Şimdi Ara

Türkiye, pompalı su depolamalı hidro elektrik santrali yapacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.699
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım ile enerji güvenliği gittikçe sıkıntılı olmaya başladı. Güneş tepedeyken veya gece geç saatte esen rüzgar bizim aşırı tüketim yaptığımız pik saatlere etki etmediği gibi bulutlu ve rüzgarsız günlerde gaz santrallerine bağımlı kalmak gereksiz maliyet oluşturuyor.



    İngiltere ve Avustralya gibi rüzgar ya da güneşe çok fazla bağlı olan ülkelerde dinamik elektrik fiyatları ile gece tükettiğiniz elektrik için üstüne para aldığınız olduğu gibi yoğun saatte ciddi bir fatura ile de zaman zaman karşılaşabiliyorsunuz.



    Türkiye, pompalı su depolamalı hidro elektrik santrali yapacak



    Pompaj Depolamaları Hidroelektrik Santralleri Nasıl Çalışır?



    Elektriği dünya üzerinde depolayabildiğimiz en büyük sistem pompaj depolamalı hidroelektrik santralleri. Bu tip santrallerde iki su rezarvuarı ve aralarında kısa mesafede ciddi bir yükseklik farkı gerekiyor



    Elektrik fazla veya ucuz olduğunda bu sistemler, tepe üstündeki su rezarvuarına suyu pompalıyor ve elektrik az veya pahalı olduğunda hidro elektrik santral gibi aşağı akmasından gelen enerji ile enerji üretimi yaparak şebekeyi beslemekte.



    Ülkemizde geçtiğimiz yıl şebeke üzerine batarya sistemleri eklenmesi için mevzuat ve yatırımcılara fırsatlar açılmış ancak sadece bu pompaj depolamalı sistemlere HES izni verilmemiş devlet onu kendine ayırmıştı.



    Türkiye, pompalı su depolamalı hidro elektrik santrali yapacak



    Geçtiğimiz günlerde Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü izzet Alagöz toplam 7 adet Türkiye’de uygun yer belirlendiğini, en uygun olanlar için teknik altyapısının ve şartnamelerin hazırlığıyla meşgul olduklarını açıkladı.



    Dünya üzerinde fazlaca yaygın olan sistemin sıkıntıları ise epey büyük bir yatırım gerektirmesi, enerji geri dönüşüm yüzdesinin %70-80 arasında olması ve yapılacak alanların sınırlı olması gösterilebilir. Şimdilik yer belirtilmese de iki yıl önce yapılan bir habere göre Eğridir Gölü civarında bir tesis kurulacağı açıklanmıştı.



    Dünya genelinde bazı ülkelerin pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinde kurulu güç oranları şöyle:



    Bazı Ülkelerin PDHES Kurulu Gücü (MW)
    ÜLKE GÜÇ (MW)
    Çin 33 bin 199
    Japonya 28 bin 652
    ABD 26 bin 645
    İspanya 7 bin 903
    İtalya 7 bin 845
    Hindistan 6 bin 772
    Almanya 6 bin 688
    İsviçre 6 bin 427
    Fransa 5 bin 894
    Güney Kore 4 bin 700
    Avusturya 4 bin 820
    Portekiz 3 bin 547
    İngiltere 3 bin 428
    Ukrayna 3 bin 173
    Rusya 2 bin 196


    * Tablo 2015 yılı rakamlarına göre hazırlanmıştır.




    Kaynak:https://www.enerjigunlugu.net/euas-pompaj-depolamali-hes-yatirimina-hazirlaniyor-46151h.htm
    Kaynak:https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/302965



