Şimdi Ara

Ultrasonic repeller

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
1.112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamünaleyküm.
    Mübarek Ramazan ayının tüm insanlığa hayırlara vesile olması dileklerimle..
    Hepimizin isteği;zararlı böcek,kuş,haşere,fare,köpek,ayı vb. zarar gördüğümüz hayvanların canına zarar vermeden uzaklaştırmak gayesidir.Bu sebeple bende küçük çalışmalar yaptım,sonuç da aldım.
    Yine bol bol resim var biiznillah.
    Resimde göreceğiniz 2 adet 555 ve 1 adet 4017'li devreyi modifiyeli yaptım.(değişiklikler genelde direnç ve ayarlı dirençler)
    Frekans aralığı,hızı zamanı ayarını birinci 555 ve potu ile,,,,frekans başlama ve bitiş rakamı ayarını ikinci 555 ile yapıyorum.Ör;her saniyede bir yada 20-30 sn.de bir step oluşturup 15Khz-70Khz aralıklarında 10 stepli(10 değişik frekanslı) ayar edildiği gibi daha düşük ve daha yüksek frekans sayısında da ayar ediliyor.Kısaca 100Hz-1000Hz. olabileceği gibi,,50Khz-500hz aralıklarında da sabitlenebiliyor.Ama bildiğiniz gibi 4017'nin 10 adet toplam çıkışı olduğundan 10 adet değişik frekans da geziyor.
    Herhangi bir canlı üzerinde yada canlıya karşı bir denemem olmadı.Genelde tercih edilen 15-70 Khz arası bir ses duymadığımdan da tesiri varmı yokmu henüz bilmiyorum.Bu devreile 35mm. elektronik seramik buzzer sürdüm.
    İşte resimler...Ultrasonic repeller







  • Sonuç aldım dediğim hazır ultrasonic repeller cihazı ile sonuç aldım arkadaşlar.
    Evin odunluğunu serçeler ele geçirmişti.Bu cihazla tekrar ben ele geçirdim.
    2 değişik sesli,556 devreli 2 mini hoparlörlü bir cihaz.Resmini eklemeye çalışacağım.
    Ultrasonic repeller




  • Yine 2,3 dolara aldığım, hazır bir ultrasonic cihazda basit ama gerçekten değişik frekansla çalıştığını gördüğüm, bu cihazın devresini çözemiyorum.Her saniye de bir step,,,9Khz-40Khz. aralıklarında ama her step de 1 Khz atan şahane bir cihaz.Çözemedim çünkü entegrenin yazısı silinmiş.O kadar araştırdım uygun bir isim bulamadım.Devrenin kopyasını ARES ile çizdim,ekiyorum.
    Kısaca;8 pinli,dip-8 modeli bir entegre.Bağlantıları gerçekten enteresan,umarım sizlerden bu entegrenin ne olduğunu bir bilen arkadaş çıkar.
    8050 ile 20mm seramik buzzer sürmüş.Ben bunu 35mm buzzer yapınca 8050 mevta oldu.Amacım etki alanını çoğaltmaktı..Yine de başardım çok şükür.
    8050 yerine 2N3904 bununla da TIP127 sürüp aktif hale getirdim,bu da çalışıyor.

    Vel hasıl;devre resmini eklediğim entegre hk. bilgisi olan arkadaşlar cevap yazarsa memnun olurum.Ultrasonic repeller




  • müdür yine günlük bir sorunu depreştirmişsin... :)

    evim göle yakın mesafede... doğal olarak.....

    ben AE den sivrisinek için geçen sene cihaz aldım. sanırım onlarda 20-22khz den rahatsız oluyorlar. aynı şekilde android tlf da da benzer bir uygulama var idi ama reel bir sonuç aldığımı söyleyemem...
    Ae den aldığım cihaz ile 3 gün sonuç aldım ama o 3 gün gerçekten rahatsız oldukları için mi yoksa o günlerde eve giremedikleri için mi netleştiremedim ve bu canlıları öldürmek yerine eve girişlerini engellemek istiyorum. bende bir arkadaşa bu tür bir devre konusunda danışmış idim...

