Şimdi Ara

Türkiye'ye Hızlı İnternette 'Fatih' Lazım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Oecd "Bilgi İletişim Teknolojileri Görünüm Raporu" Yayınlandı.

    Türkiye, OECD'nin "2010 Bilgi İletişim Teknolojileri Görünüm Raporu"nda geniş bant internet erişimine sahip hane halkları sıralamasında sonuncu ilan edildi.

    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı(OECD)'nın 2010 "Bilgi Teknolojisi Görünüm Raporu yayınlandı. Firma ve konutlarda yüksek hızlı internet erişiminin yaygınlaştığı belirtilen raporda, "Teknolojideki süratli gelişme bilgi, haber, çevrim içi mağazalar, sayısal içerik gibi ticari hizmetlerle bilgi, tescil, yönetimlerle etkileşime geçme, vergi ödemeleri, belediyecilik gibi kamusal hizmetlerin edinilebilirliğini artırdı, fiyatlarını düşürdü, kullanma kolaylığı getirdi ve taklit etme etkisiyle daha genç toplulukların davranışlarındaki değişme, tüm hane halklarını yüksek hızlı internete erişme ve bundan yararlanma konusunda teşvik etti" denildi.

    -KORE'DE YÜZDE 93, TÜRKİYE'DE YÜZDE 2...-

    Raporda İzlanda, İsveç, Norveç, Hollanda, Danimarka, Finlandiya ve Lüksemburg'da hane halklarının yüzde 70'ten, Kore'de yüzde 90'dan fazlasının yüksek hızlı internete sahip olduğu belirtildi ve şöyle denildi:

    "Bu veriler birçok OECD hükümeti için hane halklarının kısa ve orta vadede tam ya da çoğunlukla yüksek hızlı internete bağlanması ve bundan yararlanması hedefi için oldukça cesaretlendirici. Kırsal ve uzak bölgeler ile yoksullar ve zor durumdaki gruplar içi bağlantı sağlanmasında özellikle yarar bulunuyor. Hızlar da artıyor ve kimi hükümetler tüm optik kablolu hane halkı bağlantılarını 100 megabit/saniyenin üzerine çıkarmayı hedefliyor. Kimi ülkelerde hükümetler geniş bant erişimini Evrensel Hizmet Taahhüdü'nün bir parçası olarak ele alıyor. Ancak kimi ülkelerde hane halklarının yüzde 40'ından azının geniş bant erişimi bulunuyor: söz konusu ülkelerde kapsamın genişletilmesi ve erişimin artırılması için çok şey yapılması gerekiyor."

    Raporda 2009 ya da erişilebilen verinin bulunduğu son yıl itibarıyla 30 OECD ülkesi hane halklarının genişbanta erişim sıralaması şöyle yer aldı: Kore (yüzde 93), İzlanda (yüzde 88), İsveç (yüzde 79), Norveç (yüzde 78), Hollanda (yüzde 77), Danimarka (yüzde 76), Finlandiya (yüzde 74), Lüksemburg (yüzde 70), İngiltere (yüzde 69), Almanya (yüzde 65), Kanada (yüzde 64), ABD (yüzde 62), İsviçre (yüzde 62), Belçika (yüzde 62), AB 15 (yüzde 60), Japonya (yüzde 59), Avusturya (yüzde 58), Fransa (yüzde 57), AB 27 (yüzde 54), İrlanda (yüzde 53), OECD ortalaması (yüzde 52), Avustralya (yüzde 51), İspanya (yüzde 50), Macaristan (yüzde 50), Polonya (yüzde 50), Çek Cumhuriyeti (yüzde 49), Portekiz (yüzde 46), Slovak Cumhuriyeti (yüzde 42), İtalya (yüzde 40), Yeni Zelanda (yüzde 33), Yunanistan (yüzde 33), Meksika (yüzde 10), Türkiye (yüzde 2).

    Sıralamaya üç OECD ülkesi Şili, İsrail ve Slovenya alınmadı.

    -TÜRKİYE'YE İŞSİZLİK UYARISI YİNELENDİ-

    Raporun girişinde genel ekonomik durum ele alınırken OECD ekonomilerinin orta vadede karşılaştıkları ana zorlukların işsizlik ve genel bütçe açıkları olduğu belirtildi. Raporda, "2010 ortasında işsizlik oranları zirveye doğru yükselmeye başladı, fakat Avustralya, Kanada, Japonya ve Meksika hariç tüm OECD ülkelerinde, 2009 rakamlarıyla karşılaştırıldığında yüksek bulunuyordu. Yunanistan, İspanya ve Türkiye gibi kimi ülkelerde olağanüstü yüksek ve hala artıyor. En hafif ifadeyle işsizliğin sadece yavaş bir şekilde, orta vadede istikrara kavuşması ve düşmesi bekleniyor. İşsizlik OECD bölgesinde 2010'un ilk çeyreğinde, kamu finansmanı ve büyüme üzerindeki etkisini sürdürerek yüzde 8.7 dolayında sabit kaldı" denildi. OECD Bayram'da yayınlandığı Ekonomik Görünüm Raporu'nda da işsizlik oranının bu yıl yüzde 12, gelecek yıl yüzde 11,7 ve 2012'de yüzde 11 olacağını tahmin etmişti.

