Şimdi Ara

Ünlü şarkıcı Adele, yeni albümü için Spotify'daki 'Karışık Çal' butonunu sildirdi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
1
Favori
1.590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • CircassiaN98 C kullanıcısına yanıt
    Yazdıklarınızın hepsine katılıyorum. Kör testlerde yüksek kalitede dönüştürülmüş bir 320 kbps MP3 dosyası ile 24 bit farkını dahi anlamak çok zor. Ha belki çok üst seviye ekipmanlarla bu farkı anlamak mümkündür bilemem. Üstte dediğim gibi benim 24 bit indirmemdeki amaç güzel bir Hi-Fi arşivimin bulunması. Bir de yukarıda dediğim gibi Android'in içinde çözülemeyen bir sorun bu. Android 12'de çözüldü mü bilmiyorum. 16/44.1 formatında ses Android mikserinden geçiyor. Doğrudan Hi-Res sürücüden geçmiyor. Bu da ses kalitesini olumsuz etkiliyor. Telefonda 16/44.1 FLAC uzantılı dosyayı telefonun (LG V30) kendi müzik çalarında açtım. Yüksek sesle başlamadığı için alttan gelen bir dip ses farkettim. Aynı dosyayı UAPP üzerinden açtığımda o dip sesi yoktu. Bu durum 16/48'de var mı bilmiyorum. Genelde 16 bit dosyalar 44.1 kHz oluyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • CircassiaN98 C kullanıcısına yanıt
    Bu konuyla ilgili bir sorum olacak. Bazı 24 bit indirdiğim dosyalar 88.2 kHz ve 96 kHz. Hatta bunların da katı olan 176.4 kHz ve 192 kHz. Bu dosyalar hayvani boyutta yer kapladığı için ve bizim duyma kapasitemizin kat be kat üzerinde olduğu için örnekleme hızını düşürerek yerden tasarruf ediyorum. Herhangi bir bozulma olmasın diye onun tam bölümüne denk gelecek sayıya indirgiyorum. Örnek vermek gerek gerekirse dosya 176.4 veya 88.2 ise 44.1'e düşürüyorum. 96 veya 192 ise 48 düşürüyorum. Yani dosyalar 24/44.1 ve 24/48 oluyor. Merak ettiğim kısım burada. Sizce bizim duymamız açısından ses kalitesinde bir bozulma olur mu? Detaylarda bir bozulma hisseder miyiz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 23 Kasım 2021; 15:2:39 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende duruyor Ünlü şarkıcı Adele, yeni albümü için Spotify'daki 'Karışık Çal' butonunu sildirdi 


    Ünlü şarkıcı Adele, yeni albümü için Spotify'daki 'Karışık Çal' butonunu sildirdi
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

    Bahsettiğiniz dönüşümün sonucunda aslında sadece örneklem oranı düştüğü için kabaca dosyadaki belli frekansları ki bunlar zaten duyulamayacak olanlar, atmış oluyorsunuz. Diğer taraftan 24 bitlik derinliği koruduğunuz için elde kalan frekansların yayılabileceği geniş dinamik aralık korunmuş oluyor. Yani evet kağıt üzerinde hiçbir duyulabilir fark yok. Tabi ki 16 bit de olsa eğer dinamik sıkıştırma yapıp tüm rangee yaymaya çalışılmazsa onda da bir fark olmaz. Benim başından beri bahsettiğim şey sadece teknik limitler olarak 16/44.1 in zorunlu olarak duymanıza sebep olabileceği bir şeyin olmadığı. Buna neden olan başka nedenler. Burada bu deneme yanılmayla uğraşmak yerine otomatikmen sıyrılmak için 24 bit parçaları kullanmayı tercih etmek bu sebeple makul bir strateji pek tabi ki olabilir. Yoksa 144db lik dinamik aralık potansiyelinin kullanılacağından değil. Ses konusunda hemen hemen her şey ses üreticisine bağlı. Eğer ekstra dandik bir ürün değilse birçok ortalama bilişim ürününün dacı bile artık harici bir dac ile fark yaratamayacağınız kadar iyi. Sadece güç yetmediği durumlarda amp ihtiyacı olabilir.