    şimdi senin ultrasonic cihaz benzer şekilde sivrisinekler de etkili olur mu ?

    arkadaş bi dönem hareket sensörü ile de domuz lar için gürültü çıkaran cihaz yapmış... gündüz güneş panelleri ile akü doluyor.. gece domuz vb mahlukat boztana girmek istediğinde gürültü çıkartarak onları kaçırıyor... ister istemez sende rahatsız oluyorsun o sesten..

    piyasadaki cihazları 10 liraya almaktan ise kendim sonucundan emin olacağım cihazı 100 liraya yapmayı tercih ediyorum

    teşekkürler




  • 5-6 ay önce farklı bir versiyonunu yapmıştım.5-100 Khz aralıklarında manuel Hz. değişikliği yaparak serçelerde denemiştim.Ama maalesef etkili olmamıştı.Sonradan öğrendim ki bu cihazlar kısa süreli değil uzun sürede etkisini gösteriyormuş.Şimdiki hazırını aldığım serçeleri kaçıran sesi duyuluyor,cik,,,cik,,cik,, diye ses çıkarıyor.Tabi odunlukta olduğu için bizi rahatsız etmiyor.

    Yani demek istediğim;yaptığım 555-4017li devre yi yapıp 3-5 gün çalıştırıp denemekte fayda var diyorum.
  • Sayın Malisert Köpekler için kullanılabilir mi? Ve kaç metre de etkili olur acaba ? Cevaplarsanız sevinirim. Ben de bulduğum bir
    Şemayı yapmaya çalıştım ama beceremedim. Aliexpresten sizin aldığınızdan aldım denedim ama gözleri kapalı uyuyan köpek ben butona bastıktan 15-20 saniye sonra Kafayı kaldırıp bana baktıktan sonra uyuz uyuz kalktı 5 metre öteye gidip geri yattı.Hatta bunun için aliexpresten 50 khz e kadar aralığı olan Piezo aldım. Siz bunun köpeklerde işe yarayıp yaramadığını ve kaç metreden etkili olduğunu bir ölçseniz Ramazanda duamı alırsınız .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hür Beyin -- 2 Haziran 2017; 8:41:16 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hür Beyin

    Sayın Malisert Köpekler için kullanılabilir mi? Ve kaç metre de etkili olur acaba ? Cevaplarsanız sevinirim. Ben de bulduğum bir
    Şemayı yapmaya çalıştım ama beceremedim. Aliexpresten sizin aldığınızdan aldım denedim ama gözleri kapalı uyuyan köpek ben butona bastıktan 15-20 saniye sonra Kafayı kaldırıp bana baktıktan sonra uyuz uyuz kalktı 5 metre öteye gidip geri yattı.Hatta bunun için aliexpresten 50 khz e kadar aralığı olan Piezo aldım. Siz bunun köpeklerde işe yarayıp yaramadığını ve kaç metreden etkili olduğunu bir ölçseniz Ramazanda duamı alırsınız .

    Valla köpeklerde henüz denemedim.Deneyebilirsem bir cevap yazacağım.Ama serçelerde denedim hiç duymuyorlar.Aksine daha da yanıma yaklaşıyorlar.

    Başlı başına araştırma isteyen bir konu.Vakit buldukça denemeye çalışacağım.




  • merhabalar, bu işlem için yüksek frekanslı bir kare dalga mı uygulanıyor ? step sayısı önemli mi? bu konu ilgimi çekti.eğer işlem temel olarak farklı frekanslarda üretilen bir kare dalganın buzzer veya speakera verilmesi ise (cevabınızdan sonra öğrenmiş olucam artık :D ) ben 20-30 stepli ve (insan kulağı seviyesi 20khzdi galiba onun için ) 30khz-100khz arası sürekli değişen %50 duty cycle olan bir kare dalga için gereken devre ve kodu halledebilirim. bunun faydası olur mu acaba ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ghostmanzero

    merhabalar, bu işlem için yüksek frekanslı bir kare dalga mı uygulanıyor ? step sayısı önemli mi? bu konu ilgimi çekti.eğer işlem temel olarak farklı frekanslarda üretilen bir kare dalganın buzzer veya speakera verilmesi ise (cevabınızdan sonra öğrenmiş olucam artık :D ) ben 20-30 stepli ve (insan kulağı seviyesi 20khzdi galiba onun için ) 30khz-100khz arası sürekli değişen %50 duty cycle olan bir kare dalga için gereken devre ve kodu halledebilirim. bunun faydası olur mu acaba ?

