Şimdi Ara

Vaillant kombi ayar hakkında (atmoTEC/turboTEC plus)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
183
Cevap
13
Favori
64.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Kombi ayarlarından anlayan kişilerin bilgisine ihtiyacım var. Eksik anlatım olmaması açısında açıklayıcı yazacağım.

    Sistem:
    - Vaillant atmoTEC/turboTEC plus kombi.
    - Kombiye bağlı Colormatik 240 F termostat.
    - Yerden ısıtma

    Sorun:
    - Termostat hedef sıcaklığına ulaşılamaması
    - Kombinin çok sık ve uzun beklemeye geçmesi
    - Aşırı doğalgaz tüketimi

    Ayrıntılar:
    (AYRINTI OKUMAK İSTEMEYEN EN ALTTAKİ SORULAR KISMINI OKUYABİLİR. TEŞHİSİN KOLAYLIĞI AÇISINDA AYRINTI VERDİM)
    3 yıldır oturduğumuz dairede gerek arıza gerek yıllık bakım nedeniyle Vaillant yetkili servisi, cihazla yılda ortalama 2 kere temas etti. Dün şikayetim nedeniyle çağırdım servis personelinden gördüm ki, iyileştirme yapmak için ayarlarla oynamış. Zaten bu kış gelen yüksek faturalar nedeniyle bir arızadan şüphelenirken, ayarların değiştirildiğini öğrenince bundan kuşkulanmaya başladım.
    Oysa ilk yılki doğalgaz faturamız, tüm birçok komşumdan çok yüksek ayarda ısınmama rağmen (termostat hedef 24 °C), ya denk yada daha ucuz faturalar ödedim.
    Geçen kışta yine bu kadar yüksek çalıştırdım ancak yine yaklaşık 15 dairenin faturaları arasında ortalarda yer aldım.
    Bu kış başında bakım yaptırdıktan sonra, bu sene 21,5°C hedef sıcaklıkta çalışmasına rağmen, apartmadaki en yüksek fatura rekorunu kimseye kaptırmadım :)
    Dediğim gibi servisçi arkadaşın ayarları değiştirdim demesinden sonra tüm odağım bu oldu.

    Bu arada buraya taşındıktan sonra, çok dengesiz bir ısı farkı oluyordu ve reglaj yaptım. Kuzeyde kalan uzak odaların vanaları tamamen açık, güneyde ve yakın odalardaki vanalar ise kısık.

    Daha önceden hava çok soğuk değil ise, kombiyi 36-38°C ye ayarladığımda, termostat hedef sıcaklığına ulaşabiliyorduk. Soğuklarda elbette mümkün olmadığından, 40-42 gibi kombi sıcaklı ayarlıyordum. En soğuk havalarda ise en fazla 45 yaptım.

    Bu sene serin havalarda 38°C de hiç verim alamadım. Sürekli olarak BRULÖR BEKLEME KONUMUNDA sinyalı veriyor. Ne zamanki 42-45 e alıyorum. O zaman kombi çalışıyor.

    Dün servis çağırdım. Baktı inceledi, gaz ayar vanası dediği bir parça değiştirdi. Sonra sorunu detaylı olarak sordum ve o da anlattı. Tam ikna oldum ki çıkar ayak, "kombi çalışma süresini 2 dakikaya düşürdüm" diyince bende afyon patladı. "Bunun standardı, yani fabrika çıkış ayarı kaçtır" diye sorduğumda "5 dakika ama zaten 3 teymiş, ben 2 dakikaya aldım" dedi. Bunun üzerine karşılıklı kısa bir beyin cimnastiği yaptık ve anladım ki mantığı yanlış. Hemen tekrar 3 e al dedim ve değiştirip çıktı.
    Ancaaaak, sabah baktım ki bu kez tüm evin ısısı düşmüş. Servisçi elini değene kadar 21,5 hedef sıcaklığına en fazla 0,5 derece kalıyodu. Bazen de ulaşıyordu. Ancak bu kez 20,5 da kalmış.

