeme seçeneklerini düşünmeye başladım. Aracım kredili olduğundan ve daha 18 ay kredi borcu bulunduğundan dolayı zaten kredi süresince aracı satmayacağımı düşünerek (kredi tüketici kredisi gerçi ama faizi başta ödemek beni baydı) lpi sistemine de kredi çekerek geçmeye karar verdim. elimde bir miktar para olduğundan 3,250 lira kredi çekerek bu sisteme geçişimi tamamladım. 24 ay vade yaptırarak da aylık olarak sistemin kendisini amorti etmesini sağladım. Aylık taksitlerim 167 lira.
    Şimdi diyeceksiniz eeee? 24 ay boyunca araç kendisini amorti edeceğine göre bu sisteme geçmenin ne mantığı var?
    1- eğer ki aracı düşündüğüm gibi 24 aydan fazla süreceksem bu sistem bana getirisi olacak
    2- eğer ki en kötü seneryo yerine araç daha iyi tüketim değerlerine sahip olursa kendini daha erken amorti edip beni de daha çok kara geçirecek
    3- eğer ki mali durumlar düzelirse (bir kaç ihtimalim var) aracın kredisini toplu kapatıp faiz kazancı sayesinde meliyeti düşürebilirim
    4- eğer ki yaptığım km'de bir artış olursa sistem yine kendisini daha erken amorti edecek

    Tabi bir de bunun diğer eğerkileri var:
    1- eğer ki lpg birim fiyatı yükselirse
    2- eğer ki mali olarak beklenmedik gelişmeler olursa

    Bu durumda aracı satmam gerekir. Ha bu durumda 3500 liranın nereden baksanız 2000-2500 lirası belki de daha fazlası uçar gider. Bu da işin risk kısmı.

