Şimdi Ara

USB Çoklayıcılar tehlikeli mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
12.237
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elimde, hali hazırda kullandığım bir usb çoklayıcı var, resmen dandik ötesi ama işimi görüyor. Resmi aşağıda ve şuan sadece bluetooth adaptörü ile mouse alıcısı var üzerinde. Şimdi ben buna birde aşağıdaki tarzda ışıklı klavye alıp bağlasam anlık yada uzun vadede herhangi bir ekipmana zararı olurmu sizce?

    Not: Resimler temsilidir ve bilgisayar olarak laptop kullanıyorum.

     USB Çoklayıcılar tehlikeli mi?
     USB Çoklayıcılar tehlikeli mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Angelica -- 21 Kasım 2014; 23:37:48 >



  • USB veriyolu normalde 5 volt, 500 mA elektrik akımı vermesi için tasarlanmıştır. Sen tek bir USB portuna ne kadar çok cihaz takarsan değerler o kadar yükselecektir. Veri yolu o kadar yorulacak ve yıpranacaktır. Ama bunun sana dönüşü ne kadar zamanda olur kestiremiyorum.
    Başka şansın varsa dene derim. Tek çözüm, 3 cihazı tek bir porttan beslemekse, mecbur bu şekilde yapacaksın.
  • son yazan aradakşım doğruyu söyluyo olabilir ama bende örenmek için siteleri gezyorum 5 kişi zararlı diyor 5 kişi demiyor.
    ne kadar zo bi konu.
    buyrun tekno pat zararlı değil diyor :https://www.technopat.net/sosyal/konu/usb-coklayicinin-zarari-var-midir.52224/
  • USB veriyolunun kullanıldığı günden beri de USB çoklayıcılar yaygın olarak kullanılmakta. Eğer bilgisayarlara kayda değer bir zararı görülseydi bu güne kadar kullanıcılar arasında bu durum göz önünde tutulur kimse kullanmazdı. Diğer yandan bu tip aygıtlar tamamen masum sayılmaz. Markası, kalitesi belli bilinen bir donanım üreticisinin ürünü olan çoklayıcıdan pek zarar gelmez ama ne idüğü belirsiz, markasız fason ürünlerden uzak durulmalı. Kalitesiz USB çoklayıcılar anakarta zarar verebilir. Yıllar önce USB çoklayıcılar ile ilgili okuduğum bir makalede özetle böyle diyordu.

    Diğer yandan takılan aygıtların tipi ve akım çekme özelliği en önemli faktör. Bir ara USB porttan takılan vantilatörler, ışıklar, hatta kahve ısıtıcılar falan pek modaydı. Bu tip aygıtların USB port üzerinden anakart ve çipsete zarar vereceği şüphe götürmez. Çoklayıcı olsun ya da olmasın uygun olmayan aygıt her türlü zarar verebilir. Onun dışında, amacına uygun üretilen aygıtlardan zarar geldiğini görmedim. USB bellek, Bluetooth adaptör, 2.5 inç HDD, mouse klavye vs aygıtlardan zarar gelmez. USB portun verebileceği akım beli zaten. Kapasitesi üzerinde cihaz bağlanırsa çalışmaz. Bazı flash bellekler bile USb portunda fazla ısınmaya neden olabiliyor. Özellikle bazı USB 3.0 flash belleklerde görüyorum bu durumu. Klavye ya da mouse ile benzeri bir ısınma görmedim hiç.

    Bir kaç saatlik kullanımda portta, USB ucunda, rahatsız edici bir ısınma olmuyorsa sorun çıkacağını düşünmem. (hafif bir ısınma mutlaka olur) Ama portta çok fazla ısınma oluyorsa dikkatli olmalı ve o aygıtı uzun süre takılı bırakmamalı bence. Çipset üzerine binen yük ve ısınmayı bilemiyorum bu arada.
  • Adaptörlü olanlar en sağlıklısı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Cok büyük bir zararı yok,
    Ben 4 lü çoklayıcı ile 2 senedir, Yazıcı + fare alıcısı ve fare şarj kablosu + telefon şarjını aynı anda kullanıyorum
    Telefon en cok akım çeker ve günde en az 2 saat takılı
    fare şarj kablosu 9 saat sabit takılı (pil artık şarj tutmaz oldu )
    Ben zararını görmedim

    Netice itibariyle büyük sıkıntı olmaz.
  • Ben de kullanıyorum. Zararını görmedim
  • Angelica kullanıcısına yanıt
    Selamlar,

    Şu unutulmamalıdır ki usb 2 ile 3 çok farklıdır. Laptopda eğer supercharger yada benzeri bir uygulama varsa çok daha fazla aygıtı bağlayabilirsiniz güç için usb 2.0 150ma ya kadar desteklerken 3.0 da 900ma ya kadar destekler. Yani bu şu demek oluyor zaten destekleyemediği kısımda buna akımı göndermeyecek ve size uyarı verecektir. Kullanımda doğacak bir sorun yada başka bir şey yoktur. Söylenenler tamamen hurafe bunu kendiniz deneyebilirsiniz eğer usb 3.0 portuna 1500ma çekebilen bir telefon takarsanız usb karşılayamayacak ve Windows uyarı verecektir. Yani zararlı olduğu kısımda kendini durduracaktır. Diğer yönden klavyeler Mouselarla bu akım değerlerini doldurmanız imkansızdır 900ma ile bir telefon 1 saatte şarj olup 2 gün gide biliyorken klavye ve Mouse un değerlerini siz düşünün.

