Şimdi Ara

Türkiye, yazılım geliştirici sayısında Avrupa’da en hızlı artış gösteren ülke

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
1
Favori
2.284
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Avrupa’nın en önemli girişim sermayesi şirketlerinden biri olan Atomico her sene The State of European Tech Report ile Avrupa’nın teknoloji ve girişim ekosistemine dair veriler paylaşıyor. Bu sene paylaşılan The State of European Tech Report 2018, Avrupa’nın sıradaki teknoloji merkezine yönelik bir rapora sahip.

    Başta Stack Overflow olmak üzere çeşitli kaynaklardan alınan verilerle Avrupa ülkelerindeki geliştirici sayısının artışına bakılmış. Ülkemizin de 2017’ye kıyasla geliştirici sayısında yüzde 16.5 artış yaşadığı görülüyor.


    Avrupa ortalaması yüzde 4.2


    Genel ortalamaya bakıldığında Avrupa’da 2017 yılına kıyasla geliştirici sayısı artışı yüzde 4.2 olarak belirtildi. Bu oran Avrupa çapında 200.000 yeni geliştirici manasına geliyor. Ülke bazında bakmak gerektiğinde Stack Overflow sayesinde elde edilen veriler iki gruba ayrılmış. Grupların birincisi 2017 yılında 100.000'in üzerinde geliştiriciye sahip ülkelere ait. Yani hali hazırda büyük bir yazılım ekosistemi bulunan ülkeler olduğunu söyleyebiliriz. İkincisi ise 100.000 altında geliştirici bulunduran ülkelerin verileri.



    Türkiye, 100.000 üstünde geliştiriciye sahip ülkeler arasında bulunuyor. Ülkemiz yüzde 16.5 artış gerçekleştirerek 2017 yılına kıyasla geliştirici sayısında en çok artış gösteren ülke konumunda. İspanya yüzde 15.1 ile ikinci, Rusya yüzde 10.6 ile üçüncü oldu.


    Ayrıca Bkz.Vestel ve Google’dan Android TV ortaklığı

    100.000’den az geliştiriciye sahip ülkelere ait tabloya baktığımızda ise Portekiz, Bulgaristan ve Bosna-Hersek gibi ülkelerin hızla büyüdüğünü söyleyebiliriz.



    Verilere ülkemiz için detaylı incelemek gerekirse 2017 yılındaki profesyonel geliştirici sayısı 123.000 olarak gözüküyor. Bu sayı 2018 yılında 143.300’e ulaştı. Avrupa ülkeleri arasında en çok geliştiriciye sahip 12. ülke Türkiye. Avrupa genelinde ise 5.5 milyon olan geliştirici sayısı 5.7 milyon oldu.


    Şehirlere göre yazılımcı maaşları



    Raporun devamında Avrupa şehirlerinde yazılımcıların yıllık kazançlarını içeren bir tablo da bulunuyor. Almanya’nın Berlin şehri yıllık ortalama 58,750 dolar maaş ile yazılımcıların en çok kazandığı yer olarak belirtilebilir. 54,000 dolar yılık kazanç ile Londra ikinci, 52,250 dolar kazanç ile Amsterdam ise üçüncü sırada. 14 şehrin yer aldığı bu listede ülkemizden herhangi bir şehir bulunmuyor.

    Sonuç olarak Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin 800.000’in üzerinde geliştiricisine kıyasla 140.000 sayısı ülkemiz için henüz başlangıç olarak gözükse de artış hızı incelendiğinde büyük bir potansiyelin bulunduğunu söyleyebiliriz.








  • Türkiye'nin büyük devletlerle yarışabildiği tek teknolojik sektör bence yazılım sektörü.İtü teknokent arı da çalışıyorum burda firmaların masaları var inanın her biri birbirinden güzel projeler üretmeye çalışıyor.Kimisi oyun kimisi simülasyon ben bir yazılımcı olarak yeni mühendislere teknoparklarda çalışmalrını tavsiye ederim.Çünkü buralar sadece sizi bir teknolojide geliştirmiyor diğer şirketlerin projelerini görerek ufkunuz da açılıyor.
    Önemli olan geliştirici sayısı değil kalitesi.
    Ülkemizin en önemli okullarından çıkanların bile çoğu ne ingilizce biliyor ne de adam gibi yazılım dili biliyor.
    Opensource bir kaç projede yabancı 3 yazılımcının bulduğum bug'ları çözmelerine yardımcı oldum ve adamların gözümün önünde şiir gibi kod yazmalarını izledikten sonra kendimden utandım.