    Neyse sonuç olarak bir çok hesap kitaptan sonra Lpi sistemine geçişimi Eyüp Mar Oto'da Erdal ustanın maharetli elleri ile gerçekleştirdim. Aracı akşam bıraktım ve bir sonraki gün öğleden sonra teslim aldım. Montaj zaten basit olduğundan dolayı fazlaca bir zaman gitmedi. Eh ayar mayar yapmaya da ihtiyaç yok zaten. Sadece uzunca bir teste çıkıp aracı denemişler.
    Muamelecim ile anlaşarak tüm işleri de kendilerine yaptırdım. 390 lira gibi bir para da onlara veriyorum. Kendilerinde daha önceden veridim vekalet de olduğundan noter masrafından da yırtmış oldum.
    Gelelim sisteme,
    Sistem stepne yerine konulan 55 lt'lik simit depo içerisinden depo içerisinde bulunan bir dalgıç pompa vasıtası ile sıvı haldeki lpg'yi önce depo içerinde bulunan (sıralı sistemden farklı olarak) ve 10 yılda bir (tank değiştirilirken değiştirilen) filtreden geçerek ,regulatöre (sıralı sistemdekinden daha küçük zira buharlaştırıcı diye bir şey yok) oradan da manifolt delinerek üzerine eklenen lpi enjektörleri ile silindirlere sıvı haldeki lpg'yi, bir çok noktadan aldığı veriyi ve araca özel olarak ayarlanmış bilgiyi işleyen kendi ecu'sundan gelen emirler doğrultusunda püskürtüyor. Bu arada pompa tarafından gönderilmiş ama püskürtülmemiş olan sıvı lpg tekrar depoya dönüyor.
    Şimdi ise kullanım yorularıma (sistem hakkında bilgi devererek) geçeyim:
    1- 55 litre depo sonradan ayarlanabilir olmakla birlikte 4,5 litre kadar gaz kalınca uyarı vererek ama sürücüye sormaksızın benzine geçiyor. 4,5 lt depoda kalan, %80 de doluluk hesaba katılınca yaklaşık 39,5 litre gaz alabiliyorsunuz. 2 defa benzine geçene kadar tüketim yaptıktan sonra 39,95 lt ve 40,69 litre gaz aldığımı düşünürsek hesaplar yaklaşık olarak birbirini tutuyor. Burada malum pompanın da bir etkisi var.
    2- Tüketime gelirsek
    2,02 liradan aldığım 39,65 litre (80,7 lira) gaz ile 436 km yol yaptım.
    Buna göre 0,185 lira/km gibi bir tüketimim var.
    1,97 liradan aldığım 64,83 liralık dolum ile 357,8 km yol yaptım. (gazın fiyatı da istasyondan istasyona değişiyor bu arada)
    Buna göre de 0,181 lira/km gibi bir değer bulunuyor.
    Bu değerlerin dışında 50 liralık gaz ile 220 km, bu 0,227 lira eder bir ölçümüm mevcut. ama bu ölçümü şimdilik hesaba katmak istemiyorum. Katmam anlamında değil tabi, ama bu tüketimi sistemi ilk taktırdığım 2 gün içerisinde aracı sürekli olarak performans bakımından deneyerek, sıkıştırarak, ara hızlanma yokuşlarda kökleme gibi haşin davranışlarla yaptım, üstüne 2 defa da sağlam bir trafiğe maruz kaldım (bu her zaman olabilir gerçi).
    Başta da dediğim gibi bu değerleri kesin değerler olarak ele almak çok sağlıklı olmaz. Sadece bir fikir verebilir. Kışın değerlerin artacağı söyleniyor. Ama henüz yaz da gelmiş sayılmaz. O bakımdan sanırım ortalama bu civarda olur. Yazın düşer kışın artar. Ümit ederim (görünen de o) hasaplarımın altında olacak tüketim değerlerim.
    3- Simit depo dediğim gibi 55 litre stepneden çok büyük. Bu bakımdan stepne yerine tamir kiti bile taşısam bagajımın zemini yükseldi. Depo kenarlarında oluşan boşluklara bagajda sürekli taşınan ıvır zıvırı bile koysam bir miktar düşüş yaşayacağım.
    4- araç ilk çalıştırıldığında 3-4 sn kadar bagajdaki pompanın sesini bariz duyuyorsunuz. Seyir halinde ise duyulmuyor. Sadece çok sessiz ortamlarda düşük hızlarda (mesela gece, park ederken) bagajdan bir vızıldama geliyor. ama bu radyatör fanından daha yüksek bir ses değil. sadece duyabiliyorsunuz.
    5- Araç ilk çalıştırmada benzinle başlıyor da sonra;motorun, havanın sıcaklığı ve benzeri bir çok parametreyi de hesaplayarak 5-60 sn arası bir süre içerisinde lpg'ye geçiyor. Bunu çakmaklığın arkasına aux girişi için olan siyah kapağın üzerine monte ettirdiğim lpg-benzin geçiş düşmesi (aynı zamanda doluluk göstergesi) olan buton üzerinde görebiliyorsunuz. İlk çalıştırmada mavi olan lpg doluluk ışıkları yanıp sönüyor. Alttaki benzin pompası işareti (turuncu renkli) benzine geçtiğinde sürekli olarak yanıyor.
    6- aracın performansında benim hissedebildiğim bir değişiklik olmadı. Otomatik vitesli olduğundan araç kendi karar veriyor sürüş karakteristiğine sonuçta. Ve bu durum aracı bir kararsızlığa ya da dengesizliğe sürüklemedi. Üstüne aracımı daha önce kullanmış bir kaç kişi performansının arttığını söylediler. Bence bir mahsuru yok :D ama benim için performans çok önemli bir kriter de değil. can sıkıcı düşüşler olmasın yeter.
    Şimdilik bu kadar, bir kaç tane de resim ekliyorum.
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    simit depo, dikkat ederseniz büyük olduğunu fark edeceksiniz
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    Manifolt üzerine montajlı enjektörler
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    lpi sistemi beyni
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    Sarı kapağın altında sistemin sigortaları mevcut
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    Sistemin beyni ile bağlantı için soket. (güncellemeler için)
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    regulatör
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    Enjektöre yakından bakış
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    Koruma kapatılınca görüntü
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    Lpg-benzin geçiş düğmesinin yeri (oturduğum yerden görünüyor)
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    Araç Lpg ile çalışırken
     Vialle Lpi Sistemine Geçtim

    Araç benzin ile çalışırken



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinir kupu -- 15 Nisan 2010; 21:12:14 >



