Şimdi Ara

Üniversite mezunuyum. Uzun süre işsizlik beni bunaltıyor. Nasıl ilerlemeliyim sizce

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
300
Cevap
11
Favori
16.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
94 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,
    Kocaeli üni. Mekatronik müh. mezunuyum. Yaklaşık 6 ay iş tecrübem var. Mühendis olarak girdim ama yaptığım iş word ve excelden ibaretti. Yeri geldi koli bantladım, yeri geldi toplantıda konuşulanları asistan(sekreter) gibi not ettim. İngilizcem olduğu için yurtdışı ile irtibatı ve mailleşmeleri de yapıyordum.
    İşi sevmediğim için dayanamadım bıraktım.

    Yaklaşık 2 yıldır evdeyim ve yazılım alanına merak sardığım için sql, python, istatistik falan çalışıyorum. Ama bazen motive olamıyorum. İşe girsem faydalı olacağıma inanıyorum ama proje yapabilecek seviyede olmadığım için başvuru da yapamıyorum(sadece veri analizi ve veri görselleştirne Vs olarak bilgim var şuan) Kariyerden 18 işe başvurdum son üç günde, sadece biri özgeçmişi incelemiş.

    Üniversite eğitimini sevmemiştim, bazen iki yıllık okuyup odtü itü bilgisayar müh. okuyayım diyorum, ama yaş 29 oluyor bence mantıksız karar olur. Sonuçta amerika japonya değil burası, yas 35 olup tecrübesiz olunca odtü mezunu da olsam faydası olmaz.

    Ales ve yds puanım var. İş bulayım ve yüksek lisans yapayım diyorum. Ama artık evden de gitmek istiyorum. Evde kaldıkça çoğu günümüz evdekilerle tartışmayla geçiyor, sürekli iş konusu açılıyor ve bıktım. Dedem torpil aramaya çalışıyor ben sevmiyorum öyle şeyleri. İkide bir aselsan aselsan diyorlar başlıcam, küfür de etmek istemiyorum.

    Her neyse, ne yapsam bilmiyorum. Çok şükür sağlığım yerinde, bu büyük bi hazine. Ama psikolojiyi güçlü tutmak da zor. Bazen şeytan damarıma basıyor, almanya ya işçi mişçi bi şekilde git diyor. Ne iş olursa yapıyım diyorum ama ne işi yapabileceğimi bilmiyorum.
    İlgilendiğim alanda ilerlemek de istiyorum. O alanda iş bulsam parasına çok bakmadan girerim ama şuan işsizlikten kafam karışık.

    Bi ara özel ders de verdim matematik fizikten. Birkaç ay önce. Ama çok zamanımı alıyordu, kendi çalışacağım şeylere zaman ayıramıyordum pek.

    Sorumu ciddiye alıp cevap verirseniz memnun olurum. Tavsiyeleriniz varsa dinlerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hereiam -- 26 Mayıs 2020; 1:6:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Açıkçası kariyernetden sürekli ilanlara başvuruyordum. Bin tane yere başvurdum sadece 2sinde mülakata çağırdılar onlarda olmadı. O tarz sitelerden ben iş bulunamıyacağını düşünüyorum

    Garanti bankası vs yerlerin kendi sitelerinden başvurdum, sınavı geçtim, beni çağırdılar ama görüşme kötü geçmişti. Sonra sağa sola tanıdıklarıda soruyorum tabi


    6 ay sonra iyice yıprandım sonra hiçbirşeyi takmamaya karar verdim. Birbucuk ay sabahları 1 saat internetten iş başvurusu yapıp gün içinde başka hiç takmıyordum. Akşama kadar kitap okuyup, sınavlara çalışıp, ibadet ediyordum. Sonrasında aylar önce çalışan bir arkadaşa açık pozisyon olursa söyle demiştim. Söylediler ik ile konuştum hayırlısıyla oldu



    Özetle yapılması gereken. Dert etme herkes bu durumda. Sonuna kadar çalış kendini geliştir. Çalışan kendini geliştiren insanlar her zaman hakkını alır


    Not: okuduğum kitaplar sayesinde insanlarla ilişkim gelişti. Sınavı kazanmam hiçbirşeyi etkilemedi ama beni çok güçlü gösterdi. Sonrasında işte kısa sürede kendimi gösterip daha iyi pozisyona(maaşla beraber) geçmiştim.
    Askerden 10 ay önce geldim. Maddiyattan ötürü mühendisliğim bitmedi. Yaşım 32.