    -TÜRKİYE'DE BİLGİ-İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÇEVRECİ DEĞİL-

    Rapora göre hükümetler ekonomik toparlanma için sürdürülebilir yollara girişirken, bilgi-iletişim teknolojileri konusunda politikaları belirleyenler arasında çevre ve iklim değişikliği sorunu (yeşil bilgi-iletişim teknolojileri) giderek önem kazanıyor. Birkaç yıl önce "yeşil" bilgi-iletişim teknolojileri alanında ilk girişimler Japonya, Kore ve Danimarka'dan gelirken son yıllarda OECD ülkelerinin büyük çoğunluğu benzer girişimlere başladı. Raporda yanıt veren ülkelerin yarısından fazlası çevre ve bilgi-iletişim teknolojileri için politikaların artan önceliğine işaret etti. Yeşil politikaların bilgi-iletişim teknolojilerinin enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin azaltılmasında kullanımını teşvik ettiği belirtilen raporda, şöyle denildi:

    "Genel olarak (yeşil elektroniğe) yüksek ya da orta öncelik veren ülkeler ulusal ICT (bilgi ve iletişim teknolojileri) gelişmişliğinde, örneğin geniş bant uygulamasında güçlü düzeylerde bulunmaktadır. Bu grup Japonya, Kore, Hollanda, Norveç, ABD ve Avustralya'yı içermektedir. Düşük öncelik gösteren ülkeler, diğer politikalara yüksek öncelik veren Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Meksika, Türkiye ve Mısır'ı kapsamaktadır. Ancak "ICT'de gelişmişlik', "yeşil ICT politikalarına' öncelik verilmesini belirleyen tek faktör değildir. Bu incelemeye göre Avusturya ve Kanada gibi ülkeler, ICT ve çevre konularına ilişkin özel ölçülere sahip olsalar da, yeşil ICT politikalarına öncelik vermemektedirler. Bu kısmen ekonomik toparlanmayla doğrudan ilgili diğer öncelik alanlarına bağlıdır. Genel olarak ulusal hükümetlerin çevre, enerji ve iklim değişikliği için sorumlu birimleri, ulusal çevre politikalarının gelişmesi için ICT makamlarıyla yakın biçimde çalışamamaktadır. OECD Konseyi, üye ülke hükümetlerinin bu boşluğu gidermelerini hedefleyen bir tavsiye kararı yayınlamıştır."

    -ESKİYE GÖRE "ZİRVEDEKİ 250" ARASINDA DAHA ÇOK TÜRK FİRMASI VAR-

    Rapora göre küreselleşme ve ICT sektöründeki yeniden yapılanma nedeniyle, Asya ve diğer bölgelerdeki Yükselen ekonomilerden firmaların zirveye oynayanlar arasına girdi. Raporda, "2009 itibarıyla zirvedeki 250 firmada daha önceki yıllara göre daha az ABD kökenli firma var ve Japonya, Fransa, İspanya, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, İsviçre, Türkiye, İngiltere gibi Brezilya, Hindistan, Arjantin, Fas, Filipinler ve Katar'dan daha fazla firma bulunuyor" denildi.

    Buna göre dünyadaki en büyük 250 ICT firması ülkelere göre şöyle dağılıyor: ABD (75 firma), Japonya (52), Çin Taipei (Tayvan) 18, Fransa (9), İngiltere, Kanada 7, Almanya, Brezilya, Hindistan, Kore, Hollanda (6), Çin, Hong-Kong (4), İspanya, İsveç, İsviçre (3), Türkiye, Güney Afrika, Singapur, Rusya, Meksika, İtalya, Belçika (2), Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bermuda, Kayman Adaları, Danimarka, Mısır, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, Endonezya, İrlanda, Lüksemburg, Fas, Yeni Zelanda, Norveç, Filipinler, Polonya, Portekiz, Katar, Suudi Arabistan (1), OECD (197).

