Şimdi Ara

Ülke 2 mühendis daha kaybetti...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
153
Cevap
32
Favori
13.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
138 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,


    40 yıl düşünsem başlıktaki cümleyi söyleyeceğim aklıma gelmezdi. Eşim ve ben kariyerimizi yurtdışında sürdürmeye karar verdik. Çok büyük bir problem yaşamadığımız sürece de geri dönmeyi düşünmüyoruz.


    Ekonominin kötü olmasından öte, gitmemizin sebebi ülkenin halinin her anlamda gerçekten kötü olması. İnsanlardan, trafiğinden, her konuda kazıklanmantan, bir ürün satmak için söylenilen yalanlardan, 7/24 inşaat izni olan inşaatlardan, telefona gelen saçma sapan spam sms ve aramalardan, politikadan, siyasetten, kadınlara mal gözüyle bakan insanımsılardan, pazarda 1kg ver 2 kişiyiz napacam 3kgyi dememe rağmen abi 3kglik yaptım diyenden, Kapıkule'yi geçemeyen futbolundan, eğitiminden her şeyine kadar bıktım da bıktım. Daha yazılacak o kadar çok şey varki... Ülke insanı zaten böyleydi sadece bastırılıyordu. Artık bastırmaya ihtiyaç da yok. Nasıl olsa hiçbir şey suç değil artık. Yap geç...


    Nasıl yaptınız, ne yapmak gerekli v.s gibi merak edeniniz varsa yardımcı olmaya çalışırım. Bu arada IT sektöründeyiz. Diğer meslekler için bir fikrim yok açıkçası. Sadece doktorlar için denklik gerekiyor diye biliyorum.



    EDIT : Konuyla alakalı çok mesaj geldi. Hepsini burada toplamak iyi olur diye düşündüm. Hem yurtiçi hem de yurtdışı için geçerli bu yazdıklarım.


    • Kesinlikle linkedin.com sitesinden profil oluşturun. Öğrenci olmanız v.s farketmez.
    • Profilinizi ingilizce oluşturun.
    • Büyük firmaları aratın. Örneğin; Mobil Hizmeti veren firmalar, TV kanalları, ülkenin en zenginlerinden olup hatta bir kulubün başkanı olan kişinin firmasını aratın gibi  
    • Arattığınızda altta bütün sonuçları gör yazar. Basın buraya. burada hem o firma ile alakalı iş ilanlaı, hem de o firmada çalışan insanların profilleri gözükür. IK'cı olanlara bağlantı isteği gönderin. Kabul ederler merak etmeyin. Böylece ağınızı geliştirmiş olursunuz ve anında iş ilanlarını görürsünüz yurtdışı / yurtiçi farketmez.
    • Öğrenciyseniz; başlangıç yaptığınız dilleri(C, C#, Java ,React vs gibi) profilinize ekleyin. Kendiniz kesinlikle bir proje yapın ve bunu ekleyin. şu projeyi yapıyorum şu teknolojileri kullanıyorum gibi. Kesinlikle işinize yarayacak. (IT için yazıyorum ama diğer meslekler için de geçerli. Diğer meslekler için tam olarak ne yazılır bilgim yok kusura bakmayın artık)
    • Tecrübeliyseniz yer aldığınız bütün projeleri yazın ayrıntısıyla. Hiç uğraşmadığınız ama bilgi sahibi olduğunuz konuları da yazın. Ama sorduklarında cevap verebilecek kadar bilgili olun.
    • Öğrenmek istediğiniz, öğrendiğiniz, şuan çalışmakta olduğunuz ya da çalışmak istediğiniz mesleklerle alakalı gruplara katılın. Örneğin; ASP.NET Core Grubu, Java grubu, Oracle grubu, Unity Grubu gibi. Buralarda da iş ilanı çıkabiliyorlar haberiniz olsun.
    • Ağınızı genişlettikçe, profilinize yeni projeler, diller v.s ekledikçe mesajlar almaya başlayacaksınız. Ama biraz sabır :)



    Yurtdışı ile alakalı;