    Zaten bana verdiği tavsiyeden, mantıkta bir terslik vardı. Der ki, kombiyi en yükseğe al, daha çok tasarruf edersin!!! Bir de örnek verdi: "Arabayla 200 le gidersen mi iyi yoksa 80 le gidersen mi çok yakarsın. Tabiki 200 le gidersen daha hızlı varacağın için daha az yakarsın." Tlink, işte hata. Demekki yaptığı servis ayarı da buna benziyor. Vailant tarafında eğitilen bir personelin böyle bir yanlışa düşmesi kabul edilecek gibi değil.


    SORULAR:
    Servisçi, sistem ayarlarından, kombiyi tabiri caiz ise sürekli dur kalk yapacak şekilde ayarlamış görünüyor. Benim tespit edebildiğim 3 dakika çalışıp sonra bekleyecek şekilde ayarlamış. Ancak fabrika ayarı bildiğim kadarı ile 5 dakika. Kombi tam hedef ısıya ulaşacak hemen duruyor. Bu da trafikteki bir arabanın örn 80 ile ilerlemeyip sürekli 0 ila 100 arasında bir nevi istanbul trafiği gibi dura kalka ilerlemesi demek. Tabiki yakıt artıyor.
    Kombiyi serin-ılık havalarda 38°C de çalıştırdığımda ısınamadığımın nedeni de sanırım bu. Zaten düşük olan ısı, 2-3 dakikada içeriye bir fayda sağlamıyor. Kurcalanmadan önce ise ısınabiliyorduk ve fatura düşük geliyordu.
    1- Kombinin çalışma süresinin fabrika ayarını söyleyebilir misiniz? Ve tabiki nasıl ayarlayacağımı.(vaillantın yurtışı kaynaklarında 5 dakika yazıyor ama uzman arkadaşlardan teyit almalı)
    2- Ayrıca bekleme süresi de ayarlanabiliyor mu? Örneğin 5 dakika çalış 10 dakika bekle. Evet ise bunun orjinal değeri kaç ve nasıl ayarlayacağım.
    3- Eğer pompa ve brülör ayrı ayrı zamanlanıyor ise, bunların da fabrika ayarını alabilir miyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chips -- 3 Ocak 2015; 15:10:11 >







  • Kardeş merhaba aynı termostatı bende kullanıyorum ve seninle aynı dertten muzdaribim ısıtma moduna gecince uzun süre çalışmıyor kombim dur kalk yaparak çalışıyor bu benide cok rahatsız ediyor. Sen termostatın p tuşuna 10 saniye süreyle bas karşına çıkan menüyü sıcaklık ayar düğmesinin üzerine tıklayarak değiştir OPT diye biley gelecek -5 +5 aralığında ayarlanıyor bu değeri +3,4,5 i secerek tek tek dene kombinin çalışma sürelerini gözlemle istediğin çalışma süresini ayarla ama 38 -40 kazan suyu sıcaklığı çok az gibi bunu yükseltirsen daha iyi olur sanki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben vaillat 202-3 -5 yoguşmalı olmayanı kullanıyorum 2 yıldan bu yana.bildiklerimi yazayım,
    1-Bu yıl geçen yıla göre daha soguk gaz tuketimi bir mıktar artacaktır.
    2-OT kullandıgınız halde kombiyı 38-40 C de çalıştırmak dogru değil.be 60 C de çalıştırıyorum.(yoğuşmalı ise daha
    düşük olacak)
    2.OT nin kullanma klavuzunda kombinin sık veya seyrek ayarlanması hususu bulunmakta.
  • fatihurhan42 F kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle cevap verdiğin için teşekkür ederim.
    Bunu deneyeceğim. Termostatı da bi ara eline aldı, demekki değiştirdi. Peki standardı kaçtı hocam. Sen değiştirmeden önce kaçtaydı o. Sıfırdadır mıhtemelen.
    Bu arada kazan suyu sıcaklığı şu anda 38 yapmak zaten mümkün değil. bahar gibi, yada ılık günlerde düşüyordum, ama şu anda sürekli bekleme konumunda kalıyor.
  • DEMİRCİEFE kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkür ederim öncelikle cevap yazdığınız için.
    1- Katılıyorum, daha soğuk geçiyor. Fatura artacak elbette. Zaten daha zamlı. Ama apartmanda en yüksek fatura rekorunu bu kış bırakmadım :) Daha önce millet bana nasıl bu kadar sıcak ısıtıp da uygun ödediğimi sorardı. Bu kış kıstım ama doğalgaz kurumu benden faturalar nedeniyle çok memnun:)
    2- 38 i serin-ılıman havalarda kullanıyorum. 40-42 don olmayan havalarda şimdiye kadar çok başarılı yetti. Don olan havalarda 45 ancak yetiyor. Şu anda 42 de. Servisçi elini değene kadar ısınıyorduk. Bu sabah çok serindi.
    3- Ev gidince kılavuza bakayım, daha önce hiç farketmedim. Ama servisçi süreyi yanımda kombiden ayarladı. Bilmiyorum aynı kapıya mı çıkıyor.
  • Fabrika standardı 0 olarak geliyor ihtiyaca göre değiştiriyorsun 0 da 3 dakika çalışıp 7 dakika bekliyor +5 te 7 dakika çalışıp 10-11 dakika bekliyor sen deneyerek uygun olanı bulursun kazan sıcaklığını ben kendi evime göre söledim düşük sıcaklıkta randuman vermiyor artık senin tercihine bağlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihurhan42 F kullanıcısına yanıt
    Akşamı sabırsızlıkla bekliyorum.
    Gider gitmez bakacağım.