  • süper açıklama.Bence bunu otomobil genel konusuna da açın.
    Hayırlı olsun.Daha açık yollarda daha uygun tüketim değerleri muhakkak yakalanacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pascuu

    süper açıklama.Bence bunu otomobil genel konusuna da açın.
    Hayırlı olsun.Daha açık yollarda daha uygun tüketim değerleri muhakkak yakalanacaktır.

    saol kardeş. oraya açmadım ama vialle lpi ana başlığı var oraya link verdim. Çünkü inceleme dışında çok fazla duygu düşünce de içeriyor sonuçta. Bu konular takım üyelerini daha fazla ilgilendirir diye düşünüyorum.
    Uygun tüketim değeri zamanla gelir mi bilmem. Daha fazla düşmesin de. Ben açıkcası 100 km de 10 lira üzeri bir kar etmeye de razıyım. artık daha da düşerse kaymak olur üzerine.
  • abi link olarak mctyi verseydin ya...ya da açıklamalarının sonuna MCTden alıntıdır yazaydın :)
  • yok aga
    quote:

    Orijinalden alıntı: bacey

    abi link olarak mctyi verseydin ya...ya da açıklamalarının sonuna MCTden alıntıdır yazaydın :)

    zaten konu mitsu sahipleri ile ilgili değil. Onun için öyle bir şey yapmadım. mct'ye ilk koyduğumda da buradan haber verdim.
    Eh 1 hafta oldu ben oraya koyalı nerdeyse. oradan bakan baktı. buradakiler üvey evlat değil ki.
  • yok abi onu demek istemedim...hani bazıları link veriyor ya jazzcıkardeşler vs diye...giriş yapıp, detaylar için de link verseydin diye dedim...elbette buradakiler üvey evlat değil...nereden geldiğimizi unutmuş değilim...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bacey

    yok abi onu demek istemedim...hani bazıları link veriyor ya jazzcıkardeşler vs diye...giriş yapıp, detaylar için de link verseydin diye dedim...elbette buradakiler üvey evlat değil...nereden geldiğimizi unutmuş değilim...

    yav biliyon yönetim parası verilmeden yapılan reklama karşı. başımıza iş almayalım. bizim sitede durdu duracağı kadar. burada lpi'ye geçmeyi düşünen bir çok başka marka kullanıcısı var. ama ben araştırma yaparken inceleme bulma konusunda sıkıntı çektim. onun için burada da paylaştım. ama en üste azarız bir alıntı yazısı.
  • Abi helal olsun hayat hikayesi gibi anlatmissin :)) Bir cirpida okudum walla.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: catalyst

    Abi helal olsun hayat hikayesi gibi anlatmissin :)) Bir cirpida okudum walla.

    saol kardeş. Valla hayat hikayesi sayılır. araba hayatımız gibi bir şey oldu. biraz dozu kaçırdık mı diye de düşünmüyor değilim. çevremdekiler bu kadar kafa yormamı hayra yormuyorlar
  • Bu arada iscilik cok iyiymis resimlerden anladigim kadariyla.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: catalyst

    Bu arada iscilik cok iyiymis resimlerden anladigim kadariyla.

    evet kardeş. bunun bir sebebi işi yapanlar olduğu kadar parça azlığı ve her araç için milimi milimine belirlenmiş montaj prosedürü.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinir kupu


    quote:

    Orijinalden alıntı: catalyst

    Abi helal olsun hayat hikayesi gibi anlatmissin :)) Bir cirpida okudum walla.

    saol kardeş. Valla hayat hikayesi sayılır. araba hayatımız gibi bir şey oldu. biraz dozu kaçırdık mı diye de düşünmüyor değilim. çevremdekiler bu kadar kafa yormamı hayra yormuyorlar


    Lancer'a terfi etmissin zaten belli. Ben de dusunmuyor degilim. Bugun bulusmaya gelebiliyor musunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: catalyst


    quote:

    Orijinalden alıntı: sinir kupu


    quote:

    Orijinalden alıntı: catalyst

    Abi helal olsun hayat hikayesi gibi anlatmissin :)) Bir cirpida okudum walla.