    • Bütçe gitmek istediğiniz ülkeye göre değişiyor. AB ülkeleri içinde bile farklılıklar var. Hollanda, Belçika, İngiltere, İsviçre gibi ülkeler kendi vatandaşına göre bile pahalı. Bize hayli hayli pahalı. Almanya bana orta halli gibi geldi ama yanılıyor da olabilirim :) Polonya, Çekya, Macaristan gibi ülkeler biraz daha erişilebilir durumda. Bütçe olarak kastım; ülkedeki ev kira fiyatları, market fiyatları. Yoksa EUR almış başını gitmiş bundan bahsetmiyorum. Polonyada yaşam, Almanyada yaşam v.s gibi aratırsanız market fiyatları ve ev kiraları ile alakalı bir sürü video çıkıyor. Bazı firmalar ilk 1 ay kalacak yer temin ediyor. Maaş aldıktan sonra ev kiralayabilirsin diyor. Bazıları size taşınma parası yollayabiliyor (relocation pack deniyor buna)
    • Sadece işi bulan kişiye çalışma izni çıkıyor. Yanınızda gelen eş/partner v.s 'ye sadece oturma izni çıkıyor. Bu kişi eğer gittiğiniz ülkede iş bulursa, ilgili firma ona çalışma izni çıkartıyor.
    • Çalışma izni olan kişi, gittiği ülkenin vatandaşlık kartını almaya hak kazanıyor. Sanki o ülkenin vatandaşı gibi haklara sahip oluyorsunuz ve pasaport olmadan AB içinde gezebiliyorsunuz. Fakat her ülke bu kartı kabul etmiyor. Listeler var bakmak gerekli. Benim bildiğim Danimarka, İngiltere kabul etmiyor illa pasaport istiyor.


    İş görüşmesine girerseniz;

    • Görüşmenin başında ilk defa ingilizce görüşmeye girdiğinizi ve heyecanlı, stresli olduğunuzu belirtin. Sorun etmiyorlar korkmaya gerek yok.
    • İstekli gözükün. Hmm mmm bilmemki gibi tavırlarda hemen elenirsiniz :)
    • Üni, bölüm hiç sallamıyorlar. Yaptığınız işe odaklanıyorlar. CV'nizi en ince ayrıntısına kadar inceliyorlar. O yüzden sakın bilmediğiniz bir konu yazmayın  




    Aklıma bunlar geldi. Sizin aklınıza gelen varsa sorabilirsiniz.



    Birde nereye gidiyorsun diye soruluyor. Artık yeni futbol kulubüm Lech Poznan   Alman firmasının Polonya ile Almanya arasındaki merkezinde mekik dokuyacağız. Poznan da ev tercih ettik çünkü fiyatlar çok uygun Almanyaya göre. Poznan Berlin arası da trenle 2-2.5 saat. Bu arada 1 PLN = 2,37 TL. Bizim para gittikçe gidiyor :(


    EDIT 2:

    Üni, bölüm ve yaşımı soran arkadaşlara; Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Enformatik mezunuyum. Yaşım 40.

    Yaşın önemli olduğunu sanmıyorum yoksa benle görüşmezlerdi bile. Adamlar zaten ülkelerinde eleman bulamıyorlar 50 olsun bizim olsun diyorlardır :)


    Yabancı dil olarak sadece ingilizce biliyorum. Almancam yok. Bazı firmalar almanca istiyorlar o yüzden rededildiğim oldu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trancenden -- 21 Ekim 2021; 1:3:59 >



  • selamlar,


    hocam öncelikle linkedin'de profiliniz yoksa oluşturun ingilizce ve türkçe olarak. Kendiniz iş arayın. Aradığınızda linkedin size iş alarmı oluşturun diyecek ve iş alarmını oluşturun. Böylelikle aramış olduğunuz özellikte iş ilanı yayınlanınca anında haberiniz olacak. Kendiniz başvuracaksanız bu yöntemlerden biri.


    Yurtdışında "headhunter" 'lar var. Bizdeki freelancer IK uzmanı gibi diyelim. Bunlar linkedinde kafa avcılığı yapıyor :) eğer ellerinde size uygun iş varsa hemen iletişime geçiyorlar. "şurada şöyle bir iş var firma bu görüşmek ister misin" diye. Bize de böyle geldi. Firma ile görüştükten sonra kabul ettiler. Çalışma ve oturum izni çıkartıyorlar. size ve eşinize/partnerinize (evli olmana gerek yok kız/erkek arkadaşın da yanında gidebiliyor). 2-3 ay sürüyor bu süre. İzin çıkınca da buradaki konsolosluğa gidip çalışma vizesine başvuruyorsun. Bu da 2 hafta kadar sürüyor.