    Yalnız ses sıkıştırma konusunda uzman biri değilim. Sadece bu abartılı hifi dünyasına ve çılgın odyofillere kafayı takınca yoğun okumalar yaptığım bir dönem olmuştu. Yani pratikte bir ses dosyasını sıkıştırmayı öğrenmek değildi amacım sadece bunların analizlerini ve yarattıkları sonuçları inceledim. Dolayısıyla işin pratiğiyle ilgili daha fazla detaya inmeye çalışırsam haddimi aşmış ve uzmanı insanlara saygısızlık yapmış olurum ki muhtemelen yanlış oranı da fazla olur..





  • CircassiaN98 C kullanıcısına yanıt

    Anlamadım, Türkçe cevap verebilir misiniz ?

    16/44100 mü değil mi ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    16/44.1 in cd kalitesi diye bahsedildiği 3 farklı link attım. Sayfayı çevirip bakabilirsiniz. 16 bit derinlikli 44.1 khz örnekleme oranı cd kalitesi olarak geçiyor.

  • CircassiaN98 C kullanıcısına yanıt

    Linklerde ne yazdığını önemli değil, sizin ne anladığınız önemli.

    44100 Hz örnekleme Stereo yani çift kanalda kanalbaşına 22020 Hz e kadar veri içereceğini kast ediyor değil mi yani CD den 22100 Hz frekansını alamayız doğru mu anlıyorum ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 23 Kasım 2021; 17:49:5 >
  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    Bu kısmı konuşabiliriz tabiki ama tartışma tanım tartışmasıydı. Yani siz 16/44.1 cd kalitesi değil dediniz ben de öyle dedim o kadar.


    16/44.1 cd kalitesidir ve her kanal için 16 bitlik 44.1 khz encode edilir.


    https://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Disc_Digital_Audio İngilizce vikipedi. Direkt sağda "each signed 16-bit values sampled at 44100 Hz" ibaresini görebilirsiniz.


    https://tr.wikipedia.org/wiki/Compact_Disc_Digital_Audio Türkçe vikipedi(6 - 7 satır yazı var).





  • CircassiaN98 C kullanıcısına yanıt

    Internette herkes istediğini yazabilir, internet kullanan biri ilk önce bunu bilmesi gerekir. Elimde sıradan bir CD den 44100 Hz ve 48000 Hz örnekleme ile iki çıktı alıyorum, 44100 Hz de üst frekansların bir kısmında kayıp açıkça görünüyor. Bu durumda CD kalitesi 44100 Hz örneklemeye karşılık gelir denilemez çünkü mantık dışı bir söylem olur. Altta eklediğim videodan aradaki farkı görebilirsiniz.


    CDDA 44100 Hz, 48000 Hz - YouTube




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 23 Kasım 2021; 18:46:5 >
  • Tartışmaya giren biri önce tartışmanın ne demek olduğunu bilip bunun bir diyalog olmasına özen göstermesi gerekir. Benim internetten hiçbir ön bilgimle harmanlamadan bulduğumu buraya attığımı varsaymanız hiç hoş değil. Attığınız videoda iki frekans karesinde ölçekleriniz bile aynı değil. Ses ikisinde de 22k hizasında fakat birinde genel ölçekte 22k da gösteriliyor dolayısıyla daha sıkışık oluyor. Siz kendi yaptığınız karşılaştırmanın bile farkında değilsiniz. İnternette herkes istediğini yazar dedikten sonra argümanlarınızı bu kadar zayıf teknik bilgi üzerine ya da belki de dikkatsizlikle oluşturmanız şaşırtıcı. (Burayı mesajınızı tekrar okuyup düzenliyorum) 44.1 khz oranıyla pratikte 22050 hz e kadar ses saklayabilir. Bununla nereye varıyorsunuz peki anlamadım? Zaten sizin 48 ile aldığınız çıktıda cdnin 44.1 olduğunu kanıtlıyorsunuz çünkü 48k rangeinde o ekstra alan boş kalıyor.

    Tüm bunlar bir tarafa anlamadığım şey şu konu o kadar basit bir yerden buraya geldi ki amacınızı anlayamıyorum. Benim kullandığım bir tanıma takıldınız önce. Tanımın öyle kullanıldığını gösterdim. Sonra niteliklerine girmeye başladınız. Görüldüğü üzere burada da problem yok ama baştaki tartışmayla alakası yok ki bunun. Yani isterse cd kalitesi 1k frekansa kadar gösterebiliyor olsun bizim tartışmamız cd kalitesi denen şeyin bu olup olmadığıydı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CircassiaN98 -- 23 Kasım 2021; 19:16:24 >