  • vay beee kullananlar gerzek sen akıllı :)) olayın mantığını anladın mı? okudun mu? .... sistemde fazla elektrik olduğunda elektirik gerekmediğinde ve rüzgar santralleri vs haalaa elektrik üretebilecek durumda ama bunu satacak yer yoksa bu enerji boşa gitmesin diye pompalarla suyu yukarı pompalayacak.. o depolanan suyuda enerji ihtiyacı fazla olduğu zaman veya rüzgar güneş vs yok enerji üretemiyorsun o zamanlar kullanıyorsun... amaç ekstra enerji depolamak.. enerji kaybı yüksek olacak diyor yaa hahahah ..
    15 yıldır enerji piyasasında çalışan biri olarak yapılan yorumları görüp gerçek anlamda üzülüyorum. Elektrik enerjisinin en büyük sorunu depolanmasının güç olmasıdır. Bilinen en eski en ilkel ve şu an için en maliyetsiz çözümde pompa türbinlerdir. Yazıda da editör arkadaş yazmış ülkelere göre kapasiteleri. Bu ülkeler ne için bu kadar yüksek kapasitede bu santralleri kurmuşlar demek yerine bunun yerine bu gibi yorumlar gerçekten içler acısı. Pompa türbin projeleri bundan 15 yıl önce dsi tarafından fizibilitesi yapılmış ve 1600MW kurulu gücü projelendirilmiştir. Fakat politikacıların vizyonsuzluğu sebebi ile halen yapılamamıştır. Onun yerine şu an sabah çalışıp akşam kapatılan buhar türbinleri görüyoruz bu da hem milli servetin dışarıya akması(yurtdışı firma bakımları 3 seneden 1 senelere düşüyor) Hem de devreye alınırken boşa harcanan yakıt anlamına geliyor. Umarım bir gün ülkemizde gençler gerçekten sorgulayarak yorumlar yaparlar.
    “Başlığa yerli ve milli yazmayı unutmuşsun
    Ayrıca Hollanda ve Almanya'nın bu durum karşısındaki çaresizliğine hiç değinmemişsin”


    “Benim Ocak maaşım yattı ama bana konu vermediler. Teşkilata söylermisin neden bana konu vermiyorlar”

    Bunları nasıl anlayayım izah eder misiniz ?

    Benim iktidarla muhalefet ile işim yok yapılırsa ülkeye kalır, projeyi kim yapsa helal olsun derim. Bunu diyemeyen var ondan dedim.
  • https://www.youtube.com/watch?v=lQGxzBibT7A


    bu sistem olsa daha iyi olur karadenize tam yakışır




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9600_G_T -- 14 Ocak 2022; 9:5:4 >
  • hadi bakalım İNŞALLAH

  • amaç elektrik üretmek ise. enerji kaybı yüksek olacak. var olan suyu defalarca kullanmak ise, suyun da belirli bir kısmı kaybolacak. anlayacağınız kendi ürettiği elektrik ile kendini çalıştıran motor projelerine benzemiş. alternatif bir enerji kaynağı olmadan bu tür sistemler kullanılmaz.

  • celeroni kullanıcısına yanıt

    Benim anladığım üretilen elektrik depolanmış oluyor. Sonuçta elektriği üretmek değil depolamak maliyetli diye biliyorum. Yanlış varsa düzeltin.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • celeroni kullanıcısına yanıt
    vay beee kullananlar gerzek sen akıllı :)) olayın mantığını anladın mı? okudun mu? .... sistemde fazla elektrik olduğunda elektirik gerekmediğinde ve rüzgar santralleri vs haalaa elektrik üretebilecek durumda ama bunu satacak yer yoksa bu enerji boşa gitmesin diye pompalarla suyu yukarı pompalayacak.. o depolanan suyuda enerji ihtiyacı fazla olduğu zaman veya rüzgar güneş vs yok enerji üretemiyorsun o zamanlar kullanıyorsun... amaç ekstra enerji depolamak.. enerji kaybı yüksek olacak diyor yaa hahahah ..

  • Benim Ocak maaşım yattı ama bana konu vermediler. Teşkilata söylermisin neden bana konu vermiyorlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlığa yerli ve milli yazmayı unutmuşsun
    Ayrıca Hollanda ve Almanya'nın bu durum karşısındaki çaresizliğine hiç değinmemişsin
    Ayrıca yeni zamlı tarife ile yeterli elektrik kullanamayacağımız için mevcut ekektrik bol bol yetecektir

    Bir de "peak" kelimesinin Türkçesi tepe veya zirvedir.
    Bu cümledeki doğru kullanımı ise "yoğun" kelimesidir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kordexa -- 14 Ocak 2022; 10:57:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Halkımız pompa olayına yabancı değil.Rabbim utandırmasın.