    USB gereği tak çalıştır uyumlu olan yada usb çoklayıcıya taktığınız tüm cihazlar eğer Windows hata vermiyorsa düzgün çalışacak ve max seviyede bile olsa zarar vermeyecektir. Eğer zararı olacağı bir şey varsa buda kalitesiz çoklayıcının bozulmasıyla sonuçlanır.

    Eğer akım için bir çoklayıcı alıyorsanız Super Charger özellikli porta klaın görünen kablolu bir çoklayıcı alın ve uzun yıllar kulanın.

    Kolay Gelsin..
  • XemreG X kullanıcısına yanıt
    merhaba, bilgisayarimda 3 tane usb 3.0 var ama kulaklik klavye ve mouse derken so[utucuya yer kalmiyordu bende 3 tlye bi coklayici aldim (2.0)
    coklayicida klavye ve so[utucu takiliydi ki bu sabah klavyeyi takinca bi cizirti sesi geldigini farkettim. bende klavye yerine mouse`u coklayiciya klavyeyi ise bilgisayarin portuna taktim. Sizce bi sorun olur mu ? urunlerime yada bilgisayara zarar gelir mi ? daha kaliteli bir coklayici sorunu cozebilir mi ?

    not: tam yaziyi yazdiktan sonra elimi mousea attim ve mouse calismiyordu (isigi yaniyordu ancak imlec hareket etmiyordu ve mouse coklayiciya bagliydi)
    ve acaba sogutucu cok enerji mi cekiyo diye onu bilgisayara taktim. cok daha iyi calistigini farkettim. ancak sonrasinda coklayicidaki mouse ve klavyeden mouseu caslismamaya devam ediyordu.) yardimci olursaniz cok sevinirim
  • Selamlar,

    Öncelikle soğutucu 1 porta bağlanmalıdır çoklayıcıyla bağlanabilicek aletler az güç tüketen usb, stick, klavye mouse gibi donanımlar olmalıdır. Soğutucuların kademeleri usb portundan max güç çekecek şekilde ayarlanır bu durumda 2. takacağınız donanım ya soğutucuyu durdurur yada taktığınız donanımı. Usb çoklayıcı takarken ve kullanırken buna dikkat etmeniz yeterlidir. Pc ye yada donanıma zarar gelmez fakat çoklayıcı budurumdan zarar görebilir. Şöyle düşünün 5 volt luk bir çoklayıcıyı 2 ye böldüğünüzde toplamda 5v çekecek donanımlar olmalı çünkü 1 usb 2.0 bu kadar destekliyor. Bunun üstünde donanıma yeteli güç gitmeyeceğinden kapatacaktır.

    Kolay Gelsin..
  • XemreG X kullanıcısına yanıt
    Teşekkür hocam. Hangi 2sini tavsiye edersiniz ? Ve 3.0 coklayici isimi gorur mu ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2.0 500ma verirken 3.0 900ma verir bu durum elinizdeki cihazların arkasına bakarak daha net bilgi alabilirsiniz güç değerleri yazar. Böylece daha sıkıntısız bir ortam sağlanabilir.

    Kolay Gelsin..
  • Bir usb portuna limit üstünde güç yüklendiği zaman bilgisayarından özellikle laptopsa usb portuna aşırı güç bindiği hakkında bir bildirim alabilirsin ben bu durumu bizzat arkadaşımın laptopunda yaşadım direksiyon seti bağladığım anda aşırı güç yüklenmesi gibisinden bir bildirim geldi direksiyonu çalıştırmamıştı bu tip ufak çoklayıcıların ise kalitesiz olmadıkları sürece herhangi bir sorun çıkaracağını sanmıyorum.
  • Bir yerde okumuştum adaptölü usb çoklayıcılarla 200 küsür cihazı bağlayıp çalıştırabilirmişin. Aslı nedir bu işin?
  • Usb çoğaltıcılar iki çeşit, 1. dışarıdan her hangi bir güç almadan sadece pc nin usb portundan aldığı 5 v enerji ile çalışan , 2. ise dışarıdan harici adaptörle dc güç kaynağına bağlanan usb hub lar . Farkı ise 1. dediğim harici güç kaynağı gerektirmeyen çoğaltıcılar çok fazla usb cihaz bağlanmasına olanak sağlamaz ve fazla cihaz bağlanıp kullanıldığında usb portun bozulmasına yol açabilir . 2. belirttiğim harici güç kaynaklı usb çoğaltıcılar ise 10-12 adet usb cihazın bağlanıp kullanılmasına olanak sağlar enerjiyi de pc nin usb portundan almadığından dolayı usb portta herhangi bir arıza oluşturmaz yani enerji gereksimini harici dc adaptörden alır .
  • cabriolet1981 kullanıcısına yanıt
    arkadaşa katılıyorum, adaptörlü modeller 1 usb portuna yuklenen 3-5 cihazın enerjisini o porttan değilde adaptörden sağlarlar
  • Type-C girişleri kaç mah destekler?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eğer çok fazla 2 usb takarsan 1-2 saat bsod(blue screen of death[mavi ekran]) verirama 2 usb yi az süreli takarsan hiç birşey olmayacağını onaylayamam çünkü her pc farklı biri 1 saat biri 2 saatte dayanır benim pcim 2 saatten sonra mavi ekran verdi

  • Alakasız olacak ama bu usb ile çalışan masa vantilatörleri bir süre sonra usb portuna zarar verir mi ?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.