    10 aydır 2 tane işe girdim. Ve şu an 2 . İş için birinci ay bitmek üzre. Önceki iştede 2-2,5 ay çalışmıştım.

    Tecrübelerim şunlar.

    1- iş aramakla bulunmuyor gercekten, ama aramadanda bulunmadığı kesin.

    2- torpilsiz iş malesef yok, cunku herkesin kesinlikle işsiz bir tanıdığı var.

    3- ne olursa olsun sosyal olmadan iş bulmak imkansız, cunku sevilen biriyseniz tanıdık sayısını artırmak bazı işlerden haberdar olmanıza fayda getiriyor.

    Şu an ki işimi bile, evde pubg oynarken tanıştığım bi abi aracılığı ile buldum. O olmasa haberim bile olmayacaktı.
    Hiçbir iş güllük gülistanlık değil. Sen iş bulmadan işten çıkmakla hata yapmışsın. 6 yıllık iş tecrübesi olan biriyim. Şunu öğrendim. İş, işte bulunur.

    Bende Sakarya Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum. Zamanında Teknik Eğitim Fakülteleri vardı. Bu fakültelerde meslek liselerine öğretmen yetiştirmek amacıyla eğitim verilirdi. Tabi atama yok. Meslek lisesinden mezun olanları oyalamak maksat. 7-8 sene önce Teknoloji Fakültesi oldu adları.

    Otomotiv Öğretmenliği bölümü müfredata baktığında Makine Mühendisliğinden bir kaç eksik ders ve (Statik-2, Dinamik-2, Fizik-2 gibi) artı olarak pedogojik formasyon dersleri görülen bir bölümdü.

    Ve ben bu bölümü 8 yılda bitirdim. Çift dikiş yani. Mezun olduğumda 26 yaşındaydım. Askere gittim geldim 27 oldum. Zamanında mezun olan arkadaşlarımdan 3-4 sene geride başladım çift dikiş okuduğumdan dolayı.

    2014 Nisan'da askerden geldim ve iş aramaya başladım. 6 ay iş aradım. En son ne olursa olsun dedim. Facebook'ta teknik ressam sayfalarında bir ilan gördüm. Bayrampaşa'da bir plastik enjeksiyon kalıpçısı. Sıfır tecrübe. Okulda bununla ilgili zerre kadar bir öğrenim yok. Teknik resim dersleri var, ama bildiğin gibi temel bilgiler, basit parçalar çizdiriliyor. Kalıp apayrı bir dünya. Girdim o zaman 1000 lira ile başladım. Kalıp tasarımı öğrendim. Toplamda 8 ay çalıştım orada yaklaşık 10'a yakın kalıp tasarladım. Baktım maaşlar düzgün ödenmiyor, geç ve parça parça ödeniyor. Ama iş öğrenmek için, katlandım. Hadi parayı umursamadım eyvallah ama bari tam ver parayı. 6 aydan sonra canımı sıkmaya başladı. İş aramaya kariyerden tekrar başvurulara başladım.