    -BİLGİ-İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ PİYASASI VE HARCAMALAR-

    Raporda gelişmiş OECD ülkelerinde (Fransa, İsveç, İngiltere, ABD) "bilgisayar" hizmetlerinin daha da büyük paya sahip olduğu belirtilirken "İş alanında ICT kullanımının düşük olması ve mobil ve diğer tüketici iletişim hizmetlerindeki hızlı büyümeden dolayı, Yunanistan, Meksika, Slovak Cumhuriyeti ve Türkiye'de iletişim hizmetlerinin payı ortalamadan oldukça yüksek, bilgisayar hizmetleri ve yazılım harcamaları ise ortalamadan bir hayli düşüktür" denildi.

    -TÜRKİYE TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİNDE İHRACATÇI, DİĞERLERİNDE İTHALATÇI-

    2008 itibarıyla OECD ülkeleri arasında "tüketici elektroniği" alanında "ihracatçı" konumundaki ülkeler, net ihracatları itibarıyla Meksika, Japonya, Slovak Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Kore, Türkiye ve Portekiz şeklinde sıralandı. Aralarında ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa gibi dev ekonomilerinde bulunduğu ülkeler ise "ithalatçı" kategorisinde yer aldı.

    2008'de "iletişim hizmetleri" dışalım-satımında Türkiye "ihracatçı" konumunda yer aldı. Diğer "ihracatçılar" arasında ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda bulunuyor. Almanya, İspanya, İtalya, İrlanda, Kore ve Japonya gibi ülkeler de iletişim hizmetleri alanında "ithalatçı" durumunda yer aldı.

    2008 itibarıyla Kore, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Macaristan "bilgisayar donanımı" ihracatçısı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu diğer OECD ülkeleri ise bilgisayar donanımı ithalatçısı.

    Kore, Meksika, Finlandiya, Macaristan, İsveç, Çek Cumhuriyeti, "iletişim donanımı ihracatçısı" konumundayken, dünyanın en zenginleri dahil Türkiye ve diğer OECD ülkeleri "iletişim donanımı ithalatçısı" durumunda.

    "Elektronik cihaz bileşenleri" alanında ise Türkiye ithalatçı bir ülke konumunu sürdürürken, bu alandaki OECD ihracatçıları, ABD, Japonya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, Avusturya, İsviçre, Norveç şeklinde sıralandı.

    "Ölçme ve hassas donanım" alanında Türkiye yine ithalatçı bir ülke konumunda, bu alandaki ihracat gelişmiş OECD ülkelerinin egemenliğinde olmayı sürdürüyor.

    -BİLGİ-İLETİŞİMDE UZMANLAŞMA ARTIYOR, TÜRKİYE'DE UZMANLAŞMA AZ-

    Küreselleşme ve uluslararası üretimde rasyonelleşmenin, Bilgisayar ve iletişim teknolojilerinde "uzmanlaşmayı" artıracağı tahminine yer verilen raporda, toplam mamul madde ihracatı içinde ICT ürünlerinin payının ülkeden ülkeye büyük değişiklikler gösterdiği belirtildi. Raporda, "2008 yılında ICT ürünleri Kore'nin mamul madde ihracatında yüzde 27 pay alırken, büyükten küçüğe Macaristan, Meksika, İrlanda, Slovak Cumhuriyeti, Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 15 ile 25 arasında yer tuttu. İzlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Türkiye ve Norveç, ihracat için ICT ürünlerinde en az uzmanlaşan ülkeler oldu" denildi.

    -ESKİ SOSYALİSTLER İHRACATTA ELEKTRONİĞE YÖNELDİ-

    1996-2008 yılları arasında, Macaristan ihracat ürünleri arasında ICT ürünlerinin payını 5 kat artırdı. Aynı dönemde Meksika'nın ihracatı içinde bilgi iletişim teknolojisi ürünlerinin payı üçte bir oranında artarken, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Yunanistan gibi ülkeler de ihracatları içindeki elektronik ürün payında büyük artışlar sağladı. Türkiye'de ise bilgi-iletişim teknolojileriyle ürünlerinin ihracat içindeki payında söz konusu dönemde büyük değişiklik olmadı.

    1996 yılında 478 milyon Dolar ICT ve ürünü ihracatı bulunan Türkiye, rakamı 2002'de 1 milyar 661 milyon dolara, 2008'de ise 2 milyar 619 milyon dolara çıkardı. Bu kalemdeki ihracatta yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 15.2 oldu. 1996 yılında 2 milyar 632 milyon Dolar, 2002'de 3 milyar 858 milyon Dolar ithalat yapan Türkiye'nin ithalatı, 2008 yılında ise 9 milyar 925 milyon dolara ulaştı. ICT ve ürünleri ithalatında bileşik yıllık büyüme yüzde 11.7 oldu.

