Şimdi Ara

UO Sozluk

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilmediginiz Terimlere Burdan Bakın..

    - Account :Kişinin sunucuya girebilmesi için gerekli kullanıcı adı ve şifresi.(kullanıcı hesabı)

    - Aggressor : Saldıran kişi anlamındadır. Sphere serverlarda birinin saldırdığını kafasının üzerindeki şu yazıdan anlayabilirsiniz:

    .... is attacking you

    - Animal : Oyun içinde herhangi bir yerde görebileceğiniz hayvanlar ya evcildir ya da evcilleştirilebilirler. Bir başka oyuncunun kontrolünde olmayan hayvanlar (evcilleştirilmemiş olanlar) siz saldırmadığınız sürece size saldırmazlar. Üzerine tek tıkladığınızda hayvan adı gri renkli ise bu hayvanın bir sahibi olmadığı a***a gelir. İsmin mavi veya kırmızı gözükmesi ise daha önce iyi veya kötü birilerini öldürmesine bağlı olarak değişir. Ayrıntılı bilgi için Animal Taming skilline bakınız.

    - Chaos : Lord British'in eski ve çok yakın arkadaşı zengin bir filozof olan Lord Blackthorn'un Order ordusuna karşı kurduğu ordudur. Order değerlerini kesinlikle reddeder ve anarşist bir düzen izlerler. Lord Blackthorn'un Chaos ordusunda ettinden orka, orktan insana kadar envai çeşit yaratık bulunur. Humanoid olan bu yaratiklarin Sosaria topraklarını koruması zorunludur, masumları değil...

    Sembol olarak Kızıl Acı Nası Haç (Hz.İsa'nın gerildiği çarmağı temsil eden ikon) kullanırlar.

    - Character : Oyuncunun sunucu içinde kontrol ettiği kişilerden her biri. (Genellikle account başına en fazla 5 karaktere sahip olabilirsiniz.)

    - Client : Oyuna bağlanabilmek için gerekli olan dosyadır.Sunucuya bağlanabilmeniz için o sunucunun kullandığı client'i indirmeniz gerekir.

    - Criminal : Eğer masum birisine saldırırsanız, oyuncunun/NPCnin bir eşyasını çalarken yakalanırsanız, kontrolünüz altındaki bir NPC' yi bir başka oyuncuya saldırtırsanız suçlu yani criminal durumuna düşersiniz. Criminal durumdayken renginiz gridir. Böylelikle sizi yukarıda bahsedilen işleri yaparken fark eden her oyuncu şehir korumalarına haber verebilir, muhafızlar (guard) sizi tek bir vuruşla öldürebilirler. Criminal durumdayken şehir içinde bile oyundan çıktığınızda (log out) karakteriniz bir müddet oyunda asılı kalacaktır. Şehir muhafızlarının koruması altında olmayan bölgelerde (GZ) bile bir masuma saldırır veya öldürürseniz, masumun eşyasını çalarsanız , ölmüş bir masumun cesedindeki eşyaları alırsanız (loot) criminal olursunuz. Masum olan karakterinize diğer bir masum oyuncu sebepsiz olarak saldırırsa veya kontrolü altındaki bir NPC yi size saldırtırsa veya sizden birşey çalarsa “guards” yazarak şehir korumalarını çağırabilirsiniz. Şehir korumalarının öldürdüğü oyuncunun cesedindeki eşyaları alabilirsiniz. Unutmayınızki cesetteki eşyaları alabilmeniz için ölen kişinin size karşı criminal durumda olması gerekmektedir. GZ içinde taş duvar, energy field, fire field, poison field vb. büyülerden birini yaparsanız criminal olursunuz. Player killer (PK) öldürdüğünüz zaman suçlu duruma düşmezsiniz. PK oyuncuların cesedindekileri her zaman ve her yerde suçlu duruma düşmeden alabilirsiniz.

    - Delay : Oyun içinde yaptığınız her eylemin bir gerçekleşme süresi vardır. Her ne kadar delay gecikme anlamında kullanılsa da Ultima Online'da işlem süresi olarak geçer. Herhangi bir şey yaptıktan sonra (büyü atmak, eşya üretmek vs) başka bir eylem yapabilmek için bir süre beklemeniz gerekir. Bu geçen süreye "delay time" adı verilir.