    Gerçekten arkadaşlar emin olun ülkemizdeki geliştiriciler bunların tırnağı olamaz ben dahil. Adamlar daha üniversitedeyken filesystem, işletim sistemi falan yazıyor, donanım kodluyor...

    Önce okulları kaliteli hale getireceksin, gerekirse yurtdışından işinde başarılı insanları konuk öğretmen olarak getirip çocuklara yol göstereceksin, donanım vereceksin çocuğun eline... ve nasıl kodlayacağını göstereceksin! Bir objeyi yazdığı yazılım ile hareket ettirmenin tadına varacak o çocuk.... Ancak o zaman bir şeyler olabilir bu ülkede. O zamana kadar en iyi öğretmen stackoverflow ve irc kanalları. Freenode'daki bash kanalında bulunan bot bile benim okuldaki en iyi hocamdan daha donanımlı. Okula harcadığım zamanı bom boş geçen 4 yıl olarak görüyorum hepsi bu.
    Tekstil ile uğraşıyorum fakat yazılım bölümüne ilgi duyuyorum machine learning için pyhton eğitimi almaya başladım 0 dan liseye başlarken çok istemiş olduğum bilgisayar bölümü yerine tekstil okumak zorunda kaldım o zamanın şartları yüzünden 30 yaşındayım çok geç kalmadığımi düşünüyorum umarım bu konuda kendimi geliştirip iyi birşeyler meydana çıkarabilirim. Yanı meslek değiştiricem siz ne dersiniz bu düşüncelerim için
    Türkiye'de son yıllarda imam ve hatiplik eğitimi cok kaliteli oldu, imam ve hatiplere 1. sınıf kalitede reğitim veriliyor ve devlet yeni iş olanakları için seferber oluyor.

    Yazılım, teknoloji, mühendislik... bunların okulları ve o okullarda dinozorlaşmış hocalarının öğrenciyi sadece uğraştıran fakat geliştirmeyen eğitimleri var, başka da pek birşey yok.
    Merhaba,

    Foruma yazamiyordum bir suredir, bu konuyu kacirmisim. Benim de soyleyecegim bir iki sey var, hortlatayim basligi.

    Turkiye'de yazilimci sayisinda buyuk bir artis var, kagit uzerinde iyi bir sey bu fakat nicelik degil, nitelik cok daha onemli teknoloji sektorunde. Turkiye'de universitelerin hali malum, bir kac iyi okul disinda dogru duzgun muhendis yetistiren okul sayisi malesef sinirli. Universiteden mezun olan yazilimcilarin pek azinin dogru duzgun github hesabi var, daha kotusu bir cogu ne oldugunu bile duymamis.
    Bununla beraber yazilimciliga zanaat ( craftsmanship ) gozuyle bakip ustalasmak icin pratik, is tecrubesinin akademiden daha onemli oldugunu dusunen buyuk bir kitle var ki ben de kismen hakli olduklarini dusunuyorum.

    Diger yandan Turkiye'de malum herkes teknik direktor ve siyasetciydi yillar once, simdi ise herkes teknoloji konusunda uzman. Hayatinda kod yazmayi gectim 3 kisilik ekiple herhangi bir is yapmamis, muhendislik kavramindan bihaberdar insanlar cok rahat fikir beyan edebiliyor sonsuz ozguvenle, bu asla anlayamayacagim bir konu.

    Daha sonra konu maaslara donmus. Forumda bir kac kez tartisildi bu konu, Amerika'da brut maaslar Avrupa'ya gore daha yuksek ve vergi daha az oldugu icin elinize gecen net miktar da yuksek fakat Avrupa ile Amerika'nin calisma hayati arasinda daglar kadar fark var.