    İkinci iş yerim aradı. Gittim görüştüm. Orada da tasarım yaptım. Maaş 1500 liraya çıktı o zaman. Baktığında %50 zam oluyor. %50 zammı çalışarak kaç senede alabilirsin? Bu sefer sac metal ağırlıklı ürünler yaptım. Hem de sıfır bilgiyle. Burada öğretecek kimsede yoktu. Kalıp tasarlarken Solidworks öğrendim onunla kalıp tasarladım. Bu yeni işte Autodesk Inventor vardı. Sıfırdan yeni bir çizim programı ve sıfırdan sac metal tasarımı öğrendim. Tek başıma. Bu iki işimdede sıfır torpil, sıfır tanıdık. Yaklaşık 3,5 yıl çalıştım burada. Bu 3,5 yıl içinde yine onlarca şirkete başvurdum gidip görüştüklerim oldu. DAha iyi şartlar olursa çıkarım geçerim diye. 2018 Ağustos ayında çıkartacağını söyledi. Bende eyvallah dedim. İş aramaya başladım. Tesadüf eseri Linkedin'de bir ilan gördüm. Bu ilan için daha önce başvurmuştum öylesine, aramışlardı görüşmeye çağırmışlardı. Ama aradıkları gün ben yıllık izine çıkmış tatile gidiyordum. Bir daha aramadılar. Yıllık izinden geldikten 1-2 hafta sonra yukarıda bahsettiğim işten çıkartılacağım haberini aldım. Linkedinde gördüm dedim ya. Aynı şirket hâlâ aramaya devam ediyor. İlan açık. Linkedin listemdeki biri ilanı paylaşmış. Bende altına yorum yaptım. Başvuruyoruz ama geri dönüş yapmıyorsunuz diye. Halbuki aradılar ama ben umursamadım, o zaman işten çıkartılacağımı bilmiyordum. Şansımı denedim yazdım böyle. Tekrar CV'yi gönderdim. Görüştüm 2-3 kere. Kabul edildim. Tazminatımıda aldım. Ayrıldığımda maaşım Yol+Agi ile 2850 liraydı.


    Buraya geçtim maaş oldu 4500 lira. %60-70 artırdım iş değiştirerek. Güzel firma Alman firması. Otomotiv parçaları üretiliyor. Ama ben tasarımcıyım. Burada tasarım yapmıyorum. Dışarıda kalıp imal ettiriyorum, var olan kalıpların bakımı, tamiratıyla ilgileniyorum. Dışarıya gönder, takip et vs. vs. Tatmin etmiyor beni iş. Yok rapor yaz, excel'de tablo oluştur. Ben memur gibi word,excel doldurarak çalışabilecek insan değilim. Tasarım yapıp, imalatın içinde olmalıyım. Zevk alarak yaptığım bir işti çünkü. Aksine gün geçtikçe tasarım alanındaki pratikliğimide kaybediyorum. Bunu bu işe başladığımın 3. ayında anladım. 1,5 yıldır çalışıyorum. 1,5 yılda yine en az 4 yerle görüştüm. 1,5 yılda buradaki maaşımda arttı. Aldığım paranın yarısını teklif ediyorlar. Mecbur katlanıyorum. Müdürle defalarca kavga ettim. Çıkartmıyorda beni. Para için eyvallah diyorum. Çünkü aldığım maaş iyi piyasa şartlarına göre. CV'yi dolduruyorum. Arada boşluk görünmesin diye.

    Bugüne kadar gittiğim onlarca iş görüşmesinde öğrendiğim tek birşey var. İşveren işsizi değil, çalışanı tercih ediyor. Diplomaya değil, not ortalamasına değil, ne yaptığına, ne kadar tecrüben olduğuna bakıyor. Kimse neden yüksek lisans yapmadın diye sormuyor. Ben bunları 27 yaşımdan sonra yaptım.

    Yaş geçmeden başla biryerden. Tecrübesiz birine iş vermiyorlar. Parayı umursamadan asgari ücretle it gibi çalış.