    - Dexterity : Dayanıklılığınızı (a***na) etkileyen stattır. Yürürken veya koşarken üzerinizdeki ağırlığa bağlı olarak a***na seviyesi azalmaktadır. Koşmak a***na' nın daha hızlı azalmasına sebep olacaktır ve a***na' nız sıfır olursa hareket edebilmek için tekrar yükselmesini beklemek zorunda kalırsınız. Hareketlerinizi engelleyecek olan bazı zırhlar (Iron Platemail, Bone Armor vb.) giydiğinizde DEX değeriniz düşecektir, giydiklerinizi çıkardığınızda ise eski haline geri döner. Dexterity aynı zamanda savaşlarda yapabileceğiniz darbelerin sıklığını (vuruş hızınızı) ve eşyalarınızı hırsızlara karşı koruma şansınızı da etkiler.

    - Dungeon : Genellikle birden fazla kattan oluşan labirent gibi yapılardır. İçinde zorluk seviyesi giderek artan yaratıklar bulunur.

    - Guard Zone : Oyun içindeki tüm şehirler (PK şehirleri olan Bucaneer’s Den ve Delucia hariç) ile yönetim kadrosunun belirlediği bazı alanları kapsamaktadır. Bu alanların asıl amacı masum oyuncuları korumaktır. Player Killer veya Criminal kişiler GZ içinde öldürülme tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. GZ olan bir alana girdiğiniz zaman ekranın sol altında “You are now under the protection of the guards” yazısını görebilirsiniz. GZ dışına çıktığınızda yine aynı yerde “You have left the protection of the guards” yazısı belirecektir. GZ içinde herhangi biri masum olan karakterinize saldırır, kontrolü altındaki NPCyi size saldırtır veya bir eşyanızı çalmaya çalışırken fark edilirse “Criminal” duruma düşer böylece siz “Guards” yazarak yardım çağırabilirsiniz. Şehir muhafızlarının koruduğu alanlar içinde yardım çağırdığınızda; suçlu kişi, yanında beliren muhafız tarafından anında öldürülür. Şehirlerdeki bu özel koruma sistemi sadece özel durumlarda (Quest, Raid vb) oyuna bağlı olan oyuncuların tümüne önceden haber verilmek suretiyle kaldırılabilir.

    - Ingot : Ore'nin işlenmiş haline ingot denir.

    - Intelligence : Mana' yı etkileyen stattır. Mana kelimesinin Türkçe' de tam bir anlamı olmamasına rağmen büyü yapabilme kapasiteniz olarak nitelenebilir. Her büyü yaptığınızda mana' nız belirli oranlarda azalır. Büyü etkisi büyüdükçe harcadığı mana da artacağından belirli seviyenin altında, tekrar büyü yapmak için mana' nızın dolmasını beklemelisiniz.

    - Jail : Oyun kurallarına uymayan davranışlar yetkililer tarafından tespit edildiğinde sizi belirli bir süreliğine jail adı verilen hücrelere kapatırlar.

    - Masum : Oyuna ilk girdiğinizde masum bir karaktere sahipsinizdir. Masum birinin ismi mavi renkte görünür. Eğer suç işlemezseniz (Criminal veya Player Killer olmazsanız) oyun içindeki tüm şehirlerde (PK şehirleri olan Bucaneer’s Den ve Delucia hariç) koruma altında olursunuz. Herhangi biri size saldırır, kontrolü altındaki NPCyi size saldırtır veya bir eşyanızı çalmaya çalışırken fark edilirse “Criminal” duruma düşer böylece siz “Guards” yazarak yardım çağırabilirsiniz. Masum bir karakter ile şehirde iken oyundan çıkarsanız (log out) 25 saniye kadar karakteriniz oyunda asılı kalacaktır.

    - Monster : Üzerine tıkladığınızda ismi kırmızı harflerle yazılmış olan yaratıklardır. Sizi gördükleri an saldırırlar. Güçleri, çeviklikleri ve zekaları farklı düzeyde olduğundan yeni bir oyuncu için her gördüğü yaratığa saldırmak çok akılcı bir yöntem değildir.

    - Newbified : Bir eşyanın (item) üzerine tıkladığınızda bu yazıyı görüyor iseniz bu o eşyanın çalınamayacağı ve öldüğünüzde cesedinizde kalacağı a***a gelmektedir.

    - Npc : Oyuncular haricindeki tüm canlı varlıklar. (Hayvan, vendor, yaratık vs...) NPC ler oyunun kendi dinamiği içinde olan karakterlerdir, Game Master’ lar NPC ler üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak oyundaki sürekliliği sağlamaya çalışırlar.