  • CircassiaN98 C kullanıcısına yanıt

    Ölçek aynı değil ancak Audition kullandıysanız spektrumda tepe kısmı en üstüdür. 44100 Hz örnekleme yaparsanız 22050 Hz ün üzeri düz bir şekilde kırpılıyor oradaki görselden bunu anlamanız gerekiyordu. CD ler 22050 Hz in üzerindeki frekansları içerebilir. Bütün CD ler 22050 Hz in üzerinde bilgi barındırır demiyorum ama pek çoğunda 22050 Hz den daha yüksek frekanslar var, 24000 Hz e kadar tamamen dolu olsa zaten bu sefer bu CD için 48000 Hz örnekleme de yeterli olmayacaktı. Arşivinizdeki bütün CD leri 44100 Hz örnekleme ile dijital olarak saklarsanız kayıp olacaktır.


    Ünlü şarkıcı Adele, yeni albümü için Spotify'daki 'Karışık Çal' butonunu sildirdi


    Ölçek konusu için daha iyi bir video hazırladım, 44100 Hz olan çıktıyı 48000 Hz e yükselterek ölçeklendirmeyi eşitledim.


    CD leri 44100 KHz örnekleme ile yedeklerseniz spektrumda nasıl kayıp oluşur videosu


    Umarım daha net anlaşılmıştır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 23 Kasım 2021; 20:22:21 >




  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    Aynı cdden 96khz çıktı da alabilirsiniz 22khz üstün boş olan. Bu bir şey göstermiyor ki. Yani siz aynı cdden 48khz de alıyorsunuz ve bakıyoruz ki 44.1 ile aynı veri. Yani 48 e çıkartarak 44.1 ile çıkartılmış çıktıda alınamamış herhangi bir bilgi almıyorsunuz. Şunu yapsaydık örneğin: bir çıktıyı 22khz diğerini 44.1khz alsaydık 44.1 aldığımızda malumumuz bir sürü veri alacaktık. Ancak ekstra veri alamamış 48 khz çıktınız bir şeyi kanıtlamıyor. Bu arada o bölgedeki kaybın zaten bir anlamının olmadığı konusunda hemfikiriz diye umuyorum ancak o konuya girmiyorum çünkü konumuz tanım.

  • CircassiaN98 C kullanıcısına yanıt

    Boş olan kısmı bizi zaten ilgilendirmiyor, 8 saniyelik videoyu tam ekran büyük bir şekilde izlerseniz farkı görürsünüz. 44100 Hz kodlu değilmiş ki yoktan var olan bilgi olamaz sonuçta. Kayıp olduğunu bilsek yeterli sanırım, bir üstteki mesjı düzenleyip koyduğum videoda kayıp net görünmekte.


    Duyma konusuna gelince psikolojilk etkilenme olmaması açısından başka birisinin kontrolünde olacak şekilde test yaptığımda 32 yaşındayım, 18 KHz üzerini duymuyorum, sınırım 18 KHz. 22050 Hz de olan bir bilgiyi duymayacağımı mantıksal olarak biliyorum fakat 96 KHz kodlu bir şarkı ile 44.1 KHz kodlu bir şarkıyı fark ediyorum. Bunu kelimelere dökmek gerekirse 24 bit 96 KHz kodlu şarkıda (spektrum dolu) enstrumanlar daha sert, hızlı ve kesintisiz hissettirerek geliyor. Spektrum boşsa tabiki gereksiz yer kaybından başka bir şey değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 23 Kasım 2021; 20:11:53 >
  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    İstediğiniz bir ses dosyasından size 192 khz ses dosyası üretebilirim. Bu o dosyanın native olarak 192khz kaydedildiği anlamına gelmez. Elimde hiç orijinal bir ses cdsi yok dolayısıyla bu deneyi yaptığım için söylemiyorum. Denemek de isterim. Ancak tüm literatürün cd kalitesine karşılık 16/44.1 diye bahsettiği bir ortamda çok da şüphe etmeye gerek yok. Çünkü bu konu roket bilimi değil. Sadece biz neye cd kalitesi dedik onu tartışıyoruz.