    Senior yazilimci maasi icin ABD'de vergi orani %25 civari, Avrupa'da ise bu ulkesine gore %50'nin uzerine cikabiliyor ( yine ulkesine gore nitelikci gocmenlere vergi avantajlari var )
    ABD'de senelik ucretli izin kanuni zorunluluk degil, isveren size bunu yan hak olarak sunuyir, calistigim ulkede 30 is gunu iznim var. ABD'de hastalik izni alsaniz isveren sizden calismadiginiz gunlerin parasini kesebilir ama Avrupa'da genelde boyle bir durum yok.
    ABD'de is hayati Avrupa'ya gore cok daha vahsi. Amerikan sirketlerinde genel anlayis "ya yukari ya disari" seklinde. Yukselemezseniz kapinin onune koyulabilirsiniz, isci haklari ( tazminat vs. ) konusunda ise ABD'de isverenin eli daha kuvvetli.
    Bunlara ek olarak ABD'de saglik sigortasi icin odenen primler cok yuksek, bazi Avrupa ulkelerinde bunun icin hic odeme yapilmiyor ( bosuna dunya vergi alinmiyor, Hollanda hayvan gibi vergi alsa da yine de saglik sigortasi yaptirmak zorundasiniz o ayri )
    ABD ve Avrupa'da hayat mentalitesi cok farkli. ABD tipki Turkiye gibi ne kadar paran varsa o kadar adamsin.

    Baslik altinda baska ulkelerden bahsedilmis, ben Hollanda icin bilgi vermeye calisayim, junior developer 40-45K, medior 45-55K, senior 55-70K arasi yillik brut kazanir. Bunun neti nedir dersenizhttps://thetax.nl sitesinden bakabilirsiniz. Turkiye'den gelecek arkadaslar nitelikli gocmen statusunde gelecekleri icin 5 yil boyunca maaslarinin %30'u vergiden muaf olur ki linkteki hesaplayicida secenek var. Net maas uzerinden tercihe gore 100-200 arasi emeklilik duser hesaba yatmadan, yattiktan sonra da aylik 110-140 arasi saglik sigortasi kesilecektir. Bunu da hesap etmek lazim.
    Senior developer maasi ile 3-4 kisilik bir aile mutevazi bir hayat yasar. Sehir disinda ( sehirler zaten ufak, merkeze araba ile 20 dk diyelim ) mustakil bir ev alir, senede 2 kez yurtdisina tatile gider, saglikli sekilde beslenir, bir hobisine kaynak ayirir.
  • bence bizim yazılımcıların amacı tutulan bir oyun veya uygulama yapıp, güzel paralara yabancılara satmak.satış haberlerini okudukça heves ediyorlar. umarım artar ve ülke için faydalı olur. ama bu düzende herkes paçayı kurtarma derdinde gibi geliyor bana. umarım yanılıyorum.

  • Tabiki artar. Masa başında, bir şey bilmek için uğraşmaya gerek yok. İnternette her şey var. Bulamazsan bir bilene sor, kopyala yapıştır.

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Hayatımda böyle saçma yorum görmedim...

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Oooo ne güzel ya. Zaten koca koca sistemler Ctrl+C / Ctrl+V yapılarak yazılıyor. Ne olacak canım...

  • O zaman siz bu zeka ile yazilimcilardan daha rahat ve daha cok kazandıran iş yapiyorsunuzdur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yazılım konusu çok önemli gelecek bu tarafta.

  • Tekstil ile uğraşıyorum fakat yazılım bölümüne ilgi duyuyorum machine learning için pyhton eğitimi almaya başladım 0 dan liseye başlarken çok istemiş olduğum bilgisayar bölümü yerine tekstil okumak zorunda kaldım o zamanın şartları yüzünden 30 yaşındayım çok geç kalmadığımi düşünüyorum umarım bu konuda kendimi geliştirip iyi birşeyler meydana çıkarabilirim. Yanı meslek değiştiricem siz ne dersiniz bu düşüncelerim için

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • dünyada yazılımda ilk 10 a bakın, sonra ekonomik olarak ilk 10 a bakın yazılım ile ekonomik gücün aşağı yukarı paralel ilerlediğini göreceksiniz.
    bu nanoteknoloji ve microişlemci gibi ileri teknolojiler için de geçerli tabi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Tabiki artar. Masa başında, bir şey bilmek için uğraşmaya gerek yok. İnternette her şey var. Bulamazsan bir bilene sor, kopyala yapıştır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sidik yarışı.... beynin içi boşalınca makinalar yutunca... ne olacak? insanın kendini sonsuz zannetmesi çok komik.... hangi doğurduğun eğitimine para ödediğin çocuk o makinayı geçecek? sonra mızrak sana dönecek... 2çeşit düşünce var... 1düşmeden önce düşünmek 2.düştükten sonra düşünmek --- yani çok garip ama çalışarak kaybetmekte mümkün...