    saol kardeş. Valla hayat hikayesi sayılır. araba hayatımız gibi bir şey oldu. biraz dozu kaçırdık mı diye de düşünmüyor değilim. çevremdekiler bu kadar kafa yormamı hayra yormuyorlar


    Lancer'a terfi etmissin zaten belli. Ben de dusunmuyor degilim. Bugun bulusmaya gelebiliyor musunuz?

    geldim bile
  • Hayırı olsun sistemin bende ciddi ciddi düşünüyorum bu hafta fiyat vs alıcam bir aksilik olmazsa.yakıt masraflarını buradan bize duyursan çok güzel olur açıklamalar için tekrardan teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: adres63

    Hayırı olsun sistemin bende ciddi ciddi düşünüyorum bu hafta fiyat vs alıcam bir aksilik olmazsa.yakıt masraflarını buradan bize duyursan çok güzel olur açıklamalar için tekrardan teşekkürler.

    Saol kardeş.
    Yakıt masrafları için yazımda da dediğim gibi bir şey söylemek için henüz erken. ben şimdilik 20 kuruşun altı olarak yuvarlak bir rakam verebilirim. Aslında aldığım 3 depo yakıtta sadece 1 defa 19 kuruş üzeri çıktı. diğerleri 19 kuruş altı idi. yine de bence henüz şu kadar yakıyor demek için erken. Çok iyimser olmazsak 20 kuruşun altı diyelim gitsin.
  • simit depo bagajda stepne yerini aşmış bu durumu nasıl giderdiniz.deponun üzerinin kapatılmış halinide görmek isterdim.55 lt den daha az hacimli depolarda var mı mesela 35 lik belki öle olunca stepne yerinden taşmaz.bu arada stepne işini ne yaptınız taşımıyormusunuz yanınızda.80 km kadar hızla gidilebilen el arabası tekeri gibi stepneler var lancer içinde uygun oluyorsa ondan alınıp koltuk arkası kısmına monte edilir bölece bagajdan kayıp olmaz.sölemedende geçemeyeceğim bu lancer iyapmışlar böyle harika bir araç ama o bagaj kaplaması tam bir facia aldığımda ilk içim o kaplamayı güzelleştirmek ve bir bagaj havuzu taktırmak olacak
  • kardeş ben dış cehpe yalıtım köpüğü alıp kesip kenarları doldurdum. bagaj da doğal olarak yükseldi. stepne yerine gelen depo bagajı 3 cm kadar yükseltiyor. bu yükden kabarma olmasın diye her taraf yükseldi.
    yedek lastiği duruma göre yanıma alıyorum. almadığım da oluyor.
    bir de bu el arabası lastiği filan demişsin. sana kötü bir haberim var. bizim araçların yedek lastiği zaten o dediğinden ve o lastiği dikine filan yerleştimenin imkanı yok. sonuçta çap olarak aynı. sadece daha ince bir lastik.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinir kupu

    kardeş ben dış cehpe yalıtım köpüğü alıp kesip kenarları doldurdum. bagaj da doğal olarak yükseldi. stepne yerine gelen depo bagajı 3 cm kadar yükseltiyor. bu yükden kabarma olmasın diye her taraf yükseldi.
    yedek lastiği duruma göre yanıma alıyorum. almadığım da oluyor.
    bir de bu el arabası lastiği filan demişsin. sana kötü bir haberim var. bizim araçların yedek lastiği zaten o dediğinden ve o lastiği dikine filan yerleştimenin imkanı yok. sonuçta çap olarak aynı. sadece daha ince bir lastik.


    nasıl bir şekil oldu merak ettim doğrusu bir fotoğrafını koyabilirsen bir fikir sahibi olabilir.ama anlattıklarına göre ben bu köpükle doldurma bagajın yükselmesi v.s işini sevmedim.üstelik stepnede elde kaldı.geriye şu sorularım kalıyor daha düşük hacimli simit depo olabilirmi bagajın yükselmemesi için.yada normal tank depo koyulursa en azından yerden kaybedilsede düzenli bir yer kaybı olur stepnede elde kalmamış olur.değişik tipte depo seçme olanağımız var mı yani?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi precious55 -- 6 Haziran 2010; 20:41:57 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: precious55

    quote:

    Orijinalden alıntı: sinir kupu

    kardeş ben dış cehpe yalıtım köpüğü alıp kesip kenarları doldurdum. bagaj da doğal olarak yükseldi. stepne yerine gelen depo bagajı 3 cm kadar yükseltiyor. bu yükden kabarma olmasın diye her taraf yükseldi.
    yedek lastiği duruma göre yanıma alıyorum. almadığım da oluyor.
    bir de bu el arabası lastiği filan demişsin. sana kötü bir haberim var. bizim araçların yedek lastiği zaten o dediğinden ve o lastiği dikine filan yerleştimenin imkanı yok. sonuçta çap olarak aynı. sadece daha ince bir lastik.


    nasıl bir şekil oldu merak ettim doğrusu bir fotoğrafını koyabilirsen bir fikir sahibi olabilir.ama anlattıklarına göre ben bu köpükle doldurma bagajın yükselmesi v.s işini sevmedim.üstelik stepnede elde kaldı.geriye şu sorularım kalıyor daha düşük hacimli simit depo olabilirmi bagajın yükselmemesi için.yada normal tank depo koyulursa en azından yerden kaybedilsede düzenli bir yer kaybı olur stepnede elde kalmamış olur.değişik tipte depo seçme olanağımız var mı yani?

    kardeş zaman bulursam ekleyeyim. zaten acelen yok diye biliyorum. hazır foto yok elimde.
    tank depo emin ol daha da düzensiz olarak yer kaplar bagajda. ama sen bilirsin. varsa bir deneme ihtimalin montajdan önce koydur bir bak ne kadar yer kalıyor diye. daha küçük depo da iki de bir yakıt aldırmasın sana sonra. hem bu işin de bir standartı var diye biliyorum. yani hangi araca hangi depo belli diye biliyorum. bir de ola ki başka depe takma şansın oldu onun da fiyatı aynıysa o da ziyan.
  • evet arkadaşlar an itibariyle olan yakıt tüketimlerimi açıklıyorum:
    toplam yol: 5165 km
    toplam ödenen: 1002 lira 93 kuruş
    Ortalma LPG litre fiyatı: 1,98 Lira
    Toplam tüketim (Litre):506,3 lt
    Ortalama tüketim (krş/km):19,42 krş/km
    Ortalama tüketim (Lt/100 km):9,8 lt/100 km
    Ortalama Yol bilgisayarı verisi (lpg ye geçildiğinde sıfırlanmıştır): 8,4 lt/100 km
    Yol bilgisayarı verisine göre oran (lpg/benzin): 1,166/1
    95 oktan opet yakıtına göre (3,65 TL/lt) benzinde ortalama tüketim (krş/km):30,66 krş/km
    95 oktan opet yakıtına (3,65 TL/lt) benzin-LPG %'lik kar: %36,66
    en düşük depo tüketimi: 17,02 krş/km, 8,58 lt/100 km(PO, çağlayan-kasımpaşa yolu üzerinde)
    en yüksek depo tüketimi: 23,50 krş/km, 11,81 lt/100 km (Opet, nato yolu,çamlıca)

    55 litre depo %80 doluluk ve 4,5 litreden sonra benzine otomatik geçiş hesabıyla:
    alınacak maksimum yakıt (yaklaşık, zira pompadan pompaya değişebiliyor): 40 litre
    En düşük tüketime göre menzil: 466 km
    En yüksek tüketime göre menzil: 338 km

    Sonuç:
    - Katkılı Aygaz euro lpg tüketimi arttırdı. bir kaç farklı yerden denendi sonuç aynı.
    - En yüksek tüketim aslında şehirler arası bir yolculkta alındı ama 140'ın altına neredeyse düşmedim ve maalesef aceleden istatistik tutmadım. Ama emin olun opet yakıtı da neredeyse aynı tüketimi yaptırdı bana.
    - Shell yakıtı da PO kadar iyi sonuç verdi. Ama yerli malı hesabı PO kullanıyorum. Artı Shell de yakıt bitince otomatik atmıyor. bir defasında 42 litreden fazla yakıt bastı manyaklar.
    - Bu hesabın içinde ayrııca aldığım 40 liralık benzin hesaba katılmamıştır. O durumda tüketim: 20.19 kuruş/km oluyor.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.