    Bu arada kombiden yapılan ayar ve fabrika standardını bilenlerin cevabını almayı ümit ediyorum.
  • Benim bahsettiğim termostatın ayarı kombiye daha müdahele etmeyi bilmiyorum onu kurcalamadım hiç sanırım servis yapabiliyor sadece kombi ayarlarını

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben Ot nın kullanım klavuzuna bakıp sayfasını yazayım..
  • bendeki oda termostadı vaillant 230 yani 240 ile aynı.çalışıp durması ile ilgli sayfa 26.. ekrana OPT yazısı gelecek.
    - 5 ile + 5 arası çalışma aralığı.
    P tuşuna 4-5 defa basılıp OPT ekrana gelecek ordaki deger 0 olması gereklı. düğmeyi sola döndürünce aç kapa hızlı,sağa döndurunce aç kapa yavaş..

    yukarıda da belirttiğm üzere kombiye OT bağlı ve yoguşmalı değilse en az 60 C ayarlanmalı.forumda ustalar kombi panel suyu sıcaklığının 60 C geçilmemeli diyorlar ama kullanım klavuzunda ısı en yuksakte olmalı yazıyor
    38-40 oldukça düşük.kombi çok gaz harcar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DEMİRCİEFE -- 3 Ocak 2015; 15:55:04 >
  • DEMİRCİEFE kullanıcısına yanıt
    DEMİRCİEFE senin cihazda OPT ayarı kaçta duruyor. birde 22 set değeri diyelim yarım derece üstü yarım derece altı olarak mı çalışıyor? yoksa 22 de sabit tutmayamı çalışıyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fatihurhan42

    DEMİRCİEFE senin cihazda OPT ayarı kaçta duruyor. birde 22 set değeri diyelim yarım derece üstü yarım derece altı olarak mı çalışıyor? yoksa 22 de sabit tutmayamı çalışıyor

    bi bakıp yazayım..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DEMİRCİEFE

    quote:

    Orijinalden alıntı: fatihurhan42

    DEMİRCİEFE senin cihazda OPT ayarı kaçta duruyor. birde 22 set değeri diyelim yarım derece üstü yarım derece altı olarak mı çalışıyor? yoksa 22 de sabit tutmayamı çalışıyor

    bi bakıp yazayım..

    OPT + 1 de duruyor. set degerım 23 C..çatı katı, alt katta kombi yok, ev soğuk oldugundan set 23 C..
    genelde 18.00- 24.00 23 C....diğer saatlar eco 21 C..

    vALLA 1/2 derece alt üste bakmıyorum. kombi 60 C derecde çalışıyor. 23 C gelinceye kadar aralıklarla çalışıyor.23 C geldiğinde uzun müddet kombi duruyor, oda soğumaya başlayınca yıne çalışıyor.
    uzun süre beklediğinde oda soguyor gibi oluyor gibi oluyor,petekler soğuyor,bu arada ben üşüyor gibi hissediyorum ama odaya koydugum başka bir dijital termometreye göre oda ısısı düşmemiş.bu konuyu tam çözemedim.
    bu nedenle 0.1 -0.2 hassasiyetli RV 24 OT almak istiyorum ama Vaillant servis uymaz diyor,ama seneye deneyeceğim.