    Aslında süreç çok da detaylı değil. Firma sizin adınıza izin çıkartıp size yolluyor siz de vize alıp ülkeye gidiyorsunuz. Zor kısmı ülkeye gittikten sonradır. Bizim anlaştığımız firma 1 ay kalacak yer veriyor bedavadan. Maaşını alınca ev tutarsın diyor. Her firma böyle olmayabilir tabi.


    Ekstradan yazayım; çok da tecrübem yok firma beni ne yapsın diye sakın düşünmeyin. Onlardaki iş tecrübesi anlayışı ile bizdekinin alakası yok. Üniversite ve bölüm hiç sormadılar. Sadece ne yaptığına bakıyorlar. Bizde 2 yıl sürecek iş 3 ayda yapıldığı için türk çalışanın baştan sona bitirdiği proje sayısı, yabancılara göre çok fazla oluyor. Onlarda yılda 1 proje yaparlarsa iyidir :) Bu kadar çok proje nasıl yapılıyor diye soruyorlar en çok :)

    Tam takma adına göre bir cevap olmuş  


    İşte gitmek için sebeplerden biri de sen ve senin gibiler. Tanımadığın insana ne yaptınki diye azarlayabiliyorsun.


    Valla ben ülke ile ilgilenmeyi; CHP'nin Ekmeleddin'i cumhurbaşkanı adayı gösterdiği zaman bırakmıştım. Ondan önce; durumum iyi olmasına rağmen (iyi para kazanmama rağmen diyelim de anla), senin gibi insanlara ileride problem olacağını anlatmaya çalıştım ama nafile.


    Neyse ben reddite gideyim de takılayım  

    Ne alaka? Bilgili, eğitimini almış, mesleği olan insanlar bu başlığı açanlar. Bizim kızdığımız Suriyeliler kayıtsız, sicili bakılmamış, sağda solda boş boş gezen, hiçbir işe yaramayan, huzursuzluk çıkartanlar. %95'i böyle.


    Sizde farkındasınız ama işte laf olsun torba dolsun diyerek yazmak için yazıyorsunuz. Nasılsa saçmalayana ve boş konuşana ceza yok...

  • Yolunuz bahtiniz acik olsun. En dogrusunu yapmissiniz, Pisman olma imkani soz konusu bile degil. Bulgaristana, Rusya'ya bile giden expat Turkiye'den 10 kat daha rahat huzurlu yasar. Hele Avrupa ulkelerine Expat olarak giden insan gibi yasar...  

  • Hayırlı uğurlu olsun. En kötü Avrupa ülkesi bile buradan iyidir. Can güvenliğimiz olmadan İstanbul da sokağa çıkıyoruz. Kaldırımda çocuğumla yürürken tedirginim acaba biri arabayla üstümüze çıkar mı diye. Ya da deprem olur kimse kurtaramaz diye.
  • En iyisini yapmışsınız, hayırlı olsun

  • En doğrusunu yapıyorsun , gitmek için imkanı olsa ülkenin yarısı gider.Durum vahim ne yazik ki
  • Suriyelilere kızmayın sonra.
  • Selamlar, doğrudan "yurtdışında kariyer sürdürmeye karar verdik" demişsiniz hocam. Oradan bir şirket bulup çalışma davetiyesi ve çalışma izni mi çıkardınız? Yani her isteyen ve karar veren yurtdışına doğrudan gidemediğine göre formalitesi baya detaylı olmalı. Almanya veya İngiltere böyleydi sanırım. Son paragtafta yaşadığınız süreç hakkında bilgi verebileceğinizi yazmışsınız, faydalı olacaktır.

    Hakkınızda hayırlısı olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 19 Ekim 2021; 14:49:45 >
  • LaciRomantik kullanıcısına yanıt

    Biz surilere kızmıyoruz ki. Bu kadar suriyi herhangi bir plan program yapmadan, hırlı mıdır hırsız mıdır diye sormadan saldım çayıra mevlam kayıra diyerek ülkeye dolduran hükümete kızıyoruz.