    Madem Mekatronik mühendisisin. Al sana kapı, tasarım öğren. Başla ufak çaplı bir yerde. Facebook'ta bu sayfalara üye ol. Gördüğün ilanların altına yaz. Esas iş buralardan çıkıyor.
  • Up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Torpil. Oyun bu şekilde oynanıyor, kuralına göre davranmak lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah yardımcınız olsun alanınıza hakim değilim ama genel bir tavsiye verecek olursam şu an dünyanın en zenginlerinin bile hayatında sevmedikleri işleri yaptıkları dönemler olmuştur. Bugün koli bantlar mail yazarsınız yarın biraz daha yükseğini yaparsınız hemen vazgeçmeyin
  • Hocam bim veya a101 girebilirsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bankacı ol

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle ufak bir hata yapmışsınız. Biraz daha bekleyip, iş bulana kadar çalışmanıza neden devam etmediniz? Neye güveniniz tam olarak?
    Tekrar okumanın size getireceği finansal maliyet ve kazandırma riskini tekrar ölçümleyin.

    Biliyorsun, tecrübe yılı Türkiye'de önemli bir rol alıyor.
    Hızlı aldığınız bir karar hayatınızı aşırı derece etkilemiş. Lütfen bu tür durumları, en az risk ile çözümleyin.

    Arkadaşlarının çalıştığı firmalar çalışan arıyor mu, sor? Bazen el altından adam alırlar.

    Online kariyer fuarları oluyor, onları kovala.

    Diğer iş platformlarından bakın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aberrant Warden kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. Allah hepimizin yardımcısı olsun, sağolun. İnşallah bir gün güzel bir şekilde konu da açarım, çok güzel işim var mutluyum... gibisinden.
  • kimyongun K kullanıcısına yanıt
    Ben herkes hakederek bir yerlere gelmesi taraftarıyım. Evet ülkemizde malesef torpil gerçeği var ve asla değişmez. Çünkü insanın zihniyeti değişmedikçe, torpil gerçeği de değişmez.
    Kendi kendime bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum, inşallah güzel olur.
  • kortekes kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler ama sanırım oralara bile torpille giriliyor, oralara da çok başvuru vardır.
  • Purenite kullanıcısına yanıt
    Çıkmamak için dayanıyordum, ama şirket beni bir toplantı için yurtdışına göndermişti ve orada gördüğüm muameleden sonra kesin karar verip istanbul a döner dönmez çıktım. Anlatılmaz yaşanır derler ya o hikaye.
    O kararımdan pişman değilim ama iş bulmak bu kadar zor olmamalı. İnsanlar "expert" yani uzman kişiler arıyorlar sanırım,
    Bu bölümü okuyup da 3-5 arkadaş dışında iyi yerde olanı duymadım malesef. 1-2 tane tubitakta olan var, 2-3 araştırma görevlisi, 2-3 de belki iyi firma, gerisi kendi yağında kavruluyor.
    Kariyer ve linkedin den araştırıyorum.
    Teşekkürler cevap için.
  • Ülkedeki torpil gerçeği olduğu sürece sen ve senin gibi birçok insanın hayatı harcanarak gidecek gibi duruyor. Yazık gerçekten, 29 yaşına gelmiş bir insanın işsiz kalması çok üzücü bir durum. Bir süre sonra yaşından ötürü firmalar tarafından ret alacaksınız zaten. Üstelik bu salgın hastalık yüzünden bu sene iş bulmak pek mümkün değil. Temmuz'da işten çıkartma yasağı da bitiyor ve sene sonuna kadar 8 milyon kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor. Yani bugün hayalini kurduğunuz firmalar ve pozisyonlarda çalışanlar da 3 ay sonra işsiz kalmış olacak gibi duruyor.

    En mantıklısı bu zamanda borca harca girmemek ve masrafları kısmak. Yeni mezunların uzun bir süre boşta kalacaklar psikolojik olarak kendinizi buna hazırlamanız lazım.
  • Merhaba hocam

    Okuldan mezun olunca aynı şeyleri yaşamıştım kendimi gereksiz yere cok sıktım. Aile ,ev geçindirmiyordum ama dert yapıyordum. Şuan yıllar geçti o günlerimi arıyorum