  • Yönetim sistemine / makinaya beyni kaptır yok edemeyeceğin bir gücün oluşumuna neden ol... sonra da onu yok etmeye uğraş... bu arada dünyayı kaybet... insan kadar aptal ve alt seviye bir yaratık var mı abc?

  • -10uR- kullanıcısına yanıt
    Öğrenmenin yaşı yok, gerçekten istersen ve emek verirsen asla geç değil.... 70 yaşında programlama öğrenen insanlar var... sen yeterki iste ve gayret et

  • Yalniz maaslar cok dusuk, hayret ettim. Hem Amerikaya kiyasla cok dusuk, hem de ulkelerin kendi icin gelistiricilere verdikleri maaslar cok dusuk...

  • Doğru hocam bu artışın büyük sebebi para emin ol çoğu ilk fırsatta başka ülkede yaşama derdinde

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • FoxyDogy kullanıcısına yanıt
    Yorum saçma ama gerçeklik payı var. Instagram'da kodlama ve yazılımla ilgili etiketleri aradığımda gördüğüm, ikide bir Stackoverflow'a gidip gelip kopyala yapıştırlarla iş yapan geliştiriciler. :D Hani tekerleği yeniden icat etmemek belki bu ama muhtemelen öyle bir ima da oluşuyor.
  • Türkiye'nin büyük devletlerle yarışabildiği tek teknolojik sektör bence yazılım sektörü.İtü teknokent arı da çalışıyorum burda firmaların masaları var inanın her biri birbirinden güzel projeler üretmeye çalışıyor.Kimisi oyun kimisi simülasyon ben bir yazılımcı olarak yeni mühendislere teknoparklarda çalışmalrını tavsiye ederim.Çünkü buralar sadece sizi bir teknolojide geliştirmiyor diğer şirketlerin projelerini görerek ufkunuz da açılıyor.

  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Yıllar sonra lunaparka gidince ne hissettin? Programcılıktan emekli olduğunda tarih ve zaman ne olacak? Oracle'ın anlamı nedir? Bilgiler nereye akıyor? Senin hayatını aç kalmakla tehdit edip çalışmaya sokan beynini emenler büyük güce ulaştığında sen kim/ne olacaksın? Bugün düşündüğün ruh halin yarında var olacak mı? 2çeşit düşünce var. 1Düşmeden önce düşünmek 2Düştükten sonra düşünmek. Şuan içinde olduğun yer aslında bir luna park. Sen terledikten sonra o su uçar buhar ve bulut olur. Bunun hızlandığını düşün. İşte sen bu hızlandırma için çalışıyorsun. Ve bu genel toplumuı etkiliyor. Verdiğin bilgi kime ve nereye akıyor nerede toplanıyor? biliyormusun? hemde 3kuruşa... hatta bedavaya... Ağaca bak elmaya giriş-gelişme-sonuç // Hızlı büyümek büyürken değer almamak boş kafa ve cep ile yaş 40 olmak... pek iyi şeyler olmasa gerek. Kendini düşünürkende diğerini öldürmüş olacaksın. Programcı bile olsak hakikati görmekten uzağız demek ki... Herkesin oturup düşünmesi lazım. Sidik yarışının ne faydası var? İlk baştan zevk alırsın. Sonra neden zevk aldığını sorgularsın. Firmalar hangi firma? kalıcı mı? bugün açık yarın kapalı taşınmış... batmış.. Şimdi neden luna parka gitmiyorsun? Üretmek hiç biriniz bir ağaç olamazsınız. Ağaca bir insan sahip çıkar ama kendi de ölür.Çok dolaylı yoldan atmosferin ısınmasına katkıya çıkıyoruz. Tencerede kendini pişiren başka varlık var mı? Neyimizle övünüyoruz? demiştin... tabi kendimizi kandırmaya devam.... gerçekleri hakikat ufkunu görüpte ona göre bir program yazabilen var mı dünyada / bilgisayarda değil..? Dünya RTOS modu... gerçek adalet? kim yazacak? kendini kurtaran brütüs...





  • insanların bilgisayardan sıkılacağını hiç düşünen yok çok garip.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.