    Teknik olarak duyamayacağınız detayların kulağınıza gelmesinin hiçbir karşılığı olamaz. Bunun şöylesi böylesi yok. Bizim ses algıla biçimimiz belli, anotomimiz ve bu sistemin limitleri belli. 20khz üst sınırı bile teorik bir sınır. Bu sınıra ulaşabilen çocuklar bile yok denecek kadar az. İkinci kısım da çaldığınız ekipmanın bu frekansları çalıp çalamadığı ya da ne kadar güçlü çalabildiği dahi tartışma konusu. Her şey düzgün koşullarda olsa bile biz bu sesleri duyamıyoruz. Ayrıca zaten bu bölgelerde duymaya değer bir şey de yok zaten. En ince zil seslerinin bile gittiği frekans belli. Müzik dinleme deneyimimizde 15k üzerini neredeyse hiç kullanmıyoruz bile. Fark ettiğinizi düşündüğünüz farklar ya zorlama ya da benim daha önceki mesajlarda açıkladığım limitlerle alakasız faktörler nedeniyle oluşan durumlardan kaynaklı.





  • Attığım videoyu düzgün izlemeden yorum yapıyorsunuz. Ortada bir veri var, hayli bir upscale yok. 22.050 KHz in üzerinde veri olmasına rağmen istediğim kaliteye upsacale ederim şeklinde yazamazsınız. Siz internetteki bilgileri yazıyorsunuz ben elimde fiziksel olarak yıllarca duran CD lerden ispat ediyorum. İster 20 KHz, ister 22 KHz, ister 23 KHz olsun ister dolu dolu 24 KHz olsun bütün arşivden örnek göstermeme gerek yok herhalde.


    Diğer konuya gelecek olursak videoda gözünüzle gördüğünüz bir şeyi inkar ediyorsunuz ben kendi kişisel deneyimimi nasıl anlatırsam anlatayım size boş gelir.


    Alıntı

    metni:
    Müzik dinleme deneyimimizde 15k üzerini neredeyse hiç kullanmıyoruz bile


    Gerçekten düzgün bir şekilde müzik dinlemeye başlarsanız bunu ben nasıl yazdım dersiniz.





  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    Aynı cdden 96khz çıktı da alabilirsiniz 22khz üstün boş olan. Bu bir şey göstermiyor ki. Yani siz aynı cdden 48khz de alıyorsunuz ve bakıyoruz ki 44.1 ile aynı veri. Yani 48 e çıkartarak 44.1 ile çıkartılmış çıktıda alınamamış herhangi bir bilgi almıyorsunuz. Şunu yapsaydık örneğin: bir çıktıyı 22khz diğerini 44.1khz alsaydık 44.1 aldığımızda malumumuz bir sürü veri alacaktık. Ancak ekstra veri alamamış 48 khz çıktınız bir şeyi kanıtlamıyor. Bu arada o bölgedeki kaybın zaten bir anlamının olmadığı konusunda hemfikiriz diye umuyorum ancak o konuya girmiyorum çünkü konumuz tanım.


    Evet bu videoda fark var. Bahsettiğiniz şeyi anladım şuan. İlginç bir durum, belli ki pratikte cdye yazarken teorik sınır üzerine taşmalar olabiliyor. Ya da belki de gerçekten 48k bilmiyorum. Ancak orijinal cd sample paylaşan sitelerde de parçalar için 16/44.1 yazıyor. Teşekkürler emek için.

  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    İnternetteki veri dediğiniz o cdyi satan şirketin tanımı. Yani kendi kendime bir cemiyet kurup cdde 48 saklıyorlar ama biz 44.1 kabul ettirelim cd kalitesi olarak demedim. Zaten bir önemi de yok.


    Yok demem merak etmeyin. Bunu yazarken etkisi olmadığını söylemedim. Daha çok tüm ana seslerin bu seviyenin altında yer alması nedeniyle yazdım. Tabiki müziğin atmosferini, detaylar derken bahsettiğimiz nüanslarını bu frekanslardan alıyoruz. Oran olarak bakarsanız bunların total seste yeriz az. Pratikte tabiki lezzet algısına etkisi büyük. Şimdi yazacak olsam belki 16k yazardım. O daha çok uyardı. Ama yazma mantığımı açıkladım zaten problem yok.

  • Drahmizm kullanıcısına yanıt
    Bence psikolojik olarak öyle duyuyorsunuz. 96 kHz ile 44.1 kHz arasındaki farkı anlayamazsınız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

    Peki her seferinde nasıl anlıyorum ? Dosyayı açmak başkasının kontrolünde olmasına rağmen nasıl 100% oranla biliyorum ?

  • CircassiaN98 C kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Yok demem merak etmeyin.


    Bu cevabı şu anki şartlarda veremezsiniz zaten.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.