  • 15 yıldır enerji piyasasında çalışan biri olarak yapılan yorumları görüp gerçek anlamda üzülüyorum. Elektrik enerjisinin en büyük sorunu depolanmasının güç olmasıdır. Bilinen en eski en ilkel ve şu an için en maliyetsiz çözümde pompa türbinlerdir. Yazıda da editör arkadaş yazmış ülkelere göre kapasiteleri. Bu ülkeler ne için bu kadar yüksek kapasitede bu santralleri kurmuşlar demek yerine bunun yerine bu gibi yorumlar gerçekten içler acısı. Pompa türbin projeleri bundan 15 yıl önce dsi tarafından fizibilitesi yapılmış ve 1600MW kurulu gücü projelendirilmiştir. Fakat politikacıların vizyonsuzluğu sebebi ile halen yapılamamıştır. Onun yerine şu an sabah çalışıp akşam kapatılan buhar türbinleri görüyoruz bu da hem milli servetin dışarıya akması(yurtdışı firma bakımları 3 seneden 1 senelere düşüyor) Hem de devreye alınırken boşa harcanan yakıt anlamına geliyor. Umarım bir gün ülkemizde gençler gerçekten sorgulayarak yorumlar yaparlar.

  • chnvat C kullanıcısına yanıt
    Olay memleket değil ki iktidar düşmanlığı. Bunun aynısını muhalefet başa gelip yapsa nasıl övünürler.

    Ama dar görüşlülük, kin ve intikam bürünmesi yazık.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yapay baraj gibi bir şey bu demekki.
    üstü açık olmayan yerlerde deposu olabilse daha iyi olur gibi buhar olup uçması engellenebilir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Devrik cümlelerden haber içeriğine odaklanamadık ki..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Enerjinin fazlasını potansiyel enerjiye dönüştürecek. Verimlilikten kaybetse de hiç yoktan iyidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaslar hani diyorsunuz ya fazla enerjiyi bataryada depolayalim, oyle kullanalim. İste bu sistem o. GWh seviyelerinde ya boyle, ya da sıkıstırılmış hava sistemiyle enerji depolanabiliyor (o da cografyaya bagli, tuz magaralarinda falan depolama sagliyor).
    Ruzgar enerjisi santralleriyle birlikte kullanima cok uygun, cunku cok degisken uretime sebep oluyor o. Tek basina Tr'de kurulacak olan nukleer santrallerinin kurulu gucunu asabilecek kapasiteye sahip. Umarim yakin zamanda gerceklesir. Yenilenebilir enerji entegrasyonuyla birlikte kurulmasi elzem olan depolama birimlerinden cunku.
    Bunlarin en yenisi (ve en guclusu) sıkıstirilmis hidrojenin yeraltinda tuz magaralarinda saklandigi sistemler. 80GWh uzerine olceklenmis (Texas) planlar mevcut. Onun disinda bataryalarla falan imkansiz boyle genis capli entegrasyon.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • “Başlığa yerli ve milli yazmayı unutmuşsun
    Ayrıca Hollanda ve Almanya'nın bu durum karşısındaki çaresizliğine hiç değinmemişsin”


    “Benim Ocak maaşım yattı ama bana konu vermediler. Teşkilata söylermisin neden bana konu vermiyorlar”

    Bunları nasıl anlayayım izah eder misiniz ?

    Benim iktidarla muhalefet ile işim yok yapılırsa ülkeye kalır, projeyi kim yapsa helal olsun derim. Bunu diyemeyen var ondan dedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 14 Ocak 2022; 14:24:17 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • chnvat C kullanıcısına yanıt

    Yapılsaydı ellerinden tutan gençler mi vardı bunun dışında enerji depolamak için ne çalışmalar yapılıyor bilginiz varsa yazarmısınız yeni ucuz pil çalışmaları yapılıyormu ucuz pille bölge bölge büyük enerji depoları ne aşamada petrolden kurtulmak için elektrikli otomobile teşvik ne durumda ağır iş araçları için petrolden kurtulmak için bölgesel üretimli hidrojen istasyonları düşünülüyor mu yapay güneş çalışmaları projelerine Türkiye neden ortak olmadı nükleer santral kurulumları ne aşamada


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıradan bir T.C vatandaşı olarak bana bunun doğrudan ya da dolaylı bir faydası olacak mı? Mesela ödediğim elektrik fatura bedelleri düşecek mi ya da daha zam yemeyecek mi? %50-%125 elektrik zamlarını önleyecek mi? Öyle ya enerji vs depolanıyormuş, geri dönüşü sağlanıyormuş, maliyeti düşürüyormuş falan fıstık... Ben bu durumda bana somut faydası olacak diye beklerim. Bir de yerli diyorsun o zaman bu projeyi ucuz işçiliğin ve düşen alım gücünün olduğu memlekette daha da ucuza mâl edebilirsin. Yoksa kaymağını başkalarının yediği ve reklamının propaganda olarak suratıma üflendiği şeyden banane?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 14 Ocak 2022; 15:22:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.