  • Hakkınızda hayırlısı olsun. Yolunuz açık olsun. En iyisini yapmışsınız. Size en büyük tavsiyem bol bol birikim yapmaya bakınız. Uzun yıllar yurtdışında çeşitli ülkelerde bulunmuş, çalışmış birisi olarak size söyleyebileceğim bu. Başka tavsiye talepleriniz ve sorularınız olursa, özelden iletişime geçerseniz memnuniyetle yardımcı olurum elimden geldiğince, dilim döndüğünce...

  • pis fedöcü vadan hayınlarııı nereye ! ! !! !





























    şaka şaka beni de alın  

  • Ne yapacaksın ki sen yazılımı. Anlayabilen için bunları yazması lütuf sayılır.

  • hayırlı olsun ..yolunuz açık olsun..en iyisini yapmışşınız.

  • İyi şanslar size.
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    selamlar,


    hocam öncelikle linkedin'de profiliniz yoksa oluşturun ingilizce ve türkçe olarak. Kendiniz iş arayın. Aradığınızda linkedin size iş alarmı oluşturun diyecek ve iş alarmını oluşturun. Böylelikle aramış olduğunuz özellikte iş ilanı yayınlanınca anında haberiniz olacak. Kendiniz başvuracaksanız bu yöntemlerden biri.


    Yurtdışında "headhunter" 'lar var. Bizdeki freelancer IK uzmanı gibi diyelim. Bunlar linkedinde kafa avcılığı yapıyor :) eğer ellerinde size uygun iş varsa hemen iletişime geçiyorlar. "şurada şöyle bir iş var firma bu görüşmek ister misin" diye. Bize de böyle geldi. Firma ile görüştükten sonra kabul ettiler. Çalışma ve oturum izni çıkartıyorlar. size ve eşinize/partnerinize (evli olmana gerek yok kız/erkek arkadaşın da yanında gidebiliyor). 2-3 ay sürüyor bu süre. İzin çıkınca da buradaki konsolosluğa gidip çalışma vizesine başvuruyorsun. Bu da 2 hafta kadar sürüyor.


    Aslında süreç çok da detaylı değil. Firma sizin adınıza izin çıkartıp size yolluyor siz de vize alıp ülkeye gidiyorsunuz. Zor kısmı ülkeye gittikten sonradır. Bizim anlaştığımız firma 1 ay kalacak yer veriyor bedavadan. Maaşını alınca ev tutarsın diyor. Her firma böyle olmayabilir tabi.


    Ekstradan yazayım; çok da tecrübem yok firma beni ne yapsın diye sakın düşünmeyin. Onlardaki iş tecrübesi anlayışı ile bizdekinin alakası yok. Üniversite ve bölüm hiç sormadılar. Sadece ne yaptığına bakıyorlar. Bizde 2 yıl sürecek iş 3 ayda yapıldığı için türk çalışanın baştan sona bitirdiği proje sayısı, yabancılara göre çok fazla oluyor. Onlarda yılda 1 proje yaparlarsa iyidir :) Bu kadar çok proje nasıl yapılıyor diye soruyorlar en çok :)

  • Tam takma adına göre bir cevap olmuş  


    İşte gitmek için sebeplerden biri de sen ve senin gibiler. Tanımadığın insana ne yaptınki diye azarlayabiliyorsun.


    Valla ben ülke ile ilgilenmeyi; CHP'nin Ekmeleddin'i cumhurbaşkanı adayı gösterdiği zaman bırakmıştım. Ondan önce; durumum iyi olmasına rağmen (iyi para kazanmama rağmen diyelim de anla), senin gibi insanlara ileride problem olacağını anlatmaya çalıştım ama nafile.


    Neyse ben reddite gideyim de takılayım  

  • Tebrikler,başarılar dilerim.


    Linkedin baya aktif kullanılıyor Recruitmentler tarafından. Düşünen arkadaşlar mutlaka Linkedin açıp güzelce doldurmalarıdır.

  • doğu kültüründen bıkmışsınız, zaman makinesine binip modern hayata geçin. makine dediğim havaalanı

  • Hayırlı olsun, eğitimli kişilerin kaçmak istemesi ülkemiz için kötü bir durum…

    Ben de green kart çıksa da gitsem hayalindeyim
  • Hayırlı olsun. PM attım, müsait olduğunuzda bakarsanız sevinirim.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.