    -TÜRKİYE SINIR ÖTESİ ŞİRKET BİRLEŞME VE ALMALARDA SONLARDA-

    Raporun Türkiye'yi ilgilendiren diğer bölümlerinde de şu değerlendirmeler yapıldı:

    -Türkiye ICT alanında sınır ötesi birleşme ve satın almalarda, birleşilen ve satın alınan şirket sayısı açısından en sonlarda yer aldı. 1999-2009 yılları arasında ICT alanında en fazla "birleşilen ya da satın alınan" şirket ABD'de bulundu. ABD'de 3065, İngiltere'de 1699, Almanya'da 1243, Çin'de 1124, İsrail'de 271, İrlanda'da 261, Rusya Federasyonu'nda 151, Macaristan'da 134, Tayland'da 105, Romanya'da 73, Bulgaristan'da 62, Şili'de 56, Ukrayna'da 51, Türkiye'de ise 45 adet şirketle birleşildi ya da bu şirketler satın alındı. Türkiye bu alandaki en tepedeki 50 ülke arasında 48'inci oldu.

    -Türkiye ICT alanında "satın alan ya da birleşen" şirketlerin bulunduğu en tepedeki 50 şirket sıralamasında ise 45'inci oldu. ABD 3926, İngiltere 1354, Kanada 981, Almanya 799, İsrail 205, Meksika 69, Yunanistan 68, Birleşik Arap Emirlikleri 30, Macaristan 26, Mısır 24, Bulgaristan 14, Türkiye 12 "satın alan ya da birleşen şirket" ile listeye girdi.

    -Ekonomide bilgi-işlem teknolojilerini yoğun olarak kullanan mesleklerin payı sıralamasında Türkiye Makedonya ile birlikte en kötü durumdaki ülkelerden biri oldu.

    -IT'DE GENEL GÖRÜNÜM-

    Raporun dünyanın değerlendirildiği genel bölümünde ise OECD'nin IT endüstrisindeki görünümden memnuniyet duyduğu belirtilirken, "Bilgi teknolojisi endüstrisi 2010 yılında yüzde 3-4 dolayında büyüme gösterdi, 2009'daki yüzde 6'lık büyümeye göre düşüş kaydetti. Büyümenin 2011'de yüzde 4'ü aşması bekleniyor ancak, kriz öncesi düzeylere dönmesi şu anda olası görünmüyor" denildi. Rapora göre OECD ülkelerindeki hükümetlerin ve iş dünyasının bilgi-iletişim teknolojisi alanındaki harcamaları önümüzdeki aylarda zayıf kalmayı sürdürecek, kısa vadede de yeni donanım ve yazılım yatırımları da olası görülmüyor. Yükselen piyasalarda iç tüketim dünyanın geri kalanındaki durgunluğu telafi ediyor. Örneğin Çin'de mobil gereçler ve telekomünikasyon hizmetleri harcamaları, üçüncü kuşak mobil hizmet ve donanımların sürüklemesiyle hızlandı.

    -VİDEO OyunLARINA 50 MİLYAR DOLAR-

    Rapora göre çevrimiçi sayısal içerik endüstrisindeki hızlı büyüme 2009'da da devam etti. Video Oyunu sanayi kabaca küresel kazancını 2005'ten bu yana ikiye katladı ve 2009'da 50 milyar doları aştı. Müzik ve film endüstrisinin internet üzerindeki iş fırsatları ile gelir düşüşlerini sınırlamak için daha yapması gerekenler bulunduğunu belirten OECD, büyümenin düşük oranlarda olmak üzere en çok çevrimiçi filmlerde görüldüğünü, bunu çevrimiçi Oyunlar, reklamcılık ve müziğin izlediğini yazdı. Rapora göre Arjantin yılda 47 bin ton, Brezilya 250 bin tondan fazla, Çin 2007 itibarıyla bilgisayarlar, televizyonlar ve cep telefonları dahil 1.7 milyon ton, Kenya 6 bin ton, Hindistan 19 bin tonu yeniden dönüşebilir olmak üzere 330 bin ton, Güney Afrika ise 50 bin tondan fazla "elektronik çöp" atıyor.

    Rapor firmalar üretimlerini OECD içindeki düşük maliyetli ülkelere ve Asya ekonomilerine yönlendirdiklerini de ortaya koydu.(ANKA)


    Kaynak :http://www.haberler.com/turkiye-ye-hizli-internette-fatih-lazim-2377070-haberi/



  • Utanıyorum.
  • hakkaten utanç verici
  • Az önce TTNET den gelen maile bakın.
    Öğretmenler günü kutlama mesajında bile reklam yapma peşindeler

     Türkiye'ye Hızlı İnternette 'Fatih' Lazım
  • %2 hiç yoktan iyidir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emo5313

    %2 hiç yoktan iyidir

    yokki zaten iyi olsun
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.