    - Order : Lord Robert'ınn Oğlu Lord British tarafından kurulmuştur.
    Sembolleri Sükuneti temsil eden Gümüş Anacondadır.
    Lord British tarafından öne sürülen sekiz değere sadıktırlar bunlar;

    Spirituality
    Valor
    Humility
    Sacrifice
    Compassion
    Honesty
    Justice
    Honor

    Bu değerlerin sembollerini, Britain şehrinin doğusunda Chamber of Virtue's de ya da bu değerler adına adanmış "Holy Shrine"larda bulabilirsiniz.

    - Ore : İşlenmemiş madene denir.
    Madenci yeteneğine sahip kişiler Yeteneklerine göre farklı Ore'ler çıkartabilmektedirler.

    - Page : Oyun içinde kendi başınıza halledemeyeceğiniz bir problemle karşılaştığınızda yetkili kişiye durumunuzu iletmek amacıyla göndereceğiniz kısa nottur. Hapis cezası almamak için Page atma kurallarını okumadan yetkililere başvurmayınız.

    - Pk ( Player Killer ) : Oyuna masum olarak başladıktan sonra diğer oyuncuları öldürmeye başlarsanız MC (Murder Count - Cinayet sayısı) sayınız artmaya başlar. MC sayınız 6 veya daha fazla olursa isminiz kırmızı renkte görünür ve katil olursunuz. Böylece şehir korumaları altındaki bölgelere (Guard Zone - GZ) girdiğiniz an diğer oyuncuların muhafızları çağırması durumunda (Muhafızları çağırmak için GZ' yi ve katili gören bir noktadan "guards" demesi yeterlidir) öldürülürsünüz. Oyunda olduğunuz her 2 saatte MC sayınız bir azalır. Tekrar masum olabilmek için MC sayınızın 5 e düşmesi gerekmektedir. Player Killer iseniz sadece Bucaneer's Den (Bucs), Papua ve Delucia şehirlerine girebilir, gerekli malzemelerinizi o şehirlerdeki vendor lardan karşılayabilir, bankanızı kullanabilirsiniz.Kill sayınızı öğrenmek için provisioner vendorlardan reputation crystal almanız ve ona çift tıklamanız yeterlidir.

    - PvM : Bir oyuncu ile NPC arasındaki savaştır.

    - Pvp : Sunucuya bağlanmış iki oyuncu arasındaki savaştır.

    - Role Playing : Kısaca oynattığınız karaktere bir kişilik kazandırarak, karakterinizin oyun dünyası üzerinde gördüğü olaylar karşısında nasıl davranacağına karar vermek ve konuşmalarınızdan, giyinişinize kadar her ayrıntıyı Sosaria' ya göre ayarlamaktır.

    - Safe Zone : Yönetim kadrosunun belirlediği bu özel alanlarda darbelerden etkilenmezsiniz (Hit Point seviyeniz azalmaz). Ancak üzerinizdeki kıyafetler ile elinizdeki silah vb. eşyalar zarar görebilir. Güvenli Alanlarda oyuncuların masum, suçlu (criminal) veya katil (PK) olmasının bir önemi yoktur, amaç eşit olmalarını sağlamaktır. Unutulmaması gereken en önemli nokta SZ olan alanlarda skill çalışılmasının "Hata Sömürme" suçuna girmesidir.

    - Skill : Her karakterin %0dan %100 kadar geliştirebileceği 50 adet yeteneği vardır. Nebula' da her karakter toplamda en fazla 700 skill puanına sahip olabilir, yani en fazla 7 adet yeteneğini %100 yapabilir. Skill toplamının 700 den fazla olması yasaktır. Skiller hakkında daha fazla bilgi almak için sitede Oyun Hakkında bölümüne bakabilirsiniz.

    - Sosaria : Oyunun geçtiği dünyaya verilen isimdir.

    - Spawn : Dünya üzerindeki tüm NPCler öldükten ya da evcilleştirilip başkasının kontrolüne girdikten bir süre sonra tekrar aynı noktada dünyaya gelirler. Bu noktalara spawn adı verilir. Yerleri Staff tarafından haber vermeden değiştirilebilir.

    - Staff : Oyunculara yardım etmek, oyuncuların problemlerini çözmeye çalışmak ve oyun içi sürekliliği sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışan kadrodur. Genelde bu kadro beş tabakadan oluşur ve tümü gönüllü olarak çalışan kişilerdir.