    Şuan ki aklım olsaydı kendimi sıkıp boş boş daraldığım günleri çok güzel değerlendirebilirdim. Kitap okumak , ingilizce çalışmak , gezmek , iş mühendislik ile ilgili kendimi geliştirmek , belge almak, sınava girmek filan. Bu zamanları cok iyi kullan ileride işini oturtunca hiç vaktin olmayacaktır.
  • Stand Alone kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkürler. Kendimi olabildiğinde motive etmeye çalışıyorum zor olsa da. Dedikleriniz doğru ama yeni şeyler öğrenip kendimi geliştirebildiğim kadar geliştirmem şart. Bu psikoloji ile ne kadar ilerleyebilirim bilemiyorum ama hayırlısı.
    Şimdiye kadar hayatımız okulla geçti, tabi böyle olmasa daha güzel olurdu, ama şikayet de etmemeye çalışıyorum. Yoksa Allah a isyan ediyormuşum gibi hissediyorum bazen
  • Blizzard Days kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam, teşekkür ederim cevap için. Yazdıklarınız çok moral açıcı bir yazı değil belki ama bana moral açıcı geldi. Tabi illaki bu zamanlar da geçecek. Dediğiniz gibi değerlendirmem ve olabildiğince az sıkmam gerek kendimi.
    Yds puanımı artırmak için ingilizce çalışıyorum ve yazılım alanına ilgili olduğum için kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
    şu isyanı ve karamsarlığı mümkün olduğunca bırakabilirsem her şey daha güzel olacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hereiam

    Cevap için teşekkürler. Kendimi olabildiğinde motive etmeye çalışıyorum zor olsa da. Dedikleriniz doğru ama yeni şeyler öğrenip kendimi geliştirebildiğim kadar geliştirmem şart. Bu psikoloji ile ne kadar ilerleyebilirim bilemiyorum ama hayırlısı.
    Şimdiye kadar hayatımız okulla geçti, tabi böyle olmasa daha güzel olurdu, ama şikayet de etmemeye çalışıyorum. Yoksa Allah a isyan ediyormuşum gibi hissediyorum bazen
    Bu ülkede kendini geliştirmek kişisel gelişimden başka fayda sağlamaz. Yani sen kendini geliştirmiş olabilirsin ama birinin torpili varsa senin hemen önünde biter.

    Yalan yok bu ülkede işler böyle gidiyor maalesef. Her sene binlerce genç yurt dışına boşuna gitmiyor.
  • Kocaeliden sonrasını okumadım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Stand Alone kullanıcısına yanıt
    Doğru söylüyorsunuz. Umarım güzel bir fırsat yakalayıp biz de değerlendiririz yurtdışını..
    Şuan için dua edicem Allah yolumuzu açsın diye.
  • Hayat tecrübe.. Zamanında yaptığımız hatalı kararları daha sonra anlıyoruz. Zamanında bırakmam gerekiyordu orayı.
    Ama yok aile ne der yok çevre ne der diyip sanırım cesaret edemedim. Şuan kimseyi dinlemiyorum pek.
    Ne karar veriyorsam peşinden gitmeye çalışıyorum.
    Bana çok dediler git mekatronik yüksek lisans yap falan, o hata 1 kere olur diyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hereiam

    Doğru söylüyorsunuz. Umarım güzel bir fırsat yakalayıp biz de değerlendiririz yurtdışını..
    Şuan için dua edicem Allah yolumuzu açsın diye.
    Bir de şöyle bir gerçek var. Çok iyi yerlerden mezun olup yurt dışından yüksek lisans yapanlar vs. çok güzel yerlerde çalışıyor çok da iyi paralar kazanıyorlar.

    Biz kızla tanışmıştım geçen sene, İtalyan lisesinden mezun, Galatasaray'da lisans eğitimi alıp Fransa'da yüksek lisans falan yapmıştı. Burada da çalışıyor şu an ve çok büyük kurumsal firmalarda çalıştı çok da güzel paralar kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Yabancı dil falan demiyorum zaten, iyi düzeyde İngilizce ve İtalyanca biliyor. Böyle insanlar da boşta kalmıyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.