  • DEMİRCİEFE kullanıcısına yanıt
    öncelikle teşekkür ederim benim için cihaz kurcalayıp cevap yazdığın için yarım derece alt üst olayına gelince bizim cihazlar bu şekilde değil,bende digital termometre ile takipteyim hemen termostatın yanı başında 0,1 0,2 gibi bir hassasiyetle çalışıyor sanki set 21.5 benim bu sıcaklıkta olmasına rağmen ara ara çalışır kombi

    bende başka marka olmaz diye aldım ama forumda vaillanta başka marka termostat takıp çalıştıranlar okudum sanki bir kaç tane
  • Evet OT değeri 0 miş. Kombi üzerinden pompa çalışma süresini 5 dk ya çıkardım. Ama biraz farketti.

    Bu arqda Cihazlarimiz aynı olduğuna göre tüketim rakamlarını karşılaştıra bilir miyiz.

    Ben öncelikle verileri vereyim.

    Il :konya
    Cephe :kuzey-güney
    Kat :ara kat ancak alt üst şu an boş
    Izolasyon: yarım (sadece kolon izolasyonu var )
    Isıtılan m2(yaklaşık) : 80-100
    Hedef sıcaklık: 21,5
    Son iki fatura : 240 ve 350



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chips -- 4 Ocak 2015; 14:26:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • chips kullanıcısına yanıt
    merhaba umarım yardımcı olabilmişzdir. pompa çalışma ayarını nasıl yaptınız acaba benim kombi 242-3-3 pro bende varmı bahsettiğiniz ayar bilmiyorum.

    bende konyalıyım ancak aksarayda yaşamaktayım

    cephe: güney doğu
    kat: çatı katı
    yalıtım: ev yeni bina yalıtım da var ancak nasıl bir yalıtım var bilemiyorum duvarlar çok ince ve ısı kaybının çok olduğunu düşünüyorum güney cephe ve yeni bina olduğu için tutmuştum ama pişman oldum.
    ısıtılan alan: 105 m2 yaklaşık
    sıcaklık: 23.00-16.00 21 derece
    16.00-23.00 22 derece
    son faturalar: 40 günlük 300 lira, 24 günlük 185 lira
  • fatihurhan42 F kullanıcısına yanıt
    Hocam bilgiler için çok teşekkür ederim. Kombi pompa ayarı şöyle (denedim oldu):
    i ve + tuşuna aynı anda basıyoruz. Ekranda d0 cikacak. + ile bir tane ilerliyoruz ve d01 oluyor. i ye basıyoruz ve muhtemelen 5 yazacak. Yani pompa 5 dakika çalışıyor demek. Değiştirmek istenirse - veya + ile süreyi uzatıp kisaltabiliriz. Sonra kayıt için i ye 4 saniye basılı tutuyoruz. Ayardan çıkmak için yine i ve + ya aynı anda basıyoruz.

    Bu arada faturalar aynı gibi. Şartlar benziyor. Bizim üst boş sizin çatı. Bizim alt boş ama muhtemelen sizin alt dolu. Cephe yönünden daha şanslısınız. Bizde kuzey işi batırıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fatih hocam senin kombi kaçta çalışıyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kombi 75 en son kademede ama bu değere sadece 21 dereceden 22 ye ısıtma durumunda geçiyor sonraki çalışmalar periyodik olarak olduğu için 75 i görmeden kombi kapanıyor. Bu arada tarif ettiğiniz ayarı nerden öğrendiniz ve başka bildiğiniz ayarlar varmı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihurhan42 F kullanıcısına yanıt
    Ingiltere web sitesinden servis ayarları kitabını buldum :)
    Başka bilgi lazımsa linkini pc başına geçtiğimde bulurum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.