    Admin : Oyun içinde ve dışında en yetkili kişidir.

    Senior Game Master (SGM) : Oyun dinamiğini belirlemek, staff içi düzeni sağlamak, oyuncu olmak isteyen kişilerin başvurularını değerlendirmek ve gerektiğinde oyuncunun sunuculardan uzaklaştırılmasını sağlamak gibi görevleri vardır.

    Game Master (GM) : Oyun içinde kullanıcıların yaşadıkları problemleri çözmek ve kurallara uymayanlara gerekli yaptırımları uygulamak, dünya üzerinde oyuncular için gerekli ekleme ve eksiltmeleri yapmak gibi görevleri vardır.

    Seer : Game Master'lardan daha az yetkiye sahiptirler, oyuncuların sorunlarını dinlemek, yetkisi dahilindeyse soruna çözüm bulmak veya yardım çağırmak ve yetkisi dahilinde ceza vermekle yükümlüdürler.

    Counselor : Yetkileri Seer'lara göre daha azdır, görevi oyuncuların sorunlarını dinlemek ve yetkisi dahilinde gerekli cezayı vermektir

    - Stat : Karakterinizin ana özellikleridir. Karakterinizin gücünü (STR), çevikliğini (DEX) ve zekasını (INT)gösterirler. Her biri en fazla 100 değerini alabilir ve üçünün toplamı 225' i geçemez. Çeşitli büyü ve iksirler ile bu değerler geçici olarak değişebilir ancak karakterinizin üzerinde hiçbir etki yok iken toplamlarının 225' i aşması yasaktır.

    - Strength : Yaşam gücünüzü (HP - Health Point) belirleyen stattır. HP darbe aldığınızda veya üzerinize saldırı büyüsü atıldığında azalır, HP sıfır olduğu zaman ölürsünüz ve tekrar canlanmadan dünya üzerinde dolaşmak ve konuşmak harici hiçbir şey yapamazsınız. Strength aynı zamanda taşıyabileceğiniz yük miktarını ve karşınıza vereceğiniz hasarın büyüklüğünü etkiler.

    - Teach : Oyunda bulunan satıcı ve çeşitli dükkan sahipleri (vendor) bilgisi olduğu konularda oyuncuların yeteneklerini (skill) para karşılığı artırabilirler. Her dükkan sahibi bildiği konu veya konular hakkında sınırlı bilgiye sahiptir, hangilerini bildiğini görebilmek için NPC'nin yanına gidip "teach" yazmanız yeterli olacaktır. NPC size hangi konuları öğretebileceğini söyler, siz de örneğin "teach magery" diyerek bilgi sahibi olmanın size ne kadara mâl olacağını öğrenirsiniz. NPC size tüm bildiklerini öğretmek için gerekli olan miktarı söyleyecektir, siz isterseniz daha az para vererek daha az bilgi alabilirsiniz. Öğreniminizi tamamlamak için NPCnin söylediği kadar altını sürükleyerek üzerine bırakmanız yeterli olacaktır.
    Eğer NPC size bilgi vereceğini söylediği halde ve yetenek seviyeniz çok düşük olmasına rağmen (20.0 altı gibi) para verdiğinizde öğrenemiyorsanız skill tablosunda yeteneğinizi düşüşe almış veya kilitlemiş olabilirsiniz.

    - Vendor : Şehirlerde oyuncular için gerekli eşyaları satan NPC lerdir. Üzerine sol tuşla bir kere tıkladığınızda isminin mavi harflerle yazıldığını görebilirsiniz. Alışveriş yapabilmek için belirli komutlar kullanılmaktadır.







  • Saçma Staff sıralaması yanlış
    Özellikle Seer GM'den düşük dikkatimi çekti
    Çünkü tam tersi GM'in bir üst seviyesi oluyo Seer!!
    Yetkileri de daha fazla..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: GamingExpert

    Saçma Staff sıralaması yanlış
    Özellikle Seer GM'den düşük dikkatimi çekti
    Çünkü tam tersi GM'in bir üst seviyesi oluyo Seer!!
    Yetkileri de daha fazla..


    Seer : Game Master'lardan daha az yetkiye sahiptirler, oyuncuların sorunlarını dinlemek, yetkisi dahilindeyse soruna çözüm bulmak veya yardım çağırmak ve yetkisi dahilinde ceza vermekle yükümlüdürler.


    Yazıyor zaten güzel bir alıntıda hata olması cok zor




  • Dostum Sphere de GM seerdan sonra gelir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.