    Merhaba,aslında şu anda eksiğimiz deneme-uygulama.Stepli frekans tercihimizin sebebi;kaçırmak istediğimiz hayvanların aynı sese bağışıklık kazanmasına engel olmak içindir.Aslında bu da kesin bilgi değil.Web.de böyle bilgiler dolaşıyor,uygulama sonucu yazan yok.
    10 ya da 20 stepli,istenilen aralıklarda,genlik de ve sayılarda yüksek frekans üretip buzzer hoparlör sürme işleminde problem yok.Step sayısı frekans sayısı benim için de no problem,Problem;hangi hayvan hangi frekanslardan rahatsız oluyor,hangi frekansları duyuyor,,bunu bilmiyoruz.




  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Bence bu durumda bahsettiğim şekilde 30-100khz sürekli değişim gösteren bir sistem ile başlamak daha mantıklı. Hani bu aralıkta 70k frekans var. Her biri için 5 ms zaman ayrılsa başa dönmesi 350 sn yi bulur ki bu pek işe yaramaz gibi.frekans 1k, 1k arttırılarak uygulansa 70 step olur. Her step te 20ms yayın yapsa başa dönmesi 1,4 saniyeyi bulur. Bu yeterli derecede rahatsız etmezse bir diger Pinden de bu ilk sinyal ile arasında 180 derece faz farkı olan bir sinyal verilir ikinci bir Buzzera. Bu şekilde başa dönmesi 700ms kadar sürer. Yani 70 step, 700ms de bir tekrarlanır. Hayvan 0,7 saniyede bir sesi duyunca biraz rahatsız olur herhalde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Altını çizmek isterim;amacımız hayvanata zarar vermek değil,bilakis onlardan bize gelecek zararı onlara zarar vermeden izale etmektir.
    Örnek 1;1-2 ay önce TRT Belgesel de bir yerli belgesel izlemiştim.Bal üreticisine uylayan ayı devamlı kovanları parçalayıp perişan ediyor.Bal üreticisi her gün gördüğü zarar karşısında bir elektronikçiden yardım istiyor.Usta ve ekip bir elektronik devre yapıp kovanların yanına monte ediyorlar.Ayı bir daha o devre kutusunun bulunduğu bölgeye gelmiyor.Geliyor ama hareket sensörü algılayıp devre çalıştığında ayı son gaz oradan uzaklaşıyor.İşte ben bunu istiyorum.Vuralım kıralım değil,zarar vermeden zararından kurtulmak.

    Bu itibarla;
    Sayın ghostmanzero;70 Khz üzerine çıkmaya gerek yok bence.Tabi denemek gerekir.

    Arkadaşlar;Beni bu konuda çalışmaya ikna eden sebepden biri bahsettiğim belgesel ve askerlik görevimde sesli çalışan fare kovucu cihazdı.Şimdi daha iyi fehim ediyorum ki,,26 yıl önce bir alayın erzak deposunu fare ve haşereden koruyan bir sonik cihazdı.Yani yeni bir buluş değil.Olmadığı gibi bizler henüz nasıl kovduğunu,icraat olarak çözebilmiş de değiliz.
    Ez cümle diyorum ki;içi boş bir konu değil,sonuç alınamayacak malayani bir konu hiç değil.Ayının kaçtığını gözümle gördüm.26 yıl önce büyük deponun içini ciik,,ciiiik sesiyle koruyan cihazı da gördüm.Eee o zaman biz de yapabiliriz inşallah.




  • Vallaha köpek için yaparsanız makbul olur :))

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hür Beyin

    Vallaha köpek için yaparsanız makbul olur :))

    Şu anda ECG-EMG devresi üzerinde çalışıyorum.Bunu sonuçlandırdığımda yaparım inşallah.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.